X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe dzięki ;)
    w sumie to też chętnie popatrzę na tą dietę co Ci prześle :)

Oni skręcają a mnie spanie bierze... Znowu pół dnia, jak skończyłam robić, łapią mnie skurcze... Aż się boje wizyty 25ego. Czuję że może się skończyć nakazem leżenia w domu.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Kalcia piękna ta koszula!
    Myślalam nad nią ale zamowilam ostatecznie inną z szlafrokiem i czekam własnie na paczke ;)

Co do podejścia mam identyczne ;) moja córka do tej pory zasypia ze mną, lubi się przytulic,posłuchac bajki i kolysanki wiec czemu mamy tego nie robić. Wiadomo,ze przy drugim bedzie inaczej juz,ale te chwile zostaną takie nasze ;)

No właśnie te chwile takie nasze zostaną <3 moja 2,5 latka robi się już taka niezależna, ze już nie mogę się doczekać tego tulenia i karmieni piersią cały dzień , wspaniałe to wspominam i tez wychodzę z założenia, ze trzeba cieszyć się chwila, bo te dzieci tak szybko rosną... my tam z mężem uwielbiamy spać z córka, ona przed snem mówi, ze nas kocha, całuje tysiąc razy a jak zaśnie to ja przenosimy, albo zasypia u siebie a w nocy przychodzi i nam to pasuje. Mąż wręcz w nocy się budzi i jak widzi, ze już 4 np a Kosia jeszcze nie przyszła to idzie do niej zajrzeć i dla mnie to takie cudowne, ze aż się rozpływam teraz <3 albo to hormony ciążowe hehe

przedszkolanka:), Kookosowa lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1518 - będę jutro trzymała kciuki <3

Ja już glukozę zakupiła, przejdę się chyba w czwartek...

kasia1518 lubi tę wiadomość

• Jupik Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Jupik ja jej też podaje butelke z wodą jak się budzi częściej niż te 2 razy ale u nas to traktuje jako smoka ... pociumka A wody nie pije. Czasami też jak mam mocniejszy sen i ona mnie wybudzi to też dam butelkę z wodą i idę robić mleko. Bo z reguły mleko robię sobie wcześniej i tak minie 15-20 min a ona się budzi i ja wtedy jestem przygotowana. Twoja kilka miesięcy starasza więc mam nadzieję że u nas też wrócą całe noce przespane. Jak mi przyjdzie wstawać do Zosi i drugiej córki to będę miała masakre, choć mąż już zadeklarował że on śmiało bierze opiekę nad starszą, teraz też się poczuwa cały czas bo często on wstaje w nocy i robi mleko - także opieka po obu stronach.

A w ciągu dnia ile je i czy normalne (pełnowartościowe) posiłki? Ja też tego zaczęłam pilnować, żeby w dzień mi się porządnie najadala. Więc może i to przyniosło u nas efekt. A w nocy to mleko robiłam coraz słabsze-nie od razu woda i nie oprócz tego woda. Po prostu pierwszej nocy z 4 miarek (zamiast 5), i codziennie schodziłam w dół.
    U mnie też było założenie, że mąż wstaje do starszej jak będzie to drugie ;-) no ale mu się upiekło. Może też do tego czasu uda wam się ją przestawić.

kasia1518 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    No właśnie te chwile takie nasze zostaną <3 moja 2,5 latka robi się już taka niezależna, ze już nie mogę się doczekać tego tulenia i karmieni piersią cały dzień , wspaniałe to wspominam i tez wychodzę z założenia, ze trzeba cieszyć się chwila, bo te dzieci tak szybko rosną... my tam z mężem uwielbiamy spać z córka, ona przed snem mówi, ze nas kocha, całuje tysiąc razy a jak zaśnie to ja przenosimy, albo zasypia u siebie a w nocy przychodzi i nam to pasuje. Mąż wręcz w nocy się budzi i jak widzi, ze już 4 np a Kosia jeszcze nie przyszła to idzie do niej zajrzeć i dla mnie to takie cudowne, ze aż się rozpływam teraz <3 albo to hormony ciążowe hehe
    Dokładnie. Moja ma prawie 4.5 latka a ja wciąż wspominam poród jak wczoraj...no i kiedy to zleciało? Oczywiście były cięższe chwile zmęczenia,jej niespania (od początku problemy) itp.,ale jak już zasypia wtulona, mówi właśnie kocham ,daje buziaki... niezastąpione <3 jeszcze chwila i sama nie będzie chciała, będzie chciała sama spać więc trzeba korzystać haha :D

