Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Może dziewczyny które rodziły wstawmy listę do bierzemy do szpitala. Potem nowe mamusie coś sobie wybiora. Bedzie łatwiej. A już niedługo pakowanie nas czeka
A więc ja zabieram dla dziecka
-kocyk
- dwa komplety ubranek ( 1 pajacyk i 1 zestaw body plus śpiochy) każdy komplet osobno zapakowany w torebkę z pampersem plus tetra ( po porodzie jak Monia pisze można być lekko nie wstanie myśleć i łatwiej dać taka gotowa torebkę schowana z bocznej kieszonki torby
- paczka pampersów 1 plus mokre chusteczki
- jedne niedrapki ( córką miała takie pazurki że miała szramę na policzku)
- smoczek
Dla mnie
- koszula z Pepco do porodu ( jak ktoś ma dużego męża zakosic mu zwykły t-shirt)
- 2 koszule do karmienia
- bluza zamiast szlafroka
- klapki gumowe
- majtki z siatki opakowanie
- podkłady na łóżko 3 szt
- podkłady w majtki opak.
- ręcznik kąpielowy i do buzi mały
- mydełko plus szampon
- szczoteczka i pasta do zębów
- dowód i dokumenty prowadzenia ciąży. (Ostatnie badania)
Co mąż dowiezie
- wodę i prowiant po porodzie po co ma się w torbie kisić i łapać bakterie
- ubranie do wyjścia dla mnie i dla dziecka ( nie płać za szatnie jak może wozić w bagażniku )
Myślę że wszystkoale jak sobie coś przypomnę to edytuje
Cabrera lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
No ja to się nie wypowiadam bo nie mam żadnej listy do szpitala
posiłkować się będę waszymi listami i tym co będzie na stronie szpitala.
Aaga no właśnie tak myślę czy nie pojechać. Ale pisałam na ich stronie i zapraszają od pon do pt od 9-13 ale żeby się wcześniej skontaktować z Panią położna.
Za chwilę przyjadą monterzy z łóżkiem żeby składać... A ja się chyba sama złożyłam... Schylilam się do szuflady, żeby sachować siatkę i myślałam że się nie wyprostuje... Coś mi w lędźwiach przeskoczylo -
A więc moja lista (póki co) oparta na moim doświadczeniu (ale jak przez mgłę 😅):
Dla mnie:
1. Koszula do porodu (zupełnie byle jaka, zakrywająca pupę (bo bez majtek się rodzi) i fajnie jak jest rozpinana.
2. Woda z „dziubkiem” do picia (ze dwie butelki)
3. Coś do przegryzienia
4. Gumki do włosów
5. Chusteczki suche i nawilżane
6. Balsam ochronny do ust
7. Piłeczka do masażu pleców
8. Dokumenty: dowód osobisty, wyniki badań wymagane przez szpital, karta ciąży, skierowanie, NIP pracodawcy
Po porodzie:
Koszule rozpinane 2-3 szt
Szlafrok cienki
Kapcie
Skarpetki
Klapki pod prysznic
Tantum rosa w atomizerze do psikania 🍑
Kosmetyczka (wg uznania)
2 ręczniki (mały i duży)
Majtki siatkowe
Majtki zwykle w razie co
Podpaski/podkłady poporodowe
Ładowarka i telefon
Poduszka jasiek
Papier toaletowy
Chusteczki higieniczne
Stanik sportowy (ja takich używam do karmienia, łatwo wydobyć cyc i nie cisną, w dodatku tanie - zwykle z pepco)
Wkładki laktacyjne
Sztućce, kubek, herbata/kawa (u nas jest pokój socjalny, można mieć swoje i sobie zaparzyć i przechować jedzenie w dowolnym momencie)
Laktator (jeśli jesteśmy w szpitalu dłużej, czyli w trakcie nawału.
Dla synka:
Pampersy rozmiar 1 - 1 paczka
Chusteczki nawilżane (ja mam te water wipes(?) - 1 paczka
3 pajace
3 body z długim rękawem
2 cienkie, bawełniane czapeczki
1 x niedrapki
2 x nieuciskające skarpetki
Rożek
Pieluchy tetrowe 2-3 szt.
Smoczek
Dla męża wygody W TYM pakuje jeden zip-Bag podpisany markerem „pierwsze ubranko” i szykuje tam jeden zestaw, a drugi zestaw, w drugim bagu zostaje w domu, na nosidełku, razem z kombinezonem, kocykiem i cieplejsza czapeczka jako „ubranka na wyjście”.
