X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Hm zawyżone, ale jakościowo fajne :) ja mam 90% wyprawki z h&m, bo mi się podobają takie minimalistyczne wzory :)

Przedszkolanko nie mam w tym żadnej wiedzy praktycznej, ale ja kupiłam 1 :D 0 bym kupiła dopiero wtedy, jeśli byłoby wiadomo, że dzieciaczek będzie bardzo malutki.
    No właśnie ja nie pamiętam jak przy Poli bylo,ale teź chyba zacznę od 1 a w razie W zawsze mi mogą przywieźć zerówki jak będą do nas jechac 😊

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

My zaczynamy pieluchami 1. I rozmiarem 56. Mam darowane kilka sztuk 50 nieużywanych i będą w pogotowiu ale wątpię że Bartek będzie taki mały.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Hej dziewczyny, przyszłam na glukozę i na czczo pani mi zmierzyła - 100. To już na starcie cukrzyca? :/
    Hej
    Glukometr czasami zawyża wiec może nie. Tr-ymam kciuki za krzywą.

• Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak? Oj oby tak było... chociaż na wyniku chyba ten wynik i tak będzie wpisany tak?

• kalcia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Bede szukać stacjonarnie czegoś,bo jednak ja to musze mierzyć. Rozmiar rozmiarowi nierówny a ta S dzisiaj to byl szok, jak XL na mnie 😂😁

Zajrzyj jeszcze do mamyginekolog, ona ma xs na pewno, sama jest mała i nosi s, a jest tabela z rozmiarami, wiec może sobie podpasujesz :) ja chce kupić koszule do porodu od niej, tylko czekam na te okrycia kąpielowe, żeby za jednym zamachem razem jeszcE z tetrami dokupić :)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej sprawdzić na stronie szpitala czego wymagają 😉
    Każdy ma jakby inne zasady i potrzeby. Jasio np miał żółtaczkę, także cały czas był naświetlany w samym pampersie i owinięty rożkiem 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bardzo lubię jakość H&m dla Maluszkow, dziś przyjdą kolejny 3 przesylki (ale w tym dwie sukienki do karmienia upolowane na wyprzedaży 😁).
    Pieluszki planuje kupić tylko 1, a jeśli małych będzie mniejszy, to przecież można dokupić...

Jezuuu...wypiłam ta glukozę, ale nie wiem jak długo zostanie w moim żołądku...na glukometrze na starcie 83. Miska, łącze się w bólu i trzymam kciuki za Ciebie (za siebie tez poproszę, bo drugi raz tego nie dam rady wypić 😰😰)

Kookosowa lubi tę wiadomość

• kalcia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko, 0 to dla wcześniaków, spokojnie bierz 1 jedna paczkę :)

Co do ubierania w szpitalu to zależy od szpitala- niektóre właśnie maja listę na internecie co należy wziąć. Pamiętajcie , ze wszystko po powrocie należy wyprać w 90 stopniach, a nie wszystko się do tego nadaje. Ja jak rodziłam Kosie w styczniu to było tak gorąco w szpitalu, ze ani razu nie założyłam jej czapeczki. W domu tez nigdy- preferuje zimny chów , córka w ogóle nie choruje mimo chodzenia do żłobka, wiec efekty są- codziennie na dwór bez względu na pogodę.

Do szpitala biorę dla dziecka:
    - 4 Body na długi rekaw
    - 4 pary spodenek
    - 4 pary skarpetek
    - 2 śpioszki
    - rożek i kocyk
    - paczka pampersow 1
    - paczka chusteczek mokrych
    - ręcznik z kapturkiem - ale nie zamierzam kapać w szpitalu tylko dopiero w domu
    - 5 pieluch tetrowych i jedna flanelowa
    -lanolina newentuaknie na pupę a bardziej dla mnie na sutki

