X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Jejku, mam to samo, jedzenie mi się zatrzymuje w połowie przełyku jeśli jest to cokolwiek więcej niż kanapka... A mi ciężko powiedzieć czy mam nisko czy wysoko brzuch, mam wrażenie, że jest jakoś tak 'normalnie' cokolwiek miałoby to oznaczać :)

Też tak mam! Cokolwiek nie zjem od razu rozsadza mi brzuch, który jest na wysokości chyba żeber.

Kaczorka lubi tę wiadomość

• kalcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga rozbawiłaś mnie z tymi celebrytkami :D ja w takim razie jak celebrytka :P bo jak tydzień po porodzie nas odwiedzali to byłam zawsze uczesana, umalowana i cera mi się bardzo poprawiła, włosy lśniące. Każdy mówił, ze wyglądam lepiej niż przed ciąża i tak tez się czulam :) do tego mąż, który chodził za mną napalony i zachwycał się dużymi piersiami :P hehe każda przeżywa inaczej.

Co do oddychania to tez mam już zadyszkę nawet jak mówię , a brzuch bardzo nisko, wiec to chyba po prostu... ciąża :D

Rano byłam u gina, szyjka miękka i w tydzień się skróciła z 4,5 na 3,6, jak za 4 tygodnie będzie poniżej 2,5 to szpital, wiec dostałam już nakaz odpoczywania. Dodatkowo tsh znowu skoczyło na 2,89 i mam pilne skierowanie do endokrynologa, który ma terminy na listopad :D hahaha

moni05, aga_ni lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Aga ni oczywiscie,że tak :) ja miałam i poród i połóg jak z marzeń,ale powiem Ci,że w ogóle się nie stresowałam . Nie wiem czemu,być moze kwestia charakteru,albo wlasnie tego czekania bo bardzo juz chcialam. W każdym razie lepiej myślec i nastawic się pozytywnie ;)

KasiaP ja od 2 tyg.zamawiam łóżeczko i sie zabrac nie moge😂 ale torbe Mommy bag kupilam 😍

Adella trzymaj sie tam!!
    Kokosowa ja o sklepach to nawet nie pomyslalam ;p ale pamoetam jak pierwszy raz na 15 min.wyszlam na dwór po tygodniu😂

A gdzie kupiłaś i za ile torbę? Tez się czaje na nią :)

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia, spróbuj endo w przychodni przyszpitalnej. Oni MUSZĄ znaleźć Ci termin w ciągu 7 dni. 😉 takie są nasze prawa, domagaj się tego.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się też ciężko oddycha, czegokolwiek nie zjem to już mam uczucie ciężkości i stania w przełyku, i najgorsze, że załączyła się senność- w ciągu dnia muszę iść na drzemkę, a z maluchem u boku niekoniecznie mam możliwość. Brzucha bardzo wysoko nie mam, co więcej wczoraj mnie młody tak nisko kopał, że już się zestresowałam, czy się nie dobija na zewnątrz- Kinga waliła zdecydowanie wyżej.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni właśnie wiem, jutro zamierzam rano po prostu pojechać do przychodni i wejść pierwsza ze swoim skierowaniem i zapytać czy mnie szanowna pani doktor przyjmie :D bo do listopada to ja już dawno urodzę :P

moni05 lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Będzie dobrze z tym połogiem:-) Przeżyjemy o to. Rozumiem to poczucie utraty niezależności to jest chyba normAlne. Dziecko największego poświecenia wymaga od nas kobiet. Ja sie już cieszyłam wielką wolnością, miałam mieć awans w pracy, planowaliśmy do Usa leciec i Izraela. Taki plan zwiedzania w końcu bez dzieci:-) tu bach nasza niespodzianka. Ale ciesze się i dziękuje Bogu i wiem że on nas przeprowadzi i da siłe. Bardzo chce nauczyć małego ssania smoka oraz picia z butli. To moja misja bo młode nie umiały i niw chciały a potem ja nawet wyjsc nie mogłam bez stresu.
    Chce te PODRZUCAĆ czesto ludziom by chetnie z innymi zostawał. Bo moja młodsza corka z nikim nid chciała zostawać tylko wrzask. No i chciałabym.nauczyć samodzielnego zasypiania:-). Ponoć jest ksiązka jakiegoś magika gdzie uczy o tym 4 trymestrze. Koleżanka polecała:-). Wiec nauczona doświadczeniem wiem co robić by było łatwiej aale i tak wszystko zależy od egzemplarza dziecka:-).
    W kwestii samodzielnego zasypiania mogę powiedzieć że ważne jest to żeby dziecka nie przyzwyczajać do bujania/lulania. Moja od początku zasypiala sama , karmiłam wieczorem i nawet jak nie usnela przy karmieniu, to odkladalam do łóżeczka i wychodziłam z pokoju A ona usypiala sama. Wiem że u mnie szpital zrobił w tej kwestii dużo bo była 17dni i tam panie położne i pielęgniarki nie lulaly- dziecko po prostu leżalo. A jak płakała to podchodzily i masowaly po brzuszku / plecach i ja później robiłam to samo- sprawdziło się ☺ I też córka jest bez smoczka

