WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia, ja tez uznaje teorie 4 trymestru 😊 ja mówiłam o starszych dzieciach, jak moja córcia usypiała jak miała już powyżej roku. W sumie jako kilkumiesięczny szkrab tez wolała żeby się ja odłożyło i dało spokój ;)
    Nie mówiłam o noworodku 😊

Dzięki za wszystkie rady odnośnie mleka. 😊
    Jak kupię to już raczej mały kartonik choćby. Tak żeby było w razie „weekendu” na te dwa dni...

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    lekarz sie nazywal harvey karp, ksiazka najszczesliwsze niemowle w okolicy. Na cda jest tez film ktory to pokazuje z tym samym tytulem. Cala metoda nazywa sie 5s i mozna znalezc o tym na necie tez. Powodzenia :D

To info od koleżanki może ktoś się skusi:-)

My również właśnie to stosowaliśmy i polecam :) książkę czytałam jeszcze będąc w pierwszej ciąży.

Cabrera rozmiar s wzięłam, a mam 173 cm i wazę teraz 72 kg , przed ciąża ważyłam 63 kg i wszystkie ciążowe kupuje na rozmiar s :)

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera to i to są „podkłady”.
    Na łóżko bym wzięła teraz paczkę-dwie (po pierwszym porodzie nie używałam), a tych pospać tez ze dwie-trzy paczki, nie więcej. Nie wiadomo jak mocno będziesz krwawić. W domu mogą Ci już wystarczyć zwykle podpaski maxi. 😉

kalcia, Cabrera lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia jak padasz na pysk to wyciągasz cycka i idziesz spać :D hehe oczywiście jeśli zakładasz wspolspanie. Z nami córka spała ze względu na strach o smierć łóżeczkowa, bliskość i o moja wygodę. Dzięki temu zawsze wyspana byłam :P a jak kulka nocy się zdażyło, ze mała nie mogła zasnąć to w ruch szła właśnie ta metoda 5s i mąż to robił :P a koszule na prawdę polecam. Ta różowa zostawię do domu raczej, ale ta szara jest taka fajna, ze jeszcze domówie granatowa i wezmę do szpitala.

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Umwemhe :D w zyciu :D po prostu jak idę przez mieszkanie to widzę 10tys rzeczy do zrobienia. Krzysiek jutro z moim tatą będą skręcać komody. Ja się tego nie tykam! Ale trzeba stare biurko opróżnić. Chce zrobić porządek w ubraniach. I obiad zrobić ;)

A napisała do mnie znajoma. Ma do sprzedania fotelik samochodowy maxi Cosi Citi i się zastanawiam czy nie wziąć za 250zl. Zgłębiłam tajniki internetu i wyszperalam że ten fotelik z wózka nie ma atestów... :/

Też kupuje maxi cosi citi. Na babyhit jest NOWY za 310 zł, więc raczej za 250 zł nie opłaca się kupić uzywanego

moni05 lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    f891ceae60f7.jpgNova polecam koszule do karmienia od Doctor nap, które tu dziewczyny polecały i sama zamówiłam. Przyszła i jest świetna jakość i wygodna, krój super- wyglada w sumie jak sukienka trochę i jest cała po długości rozpinana na napy :)

bcd92a27ad8b.jpg

094a821c937e.jpg

I jescze taka różowa typowa do karmienia :)

f891ceae60f7.jpg

Też mam ta różowa, jest super ;)

kalcia lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Ja mam kolejny trudny dzień pogodzenia wszystkiego. Żle mi się oddycha, żle śpi , źle siedzi, chodzi i kurwa wszystko źle i ogólnie uważam, ze trzeba byc masochistą żeby lubieć stan ciaży (w sensie fizycznym bez urazy dla kogoś). I jak mąż mi powie kiedys, ze chce 3 dziecko to każe mu je sobie zrobić z inną kobietą. Dziecko mnie tak kopie, że mam wyrażenie że bedę mieć dziurę w brzuchu (niech kopie bo wiem, że szystko ok ale nie jest to łatwe gdy siedzi się na spotkaniu negocjacyjnym i Ci brzuch faluje tak, że aż widać :/

