X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Hm zawyżone, ale jakościowo fajne :) ja mam 90% wyprawki z h&m, bo mi się podobają takie minimalistyczne wzory :)

Przedszkolanko nie mam w tym żadnej wiedzy praktycznej, ale ja kupiłam 1 :D 0 bym kupiła dopiero wtedy, jeśli byłoby wiadomo, że dzieciaczek będzie bardzo malutki.
    No właśnie ja nie pamiętam jak przy Poli bylo,ale teź chyba zacznę od 1 a w razie W zawsze mi mogą przywieźć zerówki jak będą do nas jechac 😊

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

My zaczynamy pieluchami 1. I rozmiarem 56. Mam darowane kilka sztuk 50 nieużywanych i będą w pogotowiu ale wątpię że Bartek będzie taki mały.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Hej dziewczyny, przyszłam na glukozę i na czczo pani mi zmierzyła - 100. To już na starcie cukrzyca? :/
    Hej
    Glukometr czasami zawyża wiec może nie. Tr-ymam kciuki za krzywą.

• Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak? Oj oby tak było... chociaż na wyniku chyba ten wynik i tak będzie wpisany tak?

• kalcia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Bede szukać stacjonarnie czegoś,bo jednak ja to musze mierzyć. Rozmiar rozmiarowi nierówny a ta S dzisiaj to byl szok, jak XL na mnie 😂😁

Zajrzyj jeszcze do mamyginekolog, ona ma xs na pewno, sama jest mała i nosi s, a jest tabela z rozmiarami, wiec może sobie podpasujesz :) ja chce kupić koszule do porodu od niej, tylko czekam na te okrycia kąpielowe, żeby za jednym zamachem razem jeszcE z tetrami dokupić :)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej sprawdzić na stronie szpitala czego wymagają 😉
    Każdy ma jakby inne zasady i potrzeby. Jasio np miał żółtaczkę, także cały czas był naświetlany w samym pampersie i owinięty rożkiem 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bardzo lubię jakość H&m dla Maluszkow, dziś przyjdą kolejny 3 przesylki (ale w tym dwie sukienki do karmienia upolowane na wyprzedaży 😁).
    Pieluszki planuje kupić tylko 1, a jeśli małych będzie mniejszy, to przecież można dokupić...

Jezuuu...wypiłam ta glukozę, ale nie wiem jak długo zostanie w moim żołądku...na glukometrze na starcie 83. Miska, łącze się w bólu i trzymam kciuki za Ciebie (za siebie tez poproszę, bo drugi raz tego nie dam rady wypić 😰😰)

Kookosowa lubi tę wiadomość

• kalcia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko, 0 to dla wcześniaków, spokojnie bierz 1 jedna paczkę :)

Co do ubierania w szpitalu to zależy od szpitala- niektóre właśnie maja listę na internecie co należy wziąć. Pamiętajcie , ze wszystko po powrocie należy wyprać w 90 stopniach, a nie wszystko się do tego nadaje. Ja jak rodziłam Kosie w styczniu to było tak gorąco w szpitalu, ze ani razu nie założyłam jej czapeczki. W domu tez nigdy- preferuje zimny chów , córka w ogóle nie choruje mimo chodzenia do żłobka, wiec efekty są- codziennie na dwór bez względu na pogodę.

Do szpitala biorę dla dziecka:
    - 4 Body na długi rekaw
    - 4 pary spodenek
    - 4 pary skarpetek
    - 2 śpioszki
    - rożek i kocyk
    - paczka pampersow 1
    - paczka chusteczek mokrych
    - ręcznik z kapturkiem - ale nie zamierzam kapać w szpitalu tylko dopiero w domu
    - 5 pieluch tetrowych i jedna flanelowa
    -lanolina newentuaknie na pupę a bardziej dla mnie na sutki

