Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
A jeszcze z innej beczki. Idę z nim jak nie przyjedzie do lekarza dzisiaj, umówiłam się na wizytę na 16. Ale coś młodego ugryzło. Nie wiem. Na kleszcza to nie wygląda. Na srodku widać że się zebral pęcherzyk malutki z płynem surowiczym. Rano było widać że jest punkt, blada otoczka i później czerwona. Teraz jest rumień ;/ meszka go ugryzła czy może uczulenie na komary? Cały jest pogryziony więc bym się nie zdziwiła gdyby uczulenie... Pytam bo może któraś uzsrlo dziadostwo i miała podobnie. Okładam altacetem a wcześniej fenistilem
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/828fb167e63c.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2019, 12:30
-
Mam pytanie do kkkkaaarrr i innych mam 2-3 latkow. W czym śpią Wasze dzieci? Jeszcze w łóżeczkach, takich jak niemowlęta, czy już w większych łóżkach? Dalej bije się z myślami, czy mojemu rocznikowi kupować większe łóżko, a jego łóżeczko zostawić dla Czarka, czy po prostu dokupić drugie łóżeczko szczebelkowe.
Jak pomirzylam sypialnie, to bardziej pasuje mi opcja z drugim łóżeczkiem, bo jego szerokość to 60 cm, a że sypialni nie mam zbyt dużej, to każdy centymetr jest na wagę złota :p tylko zastanawiam się, czy taki 3 latek będzie jeszcze swobodnie się czuł w łóżeczku. Chciałabym obniżyć jeden bok szczebli, tak żeby mógł swobodnie wychodzić (łóżeczko starszego ędzie dostawione do naszego łóżka)
Dzwoniłam dzisiaj do przychodni zapytać o moje wyniki krzywej cukrowej i na szczęście nie stwierdzono cukrzycy
Kiniorek91 gratulacje dla syna! I oczywiście dla rodzicówKiniorek91 lubi tę wiadomość
-
Kiniorek- może podaj jeszcze synowi wapno. Widać wszelkie owady go "lubią", tak jak i mego syna. Zresztą, dzieci to ulubiony kąsek komarów, meszek itp.
Nova, u nas synek spał w tym niemowlecym łóżeczku tak mniej- więcej do 2,5 roku. Córka w tym czasie spała w takiej małej kolysko- łóżeczku, mniej więcej miało to rozmiar połowy łóżeczka synka. A potem przenieśliśmy synka do drugiego pokoju, śpi w łóżku piętrowym. -
Kiniorek super, gratulacje dla Ciebie i Synka
Ja też dziś potworny dzień. Od trzech dni okrutne nasilenie alergii nie jestem w stanie funkcjonować. Nie śpię, ledwo oddycham. Wczoraj zwolniłam się trochę wcześniej z pracy, a dziś wyskoczyłam do lekarza żeby mi coś przepisała żebym chociaż jakoś mogła spać. A lekarka mi, że mam wszystko zawalone, że powinnam mieć antybiotyk ale ze względu na ciążę mam uwaga płukać nos wodą morską... Pomijam, że to nic nie daje ale co tam. Wypisała mi L4 do niedzieli od wczoraj ale bez kodu B bo tylko ginekolog może wystawić z kodem B. Więc mimo, że wczoraj byłam prawie cały dzień w pracy, dziś pół dnia, jutro ustawowo wolne, w piątek u nas Zakład nieczynny i weekend a ja będę miała 80% płatne 6 pełnych dni. No myślałam, że coś mnie trafi! Więc za namową kadrowej i księgowej poporsiłam o wycofanie tego L4 i zadzwoniłam do mojego ginekologa z prośba o wystawienie, a w między czasie Księgowa zadzwoniłą do ZUSu co w takiej sytuacji i sama Pani w ZUSie powiedziała, że jak jest zaświadczenie o ciąży to L4 i tak będzie płatne 100%. Ale co mi nerwów zszargała lekarka to moja... -
kkkaaarrr wrote:Jeśli planujesz posłać Zosie do żłobka/przedszkola to polecam jeszcze zrobić dodatkowo Ospę. Na zaświadczenie, że dziecko będzie chodzić jest bezpłatne.kasia1518
-
kasia1518 wrote:Kkkaaarrr A kiedy się na ta ospe szczepi? Można w dowolnym terminie czy jest jakos określone. I ile dawek jest . Do przedszkola na pewno pójdzie, a do żłobka to nie wiem ☺
Co prawda, nie do mnie to pytanie😉 Szczepi się od 9 miesiąca życia, są 2 dawki szczepionek w okresie 6 tygodni minimum. -
_nova wrote:Mam pytanie do kkkkaaarrr i innych mam 2-3 latkow. W czym śpią Wasze dzieci? Jeszcze w łóżeczkach, takich jak niemowlęta, czy już w większych łóżkach? Dalej bije się z myślami, czy mojemu rocznikowi kupować większe łóżko, a jego łóżeczko zostawić dla Czarka, czy po prostu dokupić drugie łóżeczko szczebelkowe.
