Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
No i co do piwa. To ja nie piję wogóle bo nis lubie. Ale ciesze się że jeat teraz opcja 0 procent. Bo to właśnie chodzi o to że jak będę miała zachciankę to mogę bezpiecznie. W lato napewno skuszę się na ten radler 0 procent. Moim zdaniem super że powstały. Na to akurat mam.zachciankę
-
sunshine03 wrote:Kurcze tyle się napisałam i wszystko sobie skasowałam 😂
Rozmawiałam z siostrą mojej koleżanki, która jest pediatrą i niestety nie ma póki co zbyt wielu możliwości wykorzystania tych komórek. Jak dziecko choruje np. na białaczkę to zastosowanie krwi pępowinowej może sie wiązać z ryzykiem wznowy, bo już w tej krwi mogły sie znajdować komórki nowotworowe. Poza tym często tej krwi jest za mało na jakiekolwiek wykorzystywanie. Takze większość możliwości, o których mówią z tego banku komórek macierzystych jest na etapie badań i nie wiadomo, co z tego wyniknie w ogóle.
Na początku, jak posłuchałam wykładu na warsztatach pani z tego banku komorek macierzystych byłam zachwycona i myślałam, że to taka cudowna sprawa, a później okazało się, że możliwości wykorzystania są jednak bardzo ograniczone. Wychodzi na to, że o wiele lepiej by się sprawdziło użycie komórek macierzystych od obcej osoby, a to w Polsce nie jest praktykowane raczej.
Poszperałam też w necie i tu jest sensowny wpis o tej krwi pępowinowej
https://www.mamalekarz.pl/blog/2017/01/17/krew-pepowinowa-6-prawd/
Komentowała go nawet jakaś babeczka z tego banku komorek macierzystych i niestety prawie zero argumentów zasunshine03 lubi tę wiadomość
2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualnySpirit wrote:Jest praktykowane. Ja nie chciałam pobierać krwi A w trakcie porodu zapytali czy chce oddać do banku "ogólnego" i moja położna która była przy porodzie A nie ma żadnych powiązań z bankami komórek "dziękowała" w imieniu dzieci chorych
tak czy siak ponoć tylko to ma sens
-
Cześć dziewczyny
gratuluję wszystkim szczęśliwym, za Basię trzymam kciuki, żeby było ok. Mam nadzieję, że dziewczyny mają rację. Ja nie mam praktyki i wiedzy, więc mogę tylko wysyłać uściski na odległość i myśleć o was ciepło.
Ja dziś mam wizytę u lekarza z wynikami moczu i po dalsze zwolnienie. Bardzo żałuję, że mój gin nie ma u siebie usg bo bardzo chciałabym zobaczyć co u naszego Bąbla lub Bąbelki słychać.
A teraz idę coś ogarnąć w chacie, bo w końcu mnie mąż zostawi za syf i lenistwo, (oczywiście żart, za bardzo jestem mu potrzebna)
Insta: @CodziennoscM
-
Ja probowalam sie zdrzemnac ale nie szlo. Do syna wpadl kolega i tak sie chichrali ze nie udalo mi sie usnac.
A mialam sie zapytac czy ktora brala lub bierze Isoptin na serce?
Na wynikach z holeteru mialam wypisane zeby ewentualnir przepisac mi. A widze ze to jest przy zaburzeniach rytmu sercamam nadzieje ze sie jutro wiecej dowiem u kardio i noe bedzie mi znowu holtera zakladac
-
sunshine03 wrote:Kurcze tyle się napisałam i wszystko sobie skasowałam 😂
Rozmawiałam z siostrą mojej koleżanki, która jest pediatrą i niestety nie ma póki co zbyt wielu możliwości wykorzystania tych komórek. Jak dziecko choruje np. na białaczkę to zastosowanie krwi pępowinowej może sie wiązać z ryzykiem wznowy, bo już w tej krwi mogły sie znajdować komórki nowotworowe. Poza tym często tej krwi jest za mało na jakiekolwiek wykorzystywanie. Takze większość możliwości, o których mówią z tego banku komórek macierzystych jest na etapie badań i nie wiadomo, co z tego wyniknie w ogóle.
Na początku, jak posłuchałam wykładu na warsztatach pani z tego banku komorek macierzystych byłam zachwycona i myślałam, że to taka cudowna sprawa, a później okazało się, że możliwości wykorzystania są jednak bardzo ograniczone. Wychodzi na to, że o wiele lepiej by się sprawdziło użycie komórek macierzystych od obcej osoby, a to w Polsce nie jest praktykowane raczej.
