X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😊

Ja dzisiaj ZASPALAM 😱😱 wiec spało mi się widocznie za dobrze 😋

KasiaP, Kasiulina lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;)
    U nas po burzy. Pół nocy błyskało i lało. Całkiem inne powietrze. Przyjemnie bardzo.

Kasiap ja też tak odliczam do końca :) tu do piątku zaraz święto potem tylko dwa tyg o wolne. Lubię swoją pracę ale tak się cieszę na wolne. W końcu będę miała chwilę żeby ogarnąć wszystko przed porodem :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Dzień dobry ;)
    U nas po burzy. Pół nocy błyskało i lało. Całkiem inne powietrze. Przyjemnie bardzo.

Kasiap ja też tak odliczam do końca :) tu do piątku zaraz święto potem tylko dwa tyg o wolne. Lubię swoją pracę ale tak się cieszę na wolne. W końcu będę miała chwilę żeby ogarnąć wszystko przed porodem :)
    Rozumiem dobrze. A im bliżej tym ciężej wytrzymać :D u mnie co prawda jeszcze cały lipiec zostanie. Możliwe, że do 2.08 będę musiała zostać. Chciałam tydzień wcześniej, ale "na razie nie mogą mi odpowiedzieć". Ale jak się nie zgodzą to chyba na ten tydzień zwolnienie wezmę. Jest mi o tyle ciężko, że od pon do czw muszę po 9,5 godziny zostawać. Do tego dojazd, to w sumie 11 godzin poza domem. Ale potem w piątek tylko do 12. Myślę, że jakby były po 6 godzin zmiany to by było dużo łatwiej. A ogarniania faktycznie jest dużo. Pracując nie da się jeszcze po sklepach łazić czy internet przeglądać (chociaż właśnie to robię przez komórkę😂). Ale mimo wszystko dobrze że ta praca jest. Chyba by mi było w domu zbyt ciężko mentalnie :)

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A HiMommy pokazuje, że dzidziuś jest teraz wielkości kukurydzy 😂 nie wiem czemu ale strasznie mnie to rozbawiło, porównanie dziecka do kukurydzy 😁

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry dziewczyny:)

Basiu trzymam mocno kciuki trzymajcie sie dzielnie:*

Kciuki za dziewczyny dzis wizytujace
    KasiaP tez mam ta apke ale nigdy nie patrze tych porownywan wielkosci;) w sumie to jedna z 4 apek ciazowych jakie mam😉

Co do skurczy BH w tej ciazy mialam moze z 2 razy. W drugiej ciazy mialam czesto. Nie bolaly ale czesto czulam napiecia brzucha. Jak w 30 tyg wspomnialam o nich gin to podlaczyla mnie pod ktg i sie wystraszyla ze sa zbyt regularne i czeste. Kazala sie oszczedzac brac luteine i magnez do 37tc by donosic. Urodzilam kilka dni przed terminem;)

Jak bylam po zwolnienie u niej we wtorej tez akurat meczyly mnie bole jak na okres mowila zeby brac magnez i luteine. Standard;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 08:55

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry
    Kciuki za wizyty:-)
    Dawno mnie nie było,bo mamy problemy z internetem dopiero w poniedzialek przyjdzie technik to naprawić.L4 bez internetu nie jest już takie samoooo:-(
    Nie zazdroszczę wam pogody,u nas na szczęście ok 20 stopni i przrlotne opady już od 2 tyg:-)

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Atyde Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP wrote:
    A HiMommy pokazuje, że dzidziuś jest teraz wielkości kukurydzy 😂 nie wiem czemu ale strasznie mnie to rozbawiło, porównanie dziecka do kukurydzy 😁
    U mnie jest bakłażan :)

Coś z tym l4 jest z córką pracowałam do 8 miesiąca i było idealnie, teraz jestem od 5 w domu i czas dluzy mi się strasznie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 09:01

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei też źle spałam ... Jasio się co chwilę budził ...
    Jasio jedzie jutro na weekend na wioskę z dziadkami 😊
    My mamy ala wesele,tzn przyjęcie.
    Mi zostało jeszcze jakieś 2 miesiące pracy 🙄

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie ciepło powraca ( Kędzierzyn Koźle) do tego do 14 prądu nie mamy...