Dodam tez, ze dobrze jest w domu zostawić uszykowane ubrania na wyjście dla siebie. I tez mąż dowiezie. Oni maja średnie pojęcie co do tego, w czym będzie Wam wygodnie po porodzie.
Na bank o czymś zapomniałam, ale wiecie. Połączymy siły 😊
Cabrera, sunshine03, kalcia, Kookosowa lubią tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Hej dziewczyny. Ja byłam dzisiaj na przepływach. W główce ok. W pepowinie lekarka powiedziała że niezłe. Wody płodowe w normie. Szyjka ponad 3cm twarda i zamknięta. Wiec walczymy dalej😊 We wtorek pomiary i zobaczymy co tam słychać więcej.
Kiniorek91, Cabrera, Karooo93, moni05, KasiaP, Dominika32, Sarrrra, kkkaaarrr, sunshine03, Goemi, kalcia, Kookosowa, adella1, ammarylis, kasia1518, meerici, wiktoriaa, ManiaM, Jupik, mia4444, aga_ni, przedszkolanka:), Zimri, japonka, Awaria_90, Kasiulina lubią tę wiadomość
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
adella1 wrote:Hej. Akurat cieplote to na karku dziecka się sprawdza. Zimne ręce o niczym nie świadczą🙂
U nas w szpitalu akurat ubranka swoje dają, trzeba mieć tylko pieluszki i mokre chusteczki. No i na wyjście ubranko, ale to już ktoś przywiezie.
U nas nawet chusteczki i pieluszki dawali. Tylko ciuchy ma wyjście trzeba było mieć .moni05, adella1 lubią tę wiadomość
kasia1518
-
moni05 wrote:A więc moja lista (póki co) oparta na moim doświadczeniu (ale jak przez mgłę 😅):
Dla mnie:
1. Koszula do porodu (zupełnie byle jaka, zakrywająca pupę (bo bez majtek się rodzi) i fajnie jak jest rozpinana.
2. Woda z „dziubkiem” do picia (ze dwie butelki)
3. Coś do przegryzienia
4. Gumki do włosów
5. Chusteczki suche i nawilżane
6. Balsam ochronny do ust
7. Piłeczka do masażu pleców
8. Dokumenty: dowód osobisty, wyniki badań wymagane przez szpital, karta ciąży, skierowanie, NIP pracodawcy
Po porodzie:
Koszule rozpinane 2-3 szt
Szlafrok cienki
Kapcie
Skarpetki
Klapki pod prysznic
Tantum rosa w atomizerze do psikania 🍑
Kosmetyczka (wg uznania)
2 ręczniki (mały i duży)
Majtki siatkowe
Majtki zwykle w razie co
Podpaski/podkłady poporodowe
Ładowarka i telefon
Poduszka jasiek
Papier toaletowy
Chusteczki higieniczne
Stanik sportowy (ja takich używam do karmienia, łatwo wydobyć cyc i nie cisną, w dodatku tanie - zwykle z pepco)
Wkładki laktacyjne
Sztućce, kubek, herbata/kawa (u nas jest pokój socjalny, można mieć swoje i sobie zaparzyć i przechować jedzenie w dowolnym momencie)
Laktator (jeśli jesteśmy w szpitalu dłużej, czyli w trakcie nawału.
Dla synka:
Pampersy rozmiar 1 - 1 paczka
Chusteczki nawilżane (ja mam te water wipes(?) - 1 paczka
3 pajace
3 body z długim rękawem
2 cienkie, bawełniane czapeczki
1 x niedrapki
2 x nieuciskające skarpetki
Rożek
Pieluchy tetrowe 2-3 szt.
Smoczek
Dla męża wygody W TYM pakuje jeden zip-Bag podpisany markerem „pierwsze ubranko” i szykuje tam jeden zestaw, a drugi zestaw, w drugim bagu zostaje w domu, na nosidełku, razem z kombinezonem, kocykiem i cieplejsza czapeczka jako „ubranka na wyjście”.
Dodam tez, ze dobrze jest w domu zostawić uszykowane ubrania na wyjście dla siebie. I tez mąż dowiezie. Oni maja średnie pojęcie co do tego, w czym będzie Wam wygodnie po porodzie.
Na bank o czymś zapomniałam, ale wiecie. Połączymy siły 😊
podpisane pierwsze ubrank, zeby mąż się nie pomylił?
Ja jutro jadę do borów a potem do gdanska i musiałam meżowi zrobić liste zadan jak do malego dziecka. Faceci są nieogarnieci.moni05 lubi tę wiadomość
-
Basiu cudowne wiadomości! Na takie czekamy. ❤️ To silny chłopak, poradzi sobie. Dbajcie o siebie 😘 już bliżej niż dalej!