Poszperałam też w necie i tu jest sensowny wpis o tej krwi pępowinowej
https://www.mamalekarz.pl/blog/2017/01/17/krew-pepowinowa-6-prawd/
Komentowała go nawet jakaś babeczka z tego banku komorek macierzystych i niestety prawie zero argumentów za
Dzięki za obszerne info! Będę drążyć temat jeszcze i czytać co tam piszą17.05.2018 - AMH - 0,946 ng/ml
20.04.2019 - Aniołek 13 tc ❤️
25.09.2019 - II
25.05.2020 - Leon 💙
11.08.2021 - II
13.04.2022 - Iga ❤️ -
Kiniorek91 wrote:Ja probowalam sie zdrzemnac ale nie szlo. Do syna wpadl kolega i tak sie chichrali ze nie udalo mi sie usnac.
A mialam sie zapytac czy ktora brala lub bierze Isoptin na serce?
Na wynikach z holeteru mialam wypisane zeby ewentualnir przepisac mi. A widze ze to jest przy zaburzeniach rytmu sercamam nadzieje ze sie jutro wiecej dowiem u kardio i noe bedzie mi znowu holtera zakladac
Kiniorek a u Ciebie co się dzieje że holter był?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2019, 16:57
-
basia1987 wrote:Powód jest taki ze obwód brzuszka jest wiekiem młodszy od wieku mierzonego z obwodu głowy. Ten mierzony z głowy odpowiada terminowi z OM a z tego z brzuszka ciaza wychodzi młodsza. Jej zdaniem dziecko nie rosnie równomiernie z tad badania. Sprawdza czy genetycznie jest wszystko ok
Mój lekarz dziś znów podkreślił odczytując CRL, "że na tym etapie, jeśli chodzi o wymiary dzidzi nie mierzymy nic innego", więc cały czas nie wiem, czemu Twoja lekarka mierzyła tą główkę i brzuszek. No mam nadzieję, że jest nadgorliwa i zupełnie niepotrzebnie Cię stresuje. -
Kiniorek, ja miałam Betaloc a potem Izoptin właśnie, 9-8 lat temu przy zaburzeniach rytmu serca i lekkiej tachykardii.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
sunshine03 wrote:To tego nie wiedziałam
tak czy siak ponoć tylko to ma sens
2017 #1
2019 #2
-
Kookosowa wrote:Gratulacje chłopaków .
Nie chcę wojny. Dziewczyny więcej dziewczynek proszę
Tez nie chce wojny. Jeszcze nie wiem co u mnie, ale dla lepszej sytuacji narodu chętnie przyjmę dziewczynkę.ale kochać będę nawet chłopca
Zimri, japonka lubią tę wiadomość
Insta: @CodziennoscM
-
Gratulacje dla wszystkich dzisiejszych badanych! Już się nie mogę doczekać takie zdjęcia mojej fasolki...
Kurczę, zadałam pytanie o piwo 0,0%, co do którego rozważałam czy wypić na najbliższej imprezie rodzinnej, a po przeczytaniu dzisiejszych postów okazuje się, że większym problemem może być kefir, który uwielbiam i często pijęJupik lubi tę wiadomość
-
sunshine03 wrote:ja sprawdzonych rzeczy nie mam, ale z dziecięcych gadżetów na pewno planuję kupić łóżeczko dostawne
Widziałam, że w weekend był temat wózkowyja póki co oglądam wózki w necie. Spodobał mi się jako nr 1 Cybex Balios S (wydaje się, że ma spoko spacerówkę), ale też Baby Design Husky i Espiro Next
ostatnio też na spacerze gapiłam się ludziom na wózki, jakie mająsporo właśnie było tych espiro next
w weekend może pojedziemy poogladać jakieś wózki na żywo, bo jesteśmy zieloni w tym temacie
niestety takie mydelniczki z plastikową gondolą w ogóle mi się nie podobają, a takich wózków jest masa
Podobają mi się wszystkie wózki, które wymieniłaś. Cybex najlżejszy to duży plus, ale nie podoba mi się niezamykana torba na zakupy i brak przedłużanej budki do gondoli więc u mnie póki co wygrywa Espiro Next. No ale to trzeba to poczuć, więc póki nie zobaczę na żywo to tylko takie szperanie w necie
Na mojego męża już dziwne patrzą, bo wgapia się we wszystkie mijane wózki
sunshine03, Jupik lubią tę wiadomość
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025! -
nick nieaktualny
-
Kiniorek, z tego, co wiem to leki wyższej konieczności. I są szkodliwe. Ja musiałam przerwać karmienie po 3 tygodniach już. Żeby brać je z powrotem. Także jeśli masz delikatne odchylenia od normy, a kardiolig da Ci np. 25mg to nie warto brać wcale. Moim zdaniem. Mi pomagało dopiero 150-200.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019