X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    A wiecie co to mufka? :D ja sie dowiedzialam jakieś 2 lata temu jak klientki chciały zamawiac ;p

Tak, bo moja babcia ogląda te historyczne seriale i tam chodzą z tym futrem do dłoni :D

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • _nova Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niby jestem na bieżąco, ale dam sobie prawą rękę uciąć, że zanim urodzimy, znowu zmienia się jakieś wytyczne z Ministerstwa Sledzia i Wódki i zalecenia Ministerstwa Dziwnych Kroków i to co do tej pory matko Polko robiłaś, to było złe.

A z takich bardziej praktycznych rzeczy, to wszystkim smartfonoholiczkom polecam zaopatrzenie się w aplikacje ciążowe. Jak dla mnie mega ułatwienie i sposób na usystematyzowanie wszystkiego, co się z nami i dzieckiem dzieje. Btw. Ja jestem totalnue zafiksowana na tym punkcie i na wszystko już później miałam apkę (liczenie skurczy porodowych, listy wyprawkowe

moni05, Kotecki lubią tę wiadomość

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze skurczami chciałam do rana czekac,gdyby nie mąż to bym u tescia w pokoju urodzila :D
    A listy to tu będziemy wrzucac pewnie teź <3

Moni to aż takie wiekowe te mufki?;o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 22:34

moni05 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaak, z takimi czapami futrzanymi do kompletu, wygooglaj sobie, padniesz :D

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem co to mufka (mam przy wózku) ale rampersy, o których napisalyscie musiałam wygooglac ;-) najlepszy był mój mąż- "moze chodziło im o pampers ?" ;-) okazuje się, że człowiek może mieć dziecko 10 mcy i jeszcze tylu rzeczy nie wiedzieć ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 06:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam o poranku :) Dominika powodzenia dzisiaj na wizycie.
    U mnie jakaś masakra nie wiem ile razy w nocy sie budzilam i juz nie chodzi o toalete tylko ogolnie o kiepski sen. A potem człowiek nie jest w stanie wysiedziec w pracy.
    A mąż mnie niedługo z łóżka wyrzuci jak to tak będzie trwać:)

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaaaa pikole, Rampers!
    12 lat temu też był ale mówiło się na to pajacyk z krótkimi rekawkami Rampers :) nigdy wcześniej o tym nie słyszałam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 07:22

moni05, Klamka1982, Klamka1982, Klamka1982, Jupik lubią tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• moni05 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Witam o poranku :) Dominika powodzenia dzisiaj na wizycie.
    U mnie jakaś masakra nie wiem ile razy w nocy sie budzilam i juz nie chodzi o toalete tylko ogolnie o kiepski sen. A potem człowiek nie jest w stanie wysiedziec w pracy.
    A mąż mnie niedługo z łóżka wyrzuci jak to tak będzie trwać:)

Oj jak Cię rozumiem... Tylko mój stary jeszcze raczył chrapać.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019

Wysłany: 4 lutego 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja czuję odrywajacy kaszel. Wspaniale.
    Dominika czekamy na wieści po wizycie :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Ja niby jestem na bieżąco, ale dam sobie prawą rękę uciąć, że zanim urodzimy, znowu zmienia się jakieś wytyczne z Ministerstwa Sledzia i Wódki i zalecenia Ministerstwa Dziwnych Kroków i to co do tej pory matko Polko robiłaś, to było złe.

A z takich bardziej praktycznych rzeczy, to wszystkim smartfonoholiczkom polecam zaopatrzenie się w aplikacje ciążowe. Jak dla mnie mega ułatwienie i sposób na usystematyzowanie wszystkiego, co się z nami i dzieckiem dzieje. Btw. Ja jestem totalnue zafiksowana na tym punkcie i na wszystko już później miałam apkę (liczenie skurczy porodowych, listy wyprawkowe
    Jakie aplikacje polecasz? :)

• Mine93 Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    U mnie nadal delikatne plamienia, ale mam wkoncu wynik bety z soboty.
    W czwartek było 307, w sobotę 669, progesteron 32. Dziś jeszcze beta, oby wszystko było dobrze, bo jestem klebkiem nerwów:(

7cs szczęśliwy ❤❤❤
    eikts65gkw2joqca.png

Synek 2013 ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mine93 wrote:
    Cześć dziewczyny.
    U mnie nadal delikatne plamienia, ale mam wkoncu wynik bety z soboty.
    W czwartek było 307, w sobotę 669, progesteron 32. Dziś jeszcze beta, oby wszystko było dobrze, bo jestem klebkiem nerwów:(
    Mine to sa bardzo dobre wyniki :) ślicznie Ci progesteron trzyma :)
    Nie stresuj maluszka :)

Mine93 lubi tę wiadomość

• Klamka1982 Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Ja w pierwszej ciazy,czyli wieki temu uzywalam Johnson's Baby, Oliwka dla dzieci po kilku tygodniach dostalam uczulenie na brzuchu i musialam ok miesiac pic wapno...

moni05 hehehe to co ja mam po 12 latach powiedziec?

