X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni, z tych ubranek co ja miałam dla pierwszego syna do właśnie zawsze pepco wypadało najmniejsze 🤔 później smyk i na końcu hm. Może to tez zależy od kolekcji.
    Ja z kolei microlife 150 nie polecam. Wg tego termometru Młody ma wiecznie goraczke. Ale słyszałam właśnie albo rewelacyjne opinie albo skrajnie negatywnie. Dla takiego maluszka najlepiej z giętka koncowka i do tylka.

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine dzięki :* będę uważać :* chociaż dla mnie na takiej diecie za dużo posiłków... Ja jem 3 góra 4 razy dziennie. A tu dwa sniadania, podwieczorek, obiad i dwie kolację...

Kurde powiedzcie mi, byłyście na dniach otwartych i mówili wam że wypusXzaj na drugą dobę? Bo u mnie tak mówili. A koleżanka co rodziła tydzień temu poszła w pt rano. Miała cięcie koło 9. Przeleżała w sobotę a w niedzielę rano do domu. Dzisiaj leży z małym e Świętochłowicach na oddziale patologi bo mały ma żółtaczkę...

Zaczynam się zastanawiać nad innym szpitalem...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek kwestia przestawienia sie :) wystarczy ze naszykujesz kolacje, polowe z talerza przelozysz na drugi talerz i masz kolacje nr1 i kolacje nr 2 ;)
    Po prostu trzeba jeść częściej, a małe porcje. Z czasem się przyzwyczaisz :)

Kiniorek91 lubi tę wiadomość

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Jak mnie zdenerwowało w pierwszej ciąży, jak ciągle mnie ktoś strofował, żebym nie kupowała, bo wszystko dostanę. Ludzie może chcą dobrze, ale nie rozumieją, że to już nie głęboka komuna i może ktoś czerpie wielką radość z wyszukiwania i kompletowania wyprawki, szczególnie dla dziecka pierworodnego. Też nie lubię używanych. Tym bardziej, że można dzisiaj dorwać nowe, z fajnymi wzorami, za kilka złotych. Polecam Auchan pod tym względem.
    Właśnie w Auchanie zamierzam kupić, super ceny i kolory stonowane, a nie jak w Pepco wszystko pstrokate. Ja się już czułam po prostu zastraszana takim gadaniem, żeby nic nie kupować. A co w tym złego, że chce żeby moje dziecko miało też coś nowego, a nie tylko używane.. Tymbardziej, że to super frajda kupić takie malusie ubranka :)

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mu pozdrawiamy z Budapesztu. Tydzień u teściów... Nie dam rady nadrabiać wątku raczej. Mały nie lubi upałów. I'm bardziej gorąco tym on bardziej agresywny tam w brzuchu. Do tego zaczęły puchnac mi nogi :(

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii każdy chce kupić swojemu dziecku ubranka. I dobrać co uważa za najwygodniejsze. I najładniejsze. I tego mamie w szczególności w pierwszej ciąży nie powinno się odbierać. To Wicie gniazda i kompletowanie wszystkiego to też swojego rodzaju terapia, przygotowanie do rodzicielstwa.
    Moja przyjaciółka nie miała takiej okazji nawet. Babcie wpadły w szał kupowania. Przywoziły do domu wielkie torby wszystkiego potem to same prały i prasowaly. A ona nie poczuła tego wicią gniazda. Ciężkie miała początki bo jakby ją coś ominęło.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    A mu pozdrawiamy z Budapesztu. Tydzień u teściów... Nie dam rady nadrabiać wątku raczej. Mały nie lubi upałów. I'm bardziej gorąco tym on bardziej agresywny tam w brzuchu. Do tego zaczęły puchnac mi nogi :(

To miłego pobytu u teściów :) u nas tez nadchodzą upały...

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Olii każdy chce kupić swojemu dziecku ubranka. I dobrać co uważa za najwygodniejsze. I najładniejsze. I tego mamie w szczególności w pierwszej ciąży nie powinno się odbierać. To Wicie gniazda i kompletowanie wszystkiego to też swojego rodzaju terapia, przygotowanie do rodzicielstwa.
    Moja przyjaciółka nie miała takiej okazji nawet. Babcie wpadły w szał kupowania. Przywoziły do domu wielkie torby wszystkiego potem to same prały i prasowaly. A ona nie poczuła tego wicią gniazda. Ciężkie miała początki bo jakby ją coś ominęło.

Mam podobnie, wszystkie ciuszki kupiła babcia mojego męża. Twierdzi że wszystkiego jest już ‚ponad stan’ a ja symbolicznie kupiłam 1 body. Jeszcze nawet nie widziałam nic z tego co kupiła, nie wiem z jakich sklepów, jakiej jakości itd. Muszę jej postawić granice bo to na pewno nie jest jednorazowe, prawie kupiła wózek bez informowania nas o tym. Ale w wyprawce przy pierwszym dziecku tyle rzeczy trzeba, że i tak mam poczucie że wiję gniazdo.

