WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Popełniła straszny błąd dziś. Od wczoraj wieczór jest mi strasznie niedobrze. Nawet po słodyczach, które do tej pory działały. Pepsi też nie pomogła. Pomyślalm, że może zmienię smak i zjadłam dwa ogórki kiszone mimo, że w tej ciąży kwas mi nie wchodzi. No i o dziwo weszły bez odruchu bekania. Tyle, że po 5 min tak mnie zemdlilo że chętnie przytulił bym tron a nie mogę. Ani w jedną ani w drugą :/ najgorsze co może być to tkwić w takim zawieszeniu :'(

To ja mam tak samo,tylko odwrotnie.
    Do tej pory tylko owoce,wszystko co kawsne i słone,soki pomarańczowe.
    A od 2 dni nie mogę na to patrzeć teraz tylko słodkie... A i jeszcze niczym się napić nie mogę nawet po wodzie mnie mdli...mąż jak będzie wracał z pracy to ma mi kupic pepsi chociaż do tej pory nie pilam(Nie lubie gazowsnego) ale spróbować muszę...

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja laktator kupowałam reczny na szybko w aptece jak do domu ze szpitala wracalismy(porażka). Pozniej zamowilam elektryczny,ale na moje cycki niezbyt sie sprawdzil.. teź bym poczekała z tym wydatkiem ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na laktacje Femaltiker z mlekiem 😍😍 już sie nie moge doczekac tego rarytasu,serio😀😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 16:16

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na pewno laktator i leżaczek.
    Muszę dokupić chustę, bo z dwójką wyjść na spacer z 4 piętra
    Bez windy nie będzie tak prosto 😉
    Ja zamierzam całą ciążę smarować się Oliwka w żelu,
    Z Jasiem tak robiłam i było oki 😊

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas smoczki leżą do tej pory nowe, nie użyte ani razu. Laktator nie był potrzebny, bo córcia cycoholik się okazał 😉
    Tetry na pewno, bo było sporo ulewania.

Rożka ani szumisia nie kupowaliśmy. Bujaczek mieliśmy z bajerami, ale też się nie przydał. Mata edukacyjna za to bardzo.

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle ja wam powiem, że jestem zwolenniczką minimalistycznej wyprawki. Dokładnie tak zrobiliśmy za pierwszym razem i jestem z tego podejścia bardzo zadowolona, uniknęliśmy wielu zbędnych wydatków, które łatwo ponieść w szale zakupowym.
    Zupełnie czym innym była kwestia listy wyprawkowej, miałam przeczytany internet od początku do końca i wybrany model i sklep gdzie najlepiej kupić chyba wszystkiego co się dziecku do minimum 6msc może przydać. Jak się okazywało w praktyce, że czegoś nam brakuje, to tylko sięgałam do magicznej listy i zakupy trwały chwilkę. Również, była gotowa lista na ewentualne prezenty, gdy ktoś pytał co by nam się przydało.

sunshine03, Awaria_90 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:
    a jakie stosujecie kosmetyki pielegnacyjne zalecane dla koobiet w ciazy ?
    ja się smaruję oliwką mama babydream z rossmana :) jest tania, a ma spoko skład :)

warto sobie obczaić składy kremów dla cieżarnych na srokao :) niektórych po prostu nie warto kupować

Awaria_90, Cabrera lubią tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy laktaro reczny pożyczony już przed porodem. Tak na wszelki wypadek. Gdyby mały chciał jeść to pewnie bym nie kupowała. Dzieci z porodów kleszczowych często ponoć maja problem z ssaniem cyca. No i mojego nie dało się przystawic.w szpitalu karmilam strzykawka. Zaczął ciągnąć cyca jak miał 1,5m ale tylko do 3m. Potem znów odrzucił. Więc u nas laktator bardzo się przydał bo do 6m sciagalam pokarm aż zanikl pewnego dnia. W sumie z 800ml sciaganych dziennie w ciagu tyg spadło mi do 15ml. Wtedy przestałam. Mały nie jest też smoczkowy. I cieszę się, że nie jest. Butelki też już odrzucił. Niekapki itd. Pije już sam z normalnego dorosłego kubka z jednym uchem. Taka Zosia samosia z Niego.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzicie co dziecko/matka inne potrzeby. Dla mnie nr 1 to laktator i wiele rzeczy bym oddała ale nie jego.
    W rożkach moja też spała jako noworodek dość długo. Miałam ze 2, i chyba jeszcze dokupywalam 3.
    Smoczki używa tylko na noc, ale używa.

Generalnie i tak potem życie zweryfikuje co wam jest potrzebne a co zbędne ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śpiworkow dostałam mnóstwo od siostry i każda próba jej włożenia kończyła się rykiem, więc u nas też śpiworki nie wchodzą w grę ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Dziewczyny co maja detektor:
    Gdzie wyczuwacie maluchy? Mój siedział po lewej stronie a teraz nad samym spojeniem ..nie wiem czy sie tak przemiescil,czy wplyw mogła miec teraz infekcja,kaszel itp..

