X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien Dobry
    Kciuki za wizyty;-)

adella dobry wybor,piekne imie,moj syn to Michał;)

adella1 lubi tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Przez przypadek polubiłam zamiast zacytować.
    Tak dokładnie , ważąc 46 kg pełno rozstępów . Jak były płytkie to trochę pomógł ten bio oil, ale tylko wypłycił mam wrażenie.
    Ja używam olejku dla kobiet w ciąży. Naturalne oleje. Fenomenu bio-oilu nie rozumiem, przecież na 1 miejscu w składzie ma olej mineralny a płaci się jak za zboże... Ale wiele osób poleca. Wiesz jak już się zrobiły to nie ma na nie siły że znikną całkiem. Jak wypłycił to już jest sukces :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:14

KasiaP, Dominika32, Kookosowa, Karooo93, Cabrera, moni05, wiktoriaa, ammarylis, Jupik, mia4444, przedszkolanka:), Goemi, Kasiulina lubią tę wiadomość

• Atyde Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka no to uparciuch te twoje dzieciatko :) ale mi raz usg samo robił 40 min bo mała sie wiercila, a u mnie serduszko chciał ocenić, biorąc pod uwagę fakt poprzedniej ciąży:) ważne że zdrowy /zdrowa. A imiona jakieś już masz wybrane??

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adella bardzo ładne imię, uwielbiam takie proste imiona :)

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja na ostatniej wizycie opierdziel ze przytyłam 3 kg w ciągu miesiąca. A teraz od 2 tygodni waga trochę spadła w dół. Dziwne...
    Właśnie mnie interesuje to bio oil. Czy macie jakieś doświadczenia ? Bo to chyba najbardziej wychwalany produkt na rozstępy. Czy to działa profilaktycznie czy spłyca te rozstępy które już powstały ? I czy w ogóle coś działa ? No i czy zostawia bardzo naoliwiona skore bo ja osobiście jakiej lepiącej skory nie lubie

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

KasiaP, Kookosowa, mia4444 lubią tę wiadomość

• Atyde Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa88 wrote:
    Dzien dobry dziewczyny
    Kciuki za wizyty!

U mnie przy tych ulalach tez xiezko z apetytem. Jak jadlam naokraglo tak teraz wciskam w siebie 3 posilki dziennie. Za do wode pije hektolitrami.
    Strasznie mi sie ciagnie do kolejnej wizyty.. Do 27 daleko:(
    Najważniejsze żeby dużo pić, a ja znowu wogole nie pije, znaczy zmuszam się żeby pić, ale oczywiście najchętniej bym piła wszystko co słodkie i gazowane :/

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde- ciężko było wybrać, bo z każdym imieniem było coś nie tak.
    No i rodzeństwo nie będzie miało problemu z wymówieniem ;)

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Najważniejsze żeby dużo pić, a ja znowu wogole nie pije, znaczy zmuszam się żeby pić, ale oczywiście najchętniej bym piła wszystko co słodkie i gazowane :/

Ja przy upalach nigdy z piciem nie mialam problemu. Roznica ogolnie w ciazy a przed jest taka ze przed pilam wode gazowana a odkad jestem w ciazy gazowana mi nie smakuje i filtruje sobie w dzbanku kranowa i pije taka:) takze moj organizm sam woli ta lepsza opcje teraz:) a za gazowanymi slodkimi z regoly nie przepadam. :)

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka widze Twoje malenstwo uparte jak moje:) u mnie tez najpierw krzyzowala nozki a na polowkowych miala pepowine miedzy nozkami😂 ale na 95 dziewczynka tak jak u Ciebie. W sumie wczoraj wygralam licytacje na allegro ciuszkow dla dziewczynki za 50zl 50szt😎 wiec jak bedzie chlopczyk to bedzie psikus😂

brunetka91 lubi tę wiadomość

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jupik pisałaś kiedyś , ze masz conajmniej dwa koty. Proszę powiedz mi jak cobie dajesz radę z sierścią, małym dzieckiem i czasem poświęconym kotom, dziecku i terz drugoemu dziecku.

Chce z mężem wziać durgoego kota kocurka do kotki 2 letniej. Kot ma 3 miesiące więc jak dziecko sie urodzi bedzie mieć 7 miesiecy więc nie tak źle. Chce tak zrobić bo widzę, ze moja kozia bardzo potrzebuje poświęcenia czasu a ja go mam coraz mniej i przy drugim dziecku bedzie tylko gorzej. Napisz jak koszty utrzymania czy dużo droższe niz przy jednym kocie?

Jak z kuwetą ? czy korzystają z jednej kuwety?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja piję w sumie malo od zawsze. Za to teraz zjadłam już chyba z 15 kg truskawek 😁 moja miłość tego lata!
    Rozstępy mam z okresu dojrzewania, w czasie ciąży mam delikatne dwa i to zrobiłby mi się podczas porodu - podobno to też bardzo częste zjawisko, gdy brzuch się napina i rozluźnia 🤷
    U nas dzisiaj bardzo przyjemnie na dworze i na apetyt też nie narzekam 🤣
    Aż jestem ciekawa ile mam na plusie 🤣

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Kciuki za wizyty (Brunetka, Tobie już gratuluję :))

Ja niestety z imieniem nie mam zbyt dużo do powiedzenia, zanim poznaliśmy płeć ustaliliśmy, że ja wybieram imię dla dziewczynki, eM. dla chłopca (oczywiście uwzględniamy swoje antypatie - ja na przykład jeśli jakieś męskie imię mi się nie podoba, mówię, że miałam takiego "byłego" faceta - i już eM. nie chce tego imienia ;))
    A tak serio, to jeszcze z okresu starań o malucha mieliśmy jedno imię w głowie (właśnie męskie) i takie chyba zostanie :)

