X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni zalecenia ptg są takie, ze bada się w każdej ciąży i tak. Tak samo, jak cytomegalie i inne. Dlatego w każdej karcie ciąży jest miejsce na wpis i lekarze i tak zlecają od nowa

A skoro Goemi miała juz dodatnie przeciwciała igg 7 lat temu to nie ma mowy o pierwotnym zakażeniu

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Moni zalecenia ptg są takie, ze bada się w każdej ciąży i tak. Tak samo, jak cytomegalie i inne. Dlatego w każdej karcie ciąży jest miejsce na wpis i lekarze i tak zlecają od nowa

A skoro Goemi miała juz dodatnie przeciwciała igg 7 lat temu to nie ma mowy o pierwotnym zakażeniu
    Oj, chyba cytomegalii nie ma obecnie w zestawie obowiązkowym. Podobno nawet jak się okaże, że się ją ma to i tak dzisiejsza medycyna nie umie nic z tym zrobić, więc zrezygnowano ze sprawdzania. Brzmi to jak brzmi, no ale jest w tym jakaś logika..

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Ja po amnio zdecydowałam się. Pani doktor robiła usg i dle niej na tym etapie różnica jest zbyt duża i maluch nie nadrobi... uważa na 90% ze to problem genetyczny. Powiedziała ze raczej i tak tej ciąży nie donoszę więc rozumiecie...
    A właśnie, że donosisz. Urodzisz pięknego bobasa, którego zdjęcie ze specjalną dedykacją i życzeniem kursów doszkalających z "jak rozmawiać z pacjentem" wyślesz szanownej pani doktor!

Karooo93, Dominika32, japonka, _nova, Aguuula;2525, brunetka91, Kookosowa, Cabrera, nuśka91 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie miałyście badania na cytomegalie?
    Ja z Jasiem miałam wynik wątpliwy, ale na szczęście wszystko oki.
    Teraz 7 maja mam wizytę muszę wspomnieć o tym badaniu koniecznie!

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam badana cytomegalie, ale faktycznie nie ma jej na liście wymaganych badań.
    U mnie bylo zamieszanie, bo igg bylo dodatnie jakies poltora roku temu (bez badania igm).
    Natomiast przy kolejnych badaniach igg wyszlo rowniez dodatnie, a igm minimalnie reaktywne. Lekarz ginekolog narobil rabanu, a bylam u lekarza chorób zakaźnych i to moje 1,2 igm (a norma jest do 1) po prostu mam traktowac jako moj wynik zerowy, bo cale zycie najprawdopodobniej bede miec taki wynik.
    Więcej już cytomegalii mialam nie badać, bo nie ma to sensu. Przeszlam ja dawno temu.

A co do toxo to faktycznie:

Badanie w kierunku toksoplazmozy (IgG, IgM), o ile ciężarna nie przedstawi wyniku potwierdzającego występowanie przeciwciał IgG sprzed ciąży

moni05 lubi tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Właśnie miałyście badania na cytomegalie?
    Ja z Jasiem miałam wynik wątpliwy, ale na szczęście wszystko oki.
    Teraz 7 maja mam wizytę muszę wspomnieć o tym badaniu koniecznie!
    Ja mialam w poprzednich ciążach i mam przeciwciała, wiec tym razem juz nie robilam

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Ja po amnio zdecydowałam się. Pani doktor robiła usg i dle niej na tym etapie różnica jest zbyt duża i maluch nie nadrobi... uważa na 90% ze to problem genetyczny. Powiedziała ze raczej i tak tej ciąży nie donoszę więc rozumiecie...
    Basia trzymam kciuki, żeby wynik był dobry! Mam nadzieję, że to tylko taka uroda maluszka, a wszystko z nim w porządku.

Jak długo będziesz czekać na wynik?

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu...ja również czekam na wyniki i jestem pewna ze dzidziuś tylko mame straszy!;*

