X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Ale miałam sny. Dziś dla odmiany śnił mi się syn. I do tego się splakalam bo straszne emocje w śnie.
    Ja chodzę siku na ranem. Dziś dopiero teraz jak wstałam. Czyli raz albo wcale. :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Jupik:-)
    Szyjkę mi na usg zmierzył i chyba pierwszy raz powiedział ile wynosi. Najważniejsze by była twarda i zamknięta ale długość istotna by kontrolować skracanie się.

Co do kości nosowej to jest ona ale nie tak długa jak według norm powinna być bo ma 3.8 mm. Może się umowie do genetyka ale i tak wiem co mi powie. Amnio albo sanco a ja już zdecydowałam. Prawdopobieństwo niskie wyszło mi na zd. Reszta bardzo ładna
    Więc to wszystko nic nie zmieni, pozostaje mi mieć nadzieje a ja ją mam:-) i wiem że bedzie ok.

• CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Dzień dobry, dziewczyny czy Wy też tak często w ciągu nocy wstajecie do łazienki?
    Raz około 2-3 i potem dopiero rano.

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😘
    Kciuki za wizyty i miłego dnia dziewczyny 😊
    Tez nie mogłam zasnąć wieczorem, bo na lewym boku mały strasznie się wiercił. To tak przedziwne uczucie, serio prawie zapomniałam przez 8 lat 😋
    Szyjkę mierzą przez usg i ponoć najlepiej dopochwowe, ale ja tez mam, mimo operacji, „oględziny” przy badaniu i tyle... nie wiem, widocznie jest dobrze, tak też mówi.
    Jeśli chodzi o stosunek główki/brzuszka do reszty ciała to u mnie tez jest spora różnica. Główka to już takie 20tygodni. Ale jak na tym raporcie jest wyliczona „średnia” to tam wychodzi 18+4 😊 pytałam, mówił, ze odchylenia są w normie, takie 2 tygodnie tez. Bo teraz dziecko nabiera indywidualnych proporcji, które go charakteryzują, jak i nas (tez niektórzy mamy duże głowy 😋), tylko do prenatalnych I trymestru na podstawie pomiarów szacuje się zatem termin porodu. Bo gdyby tak było, ze za każdym razem to już bym „rodziła” w połowie września 😬
    To tyle, o ile udało mi się wypytać 😋😉

Kookosowa, mia4444 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit ba ZD prawdopodobientwo wyszlo wysokie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Pytanie, jak wam mierzą długość szyjki???

Usg dopochwowe, sprawdza, czy szyjka zamknięta i długość. U mnie na poprzedniej wizycie miała 3,8 cm, teraz 3,5 cm, ale lekarz mówił, ze wszystko Ok, aktywność może pozostać bez zmian :)

Dziewczyny, kciuki za wizyty, ja dziś tez będę umawiała się na połówkowe (chce iść do innego lekarza, tak dla pewności, żeby było drugie spojrzenie na Malucha :)
    To ponoć bardzo ważne badanie!

A mi od wczoraj dosłownie już się tak ładnie zaokrąglił brzuch, ze nie mogę przestać się po nim głaskać (choć wiem, ze to nie wskazane ;))

Ps. W kwestii pracy: ja chciałabym do niej chodzić do końca czerwca. Później nie wyobrażam sobie a) dojazdów w upale do centrum (u nas nie ma gdzie zaparkować auta, parking miesięcznie to koszt ponad 300 pln, wiec zostaje komunikacja miejsca :/) b) stresowych sytuacji (u mnie lipiec i sierpień bywaja bardzo nerwowe, częste nadgodziny etc.)
    Ale tak naprawdę wszystko uzależniam od decyzji lekarza :)

• moni05 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, ponoć z głaskaniem brzucha to mit 😉 mamaginekolog pisze, ze to bzdura żeby nie głaskać 😋

Cabrera lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek ja chyba teź za bardzo na brzuch może się kładłam..

