WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję.
    Nie dźwigam nic,jak tylko mogę to leżę.. dzisiaj więcej pochodziłam po domu,ale czułam się dobrze aż do tego stwardnienia wieczornego.. Lekarz mnie na pewno przebada,szyjka,łożysko itp.,ale to jeszcze tyle czasu..ip odpada bo u nas tylko na oddział przyjmują.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, polećcie jakis adapter. W pierwszej ciąży zapisałam bardzo długo pasy aż do momentu kiedy pojawił mi się siniak na brzuchu. Później jeździłam mało ale już bez pasów gdzieś ok miesiąca, a teraz na weekend majowy jedziemy na pomorze 700km ,brzucha jeszcze nie mam ale nie chce mieć znowu siniaka.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś krótko bo jutro Chrzest córy..

GBS robi się pod koniec ciąży..z odbytu a nie pochwy, więc nie wiem na ile to to samo. Jak jest dodatni bierze się antybiotyk 4 godz.przed porodem.

Adapter Besafe polecam. Ja bezcadaptera mam wrażenie, że przy najmniejszej stluce pas mi zgniecie dziecko. Nie potrafię jeździć bez adaptera. To nie kwestia wygody, że mi zwykły pas przeszkadza, tylko bezpieczeństwa malucha.

Jutro pewnie się nie odezwę, trzymajcie kciuki, bo dzień będzie intensywny..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 21:21

mia4444, nuśka91, Kookosowa lubią tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży miałam pożyczony adapter. Teraz kupiłam ale JeszcE mie zamontowałam. Muszę się zmobilizować i jutro ogarnąć temat. A jeżeli zmieniacie fotel to przepinacie tez adaptery?
    Dopiero później się zagłębiłam w temat i są tez adaptery na isofix. Niestety trochę za pozno się dowiedziałam a byłoby to bardzo pomocne.
    A o jakim kodzie mówiliście? Na jaki adapter?
    Kasia ja mam z besafe.
    U mnie najprawdopodobniej syn, tzn doktor był pewny. Wiec można dopisać do listy :)
    Jupik, z tego co kojarzę to powinno się pobierać i z odbytu i pochwy.

Jupik lubi tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Ja dziś krótko bo jutro Chrzest córy..

GBS robi się pod koniec ciąży..z odbytu a nie pochwy, więc nie wiem na ile to to samo. Jak jest dodatni bierze się antybiotyk 4 godz.przed porodem.

Adapter Besafe polecam. Ja bezcadaptera mam wrażenie, że przy najmniejszej stluce pas mi zgniecie dziecko. Nie potrafię jeździć bez adaptera. To nie kwestia wygody, że mi zwykły pas przeszkadza, tylko bezpieczeństwa malucha.

Jutro pewnie się nie odezwę, trzymajcie kciuki, bo dzień będzie intensywny..

Ja miałam gbs pobrany i z odbytu i pochwy. Ale to to samo :)
    udanej imprezy i uściski dla córki w tym ważnym dla niej dniu

Jupik lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Nie. Mam magnez w witaminach. To mnie nie boli. Tylko czuję. W pierwszej ciąży od połowy miałam twardnienie. Lekarz kazał brać magnez.

Jeśli masz magnez w witaminach to sprawdź dokładnie w jakiej jest formie. Bo do takich witamin najczęściej dają tlenek magnezu który prawie wcale się nie wchłania. Najlepiej przyswajalny jest mleczan albo cytrynian magnezu dlatego ja tez polecam magne b6 lub magne b6 forte. Doktoryzowałam się kiedyś nad tym jak miałam drżenia mięśni, kłucia w kończynach i podejrzewali u mnie tezyczke.

Kookosowa lubi tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer tak jest tlenek magnezu. Magne b6 brałam przed ciążą regularnie bo pije dużo kawy i zawsze miałam skurcze łydek. Zaopatrze się w poniedziałek. Magnezu chyba nie można przedawkować skoro jest go mało w witaminach??