Wyprawka u mnie to chyba 1 sierpnia zacznę robić.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja była lulana. Do półtora roku miala swoj rytuał. Kąpiel, pielęgnacja, mleczko i podusia mamusia na rączki, smoczek, tetrowa pieluszka przy buzi i szumis. Potem już była ciężka więc rytuał ten sam ale zamiast na rękach to kładłam się obok i zasypia przytulona.
    Judka z tych dzieci co są nie odkladalskie. Ale rytuały są bardzo ważne dzircko łapie nawyki. Teraz chociażby nie wiem co ona sama chce się myć o 19.00 i o 20 mamy wyciszanie.

kalcia lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Irka Przyjaciółka

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Dawno nie pisałam, ale się urlopujemy. Wprawdzie tylko u rodziców i teściów, ale jednak :)

U mnie polog przebiegł łagodnie, po dwóch tygodniach miałam już tylko lekkie plamienia. Nie martwcie się na zapas, wszystko przetrwamy :)
    Z usypianiem to zależy jakie dziecko nam się trafi. Niektóre potrzebują więcej bliskości. Z Mania nie miałam problemów, do czwartego miesiąca spała że mną w łóżku, ale to przez moją wygodę, wyjelam cyca i już :) No i mąż pracował na nockach, to miałam wolne łóżko. W dzień bez problemu zasypiala sobie sama w łóżeczku, albo grzecznie leżała. Piła bebilon, chociaż podejrzewam, że każde by jej pasowało. Mam nadzieję, że ta mała też taka będzie.

Teraz się martwię jak ogarnę dwójkę, mąż wychodzi o 12tej do pracy, wraca przed północą i sama będę musiała ogarniac spacery, jedzenie, kąpiele, mam trochę obaw.
    I ruszyłam z wyprawka, powyciagalam ubranka po małej, trochę dokupilam. Aż mam ochotę już poprac, ale jeszcze za wcześnie :)

sce8joy.png
    di3k7n9.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP wrote:
    Co do usypiania to najbliższe jest mi podejście Kalci. Ale nie nastawiam się na nic, bo jak będę padać na nos to przecież odłożę do łóżeczka :D zresztą ja się w ogóle na nic nie chcę nastawiać, chcę zobaczyć po prostu co nam wspólnie najlepiej podpasuje i nie dołować się potem,że któreś moje założenie się nie sprawdziło :)
    A te koszule śliczne! Chyba też sobie zamówię :)

Mam bardzo podobne podejście!!! Tyle ile Mam tyle teorii i sprawdzonych sposobów a maluch i tak może mieć inny rytm, albo my inaczej zareagujemy i tyle. Nie nastawiam się na nic. Mam jakieś swoje chęci typu żeby maluch spał w łóżeczku, ale nie wykluczam, że przy skrajnym zmęczeniu wezmę go do łóżka i będę tak samo szczęśliwa jak tylko maluszek będzie zadowolony i bezpieczny :) Myślę, że każda metoda jest super jeżeli powoduje szczęście i u rodziców i u dziecka.

Co do koszul rewelacyjne! Jaki koszt??

moni05 lubi tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Ja się zgodzę z Jupikiem. Bo moja Ala no i my, trzy córki mojej mamy, byłyśmy nauczone tego samego rytuału. Bo zasypianie to jest rytuał chyba, a właśnie to, co dalej w nocy zależy od konkretnego dziecka... ja wyłam co pół h, jak spałam to tata sprawdzał, czy oddycham, bo byłam tak cicho 🤷🏻‍♀️ Moja siostra do 4 roku życia budziła się na mleko, najmłodsza spała jak kamień, ale długo wstawała do łazienki po 2-3 razy, a moja młoda przesypiala cała noc ładnie (ale dopiero na mm), ale za to w ciągu dnia turbodrzemki po 30 minut, 2-3 w ciągu dnia i tyle.
    U nas ostatecznie Bebilon, zaczynaliśmy od Pro-nan, NAN , potem Hipp ( po tym u nas było najgorzej bo bardzo ulewla A mi przeszkadzał zapach bo to jak pasza dla mnie smierdzialo) i w końcu na Bebilonie wszystko było ok i tak do dziś.

