X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:14

moni05 lubi tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Znalazłam w internecie..

Badania USG położnicze z oceną ryzyka wystąpienia chorób genetycznych ( certyfikat FMF).

Czyli ma 🙂

No to dobrze 😊 szkoda, bo czasem się za bardzo „spieszą”. Ja mam napisane „Płeć płodu męska. Obraz narządów płciowych poprawny”. Tylko tyle w sumie.

brunetka91 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Polecieli. Czekałam z bratem i jego żona na tarasie widokowym. I jak samolot się wzniósł to się popłakałam że nie poleciałam i że będę sama 5dni :(
    A wróciłam do domu i mi słabo się zrobiło. I leżę. A za 2.5godz na wizytę. Nie wiem jak ja się ogarnę ... Jeszcze dzisiaj psa przed jutrem muszę wykąpać bo do fryzjera idę z nim. Ale kapie go sama.

A miałaś wietrzyć i odpoczywać! No nic tylko wpierdziel Ci się należy 😋 pij dużo wody. Miej ze sobą coś słodkiego. I naprawdę się oszczędzaj...

A swoją droga jak to jest z tymi aptecznymi elektrolitami w ciąży? Bo takie „domowe” to ponoć można, w sensie woda, sól, miód i cytryna. A te musujące?

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    I jeszcze jedno pytanie: czy któraś z Was jeszcze nie ma nic dla Malucha?? Bo zaczynam się jakoś tym tematem stresować...

Sporo rzeczy będę miała od Bratowej mojego eM. (łóżeczko, fotelik i sporo ciuszków), mam listę rzeczy, które chcę kupić i w których się zakochałam. Wózek wybrany (poluję tylko na okazję ;)), ale w domu nie mam absolutnie ci (dosłownie 3 bodziaki, które dostałam w prezencie o.O.).
    A chcę jeszcze mały remont ogarnąć (odmalować sypialnie + przyszły pokój malucha, kupić komodę z przewijakiem i szafę dla Malucha).

Tylko mi się cały czas wydaje, że mamy jeszcze tyyyyle czasuuuu...;)

Pocieszę Cię, ja nie mam nic . Tzn kilka ciuszkow i na tym koniec, nie mam wybranego łóżeczka, wózka kompletnie nic. Zdałam sobie sprawę z tego wczoraj, że chce mieć całą wyprawkę ogarnięta do końca sierpnia A to tylko 3 msc .
    P.S. Nie mam nawet listy wyprawkowej, pocieszylam Cię?

Cabrera lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka a płaciłas za to usg ? Bo jak biorą pieniądze to raczej starają się dokończyć.

Moni na fb ktoś wrzucił dzisiaj zdjęcie swoich stop i wyglądały identycznie jak Twoje. I było dużo komentarzy dziewczyn ze maja to samo. A rady które się powtarzały to: pokrzywa (najczęściej) trzymanie nóg wysoko i moczenie w chłodnej wodzie. No i jakieś luźne buty oczywiście. Także nie jesteś sama

moni05 lubi tę wiadomość

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie mam prawie nic. Pojedyncze ubranka tylko mam. Dostałam ostatnio paczkę od mamyginekolog i ubranka są faktycznie fajne, mięciutkie i ogólnie spoko. Kupiłam jeszcze figi dla siebie i tutaj totalna katastrofa. Zaduze o dwa rozmiary. Rolują się ale może przez brzuch. I koronka się stargala po godzinie noszenia a są zaduze wiec napewno nie były zabardzo opięte. Także trzeba ostrożnie podchodzić do tych celebrytów bo to różnie z ta ich jakością bywa.

Rzeczy większych typu wózek, łóżeczko itp nie ogarniałam w ogóle. Nie lubie czytać tych wszystkich forum co to każda matka myśli ze jest najmądrzejsza i się kluca między sobą. U nas przynajmniej jest miło.

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nic jeszcze nie mam.

Będę mmieć ubranka od koleżanki do rozmaiwaru 80 więc spoko.

Muszę kupic wózek nie wiem czy rok po roku czy pojedynczy z gondolą do tego muszę kupić łóżeczko i chyba kupie starszakowi łóżko już takie normalne a jego łóżko dam córce. Reszte mam, co najwyżej środki higieniczne plus pieluchy i dla mnie podkłady . Może nowe prześcieradła kupie do łóżka ale też zobaczę.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    ja nic jeszcze nie mam.

Będę mmieć ubranka od koleżanki do rozmaiwaru 80 więc spoko.

