X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Przedszkolanko, żeby dostać zasiłek musiałaś płacić dobrowolną składkę chorobową i nie mogłaś spóźnić się w ciągu 3 miesięcy ani o jeden dzień z ZUS-em. Jak dostaniesz zasiłek, to płacisz tylko składkę zdrowotną za czas zasiłku. No i oczywiście będąc na zwolnieniu nie możesz robić NIC w związku z działalnością, bardzo to obecnie kontrolują.
    A skąd masz wiedzę jeśli chodzi o kontrolę? Ja byłam 23 dni na l4 przed Wojtkiem i nie było kontroli.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasica_89 wrote:
    Ja też nie śpię od tygodnia :( zasypiam z córcią przed 21 a potem jestem rozbita jak wstanę i buszuję do 24 :(
    u mnie wczoraj była panika bo przy PCOS każdy ból brzucha niepokoi, ale jutro wizyta to zobaczymy co z moim groszkiem <3 ten ostatni, szczęśliwy cykl był tak dziwny, że ciężko dokładnie określić tydzień ciąży :(
    Hihi, w paseczku pod postami wpisał ci się 2018 zamiast 2019 przy 2 kreskach :) Ja wiem, już luty, a ja też ciągle się mylę i piszę datę z 2018 :D

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Ile testów ciazowych robilyscie ??

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/867c3fde5d60.jpg

Na razie 5 :D
    Był jeszcze jeden, najwcześniejszy 11 dpo z cieniem cienia.
    Mam jeszcze strumieniowy i osikam go ceremonialnie na pamiątkę jak ujrzę <3

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kasica_89 Koleżanka

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    W sumie 3 testy, jeden popołudniu po dwóch godzinach od wcześniejszego siku i zaraz jechałam na betę, a dwa dnia kolejnego, w sumie wychodziły od razu:)

kwiecień 2013 r. stwierdzone PCO
    sierpień 2014 r. II kreseczki po 4 cyklach z Clo i Bromergonem
    maj 2015 Oliweczka <3
    grudzień 2017 r. zaawansowane PCOS :( kolejne starania rozpoczęte...
    30.01.2019 r. .... II kreseczki <3
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No oprócz głupich snów spało mi się nieźle. Kinga też temp.nizsza, więc nie wstawałam do niej częściej niż zawsze.
    Ja objawów też raczej nie mam. Czasem może coś tam zaczyna lekko mulic, głównie jak jestem głodna. Ale ja absolutnie na mdłości nie czekam, bo jak się już raz umierało nie chce się powtórki. Więc liczę na to, że z bobo wszystko ok, a to po prostu taka bezobjawowa ciąża, która czasem się trafia i która była dla mnie since fiction przy Kindze (jak leżałam trupem a ktoś mi mówił, że on w ciąży może z raz wymiotował, pracował przez 7 mcy, remont robił etc.to miałam ochotę zabić ;-) )

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja też kilka :D
    Ale wczoraj miałam masakre z jelitami..mdłości caly dzień,skurcze jelit itp.! Dzisiaj lepiej,zmuliło na głodnego i czasem teraz niby chce jesc niby nie,kręci się w głowie i osłabiona jestem ale tak to jest fajnie,tak może wyglądac te kilka tygodni ;) waham się z tym l4z drugiej stroby by zarobić to muszę się narobić..

Swoja droga pochwale sie a co! Tak pisze,że szyję a szyje wyprawki dla dzieci ;) bawełniane,z minky,velvet i takie tam :) już się nie mogę doczekac jak swojemu uszyje :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No oprócz głupich snów spało mi się nieźle. Kinga też temp.nizsza, więc nie wstawałam do niej częściej niż zawsze.
    Ja objawów też raczej nie mam. Czasem może coś tam zaczyna lekko mulic, głównie jak jestem głodna. Ale ja absolutnie na mdłości nie czekam, bo jak się już raz umierało nie chce się powtórki. Więc liczę na to, że z bobo wszystko ok, a to po prostu taka bezobjawowa ciąża, która czasem się trafia i która była dla mnie since fiction przy Kindze (jak leżałam trupem a ktoś mi mówił, że on w ciąży może z raz wymiotował, pracował przez 7 mcy, remont robił etc.to miałam ochotę zabić ;-) )
    Podpisujè się rękami i nogami!!!! Teraz ten stan to dla mnie dosłownie CUD! i jak jutro się na wizycie okaze ze jest wszystko super to jest to w 100% cud i obym nie wykrakała ;p

Ps. Ciągnie mnie do kwaśnego,kolejny dzień kiszone jem :D

Jupik lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    A skąd masz wiedzę jeśli chodzi o kontrolę? Ja byłam 23 dni na l4 przed Wojtkiem i nie było kontroli.
    Sarrra wszystkich nie skontrolują przecież, ale kontrole są coraz częstsze, bo zus nie ma kasy i kontrolują, żeby cofać zwolnienia i odzyskać kasę :P szczególnie zwolnienia, które są długie albo zaraz po podjęciu pracy czy założeniu działalności poza tym kontrolują losowo. Czasem kontrolują tylko dokumentację medyczną u lekarza

moni05 lubi tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Swoja droga pochwale sie a co! Tak pisze,że szyję a szyje wyprawki dla dzieci ;) bawełniane,z minky,velvet i takie tam :) już się nie mogę doczekac jak swojemu uszyje :)