Moja córa 13lat temu pierś ssała 2,5 miesiąca bo straciłam pokarm, potem Nutramigen bo uczulona była i co? Zdrowa jak ryba, jak się raz na 2 lata przeziębi to ja panikuje bo dla mnie to rzadkość.

Brzuch i piersi smarowałam zwykłym balsamem nivea.

Nie chciałam dawać smoka, to sobie kciuka zaczęła ssać i teraz czeka mnie zakładanie aparatu.

Dziewczyny, najważniejsze żebyśmy czerpały radość z ciąży i z macierzyństwa a reszta jakoś to będzie.

Dominika kciuki za wizytę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 08:11

7u22rjjgvtihrf60.png
    bhywej28ktkf3xqs.png
    2 lata starań.
    24.01 beta 137mlU
    28.01 beta 1328mlU
  • emikey Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały poszedł wcześnie spać więc i ja, a wy takie tematy. Ja tam nie podążam za żadna moda. Syn dostał pierwsza dynie z humany zaraz jak stuknelo mu 4m. Żadne z moich dzieci nie będzie na blw bo uważam, że na wszystko jest czas i pora. Jakby miały gryźć kawałki pokarmu w 6m to matka natura dała by im komplet zębów na start. Smoczka dawałam ale mój syn odrzucił bardzo szybko. Już przed 6m. Cyca też odrzucił. W sumie jadł tylko półtora miesiąca. Potem sciagalam pokarm do 6m. Po 6m dostał mm. Rozwija się bardzo dobrze. Spał z nami w łóżku od małego i jakoś żyję. Śpi na poduszce nie ma płasko od małego. Ma w łóżeczku ochraniacze i też nie umarł. Pije soki i herbaty i nie prawda, że przez to nie chce pić wody. Pije wodę jak mu dam. Ale ja wolę sok który coś mu da niż wodę która przeleci. Dostaje butle mleka na noc. Używamy pampersow a nie pieluch jednorazowych. Doprawiamy posiłki odrobina soli bo sama bym w mordę nie wzięła tych bezsmakowych papek. Je cukier (kinderki dokładnie). Dostaje kaszki Nestlé. Czyli robimy wszystko odwrotnie z Panującą nowa moda. Ale Patrząc na niego i widząc też inne dzieci, wiem, że nie popełniłam błędu więc drugie dziecko będzie wychowywane identycznie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 08:14

Klamka1982, Konieczynka, moni05, Sarrrra lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No trzymajta kciuki bo stres jak cholera:)
    Dam znac napewno

Klamka1982, Paolka_25, Niecierpliwa..., moni05 lubią tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Klamka1982 Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Mały poszedł wcześnie spać więc i ja, a wy takie tematy. Ja tam nie podążam za żadna moda. Syn dostał pierwsza dynie z humany zaraz jak stuknelo mu 4m. Żadne z moich dzieci nie będzie na blw bo uważam, że na wszystko jest czas i pora. Jakby miały gryźć kawałki pokarmu w 6m to matka natura dała by im komplet zębów na start. Smoczka dawałam ale mój syn odrzucił bardzo szybko. Już przed 6m. Cyca też odrzucił. W sumie jadł tylko półtora miesiąca. Potem sciagalam pokarm do 6m. Po 6m dostał mm. Rozwija się bardzo dobrze. Spał z nami w łóżku od małego i jakoś żyję. Śpi na poduszce nie ma płasko od małego. Ma w łóżeczku ochraniacze i też nie umarł. Pije soki i herbaty i nie prawda, że przez to nie chce pić wody. Pije wodę jak mu dam. Ale ja wolę sok który coś mu da niż wodę która przeleci. Dostaje butle mleka na noc. Używamy pampersow a nie pieluch jednorazowych. Doprawiamy posiłki odrobina soli bo sama bym w mordę nie wzięła tych bezsmakowych papek. Je cukier (kinderki dokładnie). Dostaje kaszki Nestlé. Czyli robimy wszystko odwrotnie z Panującą nowa moda. Ale Patrząc na niego i widząc też inne dzieci, wiem, że nie popełniłam błędu więc drugie dziecko będzie wychowywane identycznie.

