Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Zimri wrote:Jestem po wizycie. Jednak jakość sprzętu w lex medzie jest taka, że nie chce mi się już tam chodzić. Lekarka miała certyfikat, badanie w 5 minut i nic nie mówi. Jak zapytałam się o. Łożysko mówi, że na tylnej ścianie, trochę o przednia zachacza. Prywatnie jak byłam to lekarz mówił że na przedniej i nisko. 5 dni i 5mm większe dziecko 😀 ma. Obecnie 54 mm
-
Moj wczoraj kase wygral. Postawil kupon na mecze i mu wpadlo. Z rana zabral nas na zakupy. Kasper dostal nowe korki. A ja nie umialam nic sobie wybrac... Serio... Zabral nas na obiad a ja przysypiam przy stoliku. W nocy juz biore ta poduszke rogal...
W domu czeka na mnie paczka od MG. Jestem ciekawa tego segregatora...Kookosowa, brunetka91 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnybrunetka91 wrote:Moni05, no to jeśli kobieta jest w ciąży to musi dostać z lit. B, nie ma innej możliwości.
To dobrze jakby tak było teraz w ciąży, że to pracodawca mi wypłaca wynagrodzenie. Bo jak byłam na L4, bo skrecilam kostkę to 1 miesiąc pracodawca, a następne już ZUS mi wypłacał.
Jeśli firma zatrudnia powyżej 20 pracowników to po 30 dniach zwolnienie wypłaca nadal pracodawca, ale zus mu to pozniej zwraca. Jeśli firma zatrudnia poniżej 20 pracowników to najpierw placi pracodawca, a potem zus, więc mogą być opóźnienia w wyplacie zwolnieniamoni05 lubi tę wiadomość
-
Otóż to, wyleciała mi z głowy ta liczba.
Ja mam wypłatę na czas na koncie, przelew od pracodawcy. Tak samo będzie jak wejdzie mi w rehabilitacyjny.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Zimri wrote:Jestem po wizycie. Jednak jakość sprzętu w lex medzie jest taka, że nie chce mi się już tam chodzić. Lekarka miała certyfikat, badanie w 5 minut i nic nie mówi. Jak zapytałam się o. Łożysko mówi, że na tylnej ścianie, trochę o przednia zachacza. Prywatnie jak byłam to lekarz mówił że na przedniej i nisko. 5 dni i 5mm większe dziecko 😀 ma. Obecnie 54 mm2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualnyA ja czekam na listę płac z ostatniego roku, żeby wyliczyć sobie najkorzystniejszą opcję
Moje wynagrodzenie składa się bowiem z podstawy i prowizji, która bywa naprawdę różna. Różnice sięgają kwoty ponad 1000 pln.
I teraz tak, wiecie może od którego momentu liczona jest średnia z tych 12 miesięcy ?
Wczoraj ktoś mi wspomniał, że to średnia z 12 miesięcy przed pierwszym zwolnieniem.
Tylko coś mi się tu nie zgadza, bo ja na ciążowym zwolnieniu byłam ok 2 tygodni w lutym. Teraz wróciłam do pracy i chcę pracować dość długo (jeśli zdrowie i Bąbel pozwoli, bo to Bąbel oczywiście najważniejszy)
Czy w takim przypadku średnia będzie wyliczona z okresu styczeń 2018 - styczeń 2019 (nawet jeśli będę pracować do lipca)?
-
Cabrera wrote:A ja czekam na listę płac z ostatniego roku, żeby wyliczyć sobie najkorzystniejszą opcję
Moje wynagrodzenie składa się bowiem z podstawy i prowizji, która bywa naprawdę różna. Różnice sięgają kwoty ponad 1000 pln.
I teraz tak, wiecie może od którego momentu liczona jest średnia z tych 12 miesięcy ?
Wczoraj ktoś mi wspomniał, że to średnia z 12 miesięcy przed pierwszym zwolnieniem.
