X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy zamawiała któraś ten darmowy zestaw z HIPP? :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Nuska ja to bym chyba wzięła l4 w tej sytuacji i nie wracała tam potem do pracy. Czy są jakieś przeciwskazania żebyś nie brała zwolnienia ? Z reszta nie wyobrażam sobie pracować dalej w takimi miejscu
    Wie o wyjeździe, zrobi kontrolę :/

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po co masz podpisywać rozwiązanie, w ciąży Cię nie może zwolnić,dlatego chce za porozumieniem ale sam nie może :p

2017 #1
    2019 #2
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit cała sytuacja jest trudna do wyjaśnienia.

W grudniu rozwiązaliśmy umowę, żebym mogła opłacać składki w swojej firmie za to za co byłabym opłacana jako pracownik. Potem dowiedziałam się o ciąży i z czasem stwierdziłam, że jednak dobrze byłoby mieć tą umowę.

Pracodawca zgodził się, że przywróci mi umowę, ale będzie dalej tak jakbym jej nie miała, czyli 0 urlopu, zapłacę sobie sama wszystkie składki w tym 33 dni jak pójdę na L4 i zrzekne się jeszcze urlopu który będzie się naliczał przez czas l4 i macierzyńskiego (tzn podpisze że go miałam a nie będę go mieć). Ale za to miałabym normalnie płatne L4 i macierzyński ze względu na umowę.

Potem spuścił z tonu i powiedział, że normalnie mi przywraca umowę ze wszystkimi prawami pracownika. A teraz znowu zmienił zdanie i niby mam wszystkie prawa ale chciał mieć to podpisane wypowiedzenie bez daty, żeby go użyć po urodzeniu dziecka jeżeli współpraca nie będzie się nam układać, żeby nie naliczał mi się urlop.

Wiem, że to jest trudne do zrozumienia ale tak to właśnie wygląda...

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba na bym pip zawiadomiła.... Przeciez to jest bezprawne....

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Dziewczyny czy zamawiała któraś ten darmowy zestaw z HIPP? :)
    Ja coś zamawiałam ale nie wiem czy mówimy o tym samym

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Chyba na bym pip zawiadomiła.... Przeciez to jest bezprawne....

Aż kusi napisać żeby weszła mu kontrola. Zmienia zdanie co chwilę. Nuska ty nic nie musisz podpisywać. On cię zwolnić nie może. Do lipca dwa miesiące. Pracuj a potem na zwolnienie.

Jupik lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie to jest o tyle trudne, że on i tak mi poszedł na rękę przywracając mi tą umowę. Bo mógł powiedzieć, że NIE i koniec. Ale po drodze parę rzeczy powymyślał i parę razy zmienił zdanie 😉 A ja byłam skłonna przystać na wszystko aby tylko tą umowę mieć, bo wiadomo jakie są pieniądze bez umowy w ciąży. Ostatecznie muszę po prostu wytrzymać dwa miesiące i już tam raczej nie wrócę.

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A urlop na zadanie ? Są 4 dni chyba na rok. Potem bym wzięła 1 dzień L4 na biegunkę wstecznie. Nie zdążą kontrolować. Pracodawca nie w porządku, to tez bym nie miała wyrzutów sumienia.

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nie takie rzeczy odpadają. Dwa miesiące jeszcze muszę pracować a nie chce mieć piekła na ziemi. Poza tym ja nie jestem taka perfidna. Po prostu jestem dobrym człowiekiem ☺️ a pracodawca mimo tego, że w tej sytuacji z urlopem zachował się fatalnie to wcześniej jednak przywrócił mi tą umowę.

• Spirit Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ok,kombinacje rozumiem,faktycznie skomplikowana sprawa ale rozwiązania adw daty bym nie podpisała. co jak nie płacił za Ciebie kilka miesięcy i da datę wstecz albo coś innego wymyśli?

2017 #1
    2019 #2
  • japonka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze miałam znowu jednorazowe brązowe plamienie, nie wiem czy to po sprzątaniu przed malowaniem i wczorajszym spacerze czy przez tą farbę dzisiaj. Myślałam, że na tym etapie to się już nie zdarza :/ zobaczę czy przejdzie czy jutro znowu będzie, jeśli tak to chyba dyżur w szpitalu mnie czeka. Odpaliłam detektor i słyszę młodego, chociaż tyle...

pOla34 lubi tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko głośno myśle ;). Jesteś dobrym człowiekiem, a on chyba tego nie docenia. Szkoda naprawdę, mógłby Ci odpuścić, chociażby ze względu na ciąże. Ale mam nadzieje ze jakiś fajny urlop jeszcze zaliczycie. Jak się zorientuje co do zobowiązań męża dam Ci znać, pogadamy wtedy na priv bo miałabym pare pytań. Mnie tez trochę ogranicza ta ciąża bo jest dość trudna i żyje od wizyty do wizyty, teraz mogłam jechać ale nie wiem co będzie dalej. Następne usg mam jakoś pod koniec tygodnia, nawet nie wiem dokładnie, maja zadzwonić . A napisałas na jakimś fejsie czy insta ? Ja w razie czego sie odezwę :).