Aż szkoda tego Twojego L4, klientek byłoby sporo :)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Aż szkoda tego Twojego L4, klientek byłoby sporo :)
    Hihi dlatego jeszcze się waham ;) później mam zamiar szyć od 2 trymestru i tak .
    Z dzisiejszym póki co samopoczuciem to luuuz ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Sarrra wszystkich nie skontrolują przecież, ale kontrole są coraz częstsze, bo zus nie ma kasy i kontrolują, żeby cofać zwolnienia i odzyskać kasę :P szczególnie zwolnienia, które są długie albo zaraz po podjęciu pracy czy założeniu działalności poza tym kontrolują losowo. Czasem kontrolują tylko dokumentację medyczną u lekarza

Tak jest, potwierdzam, koleżanka pracuje w ZUSie i no cóż, target mają większy...
    Ale nie ma co się martwić jeśli serio są powody, ja się boję wręcz, że już mam rozwarcie, mam krótką szyjkę, prawdopodobnie dmuchaći chuchać będzie trzeba, dwa cykle temu miałam ostatnią operację, także...

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Hihi dlatego jeszcze się waham ;) później mam zamiar szyć od 2 trymestru i tak .
    Z dzisiejszym póki co samopoczuciem to luuuz ;)

W sumie nie musisz ciągnąć L4 cały czas, tylko wtedy, kiedy źle się czujesz :) a masz jakąś stronkę?

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    ZUS to moim zdaniem najbardziej złodziejska instytucja jaką to Państwo wyprodukowało. Teraz szanowny ZUS przyczepił się do mojego męża. A dlaczego? Borys choruje od połowy września, od listopada jesteśmy głównie w domu, średnio rzecz biorąc raz w tygodniu jeździmy do szpitala, ale na stałe musi być izolowany, więc potrzebuje stałej opieki w domu. Szanowny ZUS oferuje 60dni zwolnienia na dziecko w roku, więc jak łatwo policzyć, gdybyśmy wzięli zwolnienie ciurkiem to nawet odejmując weekendy skończyłoby się w okolicach końca marca, a on do przedszkola pewnie wróci dopiero latem... W związku z tym pomagają nam babcie i zwolnienia bierzemy na pojedyncze dni, kiedy jedziemy do szpitala lub kiedy zwyczajnie babcia nie może pomóc. No i co? ZUSowi się nie spodobało, bo 'zwęszyli przekręt', bo czemu pojedyncze dni... Jakbyśmy wzięli 60 dni ciurkiem, to nikt by nawet nie pytał, a tak musimy się tłumaczyć, a koniec końców to co robimy jest i dla ZUSu bardziej opłacalne, bo muszą nam płacić za mniej dni. Takim paniom z ZUSu to by dobrze zrobił jakiś symulator życia w rodzinie z dzieckiem chorym onkologicznie, to może po takim 'szkoleniu', by się ogarnęły i poszukały przekrętów wśród patologii wyciągającej pieniądze z budżetu państwa na wódkę...

moni05, Jupik, przedszkolanka:), sunshine03 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolka_25 wrote:
    Cześć Kasica :-)

U mnie nocka całkiem ok, rano obudzili nas robotnicy bo robią remont na klatce.

Moni trzymam kciuki za wizytę;-)

PEwa fajnie, że jest pęcherzyk czekaj teraz na groszka :-)

Kurczę przez te Wasze wizyty korci mnie iść wcześniej by coś podejrzeć... Ale muszę się trzymać planu, jeszcze półtora tygodnia, dam radę! No kto jak nie ja :-D
    Mnie dokładnie tak samo korci żeby pójść wcześniej

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo, że wizytę mam 18 to strasznie chciałabym wiedzieć czy wszystko w porządku

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Baylee Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    L4 ciążowe jest płatne 100% :) wyliczają Ci średnią z ostatnich wypłat z paru miesiący (nie pamiętam 3 czy 6) i z tej średniej masz wypłate :)
    Wyliczaja z całych 12miesiecy poprzedzających zwolnienie ale jeżeli było zwolnienie lekarskie wcześniej i nie minęły 3 miesiące do kolejnego do podstawy nie nalicza się na nowo. Ale to istotne dla kogoś komu zmieniła się pensja

16uddqk30vgif7kq.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d27ecdeb4043.jpg

Wy tez macie takie przylepy? Od jakiegos czasu ciagle tak kolo mnie przesiaduje ;)

Baylee wlasnie wiem ze cos sie zmienilo w zeszlym roku bo inaczej to bylo przeliczane. Musze sprawdzic :)

Edit: masz racje z 12msc ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 10:58

Baylee, moni05, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Agu1 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Ale teraz mnie dobiłaś xD moja trauma z dzieciństwa, będę po tym wymiotować dalej niż widze, to ja już wole ta wode z sola xD
    Sama mnie to dobija :) nie tkne ale wszystkim polecam :p jak sobie o tym pomysle od razu zdrowa jestem

oar8csqvruh93gj7.png
    km5scwa1vgft2op7.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d27ecdeb4043.jpg

Wy tez macie takie przylepy? Od jakiegos czasu ciagle tak kolo mnie przesiaduje ;)

Baylee wlasnie wiem ze cos sie zmienilo w zeszlym roku bo inaczej to bylo przeliczane. Musze sprawdzic :)

Edit: masz racje z 12msc ;)
    Mój pies też stale przy mnie, lub ma mnie na oku. Sama nigdzie wyjść nie mogę, nawet do drugiego pomieszczenia :) uwielbiam go :):)

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Agu1 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    5 :D bo lierwszy zrobiony z głupa gdy przyszły owulacyjne i w zestawie był ciazowy :D hahaha a w ten dzien płakałam czemu nam sie znowu nie udaje

oar8csqvruh93gj7.png
    km5scwa1vgft2op7.png
‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