Tylko coś mi się tu nie zgadza, bo ja na ciążowym zwolnieniu byłam ok 2 tygodni w lutym. Teraz wróciłam do pracy i chcę pracować dość długo (jeśli zdrowie i Bąbel pozwoli, bo to Bąbel oczywiście najważniejszy)
Czy w takim przypadku średnia będzie wyliczona z okresu styczeń 2018 - styczeń 2019 (nawet jeśli będę pracować do lipca)? -
nick nieaktualnykkkaaarrr wrote:ZUS podstawe wylicza na nowo jak sa minimum 3 miesiace kalendarzowe bez ani jedengo dnia zwolnienia. Wiec jezeli zwolnienie mialas w lutym, a marzec juz na czysto to musisz bez zwolnienia przepracowac caly marzec, kwiecien i maj, aby wyliczyli ci nowa podstawe. W przeciwnym razie az do konca macierzynskiego bedzie brana podstawa z 12msc sprzed 1 zwolnienia tj. luty 2018-styczen 2019
O dziękuję, teraz zrozumiałam -
nick nieaktualnykkkaaarrr wrote:ZUS podstawe wylicza na nowo jak sa minimum 3 miesiace kalendarzowe bez ani jedengo dnia zwolnienia. Wiec jezeli zwolnienie mialas w lutym, a marzec juz na czysto to musisz bez zwolnienia przepracowac caly marzec, kwiecien i maj, aby wyliczyli ci nowa podstawe. W przeciwnym razie az do konca macierzynskiego bedzie brana podstawa z 12msc sprzed 1 zwolnienia tj. luty 2018-styczen 2019
A jeszcze jedno pytanie: chodzi o zwolnienie w danym roku kalendarzowym?
Bo miałam też dość długie zwolnienie w listopadzie (miesiąc czasu). Nie było to ciążowe zwolnienie. Czy średnia będzie w takim razie brana jeszcze sprzed tego zwolnienia? -
Cabrera wrote:A jeszcze jedno pytanie: chodzi o zwolnienie w danym roku kalendarzowym?
Bo miałam też dość długie zwolnienie w listopadzie (miesiąc czasu). Nie było to ciążowe zwolnienie. Czy średnia będzie w takim razie brana jeszcze sprzed tego zwolnienia?
Ten system jest idiotyczny.. Jezeli czlowiek przez cala swoja kariere zawodowa, bedzie chorowal 4 dni w roku po 1 na kazde 3 miesiace bedzie mial podstawe jakby dopiero co zaczal prace. No, ale to ZUS, zrobia wszystko, aby wyszlo jak najmniej korzystnie dla pracownika.
Zdarzylo mi sie korzystac z infolinii w ZUS i nawet idzie sie doczekac na polaczenie i oczywiscie zalezy kto odbierze, ale mozna trafic na kogos kompetentnego. Jesli u ciebie to istotna informacja, to polecam zadzwonicWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 13:45
Cabrera lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykkkaaarrr wrote:Wiesz co, no ekspertem nie jestem, ale obawiam sie, ze tak wlasnie moze byc. Bo o ile rozumiem na czysto mialas jedynie grudzien i styczen, czyli podstawa im sie nie przeliczyla.
Ten system jest idiotyczny.. Jezeli czlowiek przez cala swoja kariere zawodowa, bedzie chorowal 4 dni w roku po 1 na kazde 3 miesiace bedzie mial podstawe jakby dopiero co zaczal prace. No, ale to ZUS, zrobia wszystko, aby wyszlo jak najmniej korzystnie dla pracownika.
Zdarzylo mi sie korzystac z infolinii w ZUS i nawet idzie sie doczekac na polaczenie i oczywiscie zalezy kto odbierze, ale mozna trafic na kogos kompetentnego. Jesli u ciebie to istotna informacja, to polecam zadzwonic
Kurcze, no ja na tych kwestiach w ogóle się nie znam. Ale podpytam jeszcze Księgowa u siebie w Firmie. Druga Koleżanka u nas też jest w ciąży i razem szukamy wszystkich informacji, więc mam nadzieje, że uda nam się wspólnie coś sensownego ustalić
Ja wiem, że to tylko pieniądze, ale jeśli różnica byłaby ponad 1000 PLN/miesięcznie, to słabo by wyszło...
Wskazane byłoby, żebym wytrzymała do końca maja w takim razie... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
brunetka91 wrote:Jeśli chodzi o L4 w ciąży to wypłaca mi ją ZUS nie? Czy pracodawca? Poprzednio dostałam od pracodawcy i jestem ciekawa jak teraz będzie. Domyślam się, że teraz już z ZUS. Najgorsze jest to, że ZUS daje od skończenia L4 do 30 dni, a mogliby też tego 10go danego miesiąca. Jak Was tu czytam to aż jestem ciekawa czy dostanę 100% czy jednak 80%. Nie wiem co ginekolog mi zaznaczył na L4. A to B co oznacza, że tylko na tym dostaje się 100%? Mam w przyszłym tygodniu wizytę to się go podpytam jak mi wypisuje.
Jak firma zatrudnia powyżej 20 osób to wypłaca pracodawca a do zusu płaci wtedy mniejsza kwotę składek żeby sobie ta kwotę odbić. Jeśli mała firma to niestety ZUS i wtedy trzeba czekać na pieniążki.