Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i co do piwa. To ja nie piję wogóle bo nis lubie. Ale ciesze się że jeat teraz opcja 0 procent. Bo to właśnie chodzi o to że jak będę miała zachciankę to mogę bezpiecznie. W lato napewno skuszę się na ten radler 0 procent. Moim zdaniem super że powstały. Na to akurat mam.zachciankę:-)

• Spirit Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Kurcze tyle się napisałam i wszystko sobie skasowałam 😂

Rozmawiałam z siostrą mojej koleżanki, która jest pediatrą i niestety nie ma póki co zbyt wielu możliwości wykorzystania tych komórek. Jak dziecko choruje np. na białaczkę to zastosowanie krwi pępowinowej może sie wiązać z ryzykiem wznowy, bo już w tej krwi mogły sie znajdować komórki nowotworowe. Poza tym często tej krwi jest za mało na jakiekolwiek wykorzystywanie. Takze większość możliwości, o których mówią z tego banku komórek macierzystych jest na etapie badań i nie wiadomo, co z tego wyniknie w ogóle.

Na początku, jak posłuchałam wykładu na warsztatach pani z tego banku komorek macierzystych byłam zachwycona i myślałam, że to taka cudowna sprawa, a później okazało się, że możliwości wykorzystania są jednak bardzo ograniczone. Wychodzi na to, że o wiele lepiej by się sprawdziło użycie komórek macierzystych od obcej osoby, a to w Polsce nie jest praktykowane raczej.

Poszperałam też w necie i tu jest sensowny wpis o tej krwi pępowinowej
    https://www.mamalekarz.pl/blog/2017/01/17/krew-pepowinowa-6-prawd/
    Komentowała go nawet jakaś babeczka z tego banku komorek macierzystych i niestety prawie zero argumentów za :(
    Jest praktykowane. Ja nie chciałam pobierać krwi A w trakcie porodu zapytali czy chce oddać do banku "ogólnego" i moja położna która była przy porodzie A nie ma żadnych powiązań z bankami komórek "dziękowała" w imieniu dzieci chorych

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Jest praktykowane. Ja nie chciałam pobierać krwi A w trakcie porodu zapytali czy chce oddać do banku "ogólnego" i moja położna która była przy porodzie A nie ma żadnych powiązań z bankami komórek "dziękowała" w imieniu dzieci chorych
    To tego nie wiedziałam :) tak czy siak ponoć tylko to ma sens :)

• CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) gratuluję wszystkim szczęśliwym, za Basię trzymam kciuki, żeby było ok. Mam nadzieję, że dziewczyny mają rację. Ja nie mam praktyki i wiedzy, więc mogę tylko wysyłać uściski na odległość i myśleć o was ciepło.

Ja dziś mam wizytę u lekarza z wynikami moczu i po dalsze zwolnienie. Bardzo żałuję, że mój gin nie ma u siebie usg bo bardzo chciałabym zobaczyć co u naszego Bąbla lub Bąbelki słychać.
    A teraz idę coś ogarnąć w chacie, bo w końcu mnie mąż zostawi za syf i lenistwo :), (oczywiście żart, za bardzo jestem mu potrzebna) :)

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja probowalam sie zdrzemnac ale nie szlo. Do syna wpadl kolega i tak sie chichrali ze nie udalo mi sie usnac.

A mialam sie zapytac czy ktora brala lub bierze Isoptin na serce?
    Na wynikach z holeteru mialam wypisane zeby ewentualnir przepisac mi. A widze ze to jest przy zaburzeniach rytmu serca :/ mam nadzieje ze sie jutro wiecej dowiem u kardio i noe bedzie mi znowu holtera zakladac

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • alicjaaa_d Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Kurcze tyle się napisałam i wszystko sobie skasowałam 😂

Rozmawiałam z siostrą mojej koleżanki, która jest pediatrą i niestety nie ma póki co zbyt wielu możliwości wykorzystania tych komórek. Jak dziecko choruje np. na białaczkę to zastosowanie krwi pępowinowej może sie wiązać z ryzykiem wznowy, bo już w tej krwi mogły sie znajdować komórki nowotworowe. Poza tym często tej krwi jest za mało na jakiekolwiek wykorzystywanie. Takze większość możliwości, o których mówią z tego banku komórek macierzystych jest na etapie badań i nie wiadomo, co z tego wyniknie w ogóle.