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas już gorąco, sprzątamy i wyjdziemy na spacer :)
    Ja sama nie wiem czy mi się stawia czy to mały,ale nie raz boli. Mam nadzieję, że to łożysko poszybuje w górę.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dziś w nocy chyba pierwszy skurcz zawitał (pewnie to ten BH)... spiął mi się dość mocno cały brzuch na kilkanaście sekund (zrobił się twardy jak kamień)...nie był zbyt bolesny, ale i tak się nieco wystraszyłam o.O.
    Rozumiem, ze takimi jednorazowymi się nie przejmujemy???

U nas już pełne słońce i ze 30 stopni :/

Kręgosłup mi już całkiem odmawia posłuszeństwa (najprawdopodobniej rwa, z która nic nie da sie zrobić), taki okropny ucisk w dolnym odcinku promieniujący do pośladków...chodzę jak połamaniec :/
    Wiec pewnie przyspiesze L4 i na poniedziałkowej wizycie o nie poproszę (sprawy służbowe pozamykane już z domu do końca miesiąca)... w sumie tak czekałam na to L4, z teraz okropnie mi zal...będę tęskniła za praca i za zespołem i boje się, ze w domu się wynudze i skapcieje...:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera pora zająć się sobą i ciążą :) będzie czas na wszystkie książki i filmy, na które nie było czasu do tej pory :)
    Ja też kończę pracę do końca czerwca, a po drodze jeszcze urlop, więc już kilka dni dosłownie zostało :)
    Wcześniej planowałam do końca lipca pracować, ale nie ma to sensu, szczególnie przy temperaturach, jakie teraz panują.
    Też się trochę boję, że w domu skapcieje, szczególnie, że na początku ciąży byłam 2 miesiące na zwolnieniu i nie byłam zachwycona :P ale jednak teraz latem to zupełnie co innego :D

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rano wstalam. Małego odprawilam do szkoły i się położyłam. Obudzili mnie ciepło znowu... Masakra. A rano tak fajnie było...

Mam pytanie. Czujcie czasem mrowienie w palach U rąk? Pierwszy raz mi się zdarzyło jak spałam. Nie drętwienie. Bo ruszałam normalnie. Czułam po prostu mrówki na końcówkach palców. Magnez biorę dwa dwie tabl na dzień.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ja to nie wiem o czym wy mówicie. Znaczy wiem ale nie doswiadczam tego. Z synem brzuch mi sie postawił 2 razy na sam koniec ciazy. Ja tych skurczow może nie czuje, albo w ogóle nie mam.

Ja też albo nie mam tych skurczy albo nie czuje

oar843r8hxms7jm7.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Ja rano wstalam. Małego odprawilam do szkoły i się położyłam. Obudzili mnie ciepło znowu... Masakra. A rano tak fajnie było...

Mam pytanie. Czujcie czasem mrowienie w palach U rąk? Pierwszy raz mi się zdarzyło jak spałam. Nie drętwienie. Bo ruszałam normalnie. Czułam po prostu mrówki na końcówkach palców. Magnez biorę dwa dwie tabl na dzień.

Tak, czasem się zdarza, i mi również jak stoję chwilę dłużej to mam wrażenie że drętwieje lewy pośladek 🤭

