X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:) co do położnej środowiskowej to jak wy to ogarniacie? Bo mi powiedziano że jak już zapisze dziecko do przychodni to wtedy przychodzi polozna, nic nie mówiła o wizycie w czasie ciazy i że gdzieś się trzeba zgłosić

oar843r8hxms7jm7.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka, ja nawet rano przed badaniem zamierzam pić wodę, bo u mnie słabo z żyłami i już ostatnio mi babeczka mówiła, że przed badaniem mam pić, bo wtedy lepiej będzie mi żyły widać.

Ja juz od dawna mam ciążowy mózg i tak jak zawsze miałam problemy z pamięcią tak teraz to istny dramat 😄 na niczym nie mogę się skupić, nic zapamiętać. Dobrze, że mąż chodzi ze mną do szkoły rodzenia, bo jak tylko wychodze ze szkoły to już nic nie pamiętam o czym mówili.

brunetka91 lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie, wiedziałam że miałam coś dodać, no mowie że ciążowy mózg 🤦‍♀️ co mogę brać na przeziębienie, ale profilaktycznie? Jadę do rodziny w miejsce gdzie teraz choroba panuje i juz dwóch z rodziny jest chorych. Byle nie prenalen, bo za słodki. I czy to w ogóle ma sens brać coś profilaktycznie?

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się wczoraj popisałam. Byłam przekonana, że jutro mam wizytę u endo, nawet M oznajmiłam, że musi z pracy wyjść tak aby Borysa z przedszkola odebrać. Pojechałam wczoraj pobrać krew na hormony. Wieczorem sprawdzając wyniki 'dla potwierdzenia' sprawdzam, o której ta wizyta w środę. No i co? W środę wizyty nie mam, a dopiero w poniedziałek, mogłam zrobić badania tydzień później i nie kuć się dwa razy oddzielnie, raz na hormony a raz na morfologie itd. do gina...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    O właśnie, wiedziałam że miałam coś dodać, no mowie że ciążowy mózg 🤦‍♀️ co mogę brać na przeziębienie, ale profilaktycznie? Jadę do rodziny w miejsce gdzie teraz choroba panuje i juz dwóch z rodziny jest chorych. Byle nie prenalen, bo za słodki. I czy to w ogóle ma sens brać coś profilaktycznie?
    Czosnek, cebula, cytryna. Wiem jak to brzmi, ale wbrew pozorom najskuteczniejsze :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM u mnie to jest tak, że po 20tc możesz sama zgłosić się na edukacje przedporodową. Do nas nie przychodzi tylko trzeba iść do niej się umówić... fajna babeczka jest, ale z góry mi powiedziała, ze jak już rodziłam to ona mi nic więcej nie powie... 🤷🏻‍♀️
    No a po porodzie przychodzi szybko położna z ośrodka, do którego zapisujesz dziecko.

Oli, ja w zgięciu nie mam wcale widocznych żył, wiec mi zawsze pobierają z wierzchu dłoni... nawet krzywa miałam 3 razy w to samo miejsce to już 3 raz bolało, nie powiem :/ nie słyszałam jeszcze o tym żeby kazały pic.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Chwilę mnie nie było. Ja ostatnio mam nerwy straszne. Nie wiem czemu. Dużo rzecz mnie wyprowadza z równowagi i hormony chyba. Plus od razu jak się wkurZe to płacze...

Co do okryć kąpielowych to mam zwykle z kapturkiem :)
    Co do chorowania to na razie nie myślę o tym. Jakoś boli mnie kręgosłup na samą myśl i tym. Używałam przy Kasprze i złe wspominam.

