X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimri wrote:
    Jestem po wizycie. Jednak jakość sprzętu w lex medzie jest taka, że nie chce mi się już tam chodzić. Lekarka miała certyfikat, badanie w 5 minut i nic nie mówi. Jak zapytałam się o. Łożysko mówi, że na tylnej ścianie, trochę o przednia zachacza. Prywatnie jak byłam to lekarz mówił że na przedniej i nisko. 5 dni i 5mm większe dziecko 😀 ma. Obecnie 54 mm
    Jedyne z czym mogli mieć racje to z CRL, bo teraz te maluchy rosna ok 1-2mm na dzien.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj wczoraj kase wygral. Postawil kupon na mecze i mu wpadlo. Z rana zabral nas na zakupy. Kasper dostal nowe korki. A ja nie umialam nic sobie wybrac... Serio... Zabral nas na obiad a ja przysypiam przy stoliku. W nocy juz biore ta poduszke rogal...
    W domu czeka na mnie paczka od MG. Jestem ciekawa tego segregatora...

Kookosowa, brunetka91 lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Moni05, no to jeśli kobieta jest w ciąży to musi dostać z lit. B, nie ma innej możliwości.
    To dobrze jakby tak było teraz w ciąży, że to pracodawca mi wypłaca wynagrodzenie. Bo jak byłam na L4, bo skrecilam kostkę to 1 miesiąc pracodawca, a następne już ZUS mi wypłacał.
    U mnie gin się pomylił i nie wpisał kodu B dlatego dostałam 80%, ale będę dochodzić swojego, żeby odzyskać resztę mojej kasy :)

Jeśli firma zatrudnia powyżej 20 pracowników to po 30 dniach zwolnienie wypłaca nadal pracodawca, ale zus mu to pozniej zwraca. Jeśli firma zatrudnia poniżej 20 pracowników to najpierw placi pracodawca, a potem zus, więc mogą być opóźnienia w wyplacie zwolnienia

moni05 lubi tę wiadomość

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do świadczeń z ZUS, mnie płaci pracodawca , ponieważ zatrudnia dużo ponad 20 pracowników właśnie. I chyba pracodawcy zwraca ZUS tak jak pisała koleżanka wyżej:)

oar843r8hxms7jm7.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otóż to, wyleciała mi z głowy ta liczba. :)
    Ja mam wypłatę na czas na koncie, przelew od pracodawcy. Tak samo będzie jak wejdzie mi w rehabilitacyjny.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimri wrote:
    Jestem po wizycie. Jednak jakość sprzętu w lex medzie jest taka, że nie chce mi się już tam chodzić. Lekarka miała certyfikat, badanie w 5 minut i nic nie mówi. Jak zapytałam się o. Łożysko mówi, że na tylnej ścianie, trochę o przednia zachacza. Prywatnie jak byłam to lekarz mówił że na przedniej i nisko. 5 dni i 5mm większe dziecko 😀 ma. Obecnie 54 mm
    Tak,też ostatnio mi żyłka pękła z nerwów i zrezygnowałam z pomysłu prowadzenia tam ciąży :p tylko badania krwi itp żeby nie płacić a reszta to cyrk :p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czekam na listę płac z ostatniego roku, żeby wyliczyć sobie najkorzystniejszą opcję ;)
    Moje wynagrodzenie składa się bowiem z podstawy i prowizji, która bywa naprawdę różna. Różnice sięgają kwoty ponad 1000 pln.
    I teraz tak, wiecie może od którego momentu liczona jest średnia z tych 12 miesięcy ?
    Wczoraj ktoś mi wspomniał, że to średnia z 12 miesięcy przed pierwszym zwolnieniem.
    Tylko coś mi się tu nie zgadza, bo ja na ciążowym zwolnieniu byłam ok 2 tygodni w lutym. Teraz wróciłam do pracy i chcę pracować dość długo (jeśli zdrowie i Bąbel pozwoli, bo to Bąbel oczywiście najważniejszy)

Czy w takim przypadku średnia będzie wyliczona z okresu styczeń 2018 - styczeń 2019 (nawet jeśli będę pracować do lipca)?

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    A ja czekam na listę płac z ostatniego roku, żeby wyliczyć sobie najkorzystniejszą opcję ;)
    Moje wynagrodzenie składa się bowiem z podstawy i prowizji, która bywa naprawdę różna. Różnice sięgają kwoty ponad 1000 pln.
    I teraz tak, wiecie może od którego momentu liczona jest średnia z tych 12 miesięcy ?
    Wczoraj ktoś mi wspomniał, że to średnia z 12 miesięcy przed pierwszym zwolnieniem.
    Tylko coś mi się tu nie zgadza, bo ja na ciążowym zwolnieniu byłam ok 2 tygodni w lutym. Teraz wróciłam do pracy i chcę pracować dość długo (jeśli zdrowie i Bąbel pozwoli, bo to Bąbel oczywiście najważniejszy)

Czy w takim przypadku średnia będzie wyliczona z okresu styczeń 2018 - styczeń 2019 (nawet jeśli będę pracować do lipca)?
    ZUS podstawe wylicza na nowo jak sa minimum 3 miesiace kalendarzowe bez ani jedengo dnia zwolnienia. Wiec jezeli zwolnienie mialas w lutym, a marzec juz na czysto to musisz bez zwolnienia przepracowac caly marzec, kwiecien i maj, aby wyliczyli ci nowa podstawe. W przeciwnym razie az do konca macierzynskiego bedzie brana podstawa z 12msc sprzed 1 zwolnienia tj. luty 2018-styczen 2019