Brunetka faktycznie jest drobna 😉 a jaki termin wychodził Ci z USG I trymestru? Bo wiesz, z OM może być różnie... późniejsza owulacja, późniejsze zagnieżdżenie i nawet 2 tygodnie może być takiego „poślizgu” z terminem i Twoja ciąża może być po prostu młodsza. Jeśli lekarz mówi żebyś się tym nie denerwowała to się nie denerwuj. Mogła być tez dziwnie ułożona, trochę zgięta itd. Wiec może zwykły błąd pomiaru.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Sarrrra wrote:podpisane pierwsze ubrank, zeby mąż się nie pomylił?
Ja jutro jadę do borów a potem do gdanska i musiałam meżowi zrobić liste zadan jak do malego dziecka. Faceci są nieogarnieci.
No a jak 😁 to jego pierwsze dziecko, pierwszy poród itd. On już się przejmuje bardziej niż ja. Na bank ma syndrom kuwady. Tyje, wstaje siku w nocy częściej niż ja 😂
Chce mu ułatwić wszystko jak najbardziej się da, zreszta to tez moje zboczenie. Mam manie tworzenia list i podpisywania wszystkiego, pakowania osobno etc. 😁aga_ni lubi tę wiadomość
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
moni05 wrote:Goemi nie musisz ich słuchać... kaftaniki pod śpiochami się podwijają, rolują, ja nie wiem czy to jest dla tego pępka lepsze... 🤷🏻♀️ nic się nie stanie temu kikutowi przez pajaca, a przynajmniej nigdzie dziecku „nie wieje”. 😋 ten kikut i tak musi odpaść, prędzej czy później. Nie znam nikogo komu nie odpadł 😋
Ale, nie zgadzam się, że pępek zawsze sam odpada, czasem niestety bez pomocy chirurga nie chce się rozstać z maluchem. -
Hej dziewczyny
Kciuki za wizyty;-)
Basia super wieści:-*
Brunetka moja mała w 26/1 wazyla już 966g taka klucha;-)
We wtorek mam wizyte u diabetyka:-(
Dziewczyny u mnie syraszne klopoty z zaparciami,dlatego zamowilam sobie z Pl dupholac,któraś z Was to stosowała?? Ile razy dziennie? Jakie dawki?
-
Kkkaaarrr to już chyba wyjątkowe przypadki 😊 dlatego napisałam, że ja nie znam nikogo takiego. W każdym razie wydaje mi się, ze body i pajac mniej obcierają to miejsce niż kaftanik 😉Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Dominika, wcale nie klucha 😊 mój w 26+5 miał 980g i jak dziewczyny pięknie to ujęły - w połowie siatki, wiec wymiarowo idealnie 😉
Dominika32 lubi tę wiadomość
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
moni05 wrote:Kkkaaarrr to już chyba wyjątkowe przypadki 😊 dlatego napisałam, że ja nie znam nikogo takiego. W każdym razie wydaje mi się, ze body i pajac mniej obcierają to miejsce niż kaftanik 😉
ja byłam mega szczęśliwa, bo Borysowi odpadł sam i to 5 dnia, więc super szybko. Bardzo bym chciała, aby historia się powtórzyła
moni05 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDominika32 wrote:Hej dziewczyny
Kciuki za wizyty;-)
Basia super wieści:-*
Brunetka moja mała w 26/1 wazyla już 966g taka klucha;-)
We wtorek mam wizyte u diabetyka:-(
Dziewczyny u mnie syraszne klopoty z zaparciami,dlatego zamowilam sobie z Pl dupholac,któraś z Was to stosowała?? Ile razy dziennie? Jakie dawki?
Ja stosowałam i teraz wróciłam do niego, bo przez zwiększenie dawki progesteronu na twardnienie brzucha, powrócił problem z zaparciami. Dawkowanie masz w ulotce, ja stosuje tak na oko 1łyżkę wieczorem przed spaniem.
U mnie dziala bardzo dobrzemam nadzieje, ze i Tobie pomoże !
Dominika32 lubi tę wiadomość
-
kkkaaarrr wrote:Z ubrankami pełna zgoda, ale z tym pępkiem może ja mam pecha, ale w moim otoczeniu znam 3 takie przypadki
ja byłam mega szczęśliwa, bo Borysowi odpadł sam i to 5 dnia, więc super szybko. Bardzo bym chciała, aby historia się powtórzyła
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019