moni05 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    hej Ja mam kolejny trudny dzień pogodzenia wszystkiego. Żle mi się oddycha, żle śpi , źle siedzi, chodzi i kurwa wszystko źle i ogólnie uważam, ze trzeba byc masochistą żeby lubieć stan ciaży (w sensie fizycznym bez urazy dla kogoś). I jak mąż mi powie kiedys, ze chce 3 dziecko to każe mu je sobie zrobić z inną kobietą. Dziecko mnie tak kopie, że mam wyrażenie że bedę mieć dziurę w brzuchu (niech kopie bo wiem, że szystko ok ale nie jest to łatwe gdy siedzi się na spotkaniu negocjacyjnym i Ci brzuch faluje tak, że aż widać :/

Wyprawka u mnie to chyba 1 sierpnia zacznę robić.

Hahah ja tak miała w pierwszym trymestrze - tak go źle znosiłam, że zarzekałam się, że Juka będzie jedynaczką i żadna siła mnie nie zmusi żeby jeszcze raz zajść w ciążę, ale z drugim trymestrem i teraz już w trzecim zapomniałam o tych stanach i znowu wróciła chęć rodzeństwa za jakiś czas :) Oczywiście również bywają dni gdzie płaczę "że już nigdy więcej" :D

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    A gdzie jesteś? Gdańsk? Bo u nas pogoda do niczego:-). Ale ja zamowiłam inną pogode niż upały wiec nie narzekam. Wole to.niż upały:-)
    Jeszcze wyżej 100km - okolice Słupska- najbliżej nadmorska miejscowość to Ustka. Tyle dobrego że jestem u rodziców i nie musiałam wydać pieniędzy na wakacje bez pogody.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak koszule naprawde ładne. Też sobie zamowie:-)
    Ja wiem że metod jest dużo ale mi chodzi o efekt końcowy:-) czyli dziecko ktore zasypia samo i spi całą noc hehhehehe. Tak sie smieje i mowie że przy 3 dziecku takie coś powinno już być w gratisie:-). Ja też karmiłam na spiąco. Bardzo to było wygodne
    Ja sprobuje zrobić mixa tych wszystkich metod. Chcialabym nosic w ciągu dnia i chustować a w nocy niech wie że odkladam i ma spac i to najlepiej do rana:-) wiec metoda Jupika mi pasuje. Ale nie wiem jak to karmienie na spiocha potem czy to nie zabuża całego schematu.

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia, ja bym tę różową do szpitala brała, pasuje Ci ten kolor :) a łóżeczko dostawne będzie, więc pewnie tak będę robić jak mówisz :D
    Aaga, najlepiej tak :) z za dużych oczekiwać się potem załamanie bierze

• kalcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koszule u nich na stronie są teraz w promocji wszystkie, te dwie które ja kupiłam po 65 zł około były :) a jakość na prawdę bardzo dobra. No i ta szara ma kieszonkę co dla mnie jest hitem do szpitala :D

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia właśnie tak się czuje w niej infantylniw trochę jak na szpital :D jak córkę rodziłam to miałam 22 lata i przy wypisie lekarz chciał czekać na rodziców, bo myślał, ze jestem niepełnoletnia :D to teraz chciałam trochę poważniej wyglądać :P

