WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Ja jeszcze nad laktatorem rozmyslam. W sumie chce karmic piersia ale jak gdzie wyjde i zostawie malego z babcia albo mezem to by sie przydal chyba.
    Z Kasptem mialam ale taki apteczny xD byl szklany, na koncu byla gruszka i ta gruszke sie naciskalo i ona pompowala mleko z piersi do takiego lejka, dokladnie taki jak na foto :D ile ja sie naplakalam zeby tym odciagnac
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f0ee863f6391.png

Mialam identyczny:)

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• moni05 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tych badań, które wymieniłyście mega ważna jest cytomegalia, CMV IgG i IgM. Cytomegalia w ciąży jest bardziej groźna niż toxoplazmoza ponoć.
    A i podstawa to grupa krwi jeśli nie ma starego wyniku.
    No glukoza, tsh to podstawa do 10 tyg ciazy. Bo to może maluchowi zaszkodzic. Na karcie ciazy mam wypisane zalecane badania w każdym przedziale tygodni. Jak chcecie to Wam wrzucę, w ramach ciekawostki. :)

Mnie martwi waga. Nie mialam nadwagi przed ciążą, moje bmi moze w górnej, ale było w granicy normy. Teraz już nie wymiotuję (mdłości mam, ale bez zwracania) a wciąż tracę na wadze. Razem już 4,3kg. Szybko dosyć. Lekarz każe się nie martwic, bo dużo piję, odwodniona nie jestem, a dziecko niby czerpie z "zapasów" jeśli jem sobie tyle, na ile mam ochotę... Któraś już straciła tyle?

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    A jeśli chodzi o badania to mój lekarz zlecił mi tylko
    Morfologia
    Mocz
    TSH
    HBsAg
    Anty-HCV
    Anty-HIV
    WR
    Toxo IgG
    Toxo IgM
    Wizyta dopiero 5 kwietnia

Wiktoria to zrób jeszcze glukoze na czczo- to ważne bo jak wyjdzie za wysoka to wtedy robi się krzywa cukrowa i ewentualnie jak coś nietak to dieta cukrzycowa.

Cytomegali też Ci nie zlecił, ale tu to zależy od lekarza - dużo jej nie zleca bo i tak z tym nic nie można zrobić jeśli jest aktywna- ale może mieć wpływ na prawidłowy rozwój płodu, więc ja chyba też bym zrobiła żebyś wiedziała czy przeszlas to czy nie .

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Wiktoria to zrób jeszcze glukoze na czczo- to ważne bo jak wyjdzie za wysoka to wtedy robi się krzywa cukrowa i ewentualnie jak coś nietak to dieta cukrzycowa.

Cytomegali też Ci nie zlecił, ale tu to zależy od lekarza - dużo jej nie zleca bo i tak z tym nic nie można zrobić jeśli jest aktywna- ale może mieć wpływ na prawidłowy rozwój płodu, więc ja chyba też bym zrobiła żebyś wiedziała czy przeszlas to czy nie .
    Chyba faktycznie dużo od lekarza zależy moja bratowa np miała hiv dopiero w 3 trymestrze ciąży, a kuzynka nie robiła tego badania w ogóle.
    Grupę krwi mam bo musiałam przed laparoskopia zrobić

syy26iye928jhyb7.png
  • Matka30+ Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dziś doła. Wszystko mnie denerwuje i nic mi sie nie chce. Chyba to siedzienie w domu mi nie służy.. W dodatku Młody znowu z katarem, a już miałam nadzieje, że przegoniliśmy.

9ewn3e3kvmp9mhlm.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rzeczy które mi się mega przeszły to
    najbardziej silikonowy odciagacz pokarmu. Gaba nie lubił puzzli piankowych, leżaczek złożył krótko bo on szybko zaczął się przemieszczać i nie chciał w tym siedzieć. Teraz planuje kupić ten tiny love 3w1 że względu na kolyske. Laktator to tylko elektroniczny. Mój syn nienawidził chusty. Zaakceptował nosidełko ale to po jakimś 8m dopiero.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/354a9b4bcf41.jpg

Przybrałam juź na wadze od ostatnich spadków,lekarz się ucieszy ;p

mia4444, Matka30+, moni05, emikey, wiktoriaa, sunshine03, brunetka91, Cabrera, Kookosowa, nuśka91 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Matka30+ Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, mi się sprawdził kosz mojżesza. Nie miałam możliwości tachania wózka na poziom mieszkania. Chodziliśmy tak na taras, na obiad, czy nawet na imprezy rodzinne. Bardzo przydatny był też leżaczek-bujaczek, ale przekonał się do tego nieco pozniej.

9ewn3e3kvmp9mhlm.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii puzzli piankowych to dla mnie było mega ważne z czego one są zrobione. Takie maluchy na tym leżą, często dotykają gołą skórą, nierzadko liżą, gryzą itd. W życiu nie kupiłabym jakiejś chińszczyzny za kilkadziesiąt złotych z supermarketu, która w składzie ma substancje rakotwórcze czy powodujące alergie inne problemy. Moim zdaniem nie warto na tym oszczędzać!

