X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, mi nie chodzi o jej długość, samej długości też bym się nie czepiała. Ale miesiąc temu miała 3.9,byla zamknięta, teraz jest miękka, otwarta na opuszek, wylatuje czop (bo sam to widział) i nie wiem jak zareaguje mój organizm na to, bo w pierwszej ciąży szyjka do dnia porodu była wciąż w okolicach 5cm, twarda i zamknięta.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak któraś pisała porównywanie wagi dziecka wg mnie ma sens tylko u jednego lekarza i na jednym sprzęcie.
    Ja miałam w poprzedniej ciąży 2 usg w jednym dniu i różnica była 300 g.
    Wy piszecie ze małe dzieci? Ja tydzień temu miałam 1400 g..
    Ale szalecie z tyminporzadkami i praniem. Ja nawet nie zaczęłam...
    Błagam pomóżcie. Sprawdzone sposoby na przeziębienie. Trzyma mnie od czwartki. Najpierw gorączka, później gardło, teraz kaszel głównie suchy, strasznie męczący. Osluchowo wczoraj było na szczęście Ok. Ale już ledwo żyje

moni05 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Sunshine, mi nie chodzi o jej długość, samej długości też bym się nie czepiała. Ale miesiąc temu miała 3.9,byla zamknięta, teraz jest miękka, otwarta na opuszek, wylatuje czop (bo sam to widział) i nie wiem jak zareaguje mój organizm na to, bo w pierwszej ciąży szyjka do dnia porodu była wciąż w okolicach 5cm, twarda i zamknięta.
    Kochana idź jeszcze gdzieś do lekarza, ja bym tak zrobiła. Na tym etapie przy miękkiej szyjce to już tylko progesteron i leżenie, ale kontrola powinna być częściej niż dopiero za miesiąc :/

pOla34 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goemi wrote:
    Wiem, że kiedyś był już poruszany temat ale chciałam dopytać czy decydujecie się na bank komórek macierzystych.? Dziś byłam w szkole rodzenia i właśnie było spotkanie z przedstawicielami tego banku i mam bardzo mieszane uczucia. Jako jedyna nie podałam swoich danych bo to potrzebne do przesłania oferty ale bez przesady wszystkie dane personalne + termin porodu i nazwisko lekarza prowadzącego i oczywiście konkurs za te dane można wygrać bank za darmo. Czy też się z tym spotkałyście w szkole rodzenia?
    U mnie na szkole rodzenia tego nie bylo i nie będzie, bo powiedzieli, że nie uważają za słuszne, żeby takie prezentacje na szkole rodzenia miały miejsce.

Pisalysmy już tu parę razy, że niestety nie jest tak różowo, jak te firmy to prezentują i w dużej mierze to naciąganie niestety :(

• moni05 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Kochana idź jeszcze gdzieś do lekarza, ja bym tak zrobiła. Na tym etapie przy miękkiej szyjce to już tylko progesteron i leżenie, ale kontrola powinna być częściej niż dopiero za miesiąc :/

Nawet tego dupka 1x1 to tyle, co kot naplakal... Spróbuję się gdzieś dostać. Dziękuję 😘

pOla34 lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Lena-90 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goemi wrote:
    Wiem, że kiedyś był już poruszany temat ale chciałam dopytać czy decydujecie się na bank komórek macierzystych.? Dziś byłam w szkole rodzenia i właśnie było spotkanie z przedstawicielami tego banku i mam bardzo mieszane uczucia. Jako jedyna nie podałam swoich danych bo to potrzebne do przesłania oferty ale bez przesady wszystkie dane personalne + termin porodu i nazwisko lekarza prowadzącego i oczywiście konkurs za te dane można wygrać bank za darmo. Czy też się z tym spotkałyście w szkole rodzenia?

