Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
moni05 wrote:Kiniorek ratuj kochana 😂 coś szybkiego, słodkiego do kawy, z pieczeniem może być, bo sernika na zimno nie lubie za bardzo. Z naciskiem na serio coś szybkiego, nieskomplikowanego 🤷🏻♀️
):
Składniki, 12 sztuk:
• 150 g ciasteczek owsianych
• 500 g zmielonego twarogu
• 1/2 - 3/4 szklanki cukru
• 1 pełna łyżka mąki pszennej
• 1 białko jajka
• 6 truskawek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasteczka owsiane* pokruszyć, wyłożyć do papilotek, uklepać. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem. Opcjonalnie dodać aromaty**. Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa).
No i ja mam jeszcze takiego pewniaka, wychodzi zawsze i jest ekspresowy, ciasto bananowe:
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów, czekolady)
Potrzebne akcesoria: widelec i miska.
W misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, sodę, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać tymże widelcem.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach ok. 25x12cm wyłożonej papierem. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik. Jeśli od góry będzie robiło się zbyt ciemne- przykryć kawałkiem srebrnej folii spożywczej i śmiało piec dalej.
moni05, sandrina22 lubią tę wiadomość
-
Serniczki brzmią pysznie, ale fakt jest taki, że jestem leniwą bulą. Za to ciasto bananowe brzmi mega. Dziękuje 😘Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Dzień dobry
Powodzenia na wizytach.
Dziewczyny z przebojami z zusem - współczuję, trzeba mieć na nich chyba nerwy ze stali
Ja dzisiaj od rana zaliczyłam diabetologa (wyjątkowo nie mówiła nic o insulinie, a szłam z bojowym nastawieniem, że się nie zgodzę jeszcze) i fizjoterapeutę. Tak zostałam wymasowana, że czuję się jakbym miała nowy kręgosłup. Okazało się też, że zaczynają mi się rozchodzić mięśnie brzucha - na szczęście w niewielkim stopniu, ale po porodzie mam skontrolować.
moni05 ja nie Kiniorek, ale na szybko to kruche ciasto z owocami i kruszonką
moni05 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoni, ja też jestem fanem ciasta ucieranego z owocami i kruszonką
Najbardziej lubię ten przepis:
https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_truskawkowe/przepis.html
**tylko wolę kwaśne owoce np. borówki+maliny lub ostatnio porzeczki
moni05, ammarylis lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJezuuu...ta segregacja ciuszków, które dostałam od sióstr i bratowej (kilka kartonów) mnie przerosła...ogarnęłam z grubsza ciuszki, zostały mi do posegregowania body (serio, rozmiary body są o kant d..py - numery w ogóle nie są adekwatne do rozmiarów
...muszę je jakoś wielkościowo poukładać...
Po czym jak stwierdziłam, że już więcej ciuchów nie zamawiam, przeszedł kurier z nową przesyłką wyprzedażową
Chyba jednak zacznę nie od prania, a od szukania ogroooomnej szafymoni05 lubi tę wiadomość
-
Kciuki za wizyty ✊🏻✊🏻
Dziewczyny, moglybyscie zerknąć na mój koszyk w aptece czy jest coś zbędnego co nie brać lub zamienic? Czuję się zielona w temacie 😥
-rękawica myjka do kąpieli x3
-płyn do kąpieli
-oliwka
-zestaw nożyczki, cążki, pilniczek
-chusteczki nawilżane
-krem pielęgnacyjny do twarzy i ciała
-krem na mróz
-krem na odparzenia
-kompresy jałowe
-płatki kosmetyczne
-aspirator do nosa
-woda morska
-sól fizjologiczna
-pieluszki muślinowe
-maść majerankowa
-majtki poporodowe x2
-podkłady poporodowe
-torebki do przechowywania pokarmu
-linomag maść
Oczywiście to nie wszystko co kupię, ale chcę to sobie rozdzielić w czasie. Taki trochę misz masz mi wyszedł w koszyku -
Oli, nie potrzebujesz płynu do kąpieli, oliwki, maści majerankowej. Reszta to jak chcesz (w sensie np. Płatków bawełnianych i myjek). Zwróć uwagę na skład kremu na odparzenia i linomagu maści. Czy nie zdublujesz czasem kosmetyku o takim samym zastosowaniu 😉 przyda Ci się octanisept jeszcze, jakieś leki przeciwgorączkowe - paracetamol czopki i ibuprofen, wkładki laktacyjne możesz dorzucić z jedno opakowanie, witaminę D3 dla maluszka i lanoline na brodawki szczerze polecam.