Na początku, jak posłuchałam wykładu na warsztatach pani z tego banku komorek macierzystych byłam zachwycona i myślałam, że to taka cudowna sprawa, a później okazało się, że możliwości wykorzystania są jednak bardzo ograniczone. Wychodzi na to, że o wiele lepiej by się sprawdziło użycie komórek macierzystych od obcej osoby, a to w Polsce nie jest praktykowane raczej.

Poszperałam też w necie i tu jest sensowny wpis o tej krwi pępowinowej
    https://www.mamalekarz.pl/blog/2017/01/17/krew-pepowinowa-6-prawd/
    Komentowała go nawet jakaś babeczka z tego banku komorek macierzystych i niestety prawie zero argumentów za :(

Dzięki za obszerne info! Będę drążyć temat jeszcze i czytać co tam piszą:)

17.05.2018 - AMH - 0,946 ng/ml
    20.04.2019 - Aniołek 13 tc ❤️
    25.09.2019 - II
    25.05.2020 - Leon 💙
    11.08.2021 - II
    13.04.2022 - Iga ❤️
  • japonka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Ja probowalam sie zdrzemnac ale nie szlo. Do syna wpadl kolega i tak sie chichrali ze nie udalo mi sie usnac.

A mialam sie zapytac czy ktora brala lub bierze Isoptin na serce?
    Na wynikach z holeteru mialam wypisane zeby ewentualnir przepisac mi. A widze ze to jest przy zaburzeniach rytmu serca :/ mam nadzieje ze sie jutro wiecej dowiem u kardio i noe bedzie mi znowu holtera zakladac
    Ja nie ale chyba poproszę o skierowanie do kardiologa... Wali mi serce nocami, dzisiaj było mi niedobrze i duszno do tego. Miałam EKG w poprzedniej ciąży na tym etapie i poza tym że tętno cały czas ponad 100 to obraz normalny, miałam skonsultować ale nie zdążyłam. I teraz chyba powtórka.
    Kiniorek a u Ciebie co się dzieje że holter był?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2019, 16:57

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje chłopaków .
    Nie chcę wojny. Dziewczyny więcej dziewczynek proszę :)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia - w ciąży z Jasiem miałam bardzo duże różnice między terminem z OM,
    A z USG. W skrajnym przypadku byl to miesiąc roznicy ...
    Może dziecko jest po prostu mniejsze. Spokojnie!

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka u mnie to akurat wahania w cisnieniu. Skacze mi od 110 do 140... I wysoki puls po mialam 90 a od paru dni juz 100

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Powód jest taki ze obwód brzuszka jest wiekiem młodszy od wieku mierzonego z obwodu głowy. Ten mierzony z głowy odpowiada terminowi z OM a z tego z brzuszka ciaza wychodzi młodsza. Jej zdaniem dziecko nie rosnie równomiernie z tad badania. Sprawdza czy genetycznie jest wszystko ok :(

Mój lekarz dziś znów podkreślił odczytując CRL, "że na tym etapie, jeśli chodzi o wymiary dzidzi nie mierzymy nic innego", więc cały czas nie wiem, czemu Twoja lekarka mierzyła tą główkę i brzuszek. No mam nadzieję, że jest nadgorliwa i zupełnie niepotrzebnie Cię stresuje.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, ja miałam Betaloc a potem Izoptin właśnie, 9-8 lat temu przy zaburzeniach rytmu serca i lekkiej tachykardii. :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kiniorek, ja miałam Betaloc a potem Izoptin właśnie, 9-8 lat temu przy zaburzeniach rytmu serca i lekkiej tachykardii. :)