Co do szyjki to mi na fotelu mowil ,że ładna długa i pozamykana- nie dopytywałam o szczególy bo mu wierze ;)

Siusiu nie wstaję,dwa razy robię wieczorem;p

Ja brzuch lekko glaszcze,zwlaszcza w kolejkach w markecie😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 08:49

moni05, ManiaM, Snow White lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Dzień dobry, dziewczyny czy Wy też tak często w ciągu nocy wstajecie do łazienki?
    Matko jak latam jak głupia. 2-3 razy minimum.. zdarza się że nawet 5-6 razy wstaję:/ uciążliwe to jak nie wiem. Z resztą w ciągu dnia mam nie lepiej....

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera głaskanie brzucha dotyczy tylko zagrożonych ciąż. Wtedy brzuch się stawia u może dojść do akcji. Jeśli ciąża zdrowa to głaskanie jest wręcz wskazane. Dziecko od 15 tygodnia odczuwa twoje emocje i czuję jak je miziasz. Słyszy głosy i buduje się więź z mamy głosem który potem uspokaja dziecko. Głaskaj, miziaj, gadaj ile wlezie. Możesz nawet śpiewać i czytać książki. :)

moni05, Karooo93, Cabrera lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Cabrera głaskanie brzucha dotyczy tylko zagrożonych ciąż. Wtedy brzuch się stawia u może dojść do akcji. Jeśli ciąża zdrowa to głaskanie jest wręcz wskazane. Dziecko od 15 tygodnia odczuwa twoje emocje i czuję jak je miziasz. Słyszy głosy i buduje się więź z mamy głosem który potem uspokaja dziecko. Głaskaj, miziaj, gadaj ile wlezie. Możesz nawet śpiewać i czytać książki. :)

O to to! ❤️😊

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hah wstałam :D już mnie bok zaczął boleć więc wolałam nie ryzykować ;) miałam mieć dzisiaj na obiad klopsy w sosie pieczarkowym ale teściową powiedziała że ma dla nas bogracz :D więc mam wolne od kuchni i jutro będą klopsiki.
    Dobrze mieć taką teściową pod sobą :)

Co do głaskania ja głaszcze. Ale mąż ma głupia manie jeżeli chodzi o sutki... Już mu powiedziałam że jak będzie mi je stymulować to może się to gorzej skończyć i chyba dotarło... Mówię że wrażliwe mam itp a ten swoje. Trzeba było dziada postraszyć :p

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Kiniorek, ubawił mnie ten mąż 😁 nie może się powstrzymać 😄
    U mnie szyjka 36 była w poniedziałek, lekarz mówi że wszystko ok ale tu się jakoś tak luźno do wszystkiego podchodzi i wcale mu do końca nie wierzę. A wizyty mamy co 8 tygodni, to się dopiero naczekać trzeba🙄
    Nie wiem kto to wrzucał te sukienki, bo zdążyłam zapomnieć czytając te kilka stron, ale ta różowa jest przepiękna ❤️❤️❤️
    Miłego dnia życzę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 10:20

• Karooo93 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę wizyty raczej nie przyspieszę 🙄 aczkolwiek spróbuję, bo rzeczywiście na USG w 22 może być ciężko. W sumie miałam robić też takie USG płatne,więc może wybiorę się na nie na początku czerwca 🤔
    Co do sikania to ja cały vzas wstaje ok 2/3 razy. ciężko mi ostatni zasnąć,więc już dzisiaj zamawiam sobie rogala do spania!

Do pracy zamierzam jeździec do końca sierpnia, jeśli oczywiście nic się nie będzie działo.

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP - wizyty masz co 2 miesiące? O kurcze ...

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Hej Jupik:-)
    Szyjkę mi na usg zmierzył i chyba pierwszy raz powiedział ile wynosi. Najważniejsze by była twarda i zamknięta ale długość istotna by kontrolować skracanie się.

Co do kości nosowej to jest ona ale nie tak długa jak według norm powinna być bo ma 3.8 mm. Może się umowie do genetyka ale i tak wiem co mi powie. Amnio albo sanco a ja już zdecydowałam. Prawdopobieństwo niskie wyszło mi na zd. Reszta bardzo ładna
    Więc to wszystko nic nie zmieni, pozostaje mi mieć nadzieje a ja ją mam:-) i wiem że bedzie ok.
    Uwemhe ja zdecydowałam się na Sanco chociaż usg było wzorowe ale białko Pappa trochę niskie.Wynik Sanco przyszedł prawidłowy po 5 dniach, więc trochę się uspokoiłam. Teraz mam nadzieję że będzie o.k.

