Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
przedszkolanka:) wrote:A wiecie co to mufka? ja sie dowiedzialam jakieś 2 lata temu jak klientki chciały zamawiac ;p
Tak, bo moja babcia ogląda te historyczne seriale i tam chodzą z tym futrem do dłoniprzedszkolanka:) lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Ja niby jestem na bieżąco, ale dam sobie prawą rękę uciąć, że zanim urodzimy, znowu zmienia się jakieś wytyczne z Ministerstwa Sledzia i Wódki i zalecenia Ministerstwa Dziwnych Kroków i to co do tej pory matko Polko robiłaś, to było złe.
A z takich bardziej praktycznych rzeczy, to wszystkim smartfonoholiczkom polecam zaopatrzenie się w aplikacje ciążowe. Jak dla mnie mega ułatwienie i sposób na usystematyzowanie wszystkiego, co się z nami i dzieckiem dzieje. Btw. Ja jestem totalnue zafiksowana na tym punkcie i na wszystko już później miałam apkę (liczenie skurczy porodowych, listy wyprawkowemoni05, Kotecki lubią tę wiadomość
-
Ja ze skurczami chciałam do rana czekac,gdyby nie mąż to bym u tescia w pokoju urodzila
A listy to tu będziemy wrzucac pewnie teź
Moni to aż takie wiekowe te mufki?;oWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 22:34
moni05 lubi tę wiadomość
-
Taaaak, z takimi czapami futrzanymi do kompletu, wygooglaj sobie, padniesz
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Ja wiem co to mufka (mam przy wózku) ale rampersy, o których napisalyscie musiałam wygooglac najlepszy był mój mąż- "moze chodziło im o pampers ?" okazuje się, że człowiek może mieć dziecko 10 mcy i jeszcze tylu rzeczy nie wiedzieć
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam o poranku Dominika powodzenia dzisiaj na wizycie.
U mnie jakaś masakra nie wiem ile razy w nocy sie budzilam i juz nie chodzi o toalete tylko ogolnie o kiepski sen. A potem człowiek nie jest w stanie wysiedziec w pracy.
A mąż mnie niedługo z łóżka wyrzuci jak to tak będzie trwać -
Jaaaa pikole, Rampers!
12 lat temu też był ale mówiło się na to pajacyk z krótkimi rekawkami Rampers nigdy wcześniej o tym nie słyszałamWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 07:22
moni05, Klamka1982, Klamka1982, Klamka1982, Jupik lubią tę wiadomość
-
Niecierpliwa... wrote:Witam o poranku Dominika powodzenia dzisiaj na wizycie.
U mnie jakaś masakra nie wiem ile razy w nocy sie budzilam i juz nie chodzi o toalete tylko ogolnie o kiepski sen. A potem człowiek nie jest w stanie wysiedziec w pracy.
A mąż mnie niedługo z łóżka wyrzuci jak to tak będzie trwać
Oj jak Cię rozumiem... Tylko mój stary jeszcze raczył chrapać.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
nick nieaktualny_nova wrote:Ja niby jestem na bieżąco, ale dam sobie prawą rękę uciąć, że zanim urodzimy, znowu zmienia się jakieś wytyczne z Ministerstwa Sledzia i Wódki i zalecenia Ministerstwa Dziwnych Kroków i to co do tej pory matko Polko robiłaś, to było złe.
A z takich bardziej praktycznych rzeczy, to wszystkim smartfonoholiczkom polecam zaopatrzenie się w aplikacje ciążowe. Jak dla mnie mega ułatwienie i sposób na usystematyzowanie wszystkiego, co się z nami i dzieckiem dzieje. Btw. Ja jestem totalnue zafiksowana na tym punkcie i na wszystko już później miałam apkę (liczenie skurczy porodowych, listy wyprawkowe -
nick nieaktualnyMine93 wrote:Cześć dziewczyny.
U mnie nadal delikatne plamienia, ale mam wkoncu wynik bety z soboty.