Dla mnie:
    -koszula do porodu
    -dwie koszule do karmienia
    -spodenki
    -dwie koszulki do karmienia
    -bluza rozpinana zamiast szlafroka
    -dwa staniki do karmienia bawełniane
    -ręcznik kąpielowy
    -klapki pod prysznic i do chodzenia - czyli gumowe :D
    -szczoteczka do zębów i pasta
    -wkładki laktacyjne
    -szampon do włosów i odżywka
    -szczotka do włosów
    -gumki do włosów- bo mam długie i grube
    -podkłady poporodowe 4 sztuki
    -podpaski poporodowe 1 paczka
    - majtki siateczkowe 5 sztuk
    - pomadka nawilżająca do ust- przy porodzie wysychają i wysokich temperaturach
    -pilniczek do paznokci, żeby nie podrapać maluszka jak się coś zadrze
    -2 butelki wody
    -dwa batony
    -dowód osobisty
    -karta ciąży
    -plan porodu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2019, 09:21

Cabrera, moni05, Kookosowa, aga_ni, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do hm to kocham <3 lubię styl minimalistyczny i na prawdę dobra jakość tylko trzeba wyczuć j się nauczyć co i jak, rozmiary są zawyżone o jeden, a niektóre rzeczy nawet o 3 rozmiary, ja już mam wyczute :) często są promocje, zbiera się punkty, które wymienia na rabaty, a jak się jest w klubie to dostajesz rabat co jakiś czas. Teraz dostałam -10% i jeszcze miałam -10zl , wiec się obkupilam. Dla siebie bluzę rozpinana i spodenki do szpitala, dla Ignasia 6 par spodenek i 3 pary skarpetek i dla córci sukienka łącznie zapłaciłam 200 zł z czego sama bluza i spodenki dla mnie to 90 zł :) a jakość bawełny bardzo fajna

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Tak? Oj oby tak było... chociaż na wyniku chyba ten wynik i tak będzie wpisany tak?
    Glukometrem sprawdzają tylko po to by wiedzieć czy mogą podać glukoze. Bo gdybys miala hiper wysoki to by nie zrobili. I wtedy robia wklucie 0 po 60 min i po 120 min i te wyniki sa miarodajne bo z krwi.

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Dostałam glukometr, zmierzyłam razem z pielęgniarką, nie jest tak źle. Ale całe ręce miałam upocone, tak.się bałam 😅 Za to na poradę dietetyczną muszę do następnego czwartku czekać i znowu jechać. Teraz tylko usłyszałam, że zdrowa dieta. No tyle to już sama wiem :D powodzenia dziewczyny na krzywych. Dacie radę :*

• Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, dziękuję :)

• Aaga Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Dziewczyny, która pisała że będzie rodzić w uck Katowice? Kurcze, mam w głowie gwoździa z napisem porodówka i się zastanawiam nad Simin Chorzów a właśnie Uck :( a w uck podobno luksus i 3 stopień maja. To dla mnie też dużo znaczy

Kiniorek jeżeli mowa o Ligocie, to ja tam planuję rodzić. Dla mnie szpital robi bardzo dobre wrażenie, w II i IV sobotę miesiąca można przyjść i zobaczyć oddział z położną, a znajoma w czerwcu tam rodziła i bardzo sobie chwali. Ona akurat miała cesarkę.

• adella1 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Ja podobnie jak Paulina099 - wydaje mi się że wszystko mam po starszej . Na pewno chce kupić nowych bodziakow trochę, pajace, coś na wyjście, rzeczy kosmetyczno-apteczne popezegladac czy terminu ważności nie straciły i sobie ze 2 kuszule .

Dla mnie śpiochy też są bardzo niepraktyczne- ale co kto woli ☺ używałam pajace i w szpitalu też ich używali dajac na początku pod spód kaftanik.
    U nas w szpitalu dawali wszystko, ale nie wiem czy to nie przez to że dziecko na intensywnej terapii było. Słyszałam opinie że na oddziale położniczym często trzeba się dopraszac o wszystko więc warto mieć swoje.

Do spania sprawdzaly nam się zestawy
    Body na długi rękaw + polśpiochy i przez tydzień rożek A potem kocyk albo
    Body krótki rękaw + pajac- to żeby dziecka nie przegrzać jest bardzo ważne bo niestety przegrzane dziecko później więcej choruje. Ja np wiele razy słyszałam " o ma zimne rączki" gdzie po sprawdzeniu wcale zimne nie były ☺

Potwierdzam , ciuszki z Lidla są większe jeśli chodzi o rozmiarówke ale gatunkowo ok.