Moje dziecię siedzi dokładnie tak pośrodku jak siedziało, ale już wyżej. U mnie to nie infekcja, tylko się ciut przemieściło ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 16:34

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Awaria_90 Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na USG - zarodek ma już 2,7 cm, serce bije 170/min, wszystko w porządku. Urósł chyba mocno, bo przewidywany termin porodu przesunął się na 22.10 (wcześniej 25.10).

Sunshine - wpisz mi proszę USG prenatalne na 19.04 (tak, w Wielki Piątek). W Święta będę mogła już ogłosić nowinę rodzinę wiedząc czy wszystko jest w porządku.

Zgadzam się z Sunshine - oliwka Babydream jest najlepsza!

Jupik, Dominika32, sunshine03, przedszkolanka:), kasia1518, Kookosowa, Cabrera, japonka, nuśka91 lubią tę wiadomość

cb7wyx8d3fx1nvty.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie znajome polecają Mustele. Aczkolwiek na badaniu prenatalnym dowiedziałam się, że stosowanie kremów przed usg zaburza możliwości widzenia badania.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:22

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    U mnie znajome polecają Mustele. Aczkolwiek na badaniu prenatalnym dowiedziałam się, że stosowanie kremów przed usg zaburza możliwości widzenia badania.
    Też o tym słyszałam, natomiast przez całe moje 3 ciąże smaruje się 2 razy dziennie lub częściej różnymi specyfikami i nigdy żaden lekarz nie miał problemu na usg.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    A Bio-Oil mogę już uzywac na rozstępy? Czy poczekać do drugiego trymestru?

Zalecają od drugiego dopiero. :)

brunetka91 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka30+ wrote:
    Dominika, Młody ma prawie 22 miesiace.
    Możliwe, że pogoda też ma na to wpływ, a może mieszkanie "na zadupiu" (za przeproszeniem), co czasem jest plusem, ale teraz niekoniecznie...

Kasia, mi lekarz mówił, ze w ciaży powinno się robić dwa razy grupe krwi, właśnie ze względu na przeciwciała. Chociaż ja robiłam raz i teraz też zrobie raz (ustalone z lekarzem), bo ojciec dziecka ma taką samą grupe krwi co ja. Ale jakby zalecił kolejny raz, to dla mnie nie ma problemu.

Ja w pierwszej ciąży robiłam 2 razy- tak zlecił lekarz. I teraz znowu mi kazała robić więc zrobię ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na usg prenatalnym lekarz podejrzewał, że właśnie użyty krem zaburza mu widzenie dlatego zrobił badanie dopochwowo. Ile w tym prawdy a ile przypadku, że nie było akurat widać to nie wiem :)

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Awaria_90 Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    ja się smaruję oliwką mama babydream z rossmana :) jest tania, a ma spoko skład :)

warto sobie obczaić składy kremów dla cieżarnych na srokao :) niektórych po prostu nie warto kupować

Dokładnie, polecam to opracowanie: http://www.srokao.pl/2011/03/analiza.html

cb7wyx8d3fx1nvty.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    U mnie wszystko ok, w badaniu moczu też, a trochę bałam się robić bo brałam dopochwowy progesteron do zeszłego tygodnia. A co do problemów z ciśnieniem którejś z Was to ja mam z kolei bardzo szybkie tętno (nawet ponad 100) ale za to ciśnienie nadal 90/60 i okolice. W poprzedniej ciąży też mi tak serce waliło, wysłali mnie na EKG ale nic nie wyszło. Jak spytałam lekarza teraz co o tym myśli to powiedział "no proszę pani, ma pani 37 lat, tak może być" ;) no cóż.
    O rzeczach dla dziecka i nawet ciuchach ciążowych nadal nie myślę, byle do prenatalnych. Nie wiem jak wytrzymać jeszcze 3 tygodnie... I nawet USG żadnego po drodze.
    Czuję to samo. Też odliczam dni do genetycznego. Nawet zaczęłam się zastanawiać czy nie spróbować przenieść wcześniej o parę dni. Albo... Zrobię zwykle usg żeby sprawdzić serduszko. Też mnie nachodzi stres czy obu wszystko dobrze. Jak sobie pomyślę, że nasze mamy nie mogły nas zobaczyć cała ciążę to aż mi ciarki przechodzą co one musiały czuć... Albo właśnie mniej się stresowaly :)

Mojego brzucha ciążowe go nie widać tylko zwykłe sadelko, ale chyba zmieniło mi się trochę ciała bo w cyckach się nie dopinam0(a mam dużo koszul) i spodnie zaczynają cisnąć. Poszłam dziś do h&m żeby poprzymkerzac cos dla chociażby obrazu jaki rozmiar, jak z wygoda itd. No i jestem załamana, bo mam wrażenie że wszystkie ciążowe ubrania są masakrycznie infantylne - falbanki i kropeczki!

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
‹‹ 279 280 281 282 283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