Jupik lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ta glukoza to dramat. W trakcie słabo, niedobrze. Wsiadlam do autobusu, usiadłam i czuję że mi coraz bardziej słabo. Jak pojawiły się mroczki przed oczami to wysiadlam. I mąż po mnie przyjechał. Idę odpoczywać.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    W kwestii samodzielnego zasypiania mogę powiedzieć że ważne jest to żeby dziecka nie przyzwyczajać do bujania/lulania. Moja od początku zasypiala sama , karmiłam wieczorem i nawet jak nie usnela przy karmieniu, to odkladalam do łóżeczka i wychodziłam z pokoju A ona usypiala sama. Wiem że u mnie szpital zrobił w tej kwestii dużo bo była 17dni i tam panie położne i pielęgniarki nie lulaly- dziecko po prostu leżalo. A jak płakała to podchodzily i masowaly po brzuszku / plecach i ja później robiłam to samo- sprawdziło się ☺ I też córka jest bez smoczka

U mnie to samo, nie znam czegoś takiego jak usypianie. Karmienie i sru do łóżeczka, ale od początku trzeba być konsekwentnym. Smoczek u nas był na noc, ale raczej już później.

kasia1518 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ciężko Was nadrobić! Cześć w ten piękny, chłodny dzień!

Ja z połogu najbardziej pamiętam skurcze przy karmieniu. Serio, myślałam, że znowu rodzę. Najgorsze jest to, że gdyby nie blog mamaginekolog i później zajęcia w szkole rodzenie, to nie wiedziałabtm, że jest coś takiego jak połóg. Mam wrażenie, że bardzo mało się o tym mówi.

Adella współczuję reakcji na glukozę. Wracaj do domu i wskakuj do łóżka :)

Dzisiaj uświadomiłam sobie, że jestem prawie obrobiona z wyprawką... A miałam się za to zabrać dopiero w sierpniu/wrześniu. W sobotę zrobiłam zamówienie apteczne dla mnie i Czarusia. Wyszło 400 zł 🤐 (a tak naprawdę to 655 zł, ale z tego 255 to mm dla starszego). Swoją drogą, koszt mleka jest cudownym motywatorem do karmienia piersią 😉
    Został mi do kupienia materacyk, koszule dla mnie i prześcieradła (czekam, aż będą w Lidlu, bo są super). Resztę rzeczy, których nie mam dopisuhe do listy prezentów. Jak ktoś zapyta, co kupic małemu na odwiedziny, to po prostu będę odhaczac z listy. Taki chytrus jestem :)

• adella1 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    U mnie to samo, nie znam czegoś takiego jak usypianie. Karmienie i sru do łóżeczka, ale od początku trzeba być konsekwentnym. Smoczek u nas był na noc, ale raczej już później.

Myślę że ma się szansę 50/50 że będziemy mieli takie dziecko😉

KasiaP lubi tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś to chyba oszaleje... od 10 dni jestemy z córką nad morzem... pogoda do d**y - pizga i zimno. Ale dziś to już masakra leje od rana. Jutro mam glukoze i dziś chce zrobić dzień bez cukru ( choć moja gin to mówiła żeby tylko czekolady nie jeść dzień przed badaniem) - A dziś w taka pogodę to podwójnie mi się chce słodkiego - chodzę z kąta w kąt i wszędzie widzę slodkie- to będzie ciężki dzień do przetrwania.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adella1 wrote:
    Myślę że ma się szansę 50/50 że będziemy mieli takie dziecko😉

