X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien Dobry
    Kciuki za wizyty;-)

adella dobry wybor,piekne imie,moj syn to Michał;)

adella1 lubi tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Przez przypadek polubiłam zamiast zacytować.
    Tak dokładnie , ważąc 46 kg pełno rozstępów . Jak były płytkie to trochę pomógł ten bio oil, ale tylko wypłycił mam wrażenie.
    Ja używam olejku dla kobiet w ciąży. Naturalne oleje. Fenomenu bio-oilu nie rozumiem, przecież na 1 miejscu w składzie ma olej mineralny a płaci się jak za zboże... Ale wiele osób poleca. Wiesz jak już się zrobiły to nie ma na nie siły że znikną całkiem. Jak wypłycił to już jest sukces :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:14

KasiaP, Dominika32, Kookosowa, Karooo93, Cabrera, moni05, wiktoriaa, ammarylis, Jupik, mia4444, przedszkolanka:), Goemi, Kasiulina lubią tę wiadomość

• Atyde Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka no to uparciuch te twoje dzieciatko :) ale mi raz usg samo robił 40 min bo mała sie wiercila, a u mnie serduszko chciał ocenić, biorąc pod uwagę fakt poprzedniej ciąży:) ważne że zdrowy /zdrowa. A imiona jakieś już masz wybrane??

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adella bardzo ładne imię, uwielbiam takie proste imiona :)

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja na ostatniej wizycie opierdziel ze przytyłam 3 kg w ciągu miesiąca. A teraz od 2 tygodni waga trochę spadła w dół. Dziwne...
    Właśnie mnie interesuje to bio oil. Czy macie jakieś doświadczenia ? Bo to chyba najbardziej wychwalany produkt na rozstępy. Czy to działa profilaktycznie czy spłyca te rozstępy które już powstały ? I czy w ogóle coś działa ? No i czy zostawia bardzo naoliwiona skore bo ja osobiście jakiej lepiącej skory nie lubie

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

KasiaP, Kookosowa, mia4444 lubią tę wiadomość

• Atyde Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa88 wrote:
    Dzien dobry dziewczyny
    Kciuki za wizyty!

U mnie przy tych ulalach tez xiezko z apetytem. Jak jadlam naokraglo tak teraz wciskam w siebie 3 posilki dziennie. Za do wode pije hektolitrami.
    Strasznie mi sie ciagnie do kolejnej wizyty.. Do 27 daleko:(
    Najważniejsze żeby dużo pić, a ja znowu wogole nie pije, znaczy zmuszam się żeby pić, ale oczywiście najchętniej bym piła wszystko co słodkie i gazowane :/

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde- ciężko było wybrać, bo z każdym imieniem było coś nie tak.
    No i rodzeństwo nie będzie miało problemu z wymówieniem ;)

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Najważniejsze żeby dużo pić, a ja znowu wogole nie pije, znaczy zmuszam się żeby pić, ale oczywiście najchętniej bym piła wszystko co słodkie i gazowane :/

Ja przy upalach nigdy z piciem nie mialam problemu. Roznica ogolnie w ciazy a przed jest taka ze przed pilam wode gazowana a odkad jestem w ciazy gazowana mi nie smakuje i filtruje sobie w dzbanku kranowa i pije taka:) takze moj organizm sam woli ta lepsza opcje teraz:) a za gazowanymi slodkimi z regoly nie przepadam. :)

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka widze Twoje malenstwo uparte jak moje:) u mnie tez najpierw krzyzowala nozki a na polowkowych miala pepowine miedzy nozkami😂 ale na 95 dziewczynka tak jak u Ciebie. W sumie wczoraj wygralam licytacje na allegro ciuszkow dla dziewczynki za 50zl 50szt😎 wiec jak bedzie chlopczyk to bedzie psikus😂

brunetka91 lubi tę wiadomość

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jupik pisałaś kiedyś , ze masz conajmniej dwa koty. Proszę powiedz mi jak cobie dajesz radę z sierścią, małym dzieckiem i czasem poświęconym kotom, dziecku i terz drugoemu dziecku.

Chce z mężem wziać durgoego kota kocurka do kotki 2 letniej. Kot ma 3 miesiące więc jak dziecko sie urodzi bedzie mieć 7 miesiecy więc nie tak źle. Chce tak zrobić bo widzę, ze moja kozia bardzo potrzebuje poświęcenia czasu a ja go mam coraz mniej i przy drugim dziecku bedzie tylko gorzej. Napisz jak koszty utrzymania czy dużo droższe niz przy jednym kocie?

Jak z kuwetą ? czy korzystają z jednej kuwety?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja piję w sumie malo od zawsze. Za to teraz zjadłam już chyba z 15 kg truskawek 😁 moja miłość tego lata!
    Rozstępy mam z okresu dojrzewania, w czasie ciąży mam delikatne dwa i to zrobiłby mi się podczas porodu - podobno to też bardzo częste zjawisko, gdy brzuch się napina i rozluźnia 🤷
    U nas dzisiaj bardzo przyjemnie na dworze i na apetyt też nie narzekam 🤣
    Aż jestem ciekawa ile mam na plusie 🤣

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Kciuki za wizyty (Brunetka, Tobie już gratuluję :))

Ja niestety z imieniem nie mam zbyt dużo do powiedzenia, zanim poznaliśmy płeć ustaliliśmy, że ja wybieram imię dla dziewczynki, eM. dla chłopca (oczywiście uwzględniamy swoje antypatie - ja na przykład jeśli jakieś męskie imię mi się nie podoba, mówię, że miałam takiego "byłego" faceta - i już eM. nie chce tego imienia ;))
    A tak serio, to jeszcze z okresu starań o malucha mieliśmy jedno imię w głowie (właśnie męskie) i takie chyba zostanie :)

