X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i co do piwa. To ja nie piję wogóle bo nis lubie. Ale ciesze się że jeat teraz opcja 0 procent. Bo to właśnie chodzi o to że jak będę miała zachciankę to mogę bezpiecznie. W lato napewno skuszę się na ten radler 0 procent. Moim zdaniem super że powstały. Na to akurat mam.zachciankę:-)

• Spirit Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Kurcze tyle się napisałam i wszystko sobie skasowałam 😂

Rozmawiałam z siostrą mojej koleżanki, która jest pediatrą i niestety nie ma póki co zbyt wielu możliwości wykorzystania tych komórek. Jak dziecko choruje np. na białaczkę to zastosowanie krwi pępowinowej może sie wiązać z ryzykiem wznowy, bo już w tej krwi mogły sie znajdować komórki nowotworowe. Poza tym często tej krwi jest za mało na jakiekolwiek wykorzystywanie. Takze większość możliwości, o których mówią z tego banku komórek macierzystych jest na etapie badań i nie wiadomo, co z tego wyniknie w ogóle.

Na początku, jak posłuchałam wykładu na warsztatach pani z tego banku komorek macierzystych byłam zachwycona i myślałam, że to taka cudowna sprawa, a później okazało się, że możliwości wykorzystania są jednak bardzo ograniczone. Wychodzi na to, że o wiele lepiej by się sprawdziło użycie komórek macierzystych od obcej osoby, a to w Polsce nie jest praktykowane raczej.

Poszperałam też w necie i tu jest sensowny wpis o tej krwi pępowinowej
    https://www.mamalekarz.pl/blog/2017/01/17/krew-pepowinowa-6-prawd/
    Komentowała go nawet jakaś babeczka z tego banku komorek macierzystych i niestety prawie zero argumentów za :(
    Jest praktykowane. Ja nie chciałam pobierać krwi A w trakcie porodu zapytali czy chce oddać do banku "ogólnego" i moja położna która była przy porodzie A nie ma żadnych powiązań z bankami komórek "dziękowała" w imieniu dzieci chorych

sunshine03 lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Jest praktykowane. Ja nie chciałam pobierać krwi A w trakcie porodu zapytali czy chce oddać do banku "ogólnego" i moja położna która była przy porodzie A nie ma żadnych powiązań z bankami komórek "dziękowała" w imieniu dzieci chorych
    To tego nie wiedziałam :) tak czy siak ponoć tylko to ma sens :)

• CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) gratuluję wszystkim szczęśliwym, za Basię trzymam kciuki, żeby było ok. Mam nadzieję, że dziewczyny mają rację. Ja nie mam praktyki i wiedzy, więc mogę tylko wysyłać uściski na odległość i myśleć o was ciepło.

Ja dziś mam wizytę u lekarza z wynikami moczu i po dalsze zwolnienie. Bardzo żałuję, że mój gin nie ma u siebie usg bo bardzo chciałabym zobaczyć co u naszego Bąbla lub Bąbelki słychać.
    A teraz idę coś ogarnąć w chacie, bo w końcu mnie mąż zostawi za syf i lenistwo :), (oczywiście żart, za bardzo jestem mu potrzebna) :)

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja probowalam sie zdrzemnac ale nie szlo. Do syna wpadl kolega i tak sie chichrali ze nie udalo mi sie usnac.

A mialam sie zapytac czy ktora brala lub bierze Isoptin na serce?
    Na wynikach z holeteru mialam wypisane zeby ewentualnir przepisac mi. A widze ze to jest przy zaburzeniach rytmu serca :/ mam nadzieje ze sie jutro wiecej dowiem u kardio i noe bedzie mi znowu holtera zakladac

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • alicjaaa_d Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Kurcze tyle się napisałam i wszystko sobie skasowałam 😂

Rozmawiałam z siostrą mojej koleżanki, która jest pediatrą i niestety nie ma póki co zbyt wielu możliwości wykorzystania tych komórek. Jak dziecko choruje np. na białaczkę to zastosowanie krwi pępowinowej może sie wiązać z ryzykiem wznowy, bo już w tej krwi mogły sie znajdować komórki nowotworowe. Poza tym często tej krwi jest za mało na jakiekolwiek wykorzystywanie. Takze większość możliwości, o których mówią z tego banku komórek macierzystych jest na etapie badań i nie wiadomo, co z tego wyniknie w ogóle.

Na początku, jak posłuchałam wykładu na warsztatach pani z tego banku komorek macierzystych byłam zachwycona i myślałam, że to taka cudowna sprawa, a później okazało się, że możliwości wykorzystania są jednak bardzo ograniczone. Wychodzi na to, że o wiele lepiej by się sprawdziło użycie komórek macierzystych od obcej osoby, a to w Polsce nie jest praktykowane raczej.

Poszperałam też w necie i tu jest sensowny wpis o tej krwi pępowinowej
    https://www.mamalekarz.pl/blog/2017/01/17/krew-pepowinowa-6-prawd/
    Komentowała go nawet jakaś babeczka z tego banku komorek macierzystych i niestety prawie zero argumentów za :(

Dzięki za obszerne info! Będę drążyć temat jeszcze i czytać co tam piszą:)

17.05.2018 - AMH - 0,946 ng/ml
    20.04.2019 - Aniołek 13 tc ❤️
    25.09.2019 - II
    25.05.2020 - Leon 💙
    11.08.2021 - II
    13.04.2022 - Iga ❤️
  • japonka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Ja probowalam sie zdrzemnac ale nie szlo. Do syna wpadl kolega i tak sie chichrali ze nie udalo mi sie usnac.

A mialam sie zapytac czy ktora brala lub bierze Isoptin na serce?
    Na wynikach z holeteru mialam wypisane zeby ewentualnir przepisac mi. A widze ze to jest przy zaburzeniach rytmu serca :/ mam nadzieje ze sie jutro wiecej dowiem u kardio i noe bedzie mi znowu holtera zakladac
    Ja nie ale chyba poproszę o skierowanie do kardiologa... Wali mi serce nocami, dzisiaj było mi niedobrze i duszno do tego. Miałam EKG w poprzedniej ciąży na tym etapie i poza tym że tętno cały czas ponad 100 to obraz normalny, miałam skonsultować ale nie zdążyłam. I teraz chyba powtórka.
    Kiniorek a u Ciebie co się dzieje że holter był?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2019, 16:57

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje chłopaków .
    Nie chcę wojny. Dziewczyny więcej dziewczynek proszę :)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia - w ciąży z Jasiem miałam bardzo duże różnice między terminem z OM,
    A z USG. W skrajnym przypadku byl to miesiąc roznicy ...
    Może dziecko jest po prostu mniejsze. Spokojnie!

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka u mnie to akurat wahania w cisnieniu. Skacze mi od 110 do 140... I wysoki puls po mialam 90 a od paru dni juz 100

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Powód jest taki ze obwód brzuszka jest wiekiem młodszy od wieku mierzonego z obwodu głowy. Ten mierzony z głowy odpowiada terminowi z OM a z tego z brzuszka ciaza wychodzi młodsza. Jej zdaniem dziecko nie rosnie równomiernie z tad badania. Sprawdza czy genetycznie jest wszystko ok :(

Mój lekarz dziś znów podkreślił odczytując CRL, "że na tym etapie, jeśli chodzi o wymiary dzidzi nie mierzymy nic innego", więc cały czas nie wiem, czemu Twoja lekarka mierzyła tą główkę i brzuszek. No mam nadzieję, że jest nadgorliwa i zupełnie niepotrzebnie Cię stresuje.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, ja miałam Betaloc a potem Izoptin właśnie, 9-8 lat temu przy zaburzeniach rytmu serca i lekkiej tachykardii. :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kiniorek, ja miałam Betaloc a potem Izoptin właśnie, 9-8 lat temu przy zaburzeniach rytmu serca i lekkiej tachykardii. :)

Zastanawima sie co ta kardiolog jutro wymysli...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    To tego nie wiedziałam :) tak czy siak ponoć tylko to ma sens :)
    Ja też nie wiedziałam póki mnie o to nie zapytali jak była nagła cesarka i dali papiery do podpisania. Śmiesznie w sumie wtedy wyszło bo od razu powiedziałam że się zgadzam i tak po 5 minutach patrzę na męża i pytam czy w sumie on ma jakieś zdanie bo to też jego dziecko :p generalnie nie załapał o czym mu tam próbowałam tłumaczyć z wcześniejszym odcięcie bo to na szybko było ale no pobrali ;)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Oraz gratuluję wysypu chłopaków :) ja nadal przekornie liczę na dziewczynkę ale biorę cokolwiek byle zdrowe.

Ja dokładnie tak samo :)

japonka lubi tę wiadomość

• CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Gratulacje chłopaków .
    Nie chcę wojny. Dziewczyny więcej dziewczynek proszę :)

Tez nie chce wojny. Jeszcze nie wiem co u mnie, ale dla lepszej sytuacji narodu chętnie przyjmę dziewczynkę. :) ale kochać będę nawet chłopca :)

Zimri, japonka lubią tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Awaria_90 Koleżanka

Wysłany: 26 marca 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla wszystkich dzisiejszych badanych! Już się nie mogę doczekać takie zdjęcia mojej fasolki...

Kurczę, zadałam pytanie o piwo 0,0%, co do którego rozważałam czy wypić na najbliższej imprezie rodzinnej, a po przeczytaniu dzisiejszych postów okazuje się, że większym problemem może być kefir, który uwielbiam i często piję :O

Jupik lubi tę wiadomość

cb7wyx8d3fx1nvty.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    ja sprawdzonych rzeczy nie mam, ale z dziecięcych gadżetów na pewno planuję kupić łóżeczko dostawne :)

Widziałam, że w weekend był temat wózkowy :) ja póki co oglądam wózki w necie. Spodobał mi się jako nr 1 Cybex Balios S (wydaje się, że ma spoko spacerówkę), ale też Baby Design Husky i Espiro Next :)
    ostatnio też na spacerze gapiłam się ludziom na wózki, jakie mają :D sporo właśnie było tych espiro next ;)

w weekend może pojedziemy poogladać jakieś wózki na żywo, bo jesteśmy zieloni w tym temacie :D
    niestety takie mydelniczki z plastikową gondolą w ogóle mi się nie podobają, a takich wózków jest masa :(

Podobają mi się wszystkie wózki, które wymieniłaś. Cybex najlżejszy to duży plus, ale nie podoba mi się niezamykana torba na zakupy i brak przedłużanej budki do gondoli więc u mnie póki co wygrywa Espiro Next. No ale to trzeba to poczuć, więc póki nie zobaczę na żywo to tylko takie szperanie w necie ;)

Na mojego męża już dziwne patrzą, bo wgapia się we wszystkie mijane wózki :P

sunshine03, Jupik lubią tę wiadomość

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:23

sunshine03, meerici, Kookosowa, Jupik, mia4444, przedszkolanka:), nuśka91, japonka, Spirit, kasia1518 lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, z tego, co wiem to leki wyższej konieczności. I są szkodliwe. Ja musiałam przerwać karmienie po 3 tygodniach już. Żeby brać je z powrotem. Także jeśli masz delikatne odchylenia od normy, a kardiolig da Ci np. 25mg to nie warto brać wcale. Moim zdaniem. Mi pomagało dopiero 150-200.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 286 287 288 289 290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