X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Właśnie w temacie masowania krocza... apla ciążowa dzisiaj mi taki tekst wygenerowała, że krocze masować i rozciągać można od 34tc raz lub dwa w tygodniu chyba. Prawda to? Myślałam, ze to zwykle ćwiczenie mięśni, które można robić cały czas... nie zaczęłam co prawda, ale zdziwiło mnie to nieco.
    Z Alą nie robiłam nic, teraz planuje jak najbardziej sobie pomoc i się przygotować.
    Moni ja mam książkę "rodzić można łatwiej" i tam położna zaleca masaż krocza od 36tygodnia codziennie.
    W tym tygodniu zaczynam szkołę rodzenia, zobaczymy co tam powiedzą :)

moni05 lubi tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    O kurde... to rozumiem stres. Może warto ćwiczyć mięśnie kegla, smarować się oliwką, potem pić wiesiołek itd? Ja jeszcze nawet nie wiem jaka jest szacowana waga, ale też mocno się boję tego pękania i będę próbować wszystkiego oprócz tych baloników bo to akurat mnie przeraża.

W szkole rodzenia mocno położna akcentowała to żeby kobiety nie dawały się nacinać i walczyły o swoje krocze bo w szpitalach wszyscy mają to gdzieś. Podawała właśnie różne sposoby żeby przygotować krocze i żeby nie naciskać na jak najszybszy poród bo to też może wpływać na to, że krocze pęka. A jak trwa trochę dłużej to na spokojnie wszystko zdąży się naciągnąć.
    W UK wola jak samo peknie bo wtedy rana szarpana i lepiej i szybciej się goi niż jakby była cięta . W sumie starszy syn też małej głowy nie miał i nawet małego pęknięcia nie miałam więc może ekastycznie tam mam hehe. Ale i tak zaliczam stresa. Już kazalam mężowi kupić piłkę i będę skakać od 1go wrzesnia :)

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    115a649f63f0.jpg

Tak jak mówiłam, wrzucam zdjęcie wymiarów malucha. Lekarz mnie wystraszył że dzieckobedzie duże, co myślicie?

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    115a649f63f0.jpg

Tak jak mówiłam, wrzucam zdjęcie wymiarów malucha. Lekarz mnie wystraszył że dzieckobedzie duże, co myślicie?

Myślę że będzie standardowe. 3.5 na oko. Bo mniej więcej w tych wszystkich aplikacjach mówią że 29 tydzień dziecko ma 30cm i 1200 g. Plus minus wiadomo. Oni podają średnia. A tobie tak wychodzi. :)

ManiaM lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • emikey Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    115a649f63f0.jpg

Masz dla porównania hehe. Głowa mojego jest na 33+5 lol

eed9aebe10ee.jpg

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    115a649f63f0.jpg

Mania okolice 60 centyla to nie jest jakieś nie wiadomo jakie duże dziecko tylko takie standardowe :)
    za to Emikey w okolicach 80 centyla to się może nastawiać na większego bobasa :)

Kurcze Wasze bobasy takie duże, a mój taki maleńki :( dobrze, że idę jeszcze w przyszłym tygodniu na usg, bo bym ześwirowała ze stresu do następnej wizyty (dopiero za miesiąc) :/

ManiaM lubi tę wiadomość

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    W szkole rodzenia mocno położna akcentowała to żeby kobiety nie dawały się nacinać i walczyły o swoje krocze bo w szpitalach wszyscy mają to gdzieś. Podawała właśnie różne sposoby żeby przygotować krocze i żeby nie naciskać na jak najszybszy poród bo to też może wpływać na to, że krocze pęka. A jak trwa trochę dłużej to na spokojnie wszystko zdąży się naciągnąć.

Taaa u mnie trwało dłużej. Dużo dłużej. 2godz parte, podwójne nacięcie, ucisk brzucha... Też wierzyłam że może uda się bez nacięcia. Lykalam wiesiolek, piłam liście malin, kegla pół ciąży cwiczylam, potem masaż krocza. Mały ważył 3600 więc nie to że kolos. Teraz może wiesiołka popije, ale trodno jak trzeba niech nacinaja, lepiej tak niż popekac. Każdy poród jest inny i liczę że teraz Malutka porostu sama wybije się z pięty i wyskoczy.
    Chce się wierzyć w to co opowiadają w szkołach rodzenia, czyta się w necie albo tu na forum. Życie weryfikuje.
    Koleżanka urodziła syna 4,5kg (miał być 3,9) SN. I mówiła że nie odczuła jakoś tej wagi gorzej niż z córką 3200.

Ostatnio koleżanka mi się chwaliła że jej 3miesieczne dziecko usypia samo i przesypia noc. Ze to jej siła woli bo nie uległa i nie nosiła. Taka mądra młoda mama. A ja se myślę G prawda. Jakby jej dziecko darlo się co chwilę z powodu brzuszka lub jakiegokolwiek innego, nie wierzę że by słuchała tego spokojnie i czekała aż usnie.