Dla mnie:
    -koszula do porodu
    -dwie koszule do karmienia
    -spodenki
    -dwie koszulki do karmienia
    -bluza rozpinana zamiast szlafroka
    -dwa staniki do karmienia bawełniane
    -ręcznik kąpielowy
    -klapki pod prysznic i do chodzenia - czyli gumowe :D
    -szczoteczka do zębów i pasta
    -wkładki laktacyjne
    -szampon do włosów i odżywka
    -szczotka do włosów
    -gumki do włosów- bo mam długie i grube
    -podkłady poporodowe 4 sztuki
    -podpaski poporodowe 1 paczka
    - majtki siateczkowe 5 sztuk
    - pomadka nawilżająca do ust- przy porodzie wysychają i wysokich temperaturach
    -pilniczek do paznokci, żeby nie podrapać maluszka jak się coś zadrze
    -2 butelki wody
    -dwa batony
    -dowód osobisty
    -karta ciąży
    -plan porodu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2019, 09:21

Cabrera, moni05, Kookosowa, aga_ni, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do hm to kocham <3 lubię styl minimalistyczny i na prawdę dobra jakość tylko trzeba wyczuć j się nauczyć co i jak, rozmiary są zawyżone o jeden, a niektóre rzeczy nawet o 3 rozmiary, ja już mam wyczute :) często są promocje, zbiera się punkty, które wymienia na rabaty, a jak się jest w klubie to dostajesz rabat co jakiś czas. Teraz dostałam -10% i jeszcze miałam -10zl , wiec się obkupilam. Dla siebie bluzę rozpinana i spodenki do szpitala, dla Ignasia 6 par spodenek i 3 pary skarpetek i dla córci sukienka łącznie zapłaciłam 200 zł z czego sama bluza i spodenki dla mnie to 90 zł :) a jakość bawełny bardzo fajna

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Tak? Oj oby tak było... chociaż na wyniku chyba ten wynik i tak będzie wpisany tak?
    Glukometrem sprawdzają tylko po to by wiedzieć czy mogą podać glukoze. Bo gdybys miala hiper wysoki to by nie zrobili. I wtedy robia wklucie 0 po 60 min i po 120 min i te wyniki sa miarodajne bo z krwi.

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Dostałam glukometr, zmierzyłam razem z pielęgniarką, nie jest tak źle. Ale całe ręce miałam upocone, tak.się bałam 😅 Za to na poradę dietetyczną muszę do następnego czwartku czekać i znowu jechać. Teraz tylko usłyszałam, że zdrowa dieta. No tyle to już sama wiem :D powodzenia dziewczyny na krzywych. Dacie radę :*

• Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, dziękuję :)

• Aaga Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Dziewczyny, która pisała że będzie rodzić w uck Katowice? Kurcze, mam w głowie gwoździa z napisem porodówka i się zastanawiam nad Simin Chorzów a właśnie Uck :( a w uck podobno luksus i 3 stopień maja. To dla mnie też dużo znaczy

Kiniorek jeżeli mowa o Ligocie, to ja tam planuję rodzić. Dla mnie szpital robi bardzo dobre wrażenie, w II i IV sobotę miesiąca można przyjść i zobaczyć oddział z położną, a znajoma w czerwcu tam rodziła i bardzo sobie chwali. Ona akurat miała cesarkę.

• adella1 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Ja podobnie jak Paulina099 - wydaje mi się że wszystko mam po starszej . Na pewno chce kupić nowych bodziakow trochę, pajace, coś na wyjście, rzeczy kosmetyczno-apteczne popezegladac czy terminu ważności nie straciły i sobie ze 2 kuszule .

Dla mnie śpiochy też są bardzo niepraktyczne- ale co kto woli ☺ używałam pajace i w szpitalu też ich używali dajac na początku pod spód kaftanik.
    U nas w szpitalu dawali wszystko, ale nie wiem czy to nie przez to że dziecko na intensywnej terapii było. Słyszałam opinie że na oddziale położniczym często trzeba się dopraszac o wszystko więc warto mieć swoje.

Do spania sprawdzaly nam się zestawy
    Body na długi rękaw + polśpiochy i przez tydzień rożek A potem kocyk albo
    Body krótki rękaw + pajac- to żeby dziecka nie przegrzać jest bardzo ważne bo niestety przegrzane dziecko później więcej choruje. Ja np wiele razy słyszałam " o ma zimne rączki" gdzie po sprawdzeniu wcale zimne nie były ☺

Potwierdzam , ciuszki z Lidla są większe jeśli chodzi o rozmiarówke ale gatunkowo ok.