Jak pomirzylam sypialnie, to bardziej pasuje mi opcja z drugim łóżeczkiem, bo jego szerokość to 60 cm, a że sypialni nie mam zbyt dużej, to każdy centymetr jest na wagę złota :p tylko zastanawiam się, czy taki 3 latek będzie jeszcze swobodnie się czuł w łóżeczku. Chciałabym obniżyć jeden bok szczebli, tak żeby mógł swobodnie wychodzić (łóżeczko starszego ędzie dostawione do naszego łóżka)
Dzwoniłam dzisiaj do przychodni zapytać o moje wyniki krzywej cukrowej i na szczęście nie stwierdzono cukrzycy
Kiniorek91 gratulacje dla syna! I oczywiście dla rodziców -
Też się chętnie dowiem odnośnie łóżka/ łóżeczka. Ja to chyba będę się skłaniać na łóżko z barierką- moja Zosia bardzo się rozkłada, ale to tak że w nocy wstaje kilka razy do niej bo się budzi zakneblowana między szczeblami jak nie nogi to ręce. W nogi dałam ochraniacze to i tak wepcha stopy pod albo podniesie nogi wysoko pod klatkę piersiową i wklada w szczeble. A jak ja wezmę do nas na łóżko to śpi jak susel, ręce nogi rozwalone i zadowolona ze rodzice śpią po brzegach ☺kasia1518
-
adella1 wrote:Co prawda, nie do mnie to pytanie😉 Szczepi się od 9 miesiąca życia, są 2 dawki szczepionek w okresie 6 tygodni minimum.
-
kkkaaarrr wrote:Widzę, że mamy dzieci w bardzo podobnym wieku. Ja do mojego na prawdę chwilami nie mam siły, a cierpliwości zero. Gdy jest nieposłuszny, a jest zazwyczaj, to doprowadza mnie do stanu wrzenia w ciągu 10 sekund. Chyba dziecko w tym wieku + hormony ciążowe dają taki efekt
U mnie to dziś ewidentnie hormony ciążowe, pierwszy raz w ogóle tak dały o sobie znać. Z niczego płakać mi się chce.
Kiniorek, moją mamę często gryzą jakieś muszki czy inne dziadostwo i zawsze jej puchnie to miejsce. Raz nawet dostała chyba jakis zastrzyk po takim ugryzieniu.
Nova, my jakieś trzy miesiące temu kupiliśmy małej łóżko dla starszaka, z barierka zdejmowana, podobne jak emikey kiedyś wrzucała. Chyba fajnie jej się śpi, nawet mniej się wierci niż w łóżeczku, bo w tamtym to wędrowała przez sen po całym. I plus taki, że sama sobie wchodzi/wychodzi, nie muszę jej tyle podnosić. -
No idę z nim na 16:15 do lekarza bo mu kostek nie widać w tej stopie...
Mały łóżeczko miał jak miał rok i 3msc. Szybko ale się przyzwyczaił. W nocy i tak do nas wędrował. Ale miał to z bokami drewniane. Zasypiała do mnie przytulony a później wychodziłam z pokoju i spał -
Nova ja właśnie kupuje łóżko dla córki. W lipcu będziemy wstawiać po malowaniu. Już zwykle bez barierek. Z jednej strony ściana z drugiej dodatkowo taka mini barierka. Córką już od dawna nie śpi w łóżeczku tylko z nami w łóżku. Nie lubiła i budziła się jak miała barierki.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Lekarka mi odpisała moja na sms co jej wczoraj wysłałam.
"Dieta cukrzycowa!" I że będzie trzeba do diabetloga iść. Za tydzień dodstane skierowanie... Już nie mam humoru...
KasiaP on ma chyba właśnie uczulenie na takie ukąszenia owadów. Głównie po komarach ma mega bąble ale to jak mu spuchło to pierwszy raz. -
Kiniorek, a robiłaś mu okłady roztworem octu? Może choć chwilowo ulży...
Ja dzisiaj leżę i właśnie wstaje. Po młoda ale wezmę ja na lody i jedzie do tatywiec później ciąg dalszy 🤷🏻♀️
Zarejestrowałam się na krzywa na poniedziałek, no i przy okazji zahaczyłam położna, mowila, ze mogę we wtorek do niej przyjść na ta edukacje nawet, ale z góry stwierdziła, ze niezbyt mnie doedukuje skoro już rodziłam. 🤷🏻♀️😂 bardziej mi chodziło o te wizyty po porodzie.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Goemi wrote:Jak jest ze szczepionką przeciwko ospie ?? Dziecko choruje ale mniej je wysypuje czy już wogóle nie będzie chorować?
Zachoruje tylko objawy będą łagodniejsze. No i szczepionka działa jak każda do ilus lat więc najlepiej co kilka lat robić powtórzenie. Najważniejsze u dziewczynek.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku