X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine mogę prosić o dopisanie wizyty w wolnej chwili na 13.06 ? :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż poszukałam swoją poprzednią książeczkę ciążową..i tak- do 20 tyg.przyrost 0 kg bo wymioty i schudłam najpierw szybko z 5-6kg, a potem (od ok.13-14 tyg.) je odbijałam.
    Potem w 20-30 tyg.przyrost wagi 5 kg. I na koniec 30-40 przyrost 4 kg. Czyli od 20 do 40 przytyłam 9 kg i w sumie tyle od początku ciąży. Ale jakby pominąć początkowy spadek to 14-15 kg.

Teraz (czyli ok.22 tyg)-od początku przytyłam już 2,5kg, spadku jako takiego nie było, bo wymiotów mniej, ale mniejszy przyrost niż wtedy (nie było co odbijać ;-) ). No i zakładając, że będzie podobnie przede mną jeszcze ok.7 kg pójdzie do przodu i na tyle się nastawiam.
    Reasumując, tak, nastawcie się, że przez drugą połowę ciąży tyje się dużo więcej. Wystarczy sobie wyobrazić, że z naszych 300-400 gr dzieciaczkow zrobią się 3-4 kilogramowe, dorzucić do tego wody i łożysko, i jeszcze przyrost własnej masy i wlala :-)

moni05 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie poprosze na 6.06 ;)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    U mnie wszystkie pomiary typu obwód brzuszka, głowy, długość kości itd. były jeszcze podane i rozpisane, na którym centylu wzrostu są :)

A tak to wydaje się, że wszystko sprawdzone :)

U mnie też, plus jakieś przepływy były mierzone i jakis parametr przepływów podany i napisany, że w normie. Ale opis masz spory, mój był chyba na papierze uboższy, choć wiele z tego czego Ty masz w opisie, a ja nie, mówił mi ustnie.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:27

Kookosowa, przedszkolanka:), wiktoriaa, kasia1518, KasiaP, Jupik, Matka30+, Kotecki, mia4444 lubią tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka najważniejsze że już w domu i że z dzidzia wszystko dobrze :) cena jak dla mnie normalna. Ja tyle płacę za swojego ginekologa z USG. Teraz leż i odpoczywaj.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję zdrowych maluchów 😍
    Brunetka - super,że już jesteś w domu. I pewnie dla spokoju ducha lepiej pójść i skonsultować z innym lekarzem.
    Basiu - bardzo mi przykro z powodu siostry 😐 macie teraz trudny czas, ale on minie i będzie lepiej. Mocno trzymam kciuki!

Ja startowałam z wagą 55, teraz waha mi się tak 56.5/57. Z Jasiem przytyłam 15kg i teraz też bym więcej nie chciała 😉 chociaż waga po ciąży bardzo szybko mi zleciała, tak jak któraś z Was wspomniała lepiej wyglądałam po ciąży niż przed. Licze,że przy dwójce też mi szybko zleci 😉

U nas w końcu trochę słońca 😍 wyjechaliśmy też na weekend do dziadków.
    Miłego weekendu dziewczyny!

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2019, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znowu mam porcję pytań do bardziej doświadczonych mam przy robieniu listy wyprawkowej :D

1) czy opłaca się kupować kokon? Dziecko w tym nie będzie spało (mam fioła na punkcie sids), a do użytkowania w dzień nie wiem, czy nie lepszą jakaś mata, żeby dziecko położyć? Wiadomo, że wizualnie kokon ładny, ale mam dylemat czy kupować w ogóle

2) pieluchy - tetrowe wiem, że trzeba mieć zapas :D ale może powiecie, czy potrzebne i co maja w sobie jakieś muslinowe, bambusowe, flanelowe? :D

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. Ja nie używałam i tez nie będę. W dzień można dziecko zabezpieczyć poduszkami, mata na podłogę, bujaczek. Kokon to dla mnie zbędny wydatek.
    2. U nas zwykła tetra i z obrazkami. Zamawiałam na allegro ze znaczkiem polskich wyrobów. Dla córki tetra to najlepszy przyjaciel. Flanela to tandeta u nas się zrobiła paskudna po kilku praniach.

Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2019, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się wymieniliśmy z Brunetka. Leżę na oddziale. Z małym ok. Szyjka.dluga na 4cm i zamknieta. Pojechałam bo od.17 miałam te skurcze. I zaczęło boleć podbrzusze. Nie wiadomo z czego. Czy z tego że.mialam dzisiaj rozwolnienie. Czy to mam takie mocne braxtona Hiksa czy infekcja moczowa.
    Krew do badania wzięta. Rano mam oddać mocz. Oczywiście wysokie ciśnienie. Mam dopegyt 3 razy dziennie brać. Nospa w kroplówce. Ciągle czuję że mnie łapie skurcz. Ale muszę poczekać aż zacznie dzialac. No i zobaczymy do kiedy poleżę. Mam nadzieję że mnie w niedzielę pusZcza...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. Kokonu jako takiego też nie miałam, ale zrobiłam sama-z poduszki ciążowej. Początkowo wkładałam poduchę ciążową do łóżeczka robiąc jej właśnie taki kokon, i potem w ciągu dnia ten sam patent - na łóżku w salonie. Jest to dobre rozwiązanie, bo noworodek lubi być trochę taki ograniczony (czuje się bezpiecznie, jak w brzuchu mamy), no a na łóżku to też jest tym sposobem zabezpieczony.
    2. Tetrowe to wiesz, jak się dziecku ulewa, trzeba położyć na wadze w przychodni, albo jak położna przychodzi, i takie tam higieniczne pierdoły, ja wcale ich dużo nie miałam i często nie używałam. Flanelowe- ja używałam np. na bujak pod niemowlaka (jak się posrała, że aż wypływało bokiem, żeby bujaka nie uwalić ;-) ), do fotelika w aucie (ten sam powód co z bujakiem+ dziecko latem w foteliku się poci), właśnie do tego mojego kokonu jako prześcieradełko itd.-flanela jest grubsza od tetry, bardziej sztywna. Bambus- kupiłam 1 ale dużą pieluchę, uwielbiam ją. Traktowałam jako kocyk do wózka latem. Z jednej strony leciutka i przewiewna, tak na przykrycie od słońca, albo żeby delikatnie właśnie okryć, z drugiej strony opatulałam Kinię jak larwę w kokon jak robiło się wieczorami chłodno i super ciepło dawała. Rozkładałam jej na trawce lub plaży na urlopie, no jeździła z nami całe wakacje, odstawiłam dopiero jesienią. Muślinowe dostałam już później od kogoś, ale jakoś tak nie za dużo z nich korzystałam, bo już całą robotę odwaliły 3 powyższe co wymieniłam. Pewnie przy młodym się przydadzą, choć bez nich mogłabym się obyć.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Znowu mam porcję pytań do bardziej doświadczonych mam przy robieniu listy wyprawkowej :D

1) czy opłaca się kupować kokon? Dziecko w tym nie będzie spało (mam fioła na punkcie sids), a do użytkowania w dzień nie wiem, czy nie lepszą jakaś mata, żeby dziecko położyć? Wiadomo, że wizualnie kokon ładny, ale mam dylemat czy kupować w ogóle

2) pieluchy - tetrowe wiem, że trzeba mieć zapas :D ale może powiecie, czy potrzebne i co maja w sobie jakieś muslinowe, bambusowe, flanelowe? :D

http://matkaaptekarka.pl/index.php/2017/10/31/pieluchy-tetrowe-flanelowe-bambusowe-muslinowe-ktore-wybrac/
    Poczytaj może się coś przyda

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    To się wymieniliśmy z Brunetka. Leżę na oddziale. Z małym ok. Szyjka.dluga na 4cm i zamknieta. Pojechałam bo od.17 miałam te skurcze. I zaczęło boleć podbrzusze. Nie wiadomo z czego. Czy z tego że.mialam dzisiaj rozwolnienie. Czy to mam takie mocne braxtona Hiksa czy infekcja moczowa.
    Krew do badania wzięta. Rano mam oddać mocz. Oczywiście wysokie ciśnienie. Mam dopegyt 3 razy dziennie brać. Nospa w kroplówce. Ciągle czuję że mnie łapie skurcz. Ale muszę poczekać aż zacznie dzialac. No i zobaczymy do kiedy poleżę. Mam nadzieję że mnie w niedzielę pusZcza...
    3 maj się i dawaj znać jak sytuacja !

syy26iye928jhyb7.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny!

Kiniorek- dużo zdrowia, trzymaj się tam w szpitalu dzielnie.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine,

1) moim zdaniem to moze i fajny gadzet, ale doslownie przez chwile. Jak tylko dziecko zsczyna cos widziec, rozgladac sie, to go ogranicza. Nie mowiac juz o ciut statszym maluchu. Mata aktywizuje do ruchu

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia Kiniorek. Tam masz przynajmniej najlepszą opiekę. Będzie dobrze. Ściskam mocno

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine ja powiem tak: z Polą nie miałam,leżała na macie otoczona poduchami. Było to fajne póki nie zaczęła się kręcić.
    Kokon z racji wiadomych będe teraz miała ;)

Co do pieluch to ja tetra zwykla i drukowana. Flaneli nie cierpie osobiście ;)
    Ale chyba się skuszę na bambusowy kocyk bo się zakochałam i kolezanka szyjaca mi go również poleca ;)

Kiniorek trzymaj sie kochana i daj znac po obchodzie !

Brunetko dobrze,że jestescie juz w domu.

brunetka91 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Kiniorek zdrówka.

Witaj synku
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:

Myślę że w kwestii kokona to zależy od dziecka - ja kupiłam i użyłam może ze 3 razy - moja Zosie to ograniczało i nie lubiła w tym leżeć.

Co do pieluch ja używam musliowych- są jakościowo lepsze od tetry i dużo delikatniejsze / przyjemniejsze w dotyku - moja spi z pieluszka wiec do buzi jak przylozy to przyjemniej .Tetre to używam jedynie do kąpania do wanienki- dla mnie te tetrowe za sztywne są. Jeszcze miałam kilka flanelowych- je stosowalam do rożka- choć mała w nim też długo nie spała. Bambusowych nie miałam

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wychodzę ;) ładnie się uśmiechnęłam z obietnicą że będę się oszczędzać ;)

Kookosowa, Cabrera lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 567 568 569 570 571 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