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, mój tez był na 30-45 zawsze 😊 i już nie marudzę, póki wszystko ok. Choć nie mogę się oprzeć wrażeniu, że przykoksił srogo... 😂😋

sunshine03 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam glukoze...czulam ehh..
    901c19dd5b78.png

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kończynka mój miał miesiąc jak już prześpij noce i się nie budził na karmienie ale żadna z tym moja zasługa bo nosiłam :p po prostu tak miał,ciężko to tłumaczyć "wkładem własnym w wychowanie" i myślę że egzemplarz koleżanki też po prostu tak miał :p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zresztą powiem Wam że ja po tygodniu czytałam że inne dzieci już noce całe śpią i tak myślałam co jest nie tak z moim :p dopiero potem się okazało że te wszystkie spiąće dzieci śpią całą noc ale budzą się kilka razy na jedzenie i trzeba do nich wstać :p jak ja mówiłam że mój śpi to miałam na myśli że się nie budzi i stąd myślałam że coś nie tak z moim :p

Olala lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolaka to nie te normy chyba?

2017 #1
    2019 #2
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Przedszkolaka to nie te normy chyba?
    To normy ogólne chyba,ale mimo wszystko nawet dla ciezarnych przekraczam po 1 h..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    92/180/153normy w ciąży ;) przekroczenie nawet o jedna jednostkę oznacza cukrzycę :* przykro mi to mówic ale witam wśród slodkich mam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 18:56

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    norma dla ciezarnych to 92/180/153

• Aaga Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Taaa u mnie trwało dłużej. Dużo dłużej. 2godz parte, podwójne nacięcie, ucisk brzucha... Też wierzyłam że może uda się bez nacięcia. Lykalam wiesiolek, piłam liście malin, kegla pół ciąży cwiczylam, potem masaż krocza. Mały ważył 3600 więc nie to że kolos. Teraz może wiesiołka popije, ale trodno jak trzeba niech nacinaja, lepiej tak niż popekac. Każdy poród jest inny i liczę że teraz Malutka porostu sama wybije się z pięty i wyskoczy.
    Chce się wierzyć w to co opowiadają w szkołach rodzenia, czyta się w necie albo tu na forum. Życie weryfikuje.
    Koleżanka urodziła syna 4,5kg (miał być 3,9) SN. I mówiła że nie odczuła jakoś tej wagi gorzej niż z córką 3200.

Ostatnio koleżanka mi się chwaliła że jej 3miesieczne dziecko usypia samo i przesypia noc. Ze to jej siła woli bo nie uległa i nie nosiła. Taka mądra młoda mama. A ja se myślę G prawda. Jakby jej dziecko darlo się co chwilę z powodu brzuszka lub jakiegokolwiek innego, nie wierzę że by słuchała tego spokojnie i czekała aż usnie.

Póki nic lub niewiele mnie to kosztuję to i tak wolę próbować niż iść na porodówkę i niech robią ze mną co chcą :D Jeżeli się nie uda to trudno, ale liczę że to coś pomoże :)

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine już edytowalam. Zawsze zapominam ;) przepraszam

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 28t mały miał 1500 gram, aż się boję ile będzie miał jutro 31t :)

Kookosowa lubi tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Hello. Rozkoszuje się wakacjami u mamy w Polsce. Czlowiek jak się przyzwyczai do mieszkania 2500 km od domu to potem ciężko jest. Od momentu przylotu słyszę, że moje dziecko wygląda jak z Oświęcimia i jest tak chude że nie wygląda na moje dziecko (Gabriel ma 12,4kg do 88cm i 1,7roku). Jest szczuply ale nie chudy. Ciagle tylko "daj mu mleko zamiast wody" "powinien pić więcej mleka" "daj biszkopta do mleka" "podtyka mu jedzenie co godzinę jak rozciąganie żołądek będzie lepiej jadł" "zamiast owoców powinien jeść chleb i serek waniliowy". Gdzie można kupić cierpliwość bo już mi się kończy.
    Haha, to moj ostatnio przekroczyl 12kg, ma ok 91cm i 2 lata 9msc. Wrocil w siatke centylowa, jest proporcjonalny i lekarze nic od niego nie chca. Takze, twoj na pewno za chudy nie jest :D

Kookosowa lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Szkoła jedyna w mieście, na nfz katolicka, oprócz spotkań z lekarzami, poloznymi jest jeszcze z księdzem :) ja myślę tak samo, że wszystko jest lepiej naturalnie ale nie zawsze tak wychodzi... A co najlepsze w moje grupie na 10 par tylko ja chcę spróbować SN, reszta ma planowe cc w prywatnych klinikach

O rany, aż tak duży jest odsetek cc w porównaniu do sn? 😮 czy po prostu w tej grupie się tak trafiło?

A i jeszcze pytanie czy do szkoły wszystkie kobiety chodzą ze swoimi facetami? Mój akurat przez najbliższe tygodnie będzie tylko w weekendy i raz w tygodniu ale późno popołudniu i podejrzewam że na większość zajęć (lub nawet na wszystkie) przyjdę sama.

O masowaniu krocza żeby się przygotować do porodu oczywiście nie miałam nawet pojęcia 😉

‹‹ 822 823 824 825 826 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