KasiaP lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    U mnie był rytuał cały. Kąpiel, przewijanie, cyc i do łóżka, to co w pokoju przy 1 lampce i ciszy. Początkowo też jej trochę śpiewałam jak karmiłam, ale tylko na początku. Jak nie zasnęła na cycu, nie nosiłam, nie bujałam, tylko wsadzalam do łóżeczka i gasilam światło. W życiu bym żadnych melodyjek nie włączała, ani szumów, ani światełek. Pierwsze doby nie czaiła bazy i początkowo odłożona poplakiwala. Siedzieliśmy wtedy przy niej i trochę do niej mówiliśmy,a po odczekaniu chwili (nie od razu, bo czasem chwilę pokwilila i już spała) brałam ją na ręce, mówiłam coś ciepłym głosem, żeby się uspokoila, i z powrotem do łóżeczka. I tak do znudzenia, aż sama w łóżeczku nie usnęła. Bez noszenia, bujania i o zgrozo, bez brania jej do swojego łóżka. Kolejne doby były coraz lepsze, a potem to już dziecko jakby zrozumialo, że to jest miejsce i pora na spanie i jest bezpieczna-i włożona do łóżeczka po prostu w nim sobie leżała, aż do usniecia. Przez kamerkę tylko patrzyliśmy jak jej się coraz bardziej zamykają oczka. Bardzo szybko to osiągnęliśmy, nie wiem czy już nie po 1 tyg.zycia. I tak jest do dziś (z tym wyjątkiem, że jak nie chce jej się spać to nie leży tylko wstaje sobie, śpiewa, bawi się pluszakiem, i tak przebimba z pół godz.az sama padnie ;-) ). Tak czy siak nasz wkład w usypianie- zero.
    U nas podobnie jak u Jupik. Tyle że pierwsze dni 17 dni w szpitalu. Ale po powrocie wypracowalismy rytuał który powtarzał się codziennie właśnie kąpiel, pielegnacja, butelka ( i tu czas na tulenie) i do łóżeczka. Też bez żadnych melodyjek. Jedynie lampka w łóżeczku taka granatowa gwiazdka była żebym ja widziała ( zresztą teraz mam swoją lampkę włączoną bo wygodnie mi tak że podniose głowę i widzę co się z nią dzieje że np. Zakneblowala się w szczeblach). Do dziś to funkcjonuje wie że po kąpaniu, zje i idzie spać - choć teraz to jak karmię to już leży sama na łóżku A nie u mnie na rękach i po zjedzeniu odwraca się na boczek ja ja masuje i śpiewam kolysanke- dosłownie 5min to zajmuje i potem odkladam do łóżeczka. I dodam że jak miała 2.5mc to przesypiala mi całe noce od g.20 do 6 rano bez ani jednej pobudki i karmienia. Zmieniło się jak przyszedł 8mc życia wtedy budziła się raz ok 3 zjadła butlę mleka i spała dalej. Teraz podaje mleko 2 razy w nocy ok 1 i ok 5 , ale wybudza się częściej bo rzuca się po łóżeczku , wali w szczeble i się budzi . Także początki były super- jakbym nie miała dziecka, wieczory wolne, noce przespane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 15:55

Jupik lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia świetne te koszule, aż żałuje że już mam bo bym się skusiła :)

Dziewczyny, fajnie że swoje połogi opisujecie; dzięki temu nie będę się na nic nastawiać, bo może być różnie.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rytuały są potrzebne ale, wszystko zależy od tego jakie dziecko nam się trafi. Jedni mają tzw. aniołki które same leżą grzecznie w łóżeczku i ładnie zasypiają bez ceregieli a innym się trafi dziecko nieodkładalne i nie pomoże przeczytanie pięciu książek 🙂Po 3 cim tygodniu część dzieci ma kolki i to dopiero zaczyna się jazda bez trzymanki. Ale nie ma się co martwić na za pas. Za trzy miesiące wszystko się okaże.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

‹‹ 748 749 750 751 752 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