X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja chyba już odespalam bo obudziłam się o 6 wyspana. Wczoraj spaliśmy u teściów- mój synek wyspał się w aucie i szalał fo pozna ale teściowa kazała nam iść spać i się z nim bawiła do nocy. Wczoraj mieliśmy super dzień już we trójkę, wiec dosyć szybko padł- my tez, ale o 6 koniec spania tzn moje chłopaki śpiąc ja już nie mogę. Znaleźliśmy mile miejsce bez tłumów, wręcz odludzie, sympatyczny hotel z dobrym jedzeniem i mimo, ze dzisiaj pogoda ma być gorsza, myśle ze i tak będzie fajnie.
    DoczekalAm się mojego posiewu- flora fizjologiczna wiec ok. Ktoś pisał , ze złe pobrany posiew moczu i nie zrobili- szczerze myśle, ze to ściema, a mocz im się wylał albo coś podobnego , serio zdarzają się takie sytuacje.
    Moni tez bym tym moczem się nie martwiła. A żelazo ? Ja biorę dość duża dawkę chyba od 9 tc, ale zawsze miałam byle jaka morfologię i żelazo i już mi zaczęło spadać, a produkuje jednak dwa dzidki;). Generalnie nie trzeba się bać suplementacji żelaza, nie wszystkie preparaty są zle tolerowane, a jednak anemia u matki to większe ryzyko anemii u dziecka. W sumie o żelazie mogłabym trochę napisać, ale nie wiem czy kogoś to interesuje :p.
    Miłej dalszej majówki mimo mniej sprzyjającej pogody, ja mimo wszystko zamierzam relaxowac się dalej ;).

moni05, Kookosowa lubią tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:-)
    Napisałam długą wiadomość i zamiast wyślij poszło anuluj:-) my dziś jedziemy do Stegny na 3 dni i kurcze pogoda okropna. Ale spakuje kurtki zimowe kalosze dzieciom i wszystko ci ciepłego mamy:-). Ważne by w domu nie siedziec:-) ale sie ciesze na ten weekend. Jeszcze 2 miesiace pracy i bede miala wooooolne. Z jednej strony nie moge sie doczekac a z drugiej wiem.ze bede tesknila. Bo ja planuje isc na macierzynski mam z 5 miesiecy urlopu plus wychowawczy wiec wroce po 3 latach. Choć też mysle troche by sie przebranżowić. Pracuje teraz w firmie IT ale w HR i tak troche mnie ciagnie do tej informatyki ale zobaczymy:-).
    7 mam.lekarza i nie wiem co powie bo dowie sie ze nie zdecydowalam.sie na dalszą diagnostyke przy zlym.wyniku pappa. Nie robie amniopunkcji ani sanco bo to nic nie zmieni
    A ja ufam że wszystko będzie dobrze i ze ta kosc nosowa jest tylko jej nie zauwazyl. Na 1 badaniu niby ja widzial a 3 dni po juz nie. No ale wszystko w rekach Boga jestem spokojna. Ja ostatnio mam kryzys diety cukrzycowej i nie moge na warzywa patrzec. Oby to przetrwac bo cukier ok.nawet ale posilki slabo zbilansowane bo z malutką iloscia warzyw. Dziewczyny czy jestescie mniej skoncentrowane i takie zapominalskie? Ja mam.wrazenie ze mam.siano z mozgu:-) z mlodymi tez tak.mialam.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    U nas też zimno. Pogoda się popsuła.

Uwemhe też mam zaawansowana sklerozę ciążowa. Wszędzie kartki przypominajki wiszą.

Ja nie mam problemu ze spanie. Z dzieckiem w domu może się wymęczyć. śpię jak zwykle. A rano jak mnie budzi to teraz mam męża i babcie do pomocy więc śpię po oporach. A mimo to po 20 już mam ochotę iść spać :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mózg nie działa... WSZYSTKO mam pozapisywane, pozaznaczane... boje się, ze mi się od tego rozleniwi do reszty, ale bez tego nie daje rady po porostu.

Pola, nie boje się preparatów z żelazem, tylko poczekam do wtorku aż lekarz mi jakiś zaleci :)
    Dziękuje Wam, za słowa ze mam super dużo witamin w organizmie tez, to jakoś pociesza :D
    Paulina, a co wrzucasz do tego koktajlu? Ja pije tylko takie: burak, banan, mleko sojowe. Brzmi kiepsko, ale w smaku pycha. Burak surowy.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekałam na owoce sezonowe letnie/wiosenne i w tym tyg sobie będę robić koktajle ;) albo soki wyciskane. Bo mam wyciskarke wolnoobrotowa a coś mało ostatnio wyciskalam witamin :)

moni05, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć w kolejnym tygodniu. Czy ja już mogę być w połowie ciąży i czuć małego żeby mniej się stresować? :D

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Cześć w kolejnym tygodniu. Czy ja już mogę być w połowie ciąży i czuć małego żeby mniej się stresować? :D
    Japonka nie stresuj się zleci szybko:) Ja już zaczynam sie martwić to 19 tydz i kompletnie nic nie czuję. Do usg jeszcze prawie 2 tygodnie, to czekanie na wyniki i usg mnie wykańcza....

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Olala Koleżanka

Wysłany: 3 maja 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też już zaczęłam 19 tc i nadal cisza... łożysko na przedniej ścianie może dlatego 🤔

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam.