oar843r8hxms7jm7.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Dawno się tu nie odzywałam, choć czytam Was kiedy tylko mogę. Ja od wejścia w 5 miesiąc odżyłam i cały czas coś na głowie. Kupiliśmy w końcu duży samochód, praktycznie wybraliśmy już wózek (espiro next), jest też łóżeczko, materac, przewijak. W międzyczasie miałam przygodę, wyobraźcie sobie, ze ugryzł mnie pies, nie mój a obcy. Taki mały pyrtek, ale strach był, od razu sprawdzaliśmy czy szczepiony, na szczęście okazało się, że tak. Dziecię rozwija się super, na ostatniej wizycie wymiary dokładnie na 27.09, czyli data z prenatalnych, lekarz się śmiał, ze matematyk z niego będzie skoro tak to wyliczył, mąż na to ze chyba po listonoszu 😛 niestety mam dość uciążliwe skurcze BH i akurat zdarzyło mi się takie twardnienie przy lekarzu, potwierdził ze to ewidentnie skurcze, dość mocne i nie do końca to jest takie dobre, sprawdził od razu szyjkę okazało się, że delikatnie się skróciła, obecnie To 27 mm. Dostałam nospę max 3x1, magnez w dawce 1500 i duphaston 2x1. Ale powiem Wam, ze nie mam wrażenia żeby to jakoś wybitnie pomagało. Te skurcze i tak się zdarzają nawet do kilkunastu razy dziennie, szczególnie wieczorem w pozycji leżącej i po dłuższym staniu. Najlepiej jest kiedy robię sobie taki dzień totalnego luzu, bez gotowania, sprzątania, jeżdżenia gdzieś. Także najlepsza recepta to po prostu dużo dużo odpoczynku i trzeba sobie to wziąć do serca 🙂 a właśnie teraz robię krzywą cukrową i muszę przyznać, że glukoza całkiem smaczna była 😜 wzięłam tę cytrynową.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ?
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerici ja się właśnie zastanawiam czy włączyć progesteron przez te skurcze. Dostałam receptę jak będą często i uciążliwe i nie umiem zdecydować. Chyba zostanę przy magnezie. Mi noszą doraźnie pomaga.

A tak z innej beczki. Jak u Was z ruchem fizycznym ? Chodzicie na jakieś zajęcia ? Ćwiczycie na piłce ? Ja się trochę boje. Zwłaszcza jak mi jedna lekarka powiedziała ze łożysko nisko.

I drugie pytanie. Czy kontrolujecie tsh ? Ja zrobiłam tylko na początku ciąży, było ok i teraz już nie badam a przecież mogło się Zmienić

• ammarylis Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noc była cudowna i chlodna. Teraz znów robi się parno...zawiozłam Wiktora do przedszkola, ogarnelam zakupy i musze zabierać się za sprzątanie bo jutro mam gości. Cabrera ja od maja jestem na L4 i jeszcze ani dnia się nie nudziłam. Kocham swoją pracę ale pracując na 1.5 etatu w te upały bez wolnych weekendów to już trochę za dużo. Teraz mam czas dla synka, dla siebie, jestem jakaś spokojniejsza, a wcześniej wszystko robiłam caly czas w biegu i w nerwach. No i poszłam na zwolnienie nie dla siebie ale dla dziecka żeby jemu zapewnić jak najwięcej spokoju.

• ammarylis Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer ja nie chodzę, w zeszłą ciążę chodziłam na Zumbę taką spokojniejsza, potem na ćwiczenia w szkole rodzenia i duzo chodziłam na nogach bo nie mialam auta. Orientowalam sie w moim mieście to nic za bardzo nie ma a na basen się trochę boję że względu na infekcje.

• meerici Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer Ja tę dawkę trochę wynegocjowałam z lekarzem, chciał dać więcej. Najchętniej pozostalabym tylko przy magnezie, ale zobaczymy na następnej wizycie jak się miewa szyjka. I tak najbardziej spokojna jest ta macica w takie typowe kanapowe dni, nieważne ile tabletek wezmę, więc wolałabym z tych leków zrezygnować, skoro mam wrażenie, ze to i tak nie ma na nic wplywu. Ja do tej pory chodziłam na basen i ćwiczyłam w domu na piłce. W planach miałam także jogę, ale narazie wystopowalam ze wszystkim przez te skurcze. Lekarz zabronił tez seksu, przynajmniej narazie, do następnej kontroli szyjki, bo jestem na granicy i gdzieś na horyzoncie pojawia się pessar. Ps moje łożysko tez nisko i z przodu.

Jeszcze chciałam napisać, że zaczęliśmy chodzić na szkołę rodzenia i o ile same zajęcia baaardzo fajne to pojawia się coraz więcej wątpliwości co do rodzenia w tym właśnie szpitalu.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ?
‹‹ 640 641 642 643 644 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