Hej. Akurat cieplote to na karku dziecka się sprawdza. Zimne ręce o niczym nie świadczą🙂
    U nas w szpitalu akurat ubranka swoje dają, trzeba mieć tylko pieluszki i mokre chusteczki. No i na wyjście ubranko, ale to już ktoś przywiezie.

• Spirit Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przed badaniem glukometrem wyszło jakieś 75 A na krzywej 93 więc zależy od jakości glukometru :p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera u mnie w szpitalu wojewódzkim trzeba mieć swoje ubranka 😊

Spirit te „szmaty” to jest to jałowe, jednorazowe coś w co się owija dziecko po porodzie pewnie 😁 po badaniu u pediatry można przebrać w swoje. Ja nie ogarniałam wtedy życia, ale mama tak mówi 😋 rodziła ze mną.

Goemi nie musisz ich słuchać... kaftaniki pod śpiochami się podwijają, rolują, ja nie wiem czy to jest dla tego pępka lepsze... 🤷🏻‍♀️ nic się nie stanie temu kikutowi przez pajaca, a przynajmniej nigdzie dziecku „nie wieje”. 😋 ten kikut i tak musi odpaść, prędzej czy później. Nie znam nikogo komu nie odpadł 😋

Przedszkolanka kupuje 1 i mam nadzieje, ze na krótko, bez przymusu kupowania „0”. 😊

Kalcia dzięki za listę! 😘

Dzisiaj lecę do galerii na łowy! 😁

Cabrera, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Addela1 u nas też dają wszystko łącznie z koszulą do porodu. Trzeba mieć do dziecka tylko pieluszki 1 i chusteczki oraz niedrapki. I to jest dobre podejście dla mnie bo po co zaczynać powrót do domu od prania albo dawać brudy mężowi do domu.

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Hm zawyżone, ale jakościowo fajne :) ja mam 90% wyprawki z h&m, bo mi się podobają takie minimalistyczne wzory :)

Przedszkolanko nie mam w tym żadnej wiedzy praktycznej, ale ja kupiłam 1 :D 0 bym kupiła dopiero wtedy, jeśli byłoby wiadomo, że dzieciaczek będzie bardzo malutki.
    ja zero używałam do mojego ale on ważyl 2,5 kg i starczyło mu na 2 tygodnie

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Cabrera u mnie w szpitalu wojewódzkim trzeba mieć swoje ubranka 😊

Spirit te „szmaty” to jest to jałowe, jednorazowe coś w co się owija dziecko po porodzie pewnie 😁 po badaniu u pediatry można przebrać w swoje. Ja nie ogarniałam wtedy życia, ale mama tak mówi 😋 rodziła ze mną.

Goemi nie musisz ich słuchać... kaftaniki pod śpiochami się podwijają, rolują, ja nie wiem czy to jest dla tego pępka lepsze... 🤷🏻‍♀️ nic się nie stanie temu kikutowi przez pajaca, a przynajmniej nigdzie dziecku „nie wieje”. 😋 ten kikut i tak musi odpaść, prędzej czy później. Nie znam nikogo komu nie odpadł 😋

Przedszkolanka kupuje 1 i mam nadzieje, ze na krótko, bez przymusu kupowania „0”. 😊

Kalcia dzięki za listę! 😘

Dzisiaj lecę do galerii na łowy! 😁
    Ale jałowe że jak kompresy jednorazowe pakowane oddzielnie typu koszula szpitalna do rodzenia czy wyparzona flanelka? :D bo ja też nie ogarniam ale bardziej bym stawiała na szmatę ^^

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Ale jałowe że jak kompresy jednorazowe pakowane oddzielnie typu koszula szpitalna do rodzenia czy wyparzona flanelka? :D bo ja też nie ogarniam ale bardziej bym stawiała na szmatę ^^
    U mnie rozpakowała taki jałowy jakby grubszy gazik, rozmiaru ręcznika i owinęła tym Alę. 😁

Spirit lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 766 767 768 769 770 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