Ps. ja też mam sporo rozstępów jeszcze z czasu nagłego wzrostu. Teraz też mam obawy. Zaopatrzyłam się w Elancyl i jak dotąd nie widzę nowych rozstępów.
    Wcześniej używałam Elancyl na cellulit i też działał rewelacyjnie!
    Tylko konsystencje mam bardziej balsamową, dość gęstą (ja nie toleruję niestety oliwek)

Pps. Miłego dnia, uciekam do pracy, której ostatnio mam ogromny nawał (wczoraj byłam w biurze 9 godzin, wróciłam do domu, posprzątałam cały dom + dwie godziny jeszcze popracowałam - dziś umieram, takie tempo już chyba nie dla mnie :()

brunetka91 lubi tę wiadomość

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bio oil to ja stosowałam co tylko miejscowo, jak dużo nie nałożysz to nie ma tragedii, raczej szybko się wchłania i całkiem dobrze pachnie

oar843r8hxms7jm7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno pytanie: czy któraś z Was jeszcze nie ma nic dla Malucha?? Bo zaczynam się jakoś tym tematem stresować...

Sporo rzeczy będę miała od Bratowej mojego eM. (łóżeczko, fotelik i sporo ciuszków), mam listę rzeczy, które chcę kupić i w których się zakochałam. Wózek wybrany (poluję tylko na okazję ;)), ale w domu nie mam absolutnie ci (dosłownie 3 bodziaki, które dostałam w prezencie o.O.).
    A chcę jeszcze mały remont ogarnąć (odmalować sypialnie + przyszły pokój malucha, kupić komodę z przewijakiem i szafę dla Malucha).

Tylko mi się cały czas wydaje, że mamy jeszcze tyyyyle czasuuuu...;)

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Jakiś czas temu któraś z Was pisała, że norma hemoglobiny w ciąży wg WHO jest mniejsza niż te widełki z laboratorium. Przypomnicie mi? :D

Wyszła mi 11,9, norma z labu jest od 12, a średnio chce brac żelazo :P

Edit. Już ogarnęłam, norma w ciąży do 11 :D
    "Zgodnie z rekomendacjami Brytyjskiego Komitetu d.s. Standardów
    w Hematologii (British Commitee for Standards in Haematology)
    pacjentki z wartościami Hgb <11.0g% (I trymestr),
    <10.5g% (II/III trymestr), <10g% (połóg/laktacja) lub poziomem
    ferrytyny < 30 mg/l wymagają suplementacji żelazem." Pavord S, Myers B, Robinson S et al. UK guidelines on the management of iron deficiency in
    pregnancy. BJH 2012;156:588-600

"Światowa Organizacja Zdrowia zaleca przyjęcie wartości granicznej stężenia hemoglobiny 11,0 g/l jako rozpoznanie niedokrwistości w całym okresie przebiegu ciąży. Natomiast CDC (ang. Centers for Disease Control) definiuje niedokrwistość ciężarnych jako stężenie hemoglobiny < 11,0 g/l w czasie pierwszego i trzeciego trymestru ciąży oraz stężenie < 10,5 g/l w czasie drugiego trymestru."

"Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia zalecana suplementacja żelaza w anemii w ciąży zależy od wyniku hemoglobiny.

Hemoglobina w ciąży 9–11 g/dl: 100 mg żelaza dziennie przyjmowanych doustnie.
    Hemoglobina w ciąży 7–9 g/dl: 200 mg pierwiastka dziennie przyjmowanych doustnie.
    Hemoglobina w ciąży poniżej 7 g/dl: rozważyć należy infuzje preparatami żelaza, a w skrajnych przypadkach – transfuzję krwi (w ciąży niewskazana).

Bez względu na tempo normalizowania się poziomu hemoglobiny leczenie powinno być kontynuowane przez trzy miesiące."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2019, 10:31

sunshine03 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bio oil - nie wiem. Bo ja smaruje tym, co wpadnie mi w ręce i kiedy mi się przypomni 🤷🏻‍♀️ Tez wyszedł mi jeden rozstęp na udzie. Na razie nic innego jeszcze...

Brunetka, kurczę dziwne. A miałaś lekarza z certyfikatem? Zazwyczaj każą coś zjeść, przejść się, bo ja na tych stronach z opisem, które dostałam mam zawarta tez ocenę narządów płciowych. Już chyba chodzi o to, czy to wyglada prawidłowo, a nie o płeć właśnie. Zreszta nie wiem 🤷🏻‍♀️

Cabrera, nie stresuj się. Masz jeszcze mnóstwo czasu 😊

Moja hemoglobina to było 10,5 ostatnio a żelazo 50 i nic jeszcze nie wdrazalismy.

A opuchlizna na szczęście schodzi równomiernie do bólu po oparzeniu, prawa puchła bardziej, wiec ta teoria ma jakieś tam poparcie ;)
    Ale chciałabym Wam podziękować za wszystkie rady i odpowiedzi. Cieszę się, że jesteście

ammarylis lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecieli. Czekałam z bratem i jego żona na tarasie widokowym. I jak samolot się wzniósł to się popłakałam że nie poleciałam i że będę sama 5dni :(
    A wróciłam do domu i mi słabo się zrobiło. I leżę. A za 2.5godz na wizytę. Nie wiem jak ja się ogarnę ... Jeszcze dzisiaj psa przed jutrem muszę wykąpać bo do fryzjera idę z nim. Ale kapie go sama.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 615 616 617 618 619 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