kalcia, Kookosowa, _nova lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jetem zla... nasiedzialam sie dzis na tej IP strasznie dlugo, a moj gin mial 3 nieplanowane cc jedna za druga i tylko zszedl do mnie powiedziec, ze nie da rady mnie 'obsluzyc' i poprosi innego doktorka. A ten inny doktorek wcale mi sie nie podobal, jakos nie wzbudzil mojego zaufania. Jego zdaniem piekna, dluga szyjka, a jak pozniej spojrzalam to spadla z 38 na 32 w 2 tyg no i mi sie to nie podoba, a tamten sie nawet nie zajaknal. Twierdzi, ze lozysko wcale nie nisko, ze owszem jest jakies podluzne, no i moze to dlatego jeden plat wydawal sie nisko na usg 2 tyg temu, ale takie to wszystko bylo bez przekonania. No nic, wiem, ze nie ma dramatu, ale spokojna to ja bede chyba dopiero za 2 tyg jak zobacze sie z moim ginem na normalnej wizycie

Ahh, nobi skoro tam tyle siedzialam to co by czasu nie marnowac jak sie zwolnilo KTG to mnie podlaczyli i zdecydowanie Nina chyba nie lubi, bo co chwile skopywala te sondy z brzucha, musialam obiema rekami trzymac, a ta przez cale 20min w nie kopala. Nawet w opisie do KTG bylo zdanie, ze w zapisie uwidocznione liczne ruchy plodu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 20:40

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny,ciężko Was nadrobić😉ale Wasze radę są nieocenione!czy Wam też tak ciężko?kurcze tak dobrze się czułam cały 2trymestr a teraz ciągle chce mi się spać,ciężko mi chodzic,oddychać byłam dziś na chwilę w pracy i wróciłam taką zmęczona że z łóżka nie mam siły się podnieść.A Wy jak się czujecie?

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga82 wrote:
    Część dziewczyny,ciężko Was nadrobić😉ale Wasze radę są nieocenione!czy Wam też tak ciężko?kurcze tak dobrze się czułam cały 2trymestr a teraz ciągle chce mi się spać,ciężko mi chodzic,oddychać byłam dziś na chwilę w pracy i wróciłam taką zmęczona że z łóżka nie mam siły się podnieść.A Wy jak się czujecie?

U mnie dokładnie to samo, tyle że moją pracą jest moje dziecko ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tą szyjkę tak dokładnie to wam mierzą dopochwowym usg czy takim przez brzuch? Chyba w środę idę na to 3 ciążowe i chcę, żeby mi dokładnie zmierzył.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik powiem Ci że Was naprawdę podziwiam jak Wy dajecie radę z tymi Waszymi maluchami🙃ja opiekowałam się chwilę bratankiem 3latkiem to już po 3h miała dość.I potrzebowałam pomocy,a Wy od rana do wieczora szacun!!!

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Dziewczyny, tą szyjkę tak dokładnie to wam mierzą dopochwowym usg czy takim przez brzuch? Chyba w środę idę na to 3 ciążowe i chcę, żeby mi dokładnie zmierzył.
    Mi tylko mierzyli na badaniach prenatalnych,a na wizytach mój ginekolog bada mnie na samolocie i mówi szyjka długa twarda zamknięta ale nie mierzy jej i nie podaje ile ma cm.Tak sobie myślę że już tyle tych szyjek wymacal że mu pomiar nie potrzebny😉chociaż trochę mnie to martwi bo wolała bym mieć sprawdzone i zmierzone.

