WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sprawdzonych rzeczy nie mam, ale z dziecięcych gadżetów na pewno planuję kupić łóżeczko dostawne :)

Widziałam, że w weekend był temat wózkowy :) ja póki co oglądam wózki w necie. Spodobał mi się jako nr 1 Cybex Balios S (wydaje się, że ma spoko spacerówkę), ale też Baby Design Husky i Espiro Next :)
    ostatnio też na spacerze gapiłam się ludziom na wózki, jakie mają :D sporo właśnie było tych espiro next ;)

w weekend może pojedziemy poogladać jakieś wózki na żywo, bo jesteśmy zieloni w tym temacie :D
    niestety takie mydelniczki z plastikową gondolą w ogóle mi się nie podobają, a takich wózków jest masa :(

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co maja detektor:
    Gdzie wyczuwacie maluchy? Mój siedział po lewej stronie a teraz nad samym spojeniem ..nie wiem czy sie tak przemiescil,czy wplyw mogła miec teraz infekcja,kaszel itp..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz prowadzący pracuje w szpitalu, wziął moją grupę krwi z poprzedniej ciąży (2016r) i przypiął mi do karty ciąży. Grupy nie kazał powtarzać, on asię nie zmiania (nie licząć szczególnych sytuacji związanych z masywną transfuzją, przeszczepem itd.), natomiast przeciwciała powtarza się w każdym trymestrze, bo te możemy zacząć produkować 'przeciwko' dziecku i dlatego trzeba to sprawdzać częściej, w szczególności przy różnych Rh u matki i ojca.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę podpytać. Bo mi przy ARh+ a mojego starego ABRh+ nie kazał powtarzać niczego... Dopięte mam z grudnia, wtedy robiłam świeże przed operacją, ale tam też świeżego wyniku nie wymagali, po prostu zgubiłam gdzieś. I przy wypisie mi dopięli do karty informacyjnej.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Muszę podpytać. Bo mi przy ARh+ a mojego starego ABRh+ nie kazał powtarzać niczego... Dopięte mam z grudnia, wtedy robiłam świeże przed operacją, ale tam też świeżego wyniku nie wymagali, po prostu zgubiłam gdzieś. I przy wypisie mi dopięli do karty informacyjnej.
    moni nie grozi Ci raczej konflikt serologiczny skoro masz Rh+ :)
    zagrożenie jest, jak matka ma Rh-

• Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    ja sprawdzonych rzeczy nie mam, ale z dziecięcych gadżetów na pewno planuję kupić łóżeczko dostawne :)

Widziałam, że w weekend był temat wózkowy :) ja póki co oglądam wózki w necie. Spodobał mi się jako nr 1 Cybex Balios S (wydaje się, że ma spoko spacerówkę), ale też Baby Design Husky i Espiro Next :)
    ostatnio też na spacerze gapiłam się ludziom na wózki, jakie mają :D sporo właśnie było tych espiro next ;)

w weekend może pojedziemy poogladać jakieś wózki na żywo, bo jesteśmy zieloni w tym temacie :D
    niestety takie mydelniczki z plastikową gondolą w ogóle mi się nie podobają, a takich wózków jest masa :(

My mamy Baby Design Dotty (limited edition) i podobały mi się właśnie te wózki co Tobie (i nie podobały mydelnice). I jesteśmy super zadowoleni z wózka, super się spisuje, a trafiliśmy też w promo z zestawem zimowym (takim co dają do Husky), więc cenowo wyszło nas sporo taniej niż Husky/Espiro Next. Nie żałujemy zakupu. Dziewczyna z kwiatniowek ma Espiro Next i też sobie bardzo chwali.

sunshine03 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest konflikt, ja 0Rh-, mąż BRh+, po poronieniu dostałam immunoglobulinę, teraz wyszło że przeciwciał brak póki co.
    No u Was naprawdę brzuszki wyskoczyły, mój to jeszcze taki większy obiad :)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:22

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    moni nie grozi Ci raczej konflikt serologiczny skoro masz Rh+ :)
    zagrożenie jest, jak matka ma Rh-
    Ten najgroźniejszy konflikt serologiczny występuje w układzie Rh i rzeczywiście dzieje się to gdy matka ma Rh- a dziecko dziedziczy po ojcu Rh+.
    Nie mniej jednak, występują też konflikty serologiczne w układzie AB0, są one mniej dotkliwe, ale również wymagają diagnostyki i mogą przyczynić się do problemów po porodzie.
    Na przykładzie moni, jeśli ma ona grupę ARh+ a tata ABRh+, to dziecko może mieć grupę B i może się zdarzyć, że matka zacznie produkować przeciwciała.

