WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, czy to możliwe ze dziecko tak się ulokowało ze kopie w pęcherz albo w szyjkę od wczoraj cały czas ? Jest to już bolesne. Jak go stamtąd przegonić wyżej ?

Co do magnezu polecam magne b6 lub magne b6 forte.

• Goemi Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z karmieniem początki to koszmar. CC w 35 tc, zero skurczy i czegokolwiek co dało by sygnał w organizmie, że czas na karmienie. Pierwsza doba to szok, że córka już nie w brzuchu. Nawet jej nie widziałam i przychodzi położna. I pyta czy mam odciągnięty pokarm - myślę jaki pokarm skąd??? Próbowałam z laktatorem i po całym dniu kilka kropel. Skutki też zupełnie płaskie. Mała karmiona była strzykawką bo też nie miała odruchu ssania. Gdzieś po 3-4 dobach, moim płaczu i nerwach bo każdy z dobrą radą jak powinnam przystawiać i nic z tego nie wychodziło. Położna laktacyjna masakra. Jak zobaczyłam jak mój skarbek wypija odciągnięte moje mleko, i próbują ją dokarmić mm, a ona to mm wypluwa i jak na pstryk pojawił mi się pokarm w ilościach przekraczających zapotrzebowanie i znów problem. Pierwszy miesiąc karmiłam przez nakładki a potem już bez problemu. W sumie karmiłam rok i osiem miesięcy, aż mi dziecko powiedziało że jest duże i niechce. Trochę ją namawiałam jeszcze bo chciałam do dwóch lat ale już więcej się nie skusiła

KasiaP, ammarylis lubią tę wiadomość

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny taki upał dzisiaj , poradzicie gdzie można kupic fajne : spodenki ciążowe (noe kupiłam w biedronce..), sukienki i spódnice maxi?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka ja kupiłam w Lidlu przez internet po 35 zł jedne. I są bardzo wygodne. Wzięłam.rozmiar większe bo w lato jak gorąco to nie lubię gdy mocno upięte ubranie noszę. :)

Dreamer nie da się gada wykurzyć. szyjka ulubiona zabawką i moje też ciągle mnie kopię :) na szczęście wczoraj się przewalala po całym brzuchu i dziś już jest nogami u góry i kopie mnie przy pępku :)

U mnie laktacja to był koszmar i 3 tygodnie macierzyństwem się nie cieszyłam. Pokarmu było bardzo mało, laktator nie ściągał więcej niż 20 ml a męczyłam cycki non stop. Judka miała za krótkie wędzidełko i nie umiała złapać piersi, raz się udało raz nie i w końcu się zraziła tak że gdy tylko widziała że ja dostawiamy to był krzyk i odwracała głowę. Od początku męczyłam na moim i dokarmialam mm. Aż w końcu dostałam gorączki z tego wszystkiego, z piersi mi krew za zaczęła lecieć zamiast mleka i mąż się wkurzył i zabrał mi laktator. I po 3 tygodniach od porodu przeszliśmy całkowicie na butelkę i nagle się okazało że mój noworodek umie się uśmiechać, nie płacze non stop i jednak śpi w nocy nawet po parę godzin. I z drugim spróbuje piersią ale napewno nie będę się tak męczyć jak z Judka.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Przedszkolanka ja kupiłam w Lidlu przez internet po 35 zł jedne. I są bardzo wygodne. Wzięłam.rozmiar większe bo w lato jak gorąco to nie lubię gdy mocno upięte ubranie noszę. :)

Dreamer nie da się gada wykurzyć. szyjka ulubiona zabawką i moje też ciągle mnie kopię :) na szczęście wczoraj się przewalala po całym brzuchu i dziś już jest nogami u góry i kopie mnie przy pępku :)

U mnie laktacja to był koszmar i 3 tygodnie macierzyństwem się nie cieszyłam. Pokarmu było bardzo mało, laktator nie ściągał więcej niż 20 ml a męczyłam cycki non stop. Judka miała za krótkie wędzidełko i nie umiała złapać piersi, raz się udało raz nie i w końcu się zraziła tak że gdy tylko widziała że ja dostawiamy to był krzyk i odwracała głowę. Od początku męczyłam na moim i dokarmialam mm. Aż w końcu dostałam gorączki z tego wszystkiego, z piersi mi krew za zaczęła lecieć zamiast mleka i mąż się wkurzył i zabrał mi laktator. I po 3 tygodniach od porodu przeszliśmy całkowicie na butelkę i nagle się okazało że mój noworodek umie się uśmiechać, nie płacze non stop i jednak śpi w nocy nawet po parę godzin. I z drugim spróbuje piersią ale napewno nie będę się tak męczyć jak z Judka.
    Za krotkie wedzidelko mozna (powinno sie?) podciac jeszcze zanim sie wyjdzie ze szpitala. Takiego malucha to nie boli, nie ma krwi, moze potwm dobrze ssac, a i w przyszlisci nie ma problemow z mowieniem itd.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Za krotkie wedzidelko mozna (powinno sie?) podciac jeszcze zanim sie wyjdzie ze szpitala. Takiego malucha to nie boli, nie ma krwi, moze potwm dobrze ssac, a i w przyszlisci nie ma problemow z mowieniem itd.

W szpitalu tego nie zdiagnozowano. Wypuścili nas z takim. Dopiero na pierwszej wizycie u pediatry ona to zobaczyła i dostalismy skierowanie do chirurga i miała podcięte. Wiem że nie boli, nie było też krwi. Judka o tym nie pamięta :) no ale jak pisałam Judka na cycka reagowała histeria a po podcięciu już nie wracaliśmy do piersi.
    I tak szybko bo chirurg nas pocieszał że starsze dzieci miał z zakrotkim wędzidełkiem które dopiero logopeda dostrzegł jako problem.

Witaj synku
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że sporo z Was miało problemy z karmieniem. Ciekawe jak to będzie z nami. W ogóle ciekawe jak to będzie. Do mnie chyba jeszcze na 100% nie doszło, że będę mamą i dopiero teraz powoli dochodzi :)

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie tak samo jeszcze to nie dochodzi. Wydaje mi się, że jeszcze jest masa czasu i w ogóle nie czuje tego, że już bliżej niż dalej

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja żałuje, bo karmić mogłam, w sensie pokarmu było dużo, mała ładnie ssała, ale karmić nie mogłam - leczenie na serce, dla którego nie było „bezpiecznego” zamiennika. No, ale bolało. Bolało jak cholera pierwszy miesiąc. Pękały mi sutki, krew i łzy przy każdym „zasysaniu” :(
    Mam nadzieje, ze teraz będzie lepiej. Planuje smarować sutki już miesiąc przed porodem. Taka metoda, ponoć działa 🤷🏻‍♀️

Mnie trzeci dzień boli tak jakby kość łonowa, ból rozchodzi się do pachwiny ale tylko z jednej, lewej, strony :/ spytam w piątek na wizycie o to...

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    U nas na wczorajszej wizycie potwierdzony chłopak - czekamy na Julka ♡
    Moni-gratuluje I życzę wszystkiego najlepszego ! :)
    Co do karmienia,ja będę próbować. Z córeczka był problem,tego mleka było mało A cycki wielkie bo miseczka H.
    Więc nie ma reguły.

moni05, Kookosowa, Aguuula;2525, KasiaP, Goemi, japonka, brunetka91, mia4444 lubią tę wiadomość

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Dziewczyny taki upał dzisiaj , poradzicie gdzie można kupic fajne : spodenki ciążowe (noe kupiłam w biedronce..), sukienki i spódnice maxi?
    Ja mam spodenki z lidla. Bardzo fajne. Kupiłam on line.Sukienki też mają. Kupiłam ale mają gumkę w pasie wiec nie wiem jak to będzie się prezentować na brzuchu. Najwyżej będzie na przyszły rok ;)

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goemi wrote:
    U mnie z karmieniem początki to koszmar. CC w 35 tc, zero skurczy i czegokolwiek co dało by sygnał w organizmie, że czas na karmienie. Pierwsza doba to szok, że córka już nie w brzuchu. Nawet jej nie widziałam i przychodzi położna. I pyta czy mam odciągnięty pokarm - myślę jaki pokarm skąd??? Próbowałam z laktatorem i po całym dniu kilka kropel. Skutki też zupełnie płaskie. Mała karmiona była strzykawką bo też nie miała odruchu ssania. Gdzieś po 3-4 dobach, moim płaczu i nerwach bo każdy z dobrą radą jak powinnam przystawiać i nic z tego nie wychodziło. Położna laktacyjna masakra. Jak zobaczyłam jak mój skarbek wypija odciągnięte moje mleko, i próbują ją dokarmić mm, a ona to mm wypluwa i jak na pstryk pojawił mi się pokarm w ilościach przekraczających zapotrzebowanie i znów problem. Pierwszy miesiąc karmiłam przez nakładki a potem już bez problemu. W sumie karmiłam rok i osiem miesięcy, aż mi dziecko powiedziało że jest duże i niechce. Trochę ją namawiałam jeszcze bo chciałam do dwóch lat ale już więcej się nie skusiła

Goemi u mnie podobnie, CC w 32 tyg, pierwszy dzień leżałam i wszystko bolało, na drugi dzień zaczęłam przygodę z laktatorem ale nic nie leciało, dopiero 3 dnia poszła siara i to moze z 5ml , potem już coraz więcej po 15-20ml. Jak córka była karmiona mm strzykawka to jadła po 2-5ml , a jak tylko dostała moje to na drugi dzień od razu porcje po 20ml i tak z każdym dniem więcej i to mi dalo powera i chęć do randek z laktatorem ☺ nawalu nigdy nie miałam - po 6tyg pokarm zanikl. Teraz mam dużo bardziej napuchniete piersi i zastanawiam się czy przełoży się to na ilość pokarmu.

No i u mnie id początku butelka bo mała miała niewydolność oddechowa i przy cycku się męczyła, spadało tętno bo się męczyła i na początku też tak było z butelka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2019, 23:07

Goemi lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2019, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, takie sukienki-worki są w H&M i Reserved na pewno od 30 do 40 zł, różne wzory. Jeśli o taki krój Ci chodzi. Ja sobie chwale, mi już jest gorąco i już przy tych 25-26 stopniach w tym chodzę... powyżej 30 to chyba w bikini będę po mieście chodzić 😋

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2019, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ma któraś ciążowe spodnie lub spodenki z H&m? Jak wypada rozmiarowka? Ja przed ciążą zazwyczaj nosiłam spodnie 38,ale ciążowe już wszystko zamawiam 36 bo 38 jest za duże. A jak jest w H&m?

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2019, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, ma któraś ciążowe spodnie lub spodenki z H&m? Jak wypada rozmiarowka? Ja przed ciążą zazwyczaj nosiłam spodnie 38,ale ciążowe już wszystko zamawiam 36 bo 38 jest za duże. A jak jest w H&m?
    Ja nosiłam 34, takie też kupiłam w h&m i są dobre.

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2019, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuula;2525 wrote:
    Ja nosiłam 34, takie też kupiłam w h&m i są dobre.
    To chyba zaryzykuje i wezmę 38.. Swoją drogą 34?! Czy Ciebie w ogóle widać? :P

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, 600 stron 😱 już od ponad 100 jestem z Wami. Co do HM brała bym ten sam rozmiar co przed ciążą. Ja trochę na boczkach przybrałam, więc biorę nawet rozmiar większe.

W ogóle patrzcie co na sąsiednim bloku wypatrzyłam 😁
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1f0b92fbcd5.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2019, 07:45

przedszkolanka:), Kookosowa, ManiaM, Zimri, Kotecki, brunetka91, Neroli, mia4444 lubią tę wiadomość

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;)
    Moni właśnie nie chce worków,bo mam taką jedna i źle mi w niej ;p zamówilam w hm dwie sukienki i spodenki (rozmiar 34 ale się wahalam czy nie 32,zobaczymy jakie beda).
    Dzisiaj mamy dzień dziecka na wsi,wiec popołudniu idziemy (oj będą ploty😀😀) ale na taką pogodę nie mam sie w co ubrac 😣

Miłego dnia!

moni05 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Miłego dnia

Ja wolę wziąć rozmiar większe. W tej połowie ciąży będziemy większe a w lato będziemy puchły i wtedy będą za obcisłe.

Witaj synku
  • japonka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Kupiłam 2 sukienki w Lidlu (wiadomo :D przez internet) po 39,99, nieciążowe ale na brzuch super, wrzucam foto - ta guma mi wypada powyżej talii więc nie przeszkadza. I spodnie bardzo lekkie z materiału z HM Mama za 79 zł, mają po prostu bardzo szeroką gumę w pasie: https://m2.hm.com/m/pl_pl/productpage.0510074012.html :) Po więcej mam plan wybrać się do sklepów typu India shop ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f7b21df38849.jpg

Ja już muszę wszystko brać 40/M czyli rozmiar więcej niż przed ciążą, głównie przez biust no i też na uda i tyłek wskoczyło przez zmianę diety (ech ten chleb)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2019, 08:49

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
‹‹ 597 598 599 600 601 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