Muszę kupic wózek nie wiem czy rok po roku czy pojedynczy z gondolą do tego muszę kupić łóżeczko i chyba kupie starszakowi łóżko już takie normalne a jego łóżko dam córce. Reszte mam, co najwyżej środki higieniczne plus pieluchy i dla mnie podkłady . Może nowe prześcieradła kupie do łóżka ale też zobaczę.
    My Gabie kupujemy takie
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cda256ea82b9.jpg

Będę na początku na noc przystawiac krzesło tu gdzie dziura. Myslalam o niemowlęcy bo on kocha swoje łóżeczko ale po co mi za chwilę 2 niemowlęce? Więc niestety będzie musiał się przenieść.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff, dziewczyny, pocieszyłyście mnie :)
    Bo ja myślałam, że tylko ze mnie taka wyrodna matka ;)

Moni, Twoja noga wczoraj mnie przeraziła o.O. nie zdążyłam Ci napisać o okładach etc., ale ciesze się, że już lepiej :)

moni05 lubi tę wiadomość

• Zonaboba Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane bardzo ale to bardzo długo mnie nie było. Bałam się o mojego maluszka i wolałam oderwać się od forum.
    Dziś zaczynamy 20tc :)
    Proszę wpiszcie mnie na listę :) :)
    Rodze 24 października upragnionego synka :* :*
    Badania polowkowe mam 8 czerwca

moni05, Karooo93, Cabrera, ammarylis, KasiaP, ManiaM, brunetka91, mia4444, kasia1518, Goemi, Kasiulina, japonka lubią tę wiadomość

3jgx3e3kvev7ziy9.png
    76 cs UDANY :) :)
    27lat
    9.11.18r - 1 IUI :(
    6.12.18r - 2 IUI :(
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam część. Dziś mam do odbioru body że smyka. W pieciopaku za 40 zł w promocji więc opłaca się. Wychodzi 8 zł za bodziaka. Kupiłam na dwa rozmiary. Do tego w przyszłym miesiącu zamówię śpiochy i przewijak i zacznę pranie i układanie :)
    Córce muszę kupić łóżko bo w sumie to śpi z nami. Łóżeczko na początku ok a potem wolała spać z nami. I pościel dla córki i będę obrobiona. Torbę spakuję pod koniec sierpnia. :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Zonaboba Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brzuch smaruje bio-oil i jestem bardzo zadowolona jak na razie zero rozstępów a brzuszek juz jest spory :).
    Co do wyprawki mamy trochę ubranek kocyki i na razie tyle bo kupujemy nowe rzeczy. A od miesiąca szyjka się skraca i jest miękka wiec wstrzymalismy się z kupnem wyprawki :(

3jgx3e3kvev7ziy9.png
    27lat
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zonaboba wrote:
    Ja brzuch smaruje bio-oil i jestem bardzo zadowolona jak na razie zero rozstępów a brzuszek juz jest spory :).
    Co do wyprawki mamy trochę ubranek kocyki i na razie tyle bo kupujemy nowe rzeczy. A od miesiąca szyjka się skraca i jest miękka wiec wstrzymalismy się z kupnem wyprawki :(

Hej
    A co sie dzialo ze martwilas sie o maluszka?

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Jupik Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    jupik pisałaś kiedyś , ze masz conajmniej dwa koty. Proszę powiedz mi jak cobie dajesz radę z sierścią, małym dzieckiem i czasem poświęconym kotom, dziecku i terz drugoemu dziecku.

Chce z mężem wziać durgoego kota kocurka do kotki 2 letniej. Kot ma 3 miesiące więc jak dziecko sie urodzi bedzie mieć 7 miesiecy więc nie tak źle. Chce tak zrobić bo widzę, ze moja kozia bardzo potrzebuje poświęcenia czasu a ja go mam coraz mniej i przy drugim dziecku bedzie tylko gorzej. Napisz jak koszty utrzymania czy dużo droższe niz przy jednym kocie?

Jak z kuwetą ? czy korzystają z jednej kuwety?