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Matka30+ Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, słodki widok! Maleństwo całujące brzuszek :)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

9ewn3e3kvmp9mhlm.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka 30+ A ile lat ma Twoje starsze dziecko?
    Ja też często mam doła odkąd jestem na zakazie pracy,zwlaszcza jak pogoda za oknem szara bura:(

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Chyba faktycznie dużo od lekarza zależy moja bratowa np miała hiv dopiero w 3 trymestrze ciąży, a kuzynka nie robiła tego badania w ogóle.
    Grupę krwi mam bo musiałam przed laparoskopia zrobić
    Ja miałam grupę krwi z czerwca 2018 to mi teraz kazała powtórzyć, powiedziała ze ważne ze względu na przeciwciała- zdziwiło mnie to

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Ja miałam grupę krwi z czerwca 2018 to mi teraz kazała powtórzyć, powiedziała ze ważne ze względu na przeciwciała- zdziwiło mnie to
    Przeciwciała się często powtarza, ale grupy nie trzeba. Niektórzy lekarze zlecają jednak w pakiecie.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do przydatnych rzeczy to u nas bardzo się sprawdziło: laktator elektryczny, niania wideo, monitor oddechu, mata edukacyjna , pojemnik na mm taki z podziałem na porcje, Bujak choć późno zaczęłam używać ale póki nie siedzi stabilnie to ja w tym karmię i lampka nocna z Ikei za 25zl - taka granatowa gwiazdka- do dziś jest przymocowana w łóżeczku i świeci się cała noc - jak tylko się coś dzieje podniose głowę i wszystko widzę, a że ciemny kolor to mocnego światła nie daje.

A to na co pieniądze zostały niepotrzebnie wydane to kokon, karuzela nad łóżeczko- w ogóle jej nie interesuje i rożek- co prawda przywiozłam w nim ze szpitala ale mała to ograniczało i po tygodniu zaczęła mi się z niego wysuwać w nocy.

Opisałam takie "grubsze" rzeczy bo jeszcze wiele drobnych też się przydało np. Katarek ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Matka30+ Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika, Młody ma prawie 22 miesiace.
    Możliwe, że pogoda też ma na to wpływ, a może mieszkanie "na zadupiu" (za przeproszeniem), co czasem jest plusem, ale teraz niekoniecznie...

Kasia, mi lekarz mówił, ze w ciaży powinno się robić dwa razy grupe krwi, właśnie ze względu na przeciwciała. Chociaż ja robiłam raz i teraz też zrobie raz (ustalone z lekarzem), bo ojciec dziecka ma taką samą grupe krwi co ja. Ale jakby zalecił kolejny raz, to dla mnie nie ma problemu.

9ewn3e3kvmp9mhlm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia mi lekarz powiedział, że obecnie są takie zalecenia, że trzeba mieć grupę krwi zbadaną dwukrotnie i mam nosić oba wyniki ze sobą.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje must have:
    1.laktator (elektryczny), karmiłam piersią, ale raz dziennie ściągam pokarm, najpierw jak miałam nawały (dzięki temu mąż brał Kinie na długie spacery z butlą z moim mlekiem), potem w nocy (Kinga przesypiala noce i jej nie budziłam), służył mi niemal pół roku
    2.kamerka (czyli niania z podglądem) dostałam od siostry, kładłam przy łóżeczku i po mleku Kinia spać a ja out z pokoju i z salonu patrzyliśmy czy śpi i czy wszystko ok- też nam długo służyła. U nas bardzo przydatna bo my nie bujalismy jej tudzież nie odstawialismy, żadnych guseł żeby ją uśpić, tylko szła sru do łóżeczka i sama zasypiała, więc dzięki kamerce widzieliśmy kiedy zasnęła i czy nie płacze czy coś się nie dzieje.
    3.lezaczek (bez opcji bujania), krócej służył, bo jak tylko nauczyła się przekręcać to wygibasy robiła i musieliśmy zdemontować
    4.matka piankowa puzzle, służy do teraz. Z allegro, gruba 1.5 cm.

Mamy też chustonosidlo Caboo ale u nas tak sobie się przydało. Nosidło mieliśmy kupić jeszcze, ale na razie nie było potrzeby.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas się nie sprawdziła mata edukacyjna.. żałuję, że nie kupiłam jakiejś taniej, bo kasa poszła trochę w błoto..

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do grupy krwi. Najlepiej mieć zbadaną dwa razy i tak też wymagają do porodu. Chodzi o pewność, że w razie transfuzji wleją dobrą krew, przy jednym wyniku muszą powtórzyć badanie, żeby potwierdzić. Antyciała chyba wystarczy zrobić raz.
    Sunshine, w sumie nawet o tym nie pomyślalam, ale pewnie każe ci je mieć przy sobie właśnie w razie jakby się coś stało, bo jak szpital ma dwa wyniki, to od razu mogą działać, bez konieczności ponownego badania.
    W sumie książeczke ciąży noszę przy sobie, chyba włożę tam badania grupy krwi.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Co do grupy krwi. Najlepiej mieć zbadaną dwa razy i tak też wymagają do porodu. Chodzi o pewność, że w razie transfuzji wleją dobrą krew, przy jednym wyniku muszą powtórzyć badanie, żeby potwierdzić. Antyciała chyba wystarczy zrobić raz.
    Sunshine, w sumie nawet o tym nie pomyślalam, ale pewnie każe ci je mieć przy sobie właśnie w razie jakby się coś stało, bo jak szpital ma dwa wyniki, to od razu mogą działać, bez konieczności ponownego badania.
    W sumie książeczke ciąży noszę przy sobie, chyba włożę tam badania grupy krwi.
    mi właśnie lekarz powiedział, żeby grupę krwi dopiąć do karty ciąży i mieć ze sobą zawsze :)

Jupik lubi tę wiadomość

‹‹ 277 278 279 280 281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