Termometr jednak kupiłam braun thermoscan 7, zamówiłam tez koszule do szpitala (w ogóle nie mam takich rzeczy w domu). Biustonosze kupię chyba później. Jak to jest, czy piersi jakoś znacząco rosną po porodzie?

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • japonka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Sunshine spoko, nie obrazam sie, ja nie z tych co się obrażają. Masz rację ale, Skończyło się na sorbecie truskawkowym, ale taki serio prawdziwym. Pytałam babeczek o to ile ma cukru bo mam z tym problem. Mowily że dużo osób przychodzi do nich że szpitala pobliskiego i biorą zawsze sorbet. Skończyło się na małej gałce. Tak to dietę trzymam. Serio. Patrzę co jem. Nie jem tłusto. Plus patrzę co jaki ma indeks. No i na wadze widać że też coś się dzieje w tym kierunku.
    Ale dziwne jest to, że tata przywiózł swój glukometr i mierzyłam przez 2 dni po 3 razy i było wszystko w porządku. Myślałam, że będzie mi wywalać. A tu jednak ok. Możliwie, że az tak udało mi się trafić z produktami w te dwa dni?
    Kiniorek, tłuszcz to akurat nie szkodzi... Ja jestem na diecie bezcukrowej od stycznia zeszłego roku więc jak chcesz coś wiedzieć to pytaj :) lodów nie jem chyba że trafię bez cukru ale bardzo mało miejsc je ma. Są podobno w sprzedaży sorbety od Anny Lewandowskiej i one nie mają. I zainwestowałam w maszynkę, jak mnie najdzie to sama zrobię.

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Dziewczyny są fajne chusteczki 99% wody 1% ekstrakt z grejpfruta waterwipes kupiłam w Rossmann 60 szt 14zl
    Też ich używam do około 3mc.

W kwestii pozostałych kosmetyków to u nas na początku do kąpania woda, później szampon /płyn do kąpieli z Hipp, oliwka z hipp, maść linomag ( ta w biało-zielona opakowanie- mimo że użyłam kilka razy to skuteczna bardzo), po jakis 2 mc - vaxol- preparat do czyszczenia uszu ( polecili nam w poradni audiologicznej jak byliśmy na badaniu słuchu, używam do dziś 1-2 razy w tygodniu i uszka czyste cały czas bo wszystko ładnie wypływa). No i i nas jeszcze płyn do dezynfekcji rąk, każdy kto się zbliżał do dziecka miał prykas użycia, myślę że dlatego że leżała na początku na intensywnej terapii więc tam my co chwilę używaliśmy- mam jeszcze pół butelki więc teraz też będę kazała używać) i u nas to chyba tyle z kosmetyków na początek ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 01:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Mam podobnie, wszystkie ciuszki kupiła babcia mojego męża. Twierdzi że wszystkiego jest już ‚ponad stan’ a ja symbolicznie kupiłam 1 body. Jeszcze nawet nie widziałam nic z tego co kupiła, nie wiem z jakich sklepów, jakiej jakości itd. Muszę jej postawić granice bo to na pewno nie jest jednorazowe, prawie kupiła wózek bez informowania nas o tym. Ale w wyprawce przy pierwszym dziecku tyle rzeczy trzeba, że i tak mam poczucie że wiję gniazdo.

Termometr jednak kupiłam braun thermoscan 7, zamówiłam tez koszule do szpitala (w ogóle nie mam takich rzeczy w domu). Biustonosze kupię chyba później. Jak to jest, czy piersi jakoś znacząco rosną po porodzie?
    Mi urosły o rozmiar po CC jak już rozbujalam laktacje

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    To miłego pobytu u teściów :) u nas tez nadchodzą upały...
    To nie ten rodzaj teściów gdzie można cieszyć się pobytem :P to raczej obowiązek względem męża.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Właśnie w Auchanie zamierzam kupić, super ceny i kolory stonowane, a nie jak w Pepco wszystko pstrokate. Ja się już czułam po prostu zastraszana takim gadaniem, żeby nic nie kupować. A co w tym złego, że chce żeby moje dziecko miało też coś nowego, a nie tylko używane.. Tymbardziej, że to super frajda kupić takie malusie ubranka :)
    Mmj synek miał wszystko najmniejsze nowe. Ot taka fanaberia -chciałam mieć maluszka pięknego slicznego w wybranych przeze mnie ubraniach żeby sobie na niego patrzeć i się nim zachwycać ;) oczywiście W granicach rozsądku, nie komplet za 200 zł ale wybrany przeze mnie :) potem to i tak się przebiera dziecko milion razy dziennie A jak je i zaczyna chodzić placu zabaw to i dwa tysiące ale na ten początek miałam takie widzi mi się ;) teraz umiem trochę szyć i czekam na potwierdzenie płci żeby sobie zrobić kocyki itp wybrane i też kupię coś nowego,może nie wszystko ale coś nowego dla bobasa #2. Każdy ma swojego świra :D jedynie co to wiem że ubrania w szpitalu pójdą na stracenie bo tam nikt się nie przejmuje plus smolka której jak coś to nie da się wyprać:p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Mmj synek miał wszystko najmniejsze nowe. Ot taka fanaberia -chciałam mieć maluszka pięknego slicznego w wybranych przeze mnie ubraniach żeby sobie na niego patrzeć i się nim zachwycać ;) oczywiście W granicach rozsądku, nie komplet za 200 zł ale wybrany przeze mnie :) potem to i tak się przebiera dziecko milion razy dziennie A jak je i zaczyna chodzić placu zabaw to i dwa tysiące ale na ten początek miałam takie widzi mi się ;) teraz umiem trochę szyć i czekam na potwierdzenie płci żeby sobie zrobić kocyki itp wybrane i też kupię coś nowego,może nie wszystko ale coś nowego dla bobasa #2. Każdy ma swojego świra :D jedynie co to wiem że ubrania w szpitalu pójdą na stracenie bo tam nikt się nie przejmuje plus smolka której jak coś to nie da się wyprać:p
    Dobrze, że mówisz, bo juz wybrałam najładniejsze body, które zabiorę do szpitala na przebranie :D to wezmę najtańsze:P

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:

Dokładnie, pomimo że kuzynka mi mowila, że ani jednej rzeczy nie muszę kupić, bo wszystko jest, to jednak pełno rzeczy z takich pierdółek jest do kupienia. Faktycznie powinnaś zacząć stawiać granice, ja bym chyba zawału dostała jakby mi ktoś wózek bez konsultacji kupił. Przeciez to jest rzecz, którą MY będziemy używać, to my musimy wiedzieć który jest odpowiedni dla nas, bo będziemy go dzień w dzień pchać.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej byłam w biedronce. Nic z mega wyprzedaży u mnie nie było, tzn jedna piżama ale rozmiar xl. Trzeba było dłużej pospać :)

A i mam takie pytanie, zażywacie witaminy? A jeśli tak to jakie? Bo ja brałam prenatal uno i lekarz kazał mi odstawić ze względu na zaparcia i faktycznie odkąd ich nie biorę chodzę do wc codziennie, ale pasuje je chyba czymś zastąpić prawda?

syy26iye928jhyb7.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria ja biorę pregna plus od 13 tyg, a wcześniej tylko kwas foliowy przez długi okres czasu

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez biorę pregne plus (wcześniej brałam pregne start do ok 13 tyg) i chela magB6.

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dokładnie, pomimo że kuzynka mi mowila, że ani jednej rzeczy nie muszę kupić, bo wszystko jest, to jednak pełno rzeczy z takich pierdółek jest do kupienia. Faktycznie powinnaś zacząć stawiać granice, ja bym chyba zawału dostała jakby mi ktoś wózek bez konsultacji kupił. Przeciez to jest rzecz, którą MY będziemy używać, to my musimy wiedzieć który jest odpowiedni dla nas, bo będziemy go dzień w dzień pchać.

Ponoć babcia zrobiła research, tj zaczepia ludzi na ulicy i robi wywiady jak się prowadzą ;) wczoraj zadzwoniła do mojego męża z informacja że rozmawiała z położna (jaką polozna, nie mam pojęcia) i dowiedziała się że lepiej nie chodzić na spacery w słońcu. Wiec prosiła żeby mi przekazał żebym lepiej uważała z tymi spacerami 🤦‍♀️ Aż się zastanawiam jak daleko jest się w stanie posunąć. Zabroniłam jej już kupować cokolwiek, ale ponoć teraz zaczęła kompletować rozmiar 62 (te pół szafy ubrań co już kupiła to rozmiar 56). Dam Wam znać jak w końcu zobaczę co i ile tego nakupiła.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Hej byłam w biedronce. Nic z mega wyprzedaży u mnie nie było, tzn jedna piżama ale rozmiar xl. Trzeba było dłużej pospać :)

A i mam takie pytanie, zażywacie witaminy? A jeśli tak to jakie? Bo ja brałam prenatal uno i lekarz kazał mi odstawić ze względu na zaparcia i faktycznie odkąd ich nie biorę chodzę do wc codziennie, ale pasuje je chyba czymś zastąpić prawda?
    Ja tylko kwas foliowy i magne B6. W pierwszej ciąży brałam composita mama od II trymestru, teraz nic mi nie zalecila i nie lykam

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
‹‹ 677 678 679 680 681 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