W czwartek było 307, w sobotę 669, progesteron 32. Dziś jeszcze beta, oby wszystko było dobrze, bo jestem klebkiem nerwów:(
Nie stresuj maluszkaMine93 lubi tę wiadomość
-
Dominika32 wrote:Ja w pierwszej ciazy,czyli wieki temu uzywalam Johnson's Baby, Oliwka dla dzieci po kilku tygodniach dostalam uczulenie na brzuchu i musialam ok miesiac pic wapno...
moni05 hehehe to co ja mam po 12 latach powiedziec?
Moja córa 13lat temu pierś ssała 2,5 miesiąca bo straciłam pokarm, potem Nutramigen bo uczulona była i co? Zdrowa jak ryba, jak się raz na 2 lata przeziębi to ja panikuje bo dla mnie to rzadkość.
Brzuch i piersi smarowałam zwykłym balsamem nivea.
Nie chciałam dawać smoka, to sobie kciuka zaczęła ssać i teraz czeka mnie zakładanie aparatu.
Dziewczyny, najważniejsze żebyśmy czerpały radość z ciąży i z macierzyństwa a reszta jakoś to będzie.
Dominika kciuki za wizytę!Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 08:11
-
Mały poszedł wcześnie spać więc i ja, a wy takie tematy. Ja tam nie podążam za żadna moda. Syn dostał pierwsza dynie z humany zaraz jak stuknelo mu 4m. Żadne z moich dzieci nie będzie na blw bo uważam, że na wszystko jest czas i pora. Jakby miały gryźć kawałki pokarmu w 6m to matka natura dała by im komplet zębów na start. Smoczka dawałam ale mój syn odrzucił bardzo szybko. Już przed 6m. Cyca też odrzucił. W sumie jadł tylko półtora miesiąca. Potem sciagalam pokarm do 6m. Po 6m dostał mm. Rozwija się bardzo dobrze. Spał z nami w łóżku od małego i jakoś żyję. Śpi na poduszce nie ma płasko od małego. Ma w łóżeczku ochraniacze i też nie umarł. Pije soki i herbaty i nie prawda, że przez to nie chce pić wody. Pije wodę jak mu dam. Ale ja wolę sok który coś mu da niż wodę która przeleci. Dostaje butle mleka na noc. Używamy pampersow a nie pieluch jednorazowych. Doprawiamy posiłki odrobina soli bo sama bym w mordę nie wzięła tych bezsmakowych papek. Je cukier (kinderki dokładnie). Dostaje kaszki Nestlé. Czyli robimy wszystko odwrotnie z Panującą nowa moda. Ale Patrząc na niego i widząc też inne dzieci, wiem, że nie popełniłam błędu więc drugie dziecko będzie wychowywane identycznie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 08:14
Klamka1982, Konieczynka, moni05, Sarrrra lubią tę wiadomość
-
emikey wrote:Mały poszedł wcześnie spać więc i ja, a wy takie tematy. Ja tam nie podążam za żadna moda. Syn dostał pierwsza dynie z humany zaraz jak stuknelo mu 4m. Żadne z moich dzieci nie będzie na blw bo uważam, że na wszystko jest czas i pora. Jakby miały gryźć kawałki pokarmu w 6m to matka natura dała by im komplet zębów na start. Smoczka dawałam ale mój syn odrzucił bardzo szybko. Już przed 6m. Cyca też odrzucił. W sumie jadł tylko półtora miesiąca. Potem sciagalam pokarm do 6m. Po 6m dostał mm. Rozwija się bardzo dobrze. Spał z nami w łóżku od małego i jakoś żyję. Śpi na poduszce nie ma płasko od małego. Ma w łóżeczku ochraniacze i też nie umarł. Pije soki i herbaty i nie prawda, że przez to nie chce pić wody. Pije wodę jak mu dam. Ale ja wolę sok który coś mu da niż wodę która przeleci. Dostaje butle mleka na noc. Używamy pampersow a nie pieluch jednorazowych. Doprawiamy posiłki odrobina soli bo sama bym w mordę nie wzięła tych bezsmakowych papek. Je cukier (kinderki dokładnie). Dostaje kaszki Nestlé. Czyli robimy wszystko odwrotnie z Panującą nowa moda. Ale Patrząc na niego i widząc też inne dzieci, wiem, że nie popełniłam błędu więc drugie dziecko będzie wychowywane identycznie.
