Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
emikey wrote:Popełniła straszny błąd dziś. Od wczoraj wieczór jest mi strasznie niedobrze. Nawet po słodyczach, które do tej pory działały. Pepsi też nie pomogła. Pomyślalm, że może zmienię smak i zjadłam dwa ogórki kiszone mimo, że w tej ciąży kwas mi nie wchodzi. No i o dziwo weszły bez odruchu bekania. Tyle, że po 5 min tak mnie zemdlilo że chętnie przytulił bym tron a nie mogę. Ani w jedną ani w drugą
najgorsze co może być to tkwić w takim zawieszeniu :'(
To ja mam tak samo,tylko odwrotnie.
Do tej pory tylko owoce,wszystko co kawsne i słone,soki pomarańczowe.
A od 2 dni nie mogę na to patrzeć teraz tylko słodkie... A i jeszcze niczym się napić nie mogę nawet po wodzie mnie mdli...mąż jak będzie wracał z pracy to ma mi kupic pepsi chociaż do tej pory nie pilam(Nie lubie gazowsnego) ale spróbować muszę...

-
U nas smoczki leżą do tej pory nowe, nie użyte ani razu. Laktator nie był potrzebny, bo córcia cycoholik się okazał 😉
Tetry na pewno, bo było sporo ulewania.
Rożka ani szumisia nie kupowaliśmy. Bujaczek mieliśmy z bajerami, ale też się nie przydał. Mata edukacyjna za to bardzo.14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*] -
W ogóle ja wam powiem, że jestem zwolenniczką minimalistycznej wyprawki. Dokładnie tak zrobiliśmy za pierwszym razem i jestem z tego podejścia bardzo zadowolona, uniknęliśmy wielu zbędnych wydatków, które łatwo ponieść w szale zakupowym.
Zupełnie czym innym była kwestia listy wyprawkowej, miałam przeczytany internet od początku do końca i wybrany model i sklep gdzie najlepiej kupić chyba wszystkiego co się dziecku do minimum 6msc może przydać. Jak się okazywało w praktyce, że czegoś nam brakuje, to tylko sięgałam do magicznej listy i zakupy trwały chwilkę. Również, była gotowa lista na ewentualne prezenty, gdy ktoś pytał co by nam się przydało.
sunshine03, Awaria_90 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyja się smaruję oliwką mama babydream z rossmana.Aleksandra. wrote:a jakie stosujecie kosmetyki pielegnacyjne zalecane dla koobiet w ciazy ?
jest tania, a ma spoko skład 
warto sobie obczaić składy kremów dla cieżarnych na srokao
niektórych po prostu nie warto kupować
Awaria_90, Cabrera lubią tę wiadomość
-
My mieliśmy laktaro reczny pożyczony już przed porodem. Tak na wszelki wypadek. Gdyby mały chciał jeść to pewnie bym nie kupowała. Dzieci z porodów kleszczowych często ponoć maja problem z ssaniem cyca. No i mojego nie dało się przystawic.w szpitalu karmilam strzykawka. Zaczął ciągnąć cyca jak miał 1,5m ale tylko do 3m. Potem znów odrzucił. Więc u nas laktator bardzo się przydał bo do 6m sciagalam pokarm aż zanikl pewnego dnia. W sumie z 800ml sciaganych dziennie w ciagu tyg spadło mi do 15ml. Wtedy przestałam. Mały nie jest też smoczkowy. I cieszę się, że nie jest. Butelki też już odrzucił. Niekapki itd. Pije już sam z normalnego dorosłego kubka z jednym uchem. Taka Zosia samosia z Niego.
-
No widzicie co dziecko/matka inne potrzeby. Dla mnie nr 1 to laktator i wiele rzeczy bym oddała ale nie jego.
W rożkach moja też spała jako noworodek dość długo. Miałam ze 2, i chyba jeszcze dokupywalam 3.
Smoczki używa tylko na noc, ale używa.
Generalnie i tak potem życie zweryfikuje co wam jest potrzebne a co zbędne
-
przedszkolanka:) wrote:Dziewczyny co maja detektor:
Gdzie wyczuwacie maluchy? Mój siedział po lewej stronie a teraz nad samym spojeniem ..nie wiem czy sie tak przemiescil,czy wplyw mogła miec teraz infekcja,kaszel itp..
Moje dziecię siedzi dokładnie tak pośrodku jak siedziało, ale już wyżej. U mnie to nie infekcja, tylko się ciut przemieściło
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 16:34
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
Byłam dziś na USG - zarodek ma już 2,7 cm, serce bije 170/min, wszystko w porządku. Urósł chyba mocno, bo przewidywany termin porodu przesunął się na 22.10 (wcześniej 25.10).
Sunshine - wpisz mi proszę USG prenatalne na 19.04 (tak, w Wielki Piątek). W Święta będę mogła już ogłosić nowinę rodzinę wiedząc czy wszystko jest w porządku.
Zgadzam się z Sunshine - oliwka Babydream jest najlepsza!
Jupik, Dominika32, sunshine03, przedszkolanka:), kasia1518, Kookosowa, Cabrera, japonka, nuśka91 lubią tę wiadomość