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

Kasia ja wrzucałam link do różowej z hm ;)

Ja mam jutro wizytę i cała w skowronkach jestem :)

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hello, ja tez jakas srednio wyspana, wczoraj bylam z synkiem na spacerze i na placu zabaw, troche posprzatalam i chyba przegielam bo wieczorem bardzo bolal mnie brzuch, teraz lepiej, ale leze. Ja w nocy budze sie do toalety kolo 4-5, nie ma szans wytrzymac do rana, a potem zasypiamy do przedszkola ;).
    Poza tym mam jakis mega bol gardla i zaplenie spojowki jednego oka, jak nie urok to... takze, to chyba bedzie sredni dzien.
    Moja szyjka ostatnio miala 33mm wiec tez jeszcze ok, ale w usg wyglada jakby miala w planie sie skracac (jak w pierwszej ciazy) wiec poza oszczedzaniem, zmiana duphastonu na luteine i prolutex mam przyjedzac co ok 10 dni na ocene tej szyjki w usg, wiec bede jezdzic. Moja lekarka z tych dmuchajacych na zimne, ale z moim wywiadem i bliznietami podoba mi sie takie podejscie i ufam jej w 100%. A wizyty mam co 2,5- 3 tyg , 2 miesiace ?? troche dlugo, standardowo jest co miesiac chyba.
    Milego dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 10:32

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry dziewczyny:)
    Kciuki za wizyty:)
    Mi sie strasznie do wizyty xiagnie teraz:/ dzis od rana dalam sie pokluc. Wracajac do domu ledwo bylam w stanie sobie sniadanie zrobic tak mi sie slabo robilo. Nie wiem jak ja przetrwam badanie z obciazeniem glukozy😕 w 1 ciazy tez stale slablam wiecznie czarno przed oczami. Wtedy do badan glukozy podchodzilam kilka razy bo mnie wysylaly do domu bo sie baly ze im zemdleje.
    Tez sie wybieram na dniach do pepco. Wczoraj ogladalam w necie gazetke co maja i od razu corka tez sie cos dokupi😊

Kiniorek czytajac to o mezu widze siebie. Z tym ze u mnie od poczatku ciazy zalaczyl sie zakaz dotykania moich piersi. Juz sa jako narzedzie do karmienia dziecka a nie pieszczot.😉 tak jakos samo mi sie przestawilo.

Tak nawiasem jak u Was z libido i checiami do zblizen? Mi sie cos w glowie poprzewracalo. Dla mnie seks moze juz nie istniec... Jak sie idzie domyslic przez to relacje z mezem coraz gorsze.

Milego dnia:)

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce co miesiąc, macie rację. Ale w Austrii kasa chorych płaci tylko za 5 wizyt na całą ciążę i tak są rozplanowane. Jak chcę więcej, to prywatnie. Na razie sobie tylko połówkowe umówiłam pomiędzy wizytami, żeby powiedzmy co te 4 tygodnie ktoś mnie obejrzał. Tylko jak się coś dzieje to przyspieszają, ale musi się coś konkretnego dziać. Np. w 7 tygodniu byłam z plamieniami i mimo że jestem po poronieniu nie było to dla nich coś poważnego, skoro w USG biło serduszko. Nie dostałam żadnych leków na podtrzymanie. Jak wspomniałam o duphastonie to bardzo się dziwili. W 9 tygodniu miałam znowu plamienia to nawet nie kazali do mi przyjeżdżać na wizytę, powiedzieli że dopiero jakby żywoczerwone były i z bólem to jechać do szpitala. Na planowej wizycie lekarz powiedział że te plamienia na nic nie wpływają i jest taka sama szansa że coś się stanie z plamieniami lub bez. Wzmianki o twardnieniu brzucha komentuje, że normalne, o magnezie nic nie wspomniał, o nospie to nawet tu nie słyszeli (tej substancji aktywnej w ogóle tu nie sprzedają, nie że tylko handlowej nazwy nospa nie znał). Także takie mają dziwne podejście. Cieszcie się, że w Polsce ciążę prowadzicie 🙂
    Kiniorek, sukienkę kupuj :)

‹‹ 491 492 493 494 495 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