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina099 wrote:
    W pierwszej ciąży miałam pożyczony adapter. Teraz kupiłam ale JeszcE mie zamontowałam. Muszę się zmobilizować i jutro ogarnąć temat. A jeżeli zmieniacie fotel to przepinacie tez adaptery?
    Dopiero później się zagłębiłam w temat i są tez adaptery na isofix. Niestety trochę za pozno się dowiedziałam a byłoby to bardzo pomocne.
    A o jakim kodzie mówiliście? Na jaki adapter?
    Kasia ja mam z besafe.
    U mnie najprawdopodobniej syn, tzn doktor był pewny. Wiec można dopisać do listy :)
    Jupik, z tego co kojarzę to powinno się pobierać i z odbytu i pochwy.
    ja mam besafe i kod miałam właśnie na besafe, jak komuś się przyda to wyszperam tą ulotkę i podam :) wyszło taniej bo coś koło 145zł
    ja mam bez isofixa, ale jeżdżę tylko z przodu, więc dla mnie isofix byłby nieprzydatny.
    Przepinam adapter, jak się przesiadam do męża auta, nie ma z tym żadnego zachodu, zajmuje chwilę.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Dreamer tak jest tlenek magnezu. Magne b6 brałam przed ciążą regularnie bo pije dużo kawy i zawsze miałam skurcze łydek. Zaopatrze się w poniedziałek. Magnezu chyba nie można przedawkować skoro jest go mało w witaminach??

Raczej trudno go przedawkować bo jest wydalany z moczem. I nie zażywać dwie godziny przed lub po kawie (ja kiedyś przepijałam kawa). No i wiadomo nie lubi się z żelazem wiec syplement ciążowy trzeba brać o innej porze.

• Agu1 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Nie :) ja bralam regularnie od 30 tc zeby ize zatrzymac w brzuchu i zatrzymalam do 41 :D bralam sporo tego magnezu ale dokladnie juz nie pamietam

oar8csqvruh93gj7.png
    km5scwa1vgft2op7.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Ja miałam.wczoraj ten test pappa. Pojechałam bo.lekarzowi nie podobało sie tetno malucha ale wczoraj bylo juz ładne. No ale wczoraj powiedział ze nie widzi kości nosowej. Tak wiec czekam do wtorku na wyniki pappa ale jestem dobrej mysli. Bo w wtorek powiedzial mi ten sam lekarz ze nosek jest ladny a wczoraj nagle noe widzial. Bo ale powiedzial ze wtedy sie spieszyl i wiedzial ze mnie po 3 dniach spotka dlatego tak wpisał.
    Nie panikuje i ufam że tam jest:-)
    Mi lekarka na genetycznym powiedziała po moim wypytywanie się o nos, że to nie jest najważniejsze. Nie rozwinęła tematu, ale połączyłam to z wieloma historiami, że nie było na początku widać, a potem przy kolejnym badaniu wyszło ok. Tak więc spokojnie. Wszystko będzie dobrze :)

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do adapterów to ja kompletnie o nim nie myślałam,bo jak ja na razie nic mi nie przeszkadza ani nie ciśnie. Zobaczę co będzie dalej. Najwyżej zamówię i będzie na drugi dzień. Kocham cywilizacje :)

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry moje drogie.
    Wczorajszy dzień miałam bardzo intensywny,bo zaczęłam drugim genetycznym ( mój ginekolog wysłał mnie do swojego sprawdzonego miejsca). Co prawda kosztowało mnie to sporo kasy, ale już rozumiem różnicę między NFZ a prywata. W NFZ badanie trwało 15 minut i nie było szans nawiązać relacji z lekarzem. Jedyne co mówiła to parametr i czy prawidłowy. Wszystko było dobrze, więc nie miałam i dyskutować, ale po wczorajszej prywatnej wizycie naprawdę czuje się mądrzejsza. Lekarz omówił wszystko - który parametr ma na co wpływa, jak się mają do siebie i co sie sprawdza. Wynik nadal pozytywny i nadal dziewczynka :)
    A dziś na 10:30 idę na warsztaty kobiet w ciąży w Warszawie - Mama wie. 19 zł kosztują. Może ktoś się jeszcze wybiera?

mia4444, japonka lubią tę wiadomość

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Irka Przyjaciółka

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie z rana :)

Dziewczyny nie jeździmy bez pasów! To skrajnie nieodpowiedzialne. Mi co prawda pas nie przeszkadza, w poprzedniej ciąży zapinalam normalnie do końca, ale gdyby przeszkadzał na pewno zainwestowalabym w adapter. Bezpieczeństwo nie ma ceny. Na studiach mieliśmy zajęcia z pierwszej pomocy z panią ginekolog i nas często uczulala, że niezapinanie pasów ma grozniejsze skutki i dla nas i dla dziecka.