Amen. -
To ja jednak "Matka Polką" cyc do 6go mca życia a później rozszerzanie diety według zaleceń WHO. Ale nikogo nie oceniam, nie osądzam i szanuje każdy wybór. Ale kp to dla mnie coś bardzo ważnego i tym razem też nastawiam się na cycowania
Kurczę jaka jestem śpiąca to masakra, mogłabym spać dniem i nocą. W poprzedniej ciąży tego nie miałam... Chociaż teraz dochodzi jeszcze osłabienie przy chorobie.
Miłego dnia!przedszkolanka:), kalcia lubią tę wiadomość
Paolka _25 -
A moim zdaniem nie ma ci się sugerować żadną modą lub robić jej celowo na przekór. Trzeba obserwować dziecko i robić tak jak jemu najlepiej. Borys pierwszą marchewkę dostał mając niecałe 5msc, ale nie dlatego, że ktoś kazał/nie kazał, ale dlatego, że to on wykazywał zainteresowanie jedzeniem i od pierwszej łyżeczki rozszerzenie diety mu pasowało. Nie przeszkodziło to abym karmiła piersią półtora roku, może byłoby dłużej, ale zaczęłam wyjeżdżać służbowo i stało się to problematyczne. Do 2 rż, tak jak do czasu jak zachorował, nie jadł cukru, słodyczami były rodzynki, żurawina, suszone śliwki. Jak zachorował, z powodu leczenia onko przestał jeść cokolwiek, więc chwytałam się wszystkiego i co ciekawe, ze słodyczy nadal najlepsze są winogrona oraz rodzynki, czekoladą się interesuje, ale jak próbuje mówi, że bleee.
Tak więc tak, moim zdaniem po prostu trzeba obserwować własne dziecko, a wszystkie normy/mody i rady traktować nie jak wyrocznie, a co najwyżej luźną wskazówkę_nova lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAle naprodukowalyscie postów, ale wszystko nadrobiłam.
Ja mam zupełnie inne podejście, może po część dlatego, że dziecka jeszcze nie mam, ale dla mnie cześć informacji z tego, co Wy nazywacie modą ja nazwalabym aktualną wiedzą.
I nie wyobrażam sobie montować ochraniaczy na szczebelki w łóżeczku, kiedy wiem, że ryzyko śmierci łóżeczkowej jest większe. Sorry, ale nie przekonują mnie komentarze "moje dziecko mialo ochroniacze i żyje", bo gdzieś są rodzice, których dziecko właśnie przez te ochroniacze nie żyje.
Nie jestem w stanie zrozumieć też rodziców, ktorzy rocznemu, dwuletniemu dziecku pakują słodycze do ust. Dziecko tego nie potrzebuje, samo nie poprosi, póki nie zna tego smaku, a w tym wieku jedyne co ten cukier i masa innych dodanych syfów w slodyczach robi to szkodzenie zdrowiu dziecka.
I może jestem przewrażliwiona, ale pracuję w gabinecie stomatologicznym i tyle dzieci w wieku od 1roku życia już widziałam, które miały wszystkie zęby zjedzone przez próchnicę, (a winni temu są tylko i wyłącznie rodzice, cierpi natomiast dziecko), że nie ma dla mnie argumentów "za" dawaniem słodyczy, coli, wód smakowych itd. małym dzieciom
przedszkolanka:), moni05, Jupik, rzepakowepole, kalcia lubią tę wiadomość
-
Sunshine myślałam,źe tylko ja cieta na słodycze ;p ja nie jem tego G to dlaczegp dziecko mam tym truć jakoś nie cierpi przez to,uwielbia pić wodę i jest to jej ulubione piciu a ze słodyczy domowe ciastka owsiane z miodem - zdrowo i słodko
sunshine03 lubi tę wiadomość