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    ZUS podstawe wylicza na nowo jak sa minimum 3 miesiace kalendarzowe bez ani jedengo dnia zwolnienia. Wiec jezeli zwolnienie mialas w lutym, a marzec juz na czysto to musisz bez zwolnienia przepracowac caly marzec, kwiecien i maj, aby wyliczyli ci nowa podstawe. W przeciwnym razie az do konca macierzynskiego bedzie brana podstawa z 12msc sprzed 1 zwolnienia tj. luty 2018-styczen 2019

O dziękuję, teraz zrozumiałam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:

A jeszcze jedno pytanie: chodzi o zwolnienie w danym roku kalendarzowym?
    Bo miałam też dość długie zwolnienie w listopadzie (miesiąc czasu). Nie było to ciążowe zwolnienie. Czy średnia będzie w takim razie brana jeszcze sprzed tego zwolnienia?

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    A jeszcze jedno pytanie: chodzi o zwolnienie w danym roku kalendarzowym?
    Bo miałam też dość długie zwolnienie w listopadzie (miesiąc czasu). Nie było to ciążowe zwolnienie. Czy średnia będzie w takim razie brana jeszcze sprzed tego zwolnienia?
    Wiesz co, no ekspertem nie jestem, ale obawiam sie, ze tak wlasnie moze byc. Bo o ile rozumiem na czysto mialas jedynie grudzien i styczen, czyli podstawa im sie nie przeliczyla.

Ten system jest idiotyczny.. Jezeli czlowiek przez cala swoja kariere zawodowa, bedzie chorowal 4 dni w roku po 1 na kazde 3 miesiace bedzie mial podstawe jakby dopiero co zaczal prace. No, ale to ZUS, zrobia wszystko, aby wyszlo jak najmniej korzystnie dla pracownika.

Zdarzylo mi sie korzystac z infolinii w ZUS i nawet idzie sie doczekac na polaczenie i oczywiscie zalezy kto odbierze, ale mozna trafic na kogos kompetentnego. Jesli u ciebie to istotna informacja, to polecam zadzwonic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 13:45

Cabrera lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Wiesz co, no ekspertem nie jestem, ale obawiam sie, ze tak wlasnie moze byc. Bo o ile rozumiem na czysto mialas jedynie grudzien i styczen, czyli podstawa im sie nie przeliczyla.

Ten system jest idiotyczny.. Jezeli czlowiek przez cala swoja kariere zawodowa, bedzie chorowal 4 dni w roku po 1 na kazde 3 miesiace bedzie mial podstawe jakby dopiero co zaczal prace. No, ale to ZUS, zrobia wszystko, aby wyszlo jak najmniej korzystnie dla pracownika.

Zdarzylo mi sie korzystac z infolinii w ZUS i nawet idzie sie doczekac na polaczenie i oczywiscie zalezy kto odbierze, ale mozna trafic na kogos kompetentnego. Jesli u ciebie to istotna informacja, to polecam zadzwonic

Kurcze, no ja na tych kwestiach w ogóle się nie znam. Ale podpytam jeszcze Księgowa u siebie w Firmie. Druga Koleżanka u nas też jest w ciąży i razem szukamy wszystkich informacji, więc mam nadzieje, że uda nam się wspólnie coś sensownego ustalić :)
    Ja wiem, że to tylko pieniądze, ale jeśli różnica byłaby ponad 1000 PLN/miesięcznie, to słabo by wyszło...:/
    Wskazane byłoby, żebym wytrzymała do końca maja w takim razie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:11

• Jupik Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Jupik wszystkiego najlepszego dla córeczki :)

I wzajemnie :-)

Kookosowa lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, wszystkiego najlepszego dla Was :)

Jupik lubi tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    I wzajemnie :-)

Dziękujemy :)

Jupik lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja pamiętam,że mi macierzyński dopiero po 2 miesiącach
    Wypłacili ... Tragedia ...

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Jeśli chodzi o L4 w ciąży to wypłaca mi ją ZUS nie? Czy pracodawca? Poprzednio dostałam od pracodawcy i jestem ciekawa jak teraz będzie. Domyślam się, że teraz już z ZUS. Najgorsze jest to, że ZUS daje od skończenia L4 do 30 dni, a mogliby też tego 10go danego miesiąca. Jak Was tu czytam to aż jestem ciekawa czy dostanę 100% czy jednak 80%. Nie wiem co ginekolog mi zaznaczył na L4. A to B co oznacza, że tylko na tym dostaje się 100%? Mam w przyszłym tygodniu wizytę to się go podpytam jak mi wypisuje.

Jak firma zatrudnia powyżej 20 osób to wypłaca pracodawca a do zusu płaci wtedy mniejsza kwotę składek żeby sobie ta kwotę odbić. Jeśli mała firma to niestety ZUS i wtedy trzeba czekać na pieniążki.

• mia4444 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kochane jakie ryby jecie i ile razy w tygodniu ;*?

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle nie jem ryb praktycznie, chyba że filety z makreli w sosie pomidorowym z puszki też się liczą? Haha

mia4444, Kasiulina lubią tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
‹‹ 336 337 338 339 340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