Jupik lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Oki, w takim razie wyrzucam. Ten krem na odparzenia wzięłam taki z cynkiem, jak już by naprawdę była potrzeba takim posmarować i ten linomag zielony, żeby było coś bez cynku tak na lżejsze sytuacje
moni05 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoni ciasto bananowe, co podała kkkaaarrr, czy też zwał jak zwał chlebek bananowy to najszybsze i moje ulubione ciasto
dzieki niemu nie jeden czarny banan uniknął śmietnika, a ja miałam się czym zajadać
zamiast cukru daję erytrol, więc czuję się jakby było super fitWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2019, 13:13
moni05, Cabrera lubią tę wiadomość
-
sunshine03 wrote:Moni ciasto bananowe, co podała kkkaaarrr, czy też zwał jak zwał chlebek bananowy to najszybsze i moje ulubione ciasto
dzieki niemu nie jeden czarny banan uniknął śmietnika, a ja miałam się czym zajadać
zamiast cukru daję erytrol, więc czuję się jakby było super fitmoni05 lubi tę wiadomość
-
W ogóle to przyjeżdża między innymi mama karmiąca piersią miesięcznego malucha, wiec mam nadzieje, ze nie ma żadnych wykluczeń itd 😁😬 dziękuje Wam wszystkim bardzo 😘 coś zrobię na słodko i słono, jeszcze nie wiem co, przecież nie będę się przemęczać z okazji 2-3 godzinnych odwiedzin... 🤷🏻♀️
w ogóle jak malutkiemu kupowałam prezent wczoraj to już tak bardzo się nie mogę doczekać że o mamoooooo... tak sobie uświadomiłam ze wizyta u prowadzącego będzie w 32 tc, czyli 5.08, wiec to pewnie przedostatnia 😱😱😱przedszkolanka:), sunshine03, nuśka91 lubią tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Olliiii wrote:Kciuki za wizyty ✊🏻✊🏻
Dziewczyny, moglybyscie zerknąć na mój koszyk w aptece czy jest coś zbędnego co nie brać lub zamienic? Czuję się zielona w temacie 😥
-rękawica myjka do kąpieli x3
-płyn do kąpieli
-oliwka
-zestaw nożyczki, cążki, pilniczek
-chusteczki nawilżane
-krem pielęgnacyjny do twarzy i ciała
-krem na mróz
-krem na odparzenia
-kompresy jałowe
-płatki kosmetyczne
-aspirator do nosa
-woda morska
-sól fizjologiczna
-pieluszki muślinowe
-maść majerankowa
-majtki poporodowe x2
-podkłady poporodowe
-torebki do przechowywania pokarmu
-linomag maść
Oczywiście to nie wszystko co kupię, ale chcę to sobie rozdzielić w czasie. Taki trochę misz masz mi wyszedł w koszyku
Myjki i oliwka są zbędne maluszka najlepiej myć dłonią albo tetra sobie pomagać. Do pół roku dziecko nie ubrudzić się żeby go myć myjka a skóra podziękuję za brak tarcia. Oliwka wysusza. Lepszy balsam albo jakiś olej kokosowy jak chcesz eko
Maść majerankowy też zbędna. Torebki na pokarm. Ja bym się wstrzymała ze wszystkim do kp bo wyjdzie w praniu. Laktator, woreczki zamówisz i po porodzie albo maż podjedzie i kupi. Tak samo mm ( ja kupię jak już będę wychodzić ze szpitala bo rossman na każdym rogu a nóż może się uda bez).
Dopisz octanisept i szczotkę do włosów i jak dla mnie wyprawka gotowa.moni05 lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Ale jednocześnie się strasznie boje o mojego męża. Ostatnio jest osłabiony, mdli go od wczoraj, wczoraj tez szybciej skończył prace, bo nie dał rady. Spał później za dnia trochę. Dzisiaj tez nie czuje się najlepiej, ale do pracy poszedł oczywiście... 😪 ja już się boje i panikuje, wysyłam go jutro na badania krwi i nie wiem co mu wrzucić oprócz morfologii, OB i żelaza, może coś doradzacie?
Ja mam ataki paniki już, że to nawrot choroby nowotworowej... ja bez niego bym nie przeżyła ani dnia 😢 to i ten ZUS i od razu brzuch się spina jakby częściej... 😞Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Maść majerankową wzięłam, bo kazali na szkole rodzenia, ale jak o tym myślę to w sumie bez sensu 🤔 takich rzeczy jak wkładki laktacyjne, szczotka, lanolina nie brałam, bo dostałam na baby shower, więc mam z głowy 🙂 i jeszcze jak tak patrzę to termometru brak, ale to muszę pomyśleć czy taki zwykły czy bezdotykowy 🤔
moni05 lubi tę wiadomość
-
Olii ja bym odrzucila myjki( siedlisko bakterii),plyny i oliwki ,krem pielęgnacyjny i aspirator (ale to akurat dla mnie zbedne ),maśc majerankową tez, woreczki na pokarm rowniez.
Podobnie bym dodala szczoteczkę do wloskow, octanisept. Ja mam jeszcze krem na sutki i tantum rosa dla siebie bo tego mi brakowalo przy Poli a się przydalo -
Olliiii wrote:Maść majerankową wzięłam, bo kazali na szkole rodzenia, ale jak o tym myślę to w sumie bez sensu 🤔 takich rzeczy jak wkładki laktacyjne, szczotka, lanolina nie brałam, bo dostałam na baby shower, więc mam z głowy 🙂 i jeszcze jak tak patrzę to termometru brak, ale to muszę pomyśleć czy taki zwykły czy bezdotykowy 🤔
A jeszcze odnośnie tych myjek to zobacz u mamyginekolog - ona ma myjki z tetry. Zamówiłam i szczerze to fajna sprawa.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019