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój najpierw bada na fotelu ręcznie, później wkłada coś chyba ten wziernik i zagląda, a później robi usg dopochwowo i mierzy szyjke, a później usg przez brzuch. Ale z tą szyjka to też mi się wydaje że zależy jak mu się zmierzy no ale skoro mówi że jest dobrze to nie zostaje mi nic innego jak mu wierzyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 21:33

syy26iye928jhyb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, mi zawsze mierzy usg przezpochwowo - mierzy dokładnie długość i ogląda ujście. A wcześniej na fotelu jeszcze sprawdza miękkość i jak to mówi "wydolność".
    Dla mnie to mało czytelny obraz - kiedyś mi pokazywał na ekranie jakiś lejek i tłumaczył właśnie co i jak, ale to już wyższy poziom wtajemniczenia w usg ;)

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój sprawdza szyjkę przez dopochwowe usg. Długość zmniejszyła się z 3,8 do 3 cm w 5 tyg, ale jego zdaniem to dobra długość i nic się nie dzieje. Na fotelu to oglądał mnie w 7tc.
    Jak czytam jak dokładnie badają was lekarze, to zastanawiam się czy mojego zbyt dużym zaufaniem nie obdarzyłam :)

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Mój sprawdza szyjkę przez dopochwowe usg. Długość zmniejszyła się z 3,8 do 3 cm w 5 tyg, ale jego zdaniem to dobra długość i nic się nie dzieje. Na fotelu to oglądał mnie w 7tc.
    Jak czytam jak dokładnie badają was lekarze, to zastanawiam się czy mojego zbyt dużym zaufaniem nie obdarzyłam :)
    Ja się też nad tym zastanawiam, czy nie bardzo ufam mojemu. Ale zmieniam go od sierpnia więc zobaczymy

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm. To ja szyjkę miała mierzona dopochwowo raz na połówkowym USG.
    Tak to bada mnie na fotelu i też mówi " szyjka zamknięta,twarda"
    Zobaczymy ją w środę.
    Z Jasiem przez całą ciążę nie miałam badanej długości szyjki ... 🙄

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik piona ;) nie mówię, że zostawiasz płaczące dziecko, ale wiem, że i taki system usypiania noworodka funkcjonuje. Moja siostra tak zostawiała mojego siostrzeńca... nikomu nie życzę słuchać takiego płaczu... :( w sumie to był taki trend chyba z 6 lat temu. Pewnie teraz by już tego nie powtórzyła.

Kupiłam dwie koszule doctor nap :) dzięki za polecenie, dam znać, jak przyjdą. Nawet moja mama sobie jedną zamówiła (też do karmienia haha) :p

Jupik lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowaliśmy się na ten maxi Cosi City. Fajnie bo wiemy, że od dobrych znajomych. Wypadków nie mieli. A ma fajne recenzje i ogólnie dobrze wypada w testach. Może nowy kosztuje 70zl więcej ale mimo wszystko. Teraz te meble i się już splukalismy że wszystkiego. Więc każdy oszczędzony złoty się przyda. Do tego w prezencie będą ubranka i leżaczek :) i tym sposobem nie będzie trzeba wozić lezaczka i kupować drugiego do moich rodziców, bo drugi będę mieć od siostry bratowej i on tam będzie sobie czekał na przyjazdy.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą szyjką to mi baba z enelmedu też sprawdza tylko fizycznie czy twarda i zamknięta. A koleś u którego robię usg prywatnie robi usg przez brzuch i mi na wypisie daje, że szyjka prawidłowej długości, ale nie pisze jakiej i czy on to mierzy i jak - nie wiem.. W środę zapytam.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:57

‹‹ 750 751 752 753 754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