Ciągle bym spala. Masakra jakaś.
    I wprowadzam w życie hasło: jak coś spadnie na podłogę to przestaje istnieć...
    Zostalo 88dni!
    Ammerylis ja zamawiałam na Świat dziecka ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2019, 12:11

ammarylis lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Cześć:) co do położnej środowiskowej to jak wy to ogarniacie? Bo mi powiedziano że jak już zapisze dziecko do przychodni to wtedy przychodzi polozna, nic nie mówiła o wizycie w czasie ciazy i że gdzieś się trzeba zgłosić

Nam mówiła położna na szkole rodzenia, że wypisujemy na nią deklarację, ale możemy ją zmienić jak nam się nie spodoba. To jest bezpłatne jak dokonujesz wyboru dwa razy w roku jak więcej to odpłatne ale nie wiem ile. No i jak już masz wybraną położną to przed porodem przysługują Ci dwie wizyty położnej jakoś chyba koło 28-30 tygodnia i 34 czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie i to się umawiasz właśnie z tą położna którą masz wybraną. A po porodzie mówiła nam, że przyjeżdża na 3 wizyty i w zasadzie tyle. Ale może w każdym mieście to wygląda inaczej. Jeżeli nie wiesz kto jest Twoją to zadzwoń do swojej przychodni i zapytaj czy masz złożoną deklaracje i jeżeli tak to niech podadzą Ci namiary na Twoją położną i zadzwoń do niej. Dowiesz się co i jak.

aga_ni lubi tę wiadomość

• Olala Koleżanka

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie lekarka podała numer do położnej , ale w necie też jest sporo namiarów czy są dostępne w szkołach rodzenia, nie załatwiałam nic przez przychodnie , a wszystko na NFZ, na pierwszym spotkaniu wypełniłam deklaracje , po porodzie będzie ta sama przychodzić , teraz nie ma rejonozacji , więc można znaleźć na własną rękę np jakas babeczke z super opiniami z netu 😊

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    ManiaM u mnie to jest tak, że po 20tc możesz sama zgłosić się na edukacje przedporodową. Do nas nie przychodzi tylko trzeba iść do niej się umówić... fajna babeczka jest, ale z góry mi powiedziała, ze jak już rodziłam to ona mi nic więcej nie powie... 🤷🏻‍♀️
    No a po porodzie przychodzi szybko położna z ośrodka, do którego zapisujesz dziecko.

Oli, ja w zgięciu nie mam wcale widocznych żył, wiec mi zawsze pobierają z wierzchu dłoni... nawet krzywa miałam 3 razy w to samo miejsce to już 3 raz bolało, nie powiem :/ nie słyszałam jeszcze o tym żeby kazały pic.
    U mnie w 1 ręce w ogóle nie ma mowy się wbić, a w drugiej mega ciężko. Dlatego nie boję się wypicia glukozy jak tego, że będą musieli mnie aż 3 razy kłuć, bo wiem że będzie problem. A nigdy nie chcą mi z innego miejsca pobrać, np z dłoni wlasnie :/

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Olala Koleżanka

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie mówiła , że przed porodem od 20 tc na NFZ jest sporo tych wizyt , chyba 26, ale my je kumulujemy, że spotykam sie z nia co tydzien -dwa😊 po porodzie 6 razy, mowila ze wiekszosc narzeka , ze czesc wizyt sprzed porodu powinna byc przeniesiona na po jak juz dziecko jest na swiecie, a nie sama teoria 😀

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Czosnek, cebula, cytryna. Wiem jak to brzmi, ale wbrew pozorom najskuteczniejsze :)
    Wszystko czego nie lubię 😄 tylko nie wiem pod jaką postacią to jeść. Samego czosnku i cebuli nie przełknę, jedynie herbata z cytryną bez problemu.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Wszystko czego nie lubię 😄 tylko nie wiem pod jaką postacią to jeść. Samego czosnku i cebuli nie przełknę, jedynie herbata z cytryną bez problemu.

