X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakoś nie mam apetytu na ryby w ciąży, za paprykarzem i śledziami to nigdy nie przepadalam.

Za to od kilku dni chodzi za mną twaróg z cebulką, szczypiorkiem i rzodkiewka - jutro planuje kupić i zrobię na piątek.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Jolciaaa Koleżanka

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo na czczo mam przekroczenia, czasem 95 a nawet się zdarza i 100 więc czuje że bez insuliny się nie obejdzie 😣

Jolciaaa
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No 100 to dużo,też bym wtedy myślała ale 95 stara labym się kombinować z kolacją. Ze śledzenia innych w poprzedniej ciąży wgdm że potem coraz gorzej i coraz większości dawki insuliny się bierze. A co jesz na kolację? Na mnie w sumie działa najlepiej brak tej "drugiej zalecanej"kolacji A te wszystkie rzeczy które radzą typu jogurt z płatkami owsianymi to skutek zupełnie odwrotny :/

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Ja jakoś nie mam apetytu na ryby w ciąży, za paprykarzem i śledziami to nigdy nie przepadalam.

Za to od kilku dni chodzi za mną twaróg z cebulką, szczypiorkiem i rzodkiewka - jutro planuje kupić i zrobię na piątek.

Mi na początku ciąży strasznie chciało się twarożku że szczypiorkiem. Z racji że nie jem nabiału to skusiłam się raz na grzeszek. Ale byłam szczęśliwa :)

kasia1518 lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Jolciaaa Koleżanka

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jak nic nie zjem przed snem to mam wyższy cukier, a jak zjem kromkę żytniego chleba z wędlina i jakimś warzywem jest niższy, chociaż różnie to bywa. Nie umiem ogarnąć tego cukru na czczo i już się w tym gubię...

Jolciaaa
  • Kaktusia Znajoma

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolciaaa wrote:
    Ja tak samo na czczo mam przekroczenia, czasem 95 a nawet się zdarza i 100 więc czuje że bez insuliny się nie obejdzie 😣

Ja niestety tez cukrzyca poki co Bez insuliny ale na metforminie. Poprzednia ciaza byla z insulina i wole jak najpozniej ja wlaczyc.
    Wazne jest co sie je przez caly dzien bo to wplywa na cukry na czczo ale pozna 2 kolacja jest wskazana. Jesli ma sie ketony w moczu to powinno sie jesc wiecej weglowodanow to pomaga, generalnie nabial tlusty ppdnosi cukry wiec niewskazany wieczorami tak jak owoce, ale to zalezy od ogranizmu. Czasami nawet wskazane jest jesc w nocy any cukry obnizyc na czczo. Ktos tu polecal grupe na fb cukrzyca ciazowa. Potwierdzam kopalnia wiedzy

• Jolciaaa Koleżanka

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za rady😄

Jolciaaa
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czemu... Ale jest tak slaba... jakby ktos powietrze ze mnie spuscil. Drzemnelam sie dzisiaj 1.5godz bo glowa bolala troche. Wstalam. Wypilam kawe. Z mlodym poszlam na plac zabaw na godzine... I normalnie nie moge sie ogarnac. Poszlabym znowu spac...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie fika dzidzia na 100%, zjadłam dwa ciastka i dało mocy.
    Fika tzn łaskocze, wiadomo. Ale to przyjemne straaaasznie :)

przedszkolanka:), brunetka91, ManiaM, Cabrera lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, rany, ja dzisiaj troche ogarnelam dokumenty, zrobilam 3 prania, sałatkę i zakupy i wiadomo - kąpiel młodej, reszta wokół niej i jestem dętka :(
    Czekam na cudowny przypływ mocy drugiego trymestru, ale przez Ciebie tracę nadzieję :P

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kiniorek, rany, ja dzisiaj troche ogarnelam dokumenty, zrobilam 3 prania, sałatkę i zakupy i wiadomo - kąpiel młodej, reszta wokół niej i jestem dętka :(
    Czekam na cudowny przypływ mocy drugiego trymestru, ale przez Ciebie tracę nadzieję :P
    Wiesz bylo pare dni fajnie. Ale ja przez ta arytmie strasznie sie mecze. Nawet mam momenty gdzie dluzsza rozmowa sprawia, ze dostaje zadyszki jakbym pokonywala 5 pieter. Do tego mam mega odbijanie od wczoraj i w ogole chyba przesilenie wiosenne...
    A widzisz ja dzisiaj nic nie czulam. Wczoraj pierwszy raz to pukanie od srodka a dzisiaj cisza. Szkoda. Chociaz sa momenty, ze czuje takie ruszanie sie w podbrzuszu jak leze. Nawet Mojemu dzis mowilam to stwierdzil, ze zaluje ze jeszcze nie moze czuc