-
nick nieaktualny
-
Też o tym słyszałam, natomiast przez całe moje 3 ciąże smaruje się 2 razy dziennie lub częściej różnymi specyfikami i nigdy żaden lekarz nie miał problemu na usg.paulina2811 wrote:U mnie znajome polecają Mustele. Aczkolwiek na badaniu prenatalnym dowiedziałam się, że stosowanie kremów przed usg zaburza możliwości widzenia badania.
-
brunetka91 wrote:A Bio-Oil mogę już uzywac na rozstępy? Czy poczekać do drugiego trymestru?
Zalecają od drugiego dopiero.
brunetka91 lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Matka30+ wrote:Dominika, Młody ma prawie 22 miesiace.
Możliwe, że pogoda też ma na to wpływ, a może mieszkanie "na zadupiu" (za przeproszeniem), co czasem jest plusem, ale teraz niekoniecznie...
Kasia, mi lekarz mówił, ze w ciaży powinno się robić dwa razy grupe krwi, właśnie ze względu na przeciwciała. Chociaż ja robiłam raz i teraz też zrobie raz (ustalone z lekarzem), bo ojciec dziecka ma taką samą grupe krwi co ja. Ale jakby zalecił kolejny raz, to dla mnie nie ma problemu.
Ja w pierwszej ciąży robiłam 2 razy- tak zlecił lekarz. I teraz znowu mi kazała robić więc zrobię ☺kasia1518

-
sunshine03 wrote:ja się smaruję oliwką mama babydream z rossmana
jest tania, a ma spoko skład 
warto sobie obczaić składy kremów dla cieżarnych na srokao
niektórych po prostu nie warto kupować
Dokładnie, polecam to opracowanie: http://www.srokao.pl/2011/03/analiza.html
-
Czuję to samo. Też odliczam dni do genetycznego. Nawet zaczęłam się zastanawiać czy nie spróbować przenieść wcześniej o parę dni. Albo... Zrobię zwykle usg żeby sprawdzić serduszko. Też mnie nachodzi stres czy obu wszystko dobrze. Jak sobie pomyślę, że nasze mamy nie mogły nas zobaczyć cała ciążę to aż mi ciarki przechodzą co one musiały czuć... Albo właśnie mniej się stresowalyjaponka wrote:U mnie wszystko ok, w badaniu moczu też, a trochę bałam się robić bo brałam dopochwowy progesteron do zeszłego tygodnia. A co do problemów z ciśnieniem którejś z Was to ja mam z kolei bardzo szybkie tętno (nawet ponad 100) ale za to ciśnienie nadal 90/60 i okolice. W poprzedniej ciąży też mi tak serce waliło, wysłali mnie na EKG ale nic nie wyszło. Jak spytałam lekarza teraz co o tym myśli to powiedział "no proszę pani, ma pani 37 lat, tak może być"
no cóż.
O rzeczach dla dziecka i nawet ciuchach ciążowych nadal nie myślę, byle do prenatalnych. Nie wiem jak wytrzymać jeszcze 3 tygodnie... I nawet USG żadnego po drodze.
Mojego brzucha ciążowe go nie widać tylko zwykłe sadelko, ale chyba zmieniło mi się trochę ciała bo w cyckach się nie dopinam0(a mam dużo koszul) i spodnie zaczynają cisnąć. Poszłam dziś do h&m żeby poprzymkerzac cos dla chociażby obrazu jaki rozmiar, jak z wygoda itd. No i jestem załamana, bo mam wrażenie że wszystkie ciążowe ubrania są masakrycznie infantylne - falbanki i kropeczki!Insta: @CodziennoscM