Ps. ja też mam sporo rozstępów jeszcze z czasu nagłego wzrostu. Teraz też mam obawy. Zaopatrzyłam się w Elancyl i jak dotąd nie widzę nowych rozstępów.
    Wcześniej używałam Elancyl na cellulit i też działał rewelacyjnie!
    Tylko konsystencje mam bardziej balsamową, dość gęstą (ja nie toleruję niestety oliwek)

Pps. Miłego dnia, uciekam do pracy, której ostatnio mam ogromny nawał (wczoraj byłam w biurze 9 godzin, wróciłam do domu, posprzątałam cały dom + dwie godziny jeszcze popracowałam - dziś umieram, takie tempo już chyba nie dla mnie :()

brunetka91 lubi tę wiadomość

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bio oil to ja stosowałam co tylko miejscowo, jak dużo nie nałożysz to nie ma tragedii, raczej szybko się wchłania i całkiem dobrze pachnie

oar843r8hxms7jm7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno pytanie: czy któraś z Was jeszcze nie ma nic dla Malucha?? Bo zaczynam się jakoś tym tematem stresować...

Sporo rzeczy będę miała od Bratowej mojego eM. (łóżeczko, fotelik i sporo ciuszków), mam listę rzeczy, które chcę kupić i w których się zakochałam. Wózek wybrany (poluję tylko na okazję ;)), ale w domu nie mam absolutnie ci (dosłownie 3 bodziaki, które dostałam w prezencie o.O.).
    A chcę jeszcze mały remont ogarnąć (odmalować sypialnie + przyszły pokój malucha, kupić komodę z przewijakiem i szafę dla Malucha).

Tylko mi się cały czas wydaje, że mamy jeszcze tyyyyle czasuuuu...;)

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Jakiś czas temu któraś z Was pisała, że norma hemoglobiny w ciąży wg WHO jest mniejsza niż te widełki z laboratorium. Przypomnicie mi? :D

Wyszła mi 11,9, norma z labu jest od 12, a średnio chce brac żelazo :P

Edit. Już ogarnęłam, norma w ciąży do 11 :D
    "Zgodnie z rekomendacjami Brytyjskiego Komitetu d.s. Standardów
    w Hematologii (British Commitee for Standards in Haematology)
    pacjentki z wartościami Hgb <11.0g% (I trymestr),
    <10.5g% (II/III trymestr), <10g% (połóg/laktacja) lub poziomem
    ferrytyny < 30 mg/l wymagają suplementacji żelazem." Pavord S, Myers B, Robinson S et al. UK guidelines on the management of iron deficiency in
    pregnancy. BJH 2012;156:588-600

"Światowa Organizacja Zdrowia zaleca przyjęcie wartości granicznej stężenia hemoglobiny 11,0 g/l jako rozpoznanie niedokrwistości w całym okresie przebiegu ciąży. Natomiast CDC (ang. Centers for Disease Control) definiuje niedokrwistość ciężarnych jako stężenie hemoglobiny < 11,0 g/l w czasie pierwszego i trzeciego trymestru ciąży oraz stężenie < 10,5 g/l w czasie drugiego trymestru."

"Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia zalecana suplementacja żelaza w anemii w ciąży zależy od wyniku hemoglobiny.

Hemoglobina w ciąży 9–11 g/dl: 100 mg żelaza dziennie przyjmowanych doustnie.
    Hemoglobina w ciąży 7–9 g/dl: 200 mg pierwiastka dziennie przyjmowanych doustnie.
    Hemoglobina w ciąży poniżej 7 g/dl: rozważyć należy infuzje preparatami żelaza, a w skrajnych przypadkach – transfuzję krwi (w ciąży niewskazana).

Bez względu na tempo normalizowania się poziomu hemoglobiny leczenie powinno być kontynuowane przez trzy miesiące."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2019, 10:31

sunshine03 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bio oil - nie wiem. Bo ja smaruje tym, co wpadnie mi w ręce i kiedy mi się przypomni 🤷🏻‍♀️ Tez wyszedł mi jeden rozstęp na udzie. Na razie nic innego jeszcze...

Brunetka, kurczę dziwne. A miałaś lekarza z certyfikatem? Zazwyczaj każą coś zjeść, przejść się, bo ja na tych stronach z opisem, które dostałam mam zawarta tez ocenę narządów płciowych. Już chyba chodzi o to, czy to wyglada prawidłowo, a nie o płeć właśnie. Zreszta nie wiem 🤷🏻‍♀️

Cabrera, nie stresuj się. Masz jeszcze mnóstwo czasu 😊

Moja hemoglobina to było 10,5 ostatnio a żelazo 50 i nic jeszcze nie wdrazalismy.

A opuchlizna na szczęście schodzi równomiernie do bólu po oparzeniu, prawa puchła bardziej, wiec ta teoria ma jakieś tam poparcie ;)
    Ale chciałabym Wam podziękować za wszystkie rady i odpowiedzi. Cieszę się, że jesteście

ammarylis lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecieli. Czekałam z bratem i jego żona na tarasie widokowym. I jak samolot się wzniósł to się popłakałam że nie poleciałam i że będę sama 5dni :(
    A wróciłam do domu i mi słabo się zrobiło. I leżę. A za 2.5godz na wizytę. Nie wiem jak ja się ogarnę ... Jeszcze dzisiaj psa przed jutrem muszę wykąpać bo do fryzjera idę z nim. Ale kapie go sama.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 615 616 617 618 619 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