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek w M jak mama jest artykuł o arytmi w ciąży i nie jest ona wskazaniem do cc ( bo kiedyś pytalaś ) :)
    ja też już czuję sen, niedobrze mi ale to norma wieczorna . Osłabienie najgorsze mam przed śniadaniem i wieczorami właśnie. No chyba ze w dzień są mdłości.. z Polą już chyba byłam po męczarniach..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Kiniorek w M jak mama jest artykuł o arytmi w ciąży i nie jest ona wskazaniem do cc ( bo kiedyś pytalaś ) :)
    ja też już czuję sen, niedobrze mi ale to norma wieczorna . Osłabienie najgorsze mam przed śniadaniem i wieczorami właśnie. No chyba ze w dzień są mdłości.. z Polą już chyba byłam po męczarniach..
    Nie jest wskazaniem, czyli lepiej sn? Czy po prostu nie ma wplywu? Chcialam kupic dzisiaj ale w koncu padlo na Mamo to ja :p

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, nie jest. Ja mam też zaburzenia odcinka pq i niedomykalność innej zastawki niż Ty, mogłam rodzić naturalnie :)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja serio wolalam rodzic naturalnie. Ale jak bedzie numer taki jak z Kasprwm to chyba nic z tym nie zrobie...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolciaaa wrote:
    Czy jest tu jakaś mamusia z cukrzycą ciążową?
    Ja jestem:-) samą dietą daje rade narazie

• moni05 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamiętam, co pisałaś, ciężko to spamiętać :)
    Ja rodziłam sn i tak też teraz bym chciała. Oby się udało.
    Bo sama toxo nie jest przeciwskazaniem. Chyba nie ma opcji żeby dziecko się zaraziło podczas takiego porodu? Jestem zielona. A nigdzie nie ma rzetelnych informacji.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Nie pamiętam, co pisałaś, ciężko to spamiętać :)
    Ja rodziłam sn i tak też teraz bym chciała. Oby się udało.
    Bo sama toxo nie jest przeciwskazaniem. Chyba nie ma opcji żeby dziecko się zaraziło podczas takiego porodu? Jestem zielona. A nigdzie nie ma rzetelnych informacji.
    To juz musialabys sie zapytac lekarza. Ja sie bede pytac na nastepnej wizycie. U mnie sie Kasper zaklinowal. Musialam miec masaz szyjki bo nie chcialo nic ruszyc. Przebijaly mi pecherz plodowy. Dostalam zastrzyk na to, zeby szyjka sie ruszyla, toxo i nic... No i mam wpisane we wskazaniu do cc, ze brak postepu w porodzie...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja jakby co jestem kadrową więc jak będe mogła to z chęcią pomogę:-). Dobrze mowilyscie z ta srednia z 12 miesiecy oraz z przepracowaniem pełnych 3 miesięcy by została przeliczona nowa podstawa do chorobowego.
    Wtedy będą wzięte pod uwagę ostatnie 12 miesięcy. Ogolem nie powinno byc roznicy w chorobowym i tym.za pracę no chyba że ma się dużo składnikow zmiennych

Ja np w czerwcu dostane podwyżkę roczną ale niestety już wiem że nie dociągne albo ewentualnie wejdzie mi tylko w 1 miesiąc przed zwolnieniem. Ale warto sobie pr!eliczyć bo czasami.miesiąc a robi dużą roznice:-)

Cabrera lubi tę wiadomość

• japonka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Dziewczyny ja jakby co jestem kadrową więc jak będe mogła to z chęcią pomogę:-). Dobrze mowilyscie z ta srednia z 12 miesiecy oraz z przepracowaniem pełnych 3 miesięcy by została przeliczona nowa podstawa do chorobowego.
    Wtedy będą wzięte pod uwagę ostatnie 12 miesięcy. Ogolem nie powinno byc roznicy w chorobowym i tym.za pracę no chyba że ma się dużo składnikow zmiennych

Ja np w czerwcu dostane podwyżkę roczną ale niestety już wiem że nie dociągne albo ewentualnie wejdzie mi tylko w 1 miesiąc przed zwolnieniem. Ale warto sobie pr!eliczyć bo czasami.miesiąc a robi dużą roznice:-)
    Uwemhe, jak mogę o coś spytać - dostałam krótkie zwolnienie, na 6 dni roboczych bo miałam plamienie i ono jest z kodem ciąża, mój szef ogólnie też wie że jestem, ale nie składałam żadnego zaświadczenia od lekarza w firmie (mam wystawione 2 tygodnie temu na wszelki wypadek ale nie planowałam tak wcześnie składać). Czy za ten czas firma normalnie wypłaci 100% wynagrodzenia czy będą prosili o ten dokument bo inaczej 80%? W ogóle kwestia składania zaświadczeń o ciąży jest dla mnie jakaś średnio jasna bo to chyba nie jest obowiązek?

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
‹‹ 338 339 340 341 342 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