Amen. :)

7u22rjjgvtihrf60.png
    bhywej28ktkf3xqs.png
    2 lata starań.
    24.01 beta 137mlU
    28.01 beta 1328mlU
  • Paolka_25 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jednak "Matka Polką" ;-):-P cyc do 6go mca życia a później rozszerzanie diety według zaleceń WHO. Ale nikogo nie oceniam, nie osądzam i szanuje każdy wybór. Ale kp to dla mnie coś bardzo ważnego i tym razem też nastawiam się na cycowania ;-)

Kurczę jaka jestem śpiąca to masakra, mogłabym spać dniem i nocą. W poprzedniej ciąży tego nie miałam... :-P Chociaż teraz dochodzi jeszcze osłabienie przy chorobie.

Miłego dnia!

przedszkolanka:), kalcia lubią tę wiadomość

Paolka _25
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moim zdaniem nie ma ci się sugerować żadną modą lub robić jej celowo na przekór. Trzeba obserwować dziecko i robić tak jak jemu najlepiej. Borys pierwszą marchewkę dostał mając niecałe 5msc, ale nie dlatego, że ktoś kazał/nie kazał, ale dlatego, że to on wykazywał zainteresowanie jedzeniem i od pierwszej łyżeczki rozszerzenie diety mu pasowało. Nie przeszkodziło to abym karmiła piersią półtora roku, może byłoby dłużej, ale zaczęłam wyjeżdżać służbowo i stało się to problematyczne. Do 2 rż, tak jak do czasu jak zachorował, nie jadł cukru, słodyczami były rodzynki, żurawina, suszone śliwki. Jak zachorował, z powodu leczenia onko przestał jeść cokolwiek, więc chwytałam się wszystkiego i co ciekawe, ze słodyczy nadal najlepsze są winogrona oraz rodzynki, czekoladą się interesuje, ale jak próbuje mówi, że bleee.

Tak więc tak, moim zdaniem po prostu trzeba obserwować własne dziecko, a wszystkie normy/mody i rady traktować nie jak wyrocznie, a co najwyżej luźną wskazówkę

_nova lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naprodukowalyscie postów, ale wszystko nadrobiłam.

Ja mam zupełnie inne podejście, może po część dlatego, że dziecka jeszcze nie mam, ale dla mnie cześć informacji z tego, co Wy nazywacie modą ja nazwalabym aktualną wiedzą.

I nie wyobrażam sobie montować ochraniaczy na szczebelki w łóżeczku, kiedy wiem, że ryzyko śmierci łóżeczkowej jest większe. Sorry, ale nie przekonują mnie komentarze "moje dziecko mialo ochroniacze i żyje", bo gdzieś są rodzice, których dziecko właśnie przez te ochroniacze nie żyje.

Nie jestem w stanie zrozumieć też rodziców, ktorzy rocznemu, dwuletniemu dziecku pakują słodycze do ust. Dziecko tego nie potrzebuje, samo nie poprosi, póki nie zna tego smaku, a w tym wieku jedyne co ten cukier i masa innych dodanych syfów w slodyczach robi to szkodzenie zdrowiu dziecka.

I może jestem przewrażliwiona, ale pracuję w gabinecie stomatologicznym i tyle dzieci w wieku od 1roku życia już widziałam, które miały wszystkie zęby zjedzone przez próchnicę, (a winni temu są tylko i wyłącznie rodzice, cierpi natomiast dziecko), że nie ma dla mnie argumentów "za" dawaniem słodyczy, coli, wód smakowych itd. małym dzieciom

przedszkolanka:), moni05, Jupik, rzepakowepole, kalcia lubią tę wiadomość

Wysłany: 4 lutego 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine myślałam,źe tylko ja cieta na słodycze ;p ja nie jem tego G to dlaczegp dziecko mam tym truć ;) jakoś nie cierpi przez to,uwielbia pić wodę i jest to jej ulubione piciu a ze słodyczy domowe ciastka owsiane z miodem - zdrowo i słodko ;)

sunshine03 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