X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Kkkaaarrr, a Ty gdzie kupowałeś łóżeczko? Twoje wydaje się dobrym rozwiązaniem rzeczywiście.
    Nie chcę materaca gryka-kokos, ale chcę coś raczej srednio-bardziej twardego, a nie miękkiego, a czytam że niektóre pianki i lateksy są miękkie :-/
    Dla Borysa mam caly czas Tooli Lofi, a dla Niny zamowila Novelies Zara, ale wiem ze sporo firm robi tego typu przerabiane lozeczka. Zobacz w mebliku, vox, Bellamy, a nawet jakoes no-name na allegro sie znajdzie

Jupik lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Jak byłam w tym szpitalu ostatnio to mi się pytali czy miałam usg genetyczne I trymestru i pytali o tamten termin... 🤔 nie wiem czy to oznacza, ze się w szpitalu nim posługują.
    Ja nawet nie wiem jaki mi wtedy termin by wyszedł ;p no ale pewnie co szpital/lekarz to inne zasady.

Kinga82 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Wiecie co tam siedzę na FB na cukrzycowych mamach i tam co rusz ledwo 30tc przekroczony i rodzą dzieci :| dziś wrzuciła dziewczyna z 32tc że jej wody na ulicy odeszły :| masakra no ale syn zdrowy :)
    Cześć z nich miała cukrzycę już przed ciąża. Spokojnie :)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostalam w szpitalu na obserwacje, mimo ze moglam na wlasna reke isc do domu lezec. Zawsze to kilka dni pod aparatura. Szyjka dzisiaj 27 mm. Wczoraj niby 2.45. Dzidzia wszystko wspaniale, tylko nisko wiec to moze dlatego. Dostalam zastrzyk w dupe...bolałoo.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek teraz dużo wcześniaków bo upały, stres, cukrzyca dodaje swoje a i mamy często nie dbają o siebie. Trzeba wierzyć że dzidzia zostanie w brzuchu jeszcze trochę czasu :) lepsze porody po 30 tygodniu niż te w 25.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Olala Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Aga, no właśnie od 28 tc jest 7 miesiąc i III trymestr tez, tak? 🤷🏻‍♀️😋
    Nie wiem w ogóle, ja mam termin taki sam jak Przedszkolanka :) z USG prenatalnego mi wyszło 5.10, z OM mam 6.10 ;) i tylko te biorę pod uwagę, mimo, że na każdym kolejnym usg ta granica idzie coraz bardziej do przodu 😂 wiadomo, ze tego się pod uwagę nie bierze, ale to zabawne, ze już wczoraj wypluło 1.10 😋

Ja ostatnio pytałam lekarki jak z tym terminem , mówiła , żeby patrzeć na OM i pierwsze usg, ja mam OM 7.10 z pierwszego usg 5.10 , z prenatalnego musiałabym sprawdzić, bo nie pamiętam , ale ostatnio było już 24.09, ale mój jest gigant 1250 g w środe ważył, mówiła, że duży i wychodzi ok 10 dni starszy od terminu.

moni05 lubi tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak ten czas leci.. 24 lipca już jestem umówiona na usg 3 trymestr, a się wydawało, że niedawno było usg 12 tygodnia

Aguuula;2525 lubi tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olala wrote:
    Ja ostatnio pytałam lekarki jak z tym terminem , mówiła , żeby patrzeć na OM i pierwsze usg, ja mam OM 7.10 z pierwszego usg 5.10 , z prenatalnego musiałabym sprawdzić, bo nie pamiętam , ale ostatnio było już 24.09, ale mój jest gigant 1250 g w środe ważył, mówiła, że duży i wychodzi ok 10 dni starszy od terminu.
    O rany to ja mam OM na 6.10 a mój tylko 980g, kruszynka wg Twojego 😁

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierdole, w ogóle ostatni raz robię w ciąży taki pracochłonny obiad. Zachciało mi się szarych klusek ziemniaczanych z twarogiem, boczkiem i cebulka... cała mokra jestem, kładę je od godziny już 🤦🏻‍♀️
    Jutro mam w dupie, jedziemy do knajpy.

KasiaP, kasia1518 lubią tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Ja pierdole, w ogóle ostatni raz robię w ciąży taki pracochłonny obiad. Zachciało mi się szarych klusek ziemniaczanych z twarogiem, boczkiem i cebulka... cała mokra jestem, kładę je od godziny już 🤦🏻‍♀️
    Jutro mam w dupie, jedziemy do knajpy.