Sarrra, u nas 3 koty i 3 kuwety. I jeszcze pies :-/ odkurzam codziennie rano- przynajmniej salon i kuchnię, resztę rzadziej. Zastanawialam się nad takim odkurzaczem robotem, którego się programuje i sam odkurza, ale zobaczymy, na razie potrafię się obejść. Z tym czasem najgorzej, bo odkąd jest Kinia dla kotów zostaje się go mało. Tak naprawdę przylaza do nas jak już Kinga pójdzie spać, w ciągu dnia najczęściej śpią, rano się trochę poganiają. Sama logistyka pt.sprzatanie kuwet, dawanie im jeść to akurat obowiązek męża, ja robię tylko jak go nie ma, bo wyjedzie. On twierdzi, że nie ma różnicy, czy nałoży do 1 miski czy 3 ;-) dla mnie jest różnica, czy sprzątam 1 kupę czy 3 ;-) Koszty- przy kotach to głównie jedzenie i żwirek, 2 koty, schodzi 2x więcej, cudów nie ma. Koszt zależy też od tego jaką karmę się kupuje itd.,ja już nie kalkuluję, bo u nas fv z zooplusa takie, że powinniśmy dostać platynową kartę klienta ;-)
    Powiem tak, uważam że dla kota towarzysz to super sprawa, niemniej są różne charaktery. Moja najstarsza kotka (długo jedynaczka) za każdym razem jak jej dostarczaliśmy towarzystwo była mega obrażona. Ale teraz sobie ceni, bo ma kogo gonić, no i właśnie nie jest sama jak zostaje w domu, a pcha się na kolana jak nigdy (kiedyś w ogóle nie przychodziła ale teraz tak, bo czuje konkurencje za plecami ;-) ). Pozostałe koty mają od początku kogoś, więc to jak z dziećmi- najstarsze musi chwilę przeboleć, że nie jest samo, a dla młodszego to norma.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Zonaboba Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo długo staraliśmy się o dziecko i w 7tc miałam lekkie brudzenia na szczęście nic nie znaczące. Ale moja gin do 12tc zawsze zaczynala wizytę od słów najpierwa sprawdzmy czy dziecko żyje i ja zaczęłam mieć czarne myśli :( a dużo wtedy dziewczyn pisało o poronienia chyba i nie mogłam czytać tego. Nie ukrywam ze do tej pory się boje o małego bo w 18tc łożysko nisko ułożone a 19tc okazał się za mały ma torbiel w głowie o wielkości 5mm. W sobotę mam polowkowe i mam nadzieje ze łożysko poszło w górę a torbiel się wchłonie.

3jgx3e3kvev7ziy9.png
    27lat
  • Zonaboba Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze te bóle brzucha :(
    Siedzę w domu już 5 mies i postanowiłam ze zajrzę cobacze co tam u Was słychać :)

3jgx3e3kvev7ziy9.png
    27lat
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zonaboba teraz już będzie dobrze :

Ja siedzę w poczekalni. Dzisiaj chyba o 14 wejdę... Ciśnienie w miarę bo 130/80 więc nie ma źle. Ale mam znowu całe palce spuchnięte...
    Jutro jadę do znajomej na noc z Melmanem ;) nie zostawię go jak już chłopcy polecieli a on miałby być sam i tylko na dwór z teściową. I tak widzę że ma gorszy humor jak polecieli.

A znajomą była też na badaniu i ktg jej zrobili. Okazało się że coś źle jej odczytuje po bokach ktg i od razu do szpitala na CC skierowanie.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zonaboba wrote:
    Bardzo długo staraliśmy się o dziecko i w 7tc miałam lekkie brudzenia na szczęście nic nie znaczące. Ale moja gin do 12tc zawsze zaczynala wizytę od słów najpierwa sprawdzmy czy dziecko żyje i ja zaczęłam mieć czarne myśli :( a dużo wtedy dziewczyn pisało o poronienia chyba i nie mogłam czytać tego. Nie ukrywam ze do tej pory się boje o małego bo w 18tc łożysko nisko ułożone a 19tc okazał się za mały ma torbiel w głowie o wielkości 5mm. W sobotę mam polowkowe i mam nadzieje ze łożysko poszło w górę a torbiel się wchłonie.

Pamiętam Cię jak na początku pisałaś. Fajnie, że wszystko ok :-) myślę, że przede wszystkim musisz myśleć pozytywnie- że wszystko dobrze się skończy. Lekarza to bym za takie teksty zabiła (zmieniła). Trzymam kciku za połówkowe. Zacznij się cieszyć tą ciążą i uwierz, że się pomyślnie rozwiąże :-)

Zonaboba lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na polowkowym na NFZ i 3 razy wchodziłam bo lekarz nie mógł ocenić serca. Wiec to chyba bardziej zależy od podejścia lekarza.
    Co do wyprawki to jak już się zrobi porządna listę to jakoś idzie ;) tylko to tak trudno wyglada. Ale fakt czas leci przeokrutnie. Ja większość rzeczy mam po synu. Wiec planuje lipiec/sierpień wziąć się za kompletowanie wzydtkiego plus pranie i prasowanie.
    Tez jestem na etapie wyboru łóżka dla starszego i nie mam pojęcia kompletnie co zrobić. Moim zdaniem on nie jest jeszcze gotowy na takie normalne łóżko bo często siada, rzuca się. Z kolei kupować drugie lozeczko to trochę mija sie z celem. Ew takie w stylu montressori na początek, a później jakoś podwyższyć. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Kiedy przenosiliście swoje dzieci do większych łóżek?
    Ktoś ostatnio pytał o łóżeczka. To taki standard to 120*60. Są tez 140*70. Z opcja taka ze może służyć jako kolejne lozeczko, tylko wystarczy barierkę zamontować. A, i ja barfzo gorąco polecam szuflady pod spodem.

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie może czy na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia są jakieś ćwiczenia? Nie mam żadnych spodenek, w które bym się zmieściła, jedynie same sukienki. A nie wyobrażam sobie zakładać w taki ukrop spodni czy legginsow 🙄

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
‹‹ 616 617 618 619 620 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