Zastanawima sie co ta kardiolog jutro wymysli...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    To tego nie wiedziałam :) tak czy siak ponoć tylko to ma sens :)
    Ja też nie wiedziałam póki mnie o to nie zapytali jak była nagła cesarka i dali papiery do podpisania. Śmiesznie w sumie wtedy wyszło bo od razu powiedziałam że się zgadzam i tak po 5 minutach patrzę na męża i pytam czy w sumie on ma jakieś zdanie bo to też jego dziecko :p generalnie nie załapał o czym mu tam próbowałam tłumaczyć z wcześniejszym odcięcie bo to na szybko było ale no pobrali ;)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Oraz gratuluję wysypu chłopaków :) ja nadal przekornie liczę na dziewczynkę ale biorę cokolwiek byle zdrowe.

Ja dokładnie tak samo :)

japonka lubi tę wiadomość

• CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Gratulacje chłopaków .
    Nie chcę wojny. Dziewczyny więcej dziewczynek proszę :)

Tez nie chce wojny. Jeszcze nie wiem co u mnie, ale dla lepszej sytuacji narodu chętnie przyjmę dziewczynkę. :) ale kochać będę nawet chłopca :)

Zimri, japonka lubią tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Awaria_90 Koleżanka

Wysłany: 26 marca 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla wszystkich dzisiejszych badanych! Już się nie mogę doczekać takie zdjęcia mojej fasolki...

Kurczę, zadałam pytanie o piwo 0,0%, co do którego rozważałam czy wypić na najbliższej imprezie rodzinnej, a po przeczytaniu dzisiejszych postów okazuje się, że większym problemem może być kefir, który uwielbiam i często piję :O

Jupik lubi tę wiadomość

cb7wyx8d3fx1nvty.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    ja sprawdzonych rzeczy nie mam, ale z dziecięcych gadżetów na pewno planuję kupić łóżeczko dostawne :)

Widziałam, że w weekend był temat wózkowy :) ja póki co oglądam wózki w necie. Spodobał mi się jako nr 1 Cybex Balios S (wydaje się, że ma spoko spacerówkę), ale też Baby Design Husky i Espiro Next :)
    ostatnio też na spacerze gapiłam się ludziom na wózki, jakie mają :D sporo właśnie było tych espiro next ;)

w weekend może pojedziemy poogladać jakieś wózki na żywo, bo jesteśmy zieloni w tym temacie :D
    niestety takie mydelniczki z plastikową gondolą w ogóle mi się nie podobają, a takich wózków jest masa :(

Podobają mi się wszystkie wózki, które wymieniłaś. Cybex najlżejszy to duży plus, ale nie podoba mi się niezamykana torba na zakupy i brak przedłużanej budki do gondoli więc u mnie póki co wygrywa Espiro Next. No ale to trzeba to poczuć, więc póki nie zobaczę na żywo to tylko takie szperanie w necie ;)

Na mojego męża już dziwne patrzą, bo wgapia się we wszystkie mijane wózki :P

nick nieaktualny, Jupik lubią tę wiadomość

🤵🏽‍♀️35
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️35 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,1;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> jedyny ❄ 5BB -> nieudany FET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana, jajniki nie reagują
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    FET 3BB 🌼-> ❌
    FET 2AA+2BA 🌷🌷 -> ❌
    FET 5AB + 4BB…
    5 dpt: 30
    7 dpt: 104 + plamienie
    9 dpt: 292
    11 dpt: 992
    14 dpt: 4730
    15 dpt: krwawienie🩸 / na usg pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 🍀
    16 dpt: 9400 / nadal plamienie
    18 dpt: 17510
    26 dpt: ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:23

nick nieaktualny, meerici, Kookosowa, Jupik, mia4444, przedszkolanka:), nuśka91, japonka, Spirit, kasia1518 lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, z tego, co wiem to leki wyższej konieczności. I są szkodliwe. Ja musiałam przerwać karmienie po 3 tygodniach już. Żeby brać je z powrotem. Także jeśli masz delikatne odchylenia od normy, a kardiolig da Ci np. 25mg to nie warto brać wcale. Moim zdaniem. Mi pomagało dopiero 150-200.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 286 287 288 289 290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