(Będąc raz z Borysem w szpitalu mieliśmy w pokoju mamę z 3msc maluszkiem właśnie z konfliktem serologicznym. Ona sama była pielęgniarką i dużo o tym rozmawiałyśmy ORAZ mój Borys niby ma popularną krew A+, ale właśnie z przeciwciałami i bardzo mocno drążyłam ten temat w trakcie pobytów w szpitalu gdy miał przetaczaną krew. W ogóle ta hematologia to mega ciekawa dziedzina i im bardziej się w to wchodzi tym ciekawsza i bardziej somplikowana)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zbędnych wydatków to u nas
    - kosz Mojżesza. Mały był spory i służył mu może z 2 miesiące. Cena nie warta tych 2m.
    - kokon
    - karuzelka - jak się nią zainteresował to trzeba było ściągać bo był w stanie ściągnąć ja sobie na głowę
    - podgrzewacz do mleka. Zre tyle prądu, że szok
    - rożek. Nigdy w nim nie był. Służy jako koc na plażę
    - wszelkie kaftaniki
    - śpiworek do spania. Wkurzal go. Nigdy by w nim nie zasnal

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popełniła straszny błąd dziś. Od wczoraj wieczór jest mi strasznie niedobrze. Nawet po słodyczach, które do tej pory działały. Pepsi też nie pomogła. Pomyślalm, że może zmienię smak i zjadłam dwa ogórki kiszone mimo, że w tej ciąży kwas mi nie wchodzi. No i o dziwo weszły bez odruchu bekania. Tyle, że po 5 min tak mnie zemdlilo że chętnie przytulił bym tron a nie mogę. Ani w jedną ani w drugą :/ najgorsze co może być to tkwić w takim zawieszeniu :'(

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się przydało,co prawda trochę później zawieszka do smoczka do smoczka i do zabawek w wózku i miarka ma mleko z podziałem na porcje. No i laktator,najlepiej mieć od razu bo w większości przypadków się przydaje A tak to człowiek goni męża i szuka ma szybko czegokolwiek. Aczkolwiek zanim się nie wypróbuję to i tak się nie wie jaki jest dobry :p

2017 #1
    2019 #2
    :D

Wysłany: 25 marca 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zbędne na pewno smoczki byly😂😂
    Karuzelka budzila u nas zainteresowanie akurat. Co do pradu to pamietam jak wyparzałam na indukcji butelki i 500 zl.doplaty do pradu przyszlo- zastanowie sie teraz nad wyparzaczem.
    Co do rozka to chyba uszyję ale do szpitala,w domu raczej nie uzyje jak poprzednio.
    No i mis szumis-szkoda 100 zl;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakie stosujecie kosmetyki pielegnacyjne zalecane dla koobiet w ciazy ?

01589vvj37l1te20.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam elektroniczny laktator aventu. Mały przez 1 miesiąc nie chciał ciągnąć cyca. Miałam pożyczony od bratowej męża ręczny Pigeon ale po 2 dniach miałam tak dość ręcznego odciagania, że mąż w te pędy leciał kupować elektroniczny. Chociaż więcej mleka sciagalam tym silikonowym odciagaczem mleka który odkryłam dużo później. Ten tylko zasysalam i robiłam co chciałam. Avent musiałam trzymać pod odpowiednim katem.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy sterylizator. Kupiliśmy 10 butelek i wyparzalismy tylko na wieczór za jednym zamachem. To u nas się sprawdziło.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym laktatora nie polecała kupować z wyprzedzeniem. Co innego zrobić research i wybrać model, bo na pewno po porodzie na to nie będzie czasu, ale z kupnem warto się wstrzymać. Ja laktatora pierwszy raz użyłam jak Borys jadł już kaszki i robiłam mu na swoim mleku, a zrobiłam to tylko dlatego, że laktator dostałam i szukałam dla niego zastosowania. Gdybym laktatora nie miała to jadłby tę kaszkę na mm. Moje mleko z cyca jadł do półtora roku, więc ta kaszka na moim mleku to było raczej widzi mi się, a nie jakaś konieczność.

eVspp2.png
    SBwKp2.png

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .Aleksandra. wrote:
    a jakie stosujecie kosmetyki pielegnacyjne zalecane dla koobiet w ciazy ?
    Do konca 1 trymestru oliwka, za tydzien/dwa przejde na inne ale jeszcze nie wybrałam nic.
    Z Pola mialam sexy mame i lirene jakos tak,obylo sie bez rozstepów. Teraz przy pepku mam dwa male juź..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z obowiązkowych rzeczy to
    rożek ( Judka spała dlugo w rożku. Uspokajał ja)
    Samoczki,
    laktator ( młoda na mm ale spróbować trzeba. Najwyżej oddam)

No plus melisa i tatuś na urlopie :);)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
‹‹ 278 279 280 281 282 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