Hej. Czosnek możesz rozgnieść i na kanapkę położyć. Tak słyszałam, bo też nie lubię tych specyfików.
    Sama jestem przeziebiona, głowa mnie boli, nos zatkany, no wprost super😑

• moni05 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta mikstura z miodu, czosnku, soku z cytryny, chilli, imbiru i cynamonu w smaku wcale nie jest taka zła. Kielonek i „siup” 😁

Oli, to może powinnaś zmienić przychodnie? Bo u mnie bez problemu to robią, w każdym szpitalu jak poproszę o wenflon czy pobieranie krwi w żyle niżej to tez nigdy nikt nie robi problemu. Wystarczy właśnie, ze poproszę o to... bo u mnie nawet próba w zgięciu kończy się pęknięciem żył i wylewem, a po co mi takie atrakcje 😂

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adella1 wrote:
    Hej. Czosnek możesz rozgnieść i na kanapkę położyć. Tak słyszałam, bo też nie lubię tych specyfików.
    Sama jestem przeziebiona, głowa mnie boli, nos zatkany, no wprost super😑

Zaraziłam Was wirtualnie chyba 😢😢😢😋
    Łącze się w bólu 😘

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:

sok z malin też jest dobry profilaktycznie, no i pyszniejszy :D
    Kiniorek91 wrote:
    Hej. Chwilę mnie nie było. Ja ostatnio mam nerwy straszne. Nie wiem czemu. Dużo rzecz mnie wyprowadza z równowagi i hormony chyba. Plus od razu jak się wkurZe to płacze...

U mnie tak samo.O ile na początku ciąży byłam oazą spokoju, tak teraz wszystko mnie wku.....
    A najgorsze jest, że jakbym zupełnie utraciła zdolność podejmowania decyzji - prawie się popłakałam w Castoramie jak mieliśmy wybierać farbę do pokoju młodego. Skończyło się na zakupie próbek, ale nadal nie umiem się na nic zdecydować.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy to normalne, że odczuwam ból u góry brzucha?? Ale taki na prawdę uciążliwy, a jak siadam to tak jakbym na gwoździe usiadła. Możliwe że mała zmieniła pozycje??

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    opowiedz o swojej pracy . Bardzo mnie zaciekawiłaś. Co tam robisz?

mam najciekawszą pracę na świecie! Pracuję w Nigerii, głównie w biednych szkołach, często w slumsach, szkolę nauczycieli, żeby uczyli dzieci tak, żeby umiały myśleć samodzielnie i miały kompetencje. To taka moja fiksacja, żeby każde dziecko miało dostęp do dobrej edukacji i na bazie tej fiksacji - sama nie wiem jak to się stało - poleciałam do Afryki i założyłam tam firmę, ja i moja szalona wspólniczka. No i teraz latam po Nigerii, do miejsc gdzie nikt nie podróżuje, mamy audiencje u lokalnych królów, prowadzę zajęcia po jakichś stodołach, biednych szkołach i kościołach, czasem ekskluzywne konferencje, ale głównie praca u podstaw. mówię wam, przygoda życia, ale też trochę życie na krawędzi. W ciąży zrezygnowałam z wyjazdów bo byłoby to zbyt ryzykowne, za dużo tam tyfusu i malarii. Mam w zespole tam na miejscu kilka młodych dziewczyn, jedna właśnie została matką, stąd wiem jak wygląda macierzyństwo - nie jest lekko... Naprawdę doceniam jak mamy w życiu luksusowo :)

silent, Cabrera, moni05, KasiaP, Kookosowa, Jupik, sunshine03, Kiniorek91, _nova, Awaria_90 lubią tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP wrote:
    Dziewczyny to będzie żal post. Tak zjebalam że będę chyba pół dnia płakać 😖 wczoraj ze względu na krzywa wzięłam.sobie zwolnienie i okazało się że mam je do dzisiaj, a ja poszłam do pracy 😭😭😭 Mogłabym jeszcze spać 😭😭😭

hahaha, Kasia, no cóż, zdarza się, mózg ciążowy robi swoje, nie przejmuj się ;p

KasiaP lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • silent Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni, to wspaniałe co robisz, podziwiam :)

aga_ni lubi tę wiadomość

3uqruv0.png
‹‹ 715 716 717 718 719 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