My dzisiaj do knajpy pojechaliśmy i ku mojemu zdziwieniu miałam cukier 132 :D jaka szczęśliwa byłam :D

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam pierwszy raz w szkole rodzenia do prawie 14, więc obiad z dwóch dań dziś przyjechał do mnie, a jutro też jemy na mieście. Nie ma co się przemeczac z obiadem powyżej 4x w tyg (chyba że macie dzieci ) ja jeszcze korzystam póki mogę

moni05 lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;)

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybaczcie uśmiech powyżej, może cześć mnie już nie kojarzy, bo od dwóch miesięcy nic nie pisałam, ale wszystko czytam! :) otóż pisać nie mogłam bo.. ciagle wyskakiwał mi błąd na stronie :D już myślałam, ze mnie zablokowalyscie :P hehe

U mnie i mojego Ignasia wszystko ok, chociaż skurcze przepowiadające już są dosyć dokuczliwe- w pierwszej ciąży tez tak szybko miałam, a teraz wiadomo jesCze dziecko, wiec się tak nie oszczędzam, ale z córka już w 30 tc leżałam w szpitalu z rozwarciem na 1 cm i wtedy tez dostałam sterydy na rozwój płuc, teraz robię już wszystko, żeby sytuacj Asie nie powtórzyła, ale wystraszona doświadczeniem kompletuje w pierwszej kolejności torbę do szpitala, do 30 tc chce mieć już spakowana, poza tym upały bardzo mi dokuczają, niskie ciśnienie, mąż dużo pracuje, a w mieszkaniu generalny remont od tygodnia, wiec mieszkamy u teściów :)

Za wszystkie trzymam mocno kciuki, za Basię w szczególności :) i za wyniki krzywych, ja już po i wynik mam super 79, 89 i 82 :)

moni05, Matka30+, KasiaP, Kookosowa, Karooo93, kasia1518 lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poniżej wklejam moja wyprawkę apteczna jeśli którejś by się miała przydać :) moja jest minimalistyczna w kosmetyki dla dzieci i powtarzam wszystko co miałam z córka :)

- podkłady poporodowe 60x90
    - majtki siateczkowe (zamawiał rozmiar większe niż nosze, bo są ciasne) 2x 5 sztuk
    - podpaski poporodowe bella
    - wkładki laktacyjne akuku (maja wgłębienie na sutek, co jest wygodne i są chłonne)
    - octenisept jest w domu
    - witamina d jest w domu- nie polecam w oleju, bo często powodują bóle brzuszka
    - probiotyk- jeśli podaje się mm zamiennie to również probiotyk powinienem być podawany przez dwa tygodnie
    - czysta lanolina lansinoh na sutki- można karmić piersią niezmywajac jej, stosowałam ja tez do pupy, na odparzenia, na rany, na oparzenia, najlepsze dobrodziejstwo jakie znalazłam :) jedna tubka na cały okres pieluchowania mi starczyła czyli 1,5 oku

I tyle :) pierwsze pół roku myłam córkę woda z łyżeczka oleju kokosowego i wszyscy się zachwycali jaka piękna skóra. Jeśli dziecko nie ma problemów ze skóra to odradzam emolienty to są po prostu produkty do skory problematycznej, a nie zdrowej :)

meerici, Cabrera, Jupik, sunshine03 lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia, miło Cię widzieć. Czasem się zastanawiałam co u Was, w sensie dziewczyn, które maja tylko „❤️„ na liście bo gdzieś je wcięło 😋 cieszę się, ze wszystko u Was w porządku 😊

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia witaj! Widzę że Twoja córeczka ma na imię Konstancja.Bardzo mi się podoba to imię ale powiedz jak się do niej zwracacie na co dzień?

• kalcia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni jak widać to problemy techniczne :P ale już się dodają komentarze, wiec mam zamiar być w stałym kontakcie.

Ammarylis mówimy do niej Kosia :) w żłobku panie mówią Kosiunia :) w podstawówce miałam Konstancję w szkole i bardzo mi się to imię podobało, zawsze mówiłam, ze nazwę tak córkę :) mąż tez był na tak i bardzo się cieszymy z tego imienia . Odradzali nam je, bo dziwaczne, ale decyzja była nasza , a my jesteśmy zakochani w naszej Konstancji <3

przedszkolanka:), moni05, ammarylis lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś w smyku w Arkadii co za porażka ile ludzi 😋 starsza obkupiłam, a dla malutkiej kombinezon tygrys ka za 17 zł 😊
    Muszę zajechać a plac Unii tam jest wszytko przejrzyste i ludzi mało 😊

moni05, Kookosowa lubią tę wiadomość

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam,że jak tak czytam o tych wcześniejszych porodach to sama jestem w obawie ... Ja się nie oszczędzam w ogóle, wręcz przeciwnie ciągle gdzieś latam u boku z Jaśkiem 🙄
    Mam też wrażenie,że nie zdążę że wszystkim ...
    Koleżanka obdarowała mnie ciuszkami i już pierwsza pralka poszła 😉
    Dostałam też wszelkie rzeczy do porodu, także już jestem nieco zaopatrzona i trochę mi lżej 🤣

moni05 lubi tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie ma reguły. Ja w ciąży z Ala nie oszczędzałam się wcale. Jeszcze do szkoły zaocznie chodziłam do końca 8 miesiąca... praca tez. Trenowałam i w ogóle. Urodziłam dwa tyg po terminie prawie...

Teraz jestem „na wolnym” od początku. Normalne obowiązki domowe. Nie ma chyba chwili ze mnie coś nie boli, nie strzyka etc. W ogóle nie jestem w formie po tym nowotworze i właśnie boje się, ze fizycznie nie dam rady.

I szczerze? Nie wiem czy teraz bardziej nie grozi mi przedwczesny poród. Jakoś bardziej zahartowana byłam, a teraz taka leniwa pipa. 😅

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 739 740 741 742 743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