Dominika ja miewam dni spokoju a miewam bóli ;) aleeee dzis ssie znowu wypinal więc wiem,ze to on bo akurat tam sluchalam detektorem ;) spokojnie. Ty pierwsza ciaza?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, no bo już zgłupiałam :) bo jeśli były przeciwciała to nie ma sensu, bo i po co? Tylko niepotrzebny zamęt :)
    Ale coś musi w tym być, bo pierwsze pytanie jakie padło na spotkaniu z p. Docent to o wyniki z poprzedniej ciąży. Do dupy szczerze to jest, każdy mówi coś innego. Ja najbardziej teraz ufam jej, skoro wielcy specjaliści w zakaźnym nawet nie zrobili powtórki badań... średnio liczę się z ich zdaniem teraz ;)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi prywatny kazał zrobić cytomegalie. Na NFZ nie.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ig004 to zależy od lekarza. Ja chodzę prywatnie i w czasie ciąży dr robi 3usg. Na pozostałych wizytach sprawdza tylko tętno płodu, długość szyjki - to takie ekspresowe podejrzenie dzidzi.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, wszystko będzie dobrze! Tym textem lekarki się nie przejmuj! Co za... :/ Sporo dziewczyn pisało ze gdzieś inne mówiły ,że miały takie przypadki i maluszki urodziły się zdrowe! Masz od nas tyle kciuków że nie ma innej opcji! :*

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Sunshine, no bo już zgłupiałam :) bo jeśli były przeciwciała to nie ma sensu, bo i po co? Tylko niepotrzebny zamęt :)
    Ale coś musi w tym być, bo pierwsze pytanie jakie padło na spotkaniu z p. Docent to o wyniki z poprzedniej ciąży. Do dupy szczerze to jest, każdy mówi coś innego. Ja najbardziej teraz ufam jej, skoro wielcy specjaliści w zakaźnym nawet nie zrobili powtórki badań... średnio liczę się z ich zdaniem teraz ;)
    moni no nie ma sensu powtarzać, ale pewnie większość lekarzy działa z automatu i po prostu zakreśla żelazny zestaw po kolei u każdej ciężarnej ten sam :D

moni05 lubi tę wiadomość

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Basiu...ja również czekam na wyniki i jestem pewna ze dzidziuś tylko mame straszy!;*

Dominika ja miewam dni spokoju a miewam bóli ;) aleeee dzis ssie znowu wypinal więc wiem,ze to on bo akurat tam sluchalam detektorem ;) spokojnie. Ty pierwsza ciaza?

Nie,trzecia:-)
    Pierwsza 13 lat temu
    Druga 2 lata temu poronienie w 12tc,poszlam na prenatalne i tam się dowiedziałam że dziecko nie żyje ok 2 tyg.Nic nie czułam,nie krwawilam...
    Pewnie przez to świruje,ale nie mogę zapanować nad strachem

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zmienię trochę temat :)

Dziewczyny na rozmiar 68 kupować od razu w wyprawce też dla bobasa ciuszki czy raczej już po porodzie pozamawiać, co będzie potrzebne?

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:

Dziewczyny na rozmiar 68 kupować od razu w wyprawce też dla bobasa ciuszki czy raczej już po porodzie pozamawiać, co będzie potrzebne?
    Ja bym 68 nie kupowala. Nie wiadomo jakich gabarytow bobas ci sie trafi i jak szybko bedzie rosl, czy bedzie szczuply i dlugi czy moze pulchniutki. Borys urodzil sie majac 49cm i gdybym od razu kupila 68 z mysla, ze zacznie w nich chodzic majac 3m to mialabym szafe zimowych ubran na 68 a de facto w ten rozmiar wrosl dopiero ciepla wiosna

sunshine03 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awaria_90, basia1987 - dziewczyny, wysłałam Wam zaproszenie do przyjaciółek żebym mogła Wam wysłać prywatną wiadomość :)

Jeśli jeszcze są tu jakieś mamy które będą rodzić w Krakowie to niech dadzą znać :)

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też zlecił cytomegalie obowiazkowo

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine ja bym się raczej skupiła na 56-62. 68 to raczej tam około 2-3msc chyba.
    Ja mam całą komodę w 68 więc się nie przejmuje. Gorzej właśnie z ciuszkami na 56-62...
    Moja mama mi wysyła paczkę i jestem ciekawa co tam mi dała. Mówi że ubrań sobie mam nie kupować bo mam na całą ciążę... Kupiła też prześcieradła na przewijak i ręcznik kąpielowy. Jeszcze jakieś gryzaki, te butelki antykolkowe z aventa. Mówi że chyba się kurier za głowę złapie jak to zobaczy jakie gabaryty ma paczka... A będę ją.miala na przyszły tydzień

Dzisiaj jadę ze znajomą do szpitala na porodówkę na dni otwarte :) ona rodzi w czerwcu a ja sobie zobaczę przy okazji jak wszystko wygląda :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:

Można kupić te typu,bluza śpioch czy co tam chcesz dawać na wierzch bo w zimie zimno A te rzeczy na wierzch akurat w większych rozmiarach mogą być ok :)

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 447 448 449 450 451 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