Ja też nie mam mózgu, ale to już zauważyłam od początku ciąży. Zazdroszczę Wam, że jecie tyle warzyw i owoców, ja mam jakiś odrzut. Z owoców odpada wszystko co kwaśne więc niewiele zostaje, jakieś truskawki i ananas ostatnio mi zasmakował. A warzywa to w ogóle tragedia, prawie nic nie lubię. Chyba zrobię sobie też to żelazo przy następnym pobraniu.

Martwi mnie, że jeszcze nie przytyłam. Już jakiś czas temu wrównało mi się 2,5 kg które straciłam w pierwszym trymestrze a do góry nie idzie nic, mimo tego, że brzuszek rośnie.

moni05 lubi tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od niedzieli 3 razy poczułam kopnięcia silne, a innych ruchów niestety nie rozpoznaje..

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek ja wczoraj kupiłam pierwsze maliny. Małe pudełko za 5 zł ( zdzierstwo ) ale były takie dobre. Potem wtrzachnelam pół arbuza ( też drogi ale już dobry) a na koniec winogrona czerwone :) ja już sezon zaczęłam

Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa w Lidlu od jutra chyba będzie arbuz po 3.5 ;) pewnie sobie podjadę i kupię. Maliny nie bardzo ale truskawki uwielbiam. I chodzi za mną winogrono :D

Mój mózg dzisiaj działa na takich wolnych obrotach, że sobie kawę właśnie będę serwować. Co do kilogramów to mam 3.5na plus w dniu dzisiejszym. Patrzac na wynik z Kasprem to nie ma źle. Serio. Nawet mi mówią że wyglądam jakby miała porządne wzdęcie ... Ale mi sie właśnie tak waha. Między 3 a 3.5.
    Muszę więcej owoców zacząć jeść bo znowu słodkie mnie dopada ...

Jak nie mam tych upławów to stosować dalej ten krem czy nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2019, 11:05

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olala wrote:
    Też już zaczęłam 19 tc i nadal cisza... łożysko na przedniej ścianie może dlatego 🤔
    Ja już nie wiem gdzie mam to łożysko, na prenatalnych miałam na przedniej a na ostatniej wizycie niby na tylnej... u mnie raczej taka przyczyna że poprostu dzieciaczek jest za mały :(

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka, nie martw się. Ja nawet nie nadrobiłam straconych kilogramów jeszcze... :) póki z dzieckiem jest wszystko ok to nie będę się tym martwić, przecież jem i mam dużo witamin :D poza żelazem. :P

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    U mnie też ruchów brak,a za chwile 19 tydzień,ale łożysko na przedniej ścianie,za to macica(Chyba) tak mnie swędzi że normalnie sama bym sobie tam rękę wsadzila żeby się podrapac czasami:-D :-D

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojoj tak mało przytylyscie a u mnie już 5 kg. Ale już zaczynam się pilnować bo wcześniej jak wrócił apetyt to faktycznie sobie folgowalam. Co do żelaza to podobno bardzo skuteczna jest pokrzywa. Ale bardzo niesmaczna. Ja staram się codziennie pic kakao. Żelazo, magnez i jeszcze mleko. Podobno jest jeszcze jakieś żelazo w płynie które nie powoduje wzdęć.

Z ruchami u mnie coś ruszyło ale tez nie mam pewności czy to to. Ale jak ubiorę buty i zgniote trochę bobasa to dostaje potem kopniaka wiec myśle ze to jednak on. Swoją droga boje się wiązać buty bo mam wrażenie ze mu krzywdę zrobię...

• japonka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zdaje się 4,8 kg do przodu w 15 tygodni, zaczęłam tyć jakoś po skończeniu 8 i rośnie cały czas, nic nie zgubiłam bo nie wymiotowałam. Lekarz mówi, żebym starała się maksymalnie 2,5 kg na miesiąc teraz, raz jest szybciej, raz wolniej ale średnia tak wychodzi w tym momencie. Mam nadzieję, że więcej niż 15 mi nie wejdzie przez całą ciążę, nie trzymam niestety diety tak jak powinnam, za mało warzyw, za dużo chleba, chociaż staram się żeby był pełnoziarnisty chociaż. I leżenie prawie 2 tygodnie plus 2 tygodnie mdłości ostatnio które musiałam zajadać na pewno nie pomogły na figurę ;)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie miedzy 4 a 4.5 na plusie, a w poprzedniej ciazy na tym etapie bylo jakieś 2.5. Teraz zaczynalam z 1.5kg nizszej wagi, wiec w sumie sie wyrownalo, bardzo bym chciala skonczyc na takiej samej jak poprzednio! Wtedy w 37tc bylo +9, teraz by wyszlo powiedzmy +11, no chyba, ze donosze do 40tc to pozwalam sobie na +12 :)

Oraz, moze wam sie przyda:
    https://www.calkoo.com/pl/przyrost-wagi-w-ciazy

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze czas na ruchy. Ja dwa dni już nie czułam. Ale to jeszcze nie ten okres że trzeba liczyc. Nie musi być codziennie.
    Co do słodyczy to nadal ochoty nie ma. Owoce jem ( tylko na mdłości mnie odrzuciło). Nadal rządzi w diecie mięso i kiełbasą :)

Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju... Dziewczyny :( ja nie mam kiecki na wesele. Tzn mam jakbym teraz szła ale za miesiąc to pewnie już w nią się nie wcisnęła :( i serio lepiej w niej wyglądam niż na zdjęciu ale już z tyłu mi się trochę marszczy... I nie wiem co kupić... Serio :( jutro idę z teściową do sklepu to może znajdę coś. Najchętniej bym kupiła jakiś kombinezon ale pewnie w nic się nie wcisnę :(
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e763a0e00225.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2019, 12:01

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 471 472 473 474 475 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