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też uważam że moznA być dobrym człowiekiem ale nie dawać się wykorzystywać :)

Mnie 5 dni do wizyty! Jeju ale się cieszę !

pOla34 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Kurcze miałam znowu jednorazowe brązowe plamienie, nie wiem czy to po sprzątaniu przed malowaniem i wczorajszym spacerze czy przez tą farbę dzisiaj. Myślałam, że na tym etapie to się już nie zdarza :/ zobaczę czy przejdzie czy jutro znowu będzie, jeśli tak to chyba dyżur w szpitalu mnie czeka. Odpaliłam detektor i słyszę młodego, chociaż tyle...
    Wcale nie lubię tylko chciałam zacytować - odpuść sprzątanie lez i obserwuj, a w razie wątpliwości IP i już. Chociaż nie wiem jaki układ macie ze swoimi ginami, ja mam w razie jak się coś dzieje pisać, dzwonić i przyjeżdżać na dodatkowa wizytę. Na szczęście narazie nie było takiej potrzeby.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuska to w tej sytuacji chyba tez bym przeczekała. Ja zawsze staram się patrzeć z dwóch stron na dana sytuacje. Od strony pracownika i pracodawcy. Taka jest prawda ze pracodawcy w Polsce wcale nie maja łatwo. A ciąża pracownicy to mówmy sobie szczerze duży koszt dla pracodawcy. Najpierw miesiąc l4 trzeba zapłacić a potem trzy miesiące zaległego urlopu. Wiec 4 pensje plus ZUS to się robi ładna suma. Dobrze się krytykuje ale nikt z nas by nie chciał płacić za prace której się dla bas nie wykonało. I tak ładnie się zachował ze Cię przywrócił do pracy bo zdecydowana większość nie jest takim świętym Mikołajem. Trudne to tematy. Ale w Polsce kobiety w ciąży i tak maja dobrze. Nigdzie w Europie nie ma l4 100% plus rok macierzynskiego. Także cieszmy się z tego co mamy.

• japonka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    Wcale nie lubię tylko chciałam zacytować - odpuść sprzątanie lez i obserwuj, a w razie wątpliwości IP i już. Chociaż nie wiem jaki układ macie ze swoimi ginami, ja mam w razie jak się coś dzieje pisać, dzwonić i przyjeżdżać na dodatkowa wizytę. Na szczęście narazie nie było takiej potrzeby.
    Mój jest we wtorki, czwartki i piątki w Medicover więc na razie nie mam jak pojechać. Problem jest w tym że jeden lekarz który zajmuje się moim cukrem i pewnie dzięki któremu jestem w ciąży każe mi zwiększać aktywność bo powinnam trzymać dietę i się ruszać... A potem plamienie i z kolei każą mi leżeć. Nie ogarniam.

pOla34 lubi tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obserwuj czy plamienie się nasila. Jeśli będzie się utrzymywać to izba przyjęć. Zrobią usg i się uspokoisz. Ważne ze tętno ok. To znaczy ze z dzidzia wszystko dobrze.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt, skomplikowana sprawa. Niemniej ja wyrzutów bym nie miała, pracując w korpo dawno pożegnałam się z tym, żeby komuś robić dobrze, bo ostatecznie wtedy samemu się w tyłek dostaje. Można dbać o swoje interesy w pierwszej kolejności i być przy tym dobrym j uczciwym, bo do niczego innego nie namawiam. Jak czujesz, że tak będzie ok to ok.

Co do Hippa, w pierwszej ciąży zapisałam się i zamówiłam i g... dostałam. Nie dopominałam się, może powinnam napisać im czy coś, że nic nie wysłali, i wtedy by wysłali, ale olalam ostatecznie.

ManiaM lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o ciuchy ciążowe to ja zamówiłam parę w Bonprix, ale tylko jeansy były stricte ciążowe, reszta to normalne ciuchy tylko brałam odpowiedni fason i rozmiar większy niż bym brała normalnie. Fajne trafiłam, może ze 2 rzeczy odsyłam, a cenowo dużo korzystniej niż wszystko co ma w nazwie "ciążowe". Teraz tylko poluję na szorty ciążowe jak już się upały zaczną żeby mieć co na tyłek włożyć, bo sukienek już parę mam, ale wolę też jakieś szorty do koszulek.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 476 477 478 479 480 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