A ja właśnie sama szukałam informacji na ten temat i pisząc z dziewczynami w innej grupie, część była na tak i na przykład już bankowała dla swoich starszych dzieci. Wiem, że są różne opinie, ale jeśli chodzi o same komórki macierzyste z krwi albo ze sznura pępowiny (podobno jest uniwersalny w wykorzystaniu) to mnie akurat to ciekawi. Sama czytam i szukam opinii tutaj czy na blogach, bo nie ukrywam, że temat odkryłam niedawno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2019, 22:15

• lena198808 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka.. Ja mialam w 17 tyg kolizję, facet mi wjechal w moje drzwi kierowcy. Ile on mi napsul nerwów chcial uciekać, bo jak sie okazalo nie mial ani prawka ani oc, przegladu. Do dzisiaj mam czkawke po tej kolizji bo same problemy przez niego.. Brzuch czulam wtedy z nerwow. Wrocilam do domu wyciszylam sie bylo ok i google kolizja w ciazy.. Od razu pojechałam na ip. Lepiej sprawdzic, tak jak dziewczyny pisza tu chodzi o lozysko.

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni lez plackiem i skonsultuj sie jeszcze z kims innym. Raz ze mala dawka, a dwa panuje taki poglad, ze duphaston zwlaszcza w ciazy z chlopcem do ok 20tc powinno sie stosowac. Moja ginka w sumie ok 18tc zmienila duphaston na luteine, potem jeszcze dorzucila prolutex.
    A mialas robiony posiew czy to nie infekcja jest powodem skracania ?
    A brzuch Ci sie czesto napina ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 22:13

• moni05 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    Moni lez plackiem i skonsultuj sie jeszcze z kims innym. Raz ze mala dawka, a dwa panuje taki poglad, ze duphaston zwlaszcza w ciazy z chlopcem do ok 20tc powinno sie stosowac. Moja ginka w sumie ok 18tc zmienila duphaston na luteine, potem jeszcze dorzucila prolutex.
    A mialas robiony posiew czy to nie infekcja jest powodem skracania ?
    A brzuch Ci sie czesto napina ?

Nie miałam nic robione. A możesz napisać szerzej dlaczego dupek źle wpływa na chłopców?
    Mam skurcze pisałam tu niedawno, że nawet po około 20 na dzień. I to takich że serce kołacze i mam duszności w momencie skurczu. Dostałam na to magnezin 2x500...

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ubranka prałam normalnie na pranie codzienne. Plus płukanie i wirowanie. Potem prasowanie na lewej stronie. I tyle. Potem nie będę prasować bo i tak za chwilę wyrośnie.

Moni bierzesz no spe na te skurcze. Mi lekko brzuch w e spinał i skurcz już na takim poziomie że lekarze dali no spe w zastrzyku. Jeszcze jak masz rozwarcie to powinni ci wyciszyć.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa, nie biorę nospy, tu nikt jej nie zaleca... Tylko magnez.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piorę w 40 st.codzienne (pranie i płukanie).
    Ręczniki będe w 60 jak na metce.
    Jutro ostatnia tura prasowania 💪💪

Co do rozmiarów to moja nadal ma ciuszki dobre np.z metki na 2 latka😂
    A w 29+5 Olek miał 1536 więc po 4 tyg.liczę że 2 kg.przekroczy.

Paulina seria prenalen lub ostatecznie neosine. Z domowych to herbata z sokiem malinowym,miód,cytryna,czosnek i pod kołderkę.

Moni zamiast Cię wizyta uspokoić to jeszcze bardziej nakrecila :/

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, tak. Ale tylko o szyjke mi chodzi, a nie o wagę, bo w tym przypadku wierzę bardziej lekarzowi od głównych usg - one trwaly zawsze około 20 minut, dokładnie mierzył każda kość, zmieniając ustawienia głowicy kilka razy, jego pomiary zawsze są na około. 30-40 centylu, nie ma różnic między konczynami, brzuchem a głową itd...

A u prowadzącego tak jak dzisiaj plus zawsze są rozbieżności między poszczególnymi częściami ciała :/ a dzisiaj strasznie szybko to robił i nie spojrzał, że ten pomiar wypierdzielil w ogóle poza skalę i że to nie ma sensu wcale...