Co do ilości dzieci, to chciałabym trójkę, a może i czwórkę, ale czwarte już tak później, aż reszta podrosnie :)

A magnez też polecam magne b6. Mimo że zazwyczaj magnez jest w preparatach wielowitaminowych, to jest go za mało i najczęściej w formach słabo wchanialnych. Także lepiej brać magnez osobno.

Życzę miłej niedzieli :)

sce8joy.png
    di3k7n9.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. A raczej średni :( śniło mi się cala noc że byłam u dentysty wyrwać ten głupi korzeń. Nie działało żadne znieczulenie. Chciała mnie uspac. I jak do połowy mnie scielo to wyrwała korzeń a za nim poleciy wszystkie zęby :( i się obudziłam prawie zapłakana :( nie lubię takich snów, nigdy nie wiem czy wierzyc w znaczenie czy nie myśleć o tym :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ilości dzieci to ja chciałabym minimum 3, ale mąż bardziej przystaje
    Przy 2, więc zobaczymy 😉 mamy jeszcze minimum 10 lat na produkcję także może
    Uda się go przekonać 😂

CodzienniscM - ja jestem z Warszawy, ale dzisiaj dziadkowie robią Jasiowi
    Urodziny, więc mnie niestety nie będzie 😐
    Ale może uda się spotkać w jakiś innych okolicznościach 😁

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • madixxx Przyjaciółka

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny. Ja chcialam się tylko przywitać i zadać pytanie kasia1518 . Widzę że jesteś Kochana z Lublina mogłabyś podpowiedziec do jakiego lekarza chodzisz na prowadzenie ciąży? Mam cały czas mieszane uczucia a to moja pierwsza po latach starań ciąża i chciałabym kogoś poleconego.

kasia1518 lubi tę wiadomość

m3sx3e3k4qxgbr9s.png
    4lata starań
    25.02.19-HCG 107| 27.02-282,6| 1.03-614,2| 4.03-2477,6| 6.03-5020,3
    07-09.2018 3xIUI :(
    05.18- naturals - biochemiczna :(
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Cześć monalisa :) no to będziesz miała super pomocnice w domu. Dziewczynki już wiedzą o ciąży? Skąd jesteś?

Hej:)
    Dziewczynki wiedza od poczatku ale chyba jeszcze do nich nie dociera ze naprawde beda mialy takiego maluszka w domu;)
    Caly czas sie zastanawiam jak o bedzie gdy juz z Nami bedzie. Czy chetnie pomoga czy beda zazdrosne itd;)

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc wszystkim :*
    Pisalyscie o skurczach a ktoras ma po bokach takie ciagniecia? Upierdliwa doleglosc mecze sie od 3 dni. Czasem strach kichnac czy cos bo mam wrazenie ze rozerwie i az lzy naplywaja.

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Co do ilości dzieci to ja chciałabym minimum 3, ale mąż bardziej przystaje
    Przy 2, więc zobaczymy 😉 mamy jeszcze minimum 10 lat na produkcję także może
    Uda się go przekonać 😂

CodzienniscM - ja jestem z Warszawy, ale dzisiaj dziadkowie robią Jasiowi
    Urodziny, więc mnie niestety nie będzie 😐
    Ale może uda się spotkać w jakiś innych okolicznościach 😁
    Bardzo chętnie. Takich zajęć jest mnóstwo więc myślę że będzie okazja. :)

Karooo93 lubi tę wiadomość

h44ehqvkxg5mefqn.png
‹‹ 389 390 391 392 393 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