Hej. Akurat cieplote to na karku dziecka się sprawdza. Zimne ręce o niczym nie świadczą🙂
    U nas w szpitalu akurat ubranka swoje dają, trzeba mieć tylko pieluszki i mokre chusteczki. No i na wyjście ubranko, ale to już ktoś przywiezie.

• Spirit Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przed badaniem glukometrem wyszło jakieś 75 A na krzywej 93 więc zależy od jakości glukometru :p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera u mnie w szpitalu wojewódzkim trzeba mieć swoje ubranka 😊

Spirit te „szmaty” to jest to jałowe, jednorazowe coś w co się owija dziecko po porodzie pewnie 😁 po badaniu u pediatry można przebrać w swoje. Ja nie ogarniałam wtedy życia, ale mama tak mówi 😋 rodziła ze mną.

Goemi nie musisz ich słuchać... kaftaniki pod śpiochami się podwijają, rolują, ja nie wiem czy to jest dla tego pępka lepsze... 🤷🏻‍♀️ nic się nie stanie temu kikutowi przez pajaca, a przynajmniej nigdzie dziecku „nie wieje”. 😋 ten kikut i tak musi odpaść, prędzej czy później. Nie znam nikogo komu nie odpadł 😋

Przedszkolanka kupuje 1 i mam nadzieje, ze na krótko, bez przymusu kupowania „0”. 😊

Kalcia dzięki za listę! 😘

Dzisiaj lecę do galerii na łowy! 😁

Cabrera, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Addela1 u nas też dają wszystko łącznie z koszulą do porodu. Trzeba mieć do dziecka tylko pieluszki 1 i chusteczki oraz niedrapki. I to jest dobre podejście dla mnie bo po co zaczynać powrót do domu od prania albo dawać brudy mężowi do domu.

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Hm zawyżone, ale jakościowo fajne :) ja mam 90% wyprawki z h&m, bo mi się podobają takie minimalistyczne wzory :)

Przedszkolanko nie mam w tym żadnej wiedzy praktycznej, ale ja kupiłam 1 :D 0 bym kupiła dopiero wtedy, jeśli byłoby wiadomo, że dzieciaczek będzie bardzo malutki.
    ja zero używałam do mojego ale on ważyl 2,5 kg i starczyło mu na 2 tygodnie

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Cabrera u mnie w szpitalu wojewódzkim trzeba mieć swoje ubranka 😊

Spirit te „szmaty” to jest to jałowe, jednorazowe coś w co się owija dziecko po porodzie pewnie 😁 po badaniu u pediatry można przebrać w swoje. Ja nie ogarniałam wtedy życia, ale mama tak mówi 😋 rodziła ze mną.

Goemi nie musisz ich słuchać... kaftaniki pod śpiochami się podwijają, rolują, ja nie wiem czy to jest dla tego pępka lepsze... 🤷🏻‍♀️ nic się nie stanie temu kikutowi przez pajaca, a przynajmniej nigdzie dziecku „nie wieje”. 😋 ten kikut i tak musi odpaść, prędzej czy później. Nie znam nikogo komu nie odpadł 😋

Przedszkolanka kupuje 1 i mam nadzieje, ze na krótko, bez przymusu kupowania „0”. 😊

Kalcia dzięki za listę! 😘

Dzisiaj lecę do galerii na łowy! 😁
    Ale jałowe że jak kompresy jednorazowe pakowane oddzielnie typu koszula szpitalna do rodzenia czy wyparzona flanelka? :D bo ja też nie ogarniam ale bardziej bym stawiała na szmatę ^^

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Ale jałowe że jak kompresy jednorazowe pakowane oddzielnie typu koszula szpitalna do rodzenia czy wyparzona flanelka? :D bo ja też nie ogarniam ale bardziej bym stawiała na szmatę ^^
    U mnie rozpakowała taki jałowy jakby grubszy gazik, rozmiaru ręcznika i owinęła tym Alę. 😁

Spirit lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 766 767 768 769 770 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