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Nie miałam nic robione. A możesz napisać szerzej dlaczego dupek źle wpływa na chłopców?
    Mam skurcze pisałam tu niedawno, że nawet po około 20 na dzień. I to takich że serce kołacze i mam duszności w momencie skurczu. Dostałam na to magnezin 2x500...
    Magnezin ma magnez w postaci weglanu magnezu, ktory przyswaja sie tyle co nic. Dodatkowo brakuje wit b6, ktora poprawia wchlanianie. Mysle, ze raczej magne b6 w dawce 3x2 byloby bardziej na miejscu, ale lekarzem nie jestem... w ogole to taki 'standardowy' zestaw szyjkowy, z ktorym spotkalam sie u roznych lekarzy to: luteina dopochwowa 2x100, magne b6 3x2 i nospa 3x1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 22:57

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni w każdym razie i tak pozostaje Ci oszczędny tryb życia (zreszta jak i każdej) i chyba cierpliwość do kolejnej wizyty (chyba,źe pomiędzy sie zdecydujesz).

moni05 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, magnezin to taki starej daty pomysł i tu masz rację. Bo brałam go na potęgę w pierwszej ciąży.
    Pytałam o Aspargin chociaż, bo mam. Ale nie... 🤷🏻‍♀️
    Zglupialam już i nic nie wiem. Co z tym dupkiem robić i w ogóle... Nocka z głowy 🙄 tylko się nakręcam.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • emikey Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kokosowa, nie biorę nospy, tu nikt jej nie zaleca... Tylko magnez.
    Moi obaj lekarze zalecali nospe. Z Gaba brałam od 8 tyg do 26 tyg po 3 dziennie i to te forte albo max. Z polecenia lekarza.

Co do duphastonu i chłopców. Hmm istnieje przekonanie, że chłopcy są słabsi. Ponoć większa część poronien to ciążę męskie. Dziewczynki urodzone bardzo wcześnie maja tez większe szanse na przeżycie niż chłopcy. Większość dzieci autystycznych to chłopcy... Itd itd. Kiedyś mi psycholog dziecięca mówiła jeszcze zanim Gaba się urodził.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Ja piorę w 40 st.codzienne (pranie i płukanie).
    Ręczniki będe w 60 jak na metce.
    Jutro ostatnia tura prasowania 💪💪

Co do rozmiarów to moja nadal ma ciuszki dobre np.z metki na 2 latka😂
    A w 29+5 Olek miał 1536 więc po 4 tyg.liczę że 2 kg.przekroczy.

Paulina seria prenalen lub ostatecznie neosine. Z domowych to herbata z sokiem malinowym,miód,cytryna,czosnek i pod kołderkę.

Moni zamiast Cię wizyta uspokoić to jeszcze bardziej nakrecila :/
    Mój też nosi ciuszki dla 2 latka. Kupuje na 98 :P

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:

Musialabym poszukac dokladniej, ale kolacze mi sie, ze zwieksza ryzyko spodziectwa, ale wiadomo, jak to jest z badaniami na kobietach w ciazy. Generalnie mialam tak zakodowane i faktycznie moja ginka zwrocila na to uwage, i pilnowala zeby odstawic. Tak jak Acard trzeba odstawic w 3 trym.
    Ja z kolei mam wrazenie, ze jestem obstawiona, az za bardzo lekami, co chwile posiew, co chwile mierzenie szyjki, co 2 tyg usg, ale wiadomo, ze moja ciaza jest wysokiego ryzyka, ale z drugiej strony chyba ta strategia narazie działa.

• emikey Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    Musialabym poszukac dokladniej, ale kolacze mi sie, ze zwieksza ryzyko spodziectwa, ale wiadomo, jak to jest z badaniami na kobietach w ciazy. Generalnie mialam tak zakodowane i faktycznie moja ginka zwrocila na to uwage, i pilnowala zeby odstawic. Tak jak Acard trzeba odstawic w 3 trym.
    Ja z kolei mam wrazenie, ze jestem obstawiona, az za bardzo lekami, co chwile posiew, co chwile mierzenie szyjki, co 2 tyg usg, ale wiadomo, ze moja ciaza jest wysokiego ryzyka, ale z drugiej strony chyba ta strategia narazie działa.
    Co lekarz to opinia. Mój kazal brać acard do 36 tyg.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
‹‹ 895 896 897 898 899 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