Zobaczę jak będzie z małym i wtedy będę się wymadrzać, ale póki co uważam, że to nie kwestia jakim się jest dzieckiem tylko rodzicem ;-) Moja siostra ma 4 dzieci i też oczywiście każde inne, ale jeśli chodzi o usypianie- wszystkie były od początku ustawione tak samo. A, że jedno spało całą noc, inne się budziło co 2 godz.,no na to wpływu się już nie ma.

moni05 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, mysle, ze jeśli na codzień jesz słodkie to i dzisiaj możesz sobie na coś pozwolić. Wtedy badanie będzie bardziej miarodajne - jeśli będziesz jadła tak, jak normalnie :) bo chodzi o tolerancje tej glukozy właśnie 😊 wiec smacznego 😘

Odnośnie mm... jakie kupujecie jako awaryjne? Totalnie już nie mam rozeznania. Młoda (ale to 7 lat temu...) pluła bebiko, bebilonem i jeszcze jakimś innym na „B”... a zaakceptowała 4 podejście - NAN Pro.
    Nie wiem teraz, co kupić jako takie emergency w razie co. Czy zwykle bebiko jest „spoko”?

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zgodzę z Jupikiem. Bo moja Ala no i my, trzy córki mojej mamy, byłyśmy nauczone tego samego rytuału. Bo zasypianie to jest rytuał chyba, a właśnie to, co dalej w nocy zależy od konkretnego dziecka... ja wyłam co pół h, jak spałam to tata sprawdzał, czy oddycham, bo byłam tak cicho 🤷🏻‍♀️ Moja siostra do 4 roku życia budziła się na mleko, najmłodsza spała jak kamień, ale długo wstawała do łazienki po 2-3 razy, a moja młoda przesypiala cała noc ładnie (ale dopiero na mm), ale za to w ciągu dnia turbodrzemki po 30 minut, 2-3 w ciągu dnia i tyle.

Jupik lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni u nas był HiPP od samego początku :) podejrzewam że teraz jak nie pójdzie to też tak bedzid.

Kulam się do domu. Dzwonił kurier że będzie z paczkami za 30min z komodami. Jeszcze jednak dzisiaj nie odpocznę. Jak pomyślę że mam tyle rzeczy do zrobienia to mnie trafia cos...

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się bardzo ciężko oddycha. Jak próbuję się podnieść z leżenia na plecach to mam wrażenie, że się duszę. Idąc po s Ch odach muszę robić przerwę bo jestem zasapana.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Ja dziś to chyba oszaleje... od 10 dni jestemy z córką nad morzem... pogoda do d**y - pizga i zimno. Ale dziś to już masakra leje od rana. Jutro mam glukoze i dziś chce zrobić dzień bez cukru ( choć moja gin to mówiła żeby tylko czekolady nie jeść dzień przed badaniem) - A dziś w taka pogodę to podwójnie mi się chce słodkiego - chodzę z kąta w kąt i wszędzie widzę slodkie- to będzie ciężki dzień do przetrwania.
    A gdzie jesteś? Gdańsk? Bo u nas pogoda do niczego:-). Ale ja zamowiłam inną pogode niż upały wiec nie narzekam. Wole to.niż upały:-)

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Moni u nas był HiPP od samego początku :) podejrzewam że teraz jak nie pójdzie to też tak bedzid.

Kulam się do domu. Dzwonił kurier że będzie z paczkami za 30min z komodami. Jeszcze jednak dzisiaj nie odpocznę. Jak pomyślę że mam tyle rzeczy do zrobienia to mnie trafia cos...
    Ale dlaczego? W sensie sama chcesz skrecać komody i potem w nich ustawiać? Serio twoj mąż tego nie może zrobić? Albo nie chcesz z tym poczekać do jutra? Albo do przyszłego tygodnia? Ja mam calkiem inne podejscie. Jak nie mam na coś siły to nie robie bo swiat sie nie zawali. A jak zrobisz to nawet nikt tego nie doceni kochana wiec po co?

Jupik, Kookosowa, ManiaM, kasia1518 lubią tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny no ja chce sie nauczyc tej metody samodzielnego zasypiania. Moje zasypialy przy cycu a potem na rekach przy klepaniu w pupe. Nigdy inaczej. Czyli od czego trzeba zacząć? Nie nosić wogole? A kolyski itd? Nie powinno sie wsadzac? One mialy taką fajną i teraz też chciałam kupić. Taką z melodyjką co buja malucha.

‹‹ 746 747 748 749 750 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