Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć
ponad godzinę mi zajęło nadrabianie Was, ale już jestem na bieżąco.
Ogromne kciuki za wszystkie szpitalne i z problemami! Jeszcze ostatnia prosta i jedne problemy się skończą, a zaczną inne. Tak jak dziewczyny pisały, teraz już do końca życia będziemy się martwić o nasze dzieciaki.
Mój Nikoś właśnie trzeci dzień ma temperaturę 39-40 stopni ;( nie pamiętam, kiedy ostatnio spałam dłużej niż 2 godziny w ciągu. Jest hardcore.
W niedzielę miałam straszne twardnienia brzucha, więc od poniedziałku postanowiłam wrócić do dawki luteiny 2x1. Na szczęście w piątek wizyta, to się dowiem, co jest grane.
Dzisiaj na 15 jedziemy na ech serca Czarusia. Jakoś przez chorobę starszego nie miałam się kiedy tym stresować.
Adella widziałam, że zmieniłaś imię i u Ciebie też będzie Czaruś. Super
Początkowo miał być Michaś, prawda?
Co do prania, to tylko ja jestem taką wariatka, że dosłownie wszystko i dla dziecka i dla nas piorę w 60 stopniach? 😂 Jakieś takie zboczenie mam na tym punkcie, że wydaje mi się, że przy tych 40 stopniach nie mają prawa być higieniczne te ubrania :p ale ja ogólnie dużo mam takich odchyłów...
-
Ja dzisiaj mam zły dzień.. Od rana mdłości i jeszcze rodzina mnie rozstroiła
. Mały na badaniu 31+5 miał 2089 gram,zaczela się dziś dyskusja, że to malutko, ze w tym tygodniu dzieci więcej ważą a ja powinnam jeść więcej mięsa bo to jest cała przyczyna problemu.. Normalnie można zwariowaćPaulina
-
Już tu była dyskusja na temat różnych wag dzieciaczków i generalnie wniosek taki ze nie ma się czym martwić! Każde dziecko rośnie w swoim tempie plus błędy pomiaru. Ja ostatnie 4 lata nie jadłam mięsa, z różnych powodów, ale obiecałam sobie, że jak najdzie mnie chęć to sobie pozwolę w ciąży. Przyszła mi ochota jakoś w 5 miesiącu, kiedy przechodziliśmy koło kościoła, na którego tyłach odbywał się festyn i po prostu musiałam zjeść natychmiast kiełbasę z ostrą musztarda 😜 mąż ostatnie drobne wydrapał z kieszeni i tak po 4 latach niejedzenia mięsiwa wrąbałam kiełbasę od proboszcza. Od tego momentu jem mięso, ale w naprawdę małych ilościach. Generalnie szczupła jestem, brzuszek drobniutki i tez ciagle słyszę, że muszę koniecznie pamiętać, żeby jeść 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ Tak jakbym miała zapomnieć albo celowo chciała głodzić dziecko. Abstrahując od ciąży strasznie mnie to wkurza, bo osobie puszystej nie wypada powiedzieć „ale przytyłaś” albo „musisz przejść na dietę” a ktoś taki jak ja notorycznie słyszy „znowu schudłaś?” „Powinnaś więcej jeść”, KAŻDE rodzinne powitanie to obejmowanie mojej talii i tekst „jaka chudzina!” i babcine hardcory typu „niedobrze wyglądasz, ile ważysz?”. Nikt tak nie potrafi dobić jak kochani najbliżsi 😜paulina2811 wrote:Ja dzisiaj mam zły dzień.. Od rana mdłości i jeszcze rodzina mnie rozstroiła
. Mały na badaniu 31+5 miał 2089 gram,zaczela się dziś dyskusja, że to malutko, ze w tym tygodniu dzieci więcej ważą a ja powinnam jeść więcej mięsa bo to jest cała przyczyna problemu.. Normalnie można zwariować
sunshine03, aga_ni lubią tę wiadomość
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025! -
Pola, no to mam trochę czasu, żeby się psychicznie nastawić na kolejną niezbyt perfekcyjną ciążę 😕 Ale narzekać nie chcę, bo gorsze przypadłości dotykają dziewczyny.
Nova, i nic Ci się nie dzieje z tymi ubraniami? Czy kupujesz specjalnie takie, które się pierze w 60 stopniach?🤵🏽♀️34
🤵🏻♂️34 ⭐
-> ❄ 5BB -> ET ❌
Decyzja o AZ 🔮
Ja też musiałam trochę nadrobić, ale już jestem na bieżąco.
Nova, 60 st.to nie odchył, bo w 40 bakterie nie giną, a w 60 już tak
tak więc dla małego zdecydowanie 60, 40 rzeczy lekko zabrudzone moje i Kingi, 60 rzeczy męża i mocno zabrudzone inne.
Za wszystkie dziewczyny szpitalne zawsze mocno trzymam kciuki.
Mi brzuch ostatnio trwadnieje, ale łykam tylko magne b6, nawet wit.nie biorę, bo zakładam, że moja dieta dostarcza ich wystarczająco, a ja z tych zdecydowanie przeciwnych łykaniu chemii bez wyraźnej potrzeby. W Polsce przeginka w 1 stronę, w UK w drugą (moja sis tam mieszka, rodziła tam 4 dzieci..). Biorą dupę w troki i działają dopiero jak coś się dzieje, a wcześniej to faktycznie tak jak pisała Emikey. Wypośrodkowanie tych dwóch podejść byłoby złotym środkiem.
Kupiłam w końcu fotelik- jednak mimo wagi Pebble Plus. Fajny, choć faktycznie mógłby być lżejszy. Zamówiłam przez neta nowy (założyłam że skoro Cabriofix, który muszę oddać wchodzi to i ten wejdzie), w dobrej cenie (Tosia ma promo na dwa kolory, i czasem późnym wieczorem wchodzi promo na trzeci kolor, który właśnie kupiłam). Nie opłacało się kupować niepewnej używki.
Któraś tu pisała, że też go ma na bazie. (Kasia od Zosi?) Korzystasz już z 2way Pearl, czyli tego drugiego? Ja się zastanawiam czy kupować bazę i się nastawić od razu na ten 2way Pearl czy sobie bazę darować i potem się zastanowić nad drugim innym, hmm. Kinga ma Axkid Minikid na pasach i na pewno drugi fotelik Kacpiego będę chciała na bazie, żeby chociaż jeden był łatwo i szybko wypinany. -
Mój czułam raptem z 4 razy,Pola miała kilka razy dziennie 😀sandrina22 wrote:Dziewczyny jak często wasze maleństwa mają czkawkę? Bo mój ma codziennie, a czasami nawet 2 razy w ciągu dnia. Się zaczynam śmiać, że on więcej czka niż się rusza
Kokosowa dobrze,ze juź po. To teraz kanapa i czekanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2019, 13:10
Kookosowa lubi tę wiadomość
-
meerici wrote:Pola, no to mam trochę czasu, żeby się psychicznie nastawić na kolejną niezbyt perfekcyjną ciążę 😕 Ale narzekać nie chcę, bo gorsze przypadłości dotykają dziewczyny.
Nova, i nic Ci się nie dzieje z tymi ubraniami? Czy kupujesz specjalnie takie, które się pierze w 60 stopniach?
Ja nie nova, ale odpowiem też
ciężko trafić na ciuchy prane w 60, zarówno te dla dzieci jak i dorosłych. Albo producenci specjalnie piszą, żeby prac w 40, żeby potem ciucha nie reklamować, gdyby coś się stało. Bawełniane ciuszki dziecięce można prać w 60 i nie kojarzę, żeby coś mi się z jakimś stało. Szczególnie te bez bajerów- nadruków itp. Dla noworodka nie patrzylabym na metki tylko prała i tak w 60. Później już można sobie segregować, te bardziej brudne w 60, te mniej zabrudzone, z jakimiś nadrukami itp.w 40. I najlepiej patrzeć potem na jakość ciucha, i te którym się nadruki spierają czy coś już nie kupować (któraś tu pisała, że z 5-10-15 się spraly, a z Pepco nie..). Z Kini ciuszkow nic mi się nie zepsuło od temp.prania, moich niektórych bluzek (delikatnych, nie bawełnianych) pewnie w 60 bym nie zaryzykowała.
-
Sandrina, Kinga jak byłam z nią w ciąży miała czkawkę codziennie. I potem jak się urodziła długo też- oczywiście moja mama, że dziecko jest wyziębione itd.i źle ją ubieram
więc nawet położna o to pytałam- i taki urok niektórych dzieci, i nawet mówiła, kiedy najczęściej czekają (na przewijaku, po jedzeniu) i u nas wypisz wymaluj. Z wiekiem jej przeszło.
-
Ja już mam wszystko poprane i prałam tak jak na metkach, część w 60, część w 40, wszystko dwa razy plus dodatkowe dwukrotne płukanie, jeszcze to wszystko będzie prasowane i miałam nadzieję, że to wystarczy a teraz to sama już nie wiem! Natomiast co do naszych ciuchów zawsze mi się wydawało, że pranie w 40 stopniach to za mało, ale jeszcze się nie odważyłam zwiększyć tej temperatury. Chyba zrobię próbę i przetestuję koszulki męża w 60 stopniach 😜Jupik wrote:Ja nie nova, ale odpowiem też
ciężko trafić na ciuchy prane w 60, zarówno te dla dzieci jak i dorosłych. Albo producenci specjalnie piszą, żeby prac w 40, żeby potem ciucha nie reklamować, gdyby coś się stało. Bawełniane ciuszki dziecięce można prać w 60 i nie kojarzę, żeby coś mi się z jakimś stało. Szczególnie te bez bajerów- nadruków itp. Dla noworodka nie patrzylabym na metki tylko prała i tak w 60. Później już można sobie segregować, te bardziej brudne w 60, te mniej zabrudzone, z jakimiś nadrukami itp.w 40. I najlepiej patrzeć potem na jakość ciucha, i te którym się nadruki spierają czy coś już nie kupować (któraś tu pisała, że z 5-10-15 się spraly, a z Pepco nie..). Z Kini ciuszkow nic mi się nie zepsuło od temp.prania, moich niektórych bluzek (delikatnych, nie bawełnianych) pewnie w 60 bym nie zaryzykowała.
Odnośnie czkawki mój tez ma przynajmniej raz dziennie.🤵🏽♀️34
🤵🏻♂️34 ⭐
-> ❄ 5BB -> ET ❌
Decyzja o AZ 🔮
Więcej od rana się nie da naszkrobac?

Kokosowa to super lekarz Ci się trafił. Szkoda że takie konowały w około. A kiedy wynik będzie? Do poniedziałku?
Merici ja to bym sama dużo oddała za mały brzuszek i za takie "docinki"
Jutro sie dowiem ile mały waży. Ciekawe ile przez dwa tyg przybrał. Ostatnio było 1789g.
Odnośnie czkawki, Remik ma dwa razy dziennie. Czasem ponad 5min...
Rodzice zabrali mnie na zakupy. Miałam tak złu humor że nie mogę znaleźć żadnej sukienki, że się popłakałam, że nie pójdę na wesele... Nic nie pasowało. Albo było za duże, albo w ogóle nie wchodziłam. Chciałam coś dopasowanego ale nie ma szans z moim biustem. W końcu weszłam do jednego sklepu i Kasper chwycił jedna sukienkę i dał przymierzyć. Ma dwie warstwy. Jedna przylega. Druga jest lejąca. Nie wyglądam w niej jak miss ciąży, ale to 8msc kobiety ze spora nadwagą od początku więc nie ma co cudów oczekiwać. Stwierdzili wszyscy że mam ją wziąć. Z przodu wygląda super ale bokiem jakoś nie umiem na siebie patrzeć.
No ale serio, NIC nie mogłam znaleźć
Wstawiam zdjęcia, ale nie cytujcie bo je skasuje jutro

sandrina22, Kookosowa, Atyde lubią tę wiadomość

-
Co do prania ja póki co piorę w 40 stopniach, ale też prasuję na najwyższej temp więc co ma zginąć to zginie. Po szpitalu, przychodni, szczepieniach wypiorę w 60 i też wyprasuję żeby czegoś mega syfiastego nie przywlec.
A tak na co dzień to pewnie będę prała w 40 i bez prasowania. Bo tak sobie myślę, że naszych ubrań też w wysokich temp. nie pierzemy- niech się mały hartuje
No, takie przynajmniej mam założenia póki co.
ManiaM, ammarylis lubią tę wiadomość

-
Kiniorek w poniedziałek 19 sierpnia. Więc trochę czekania ale byle zdrowy to mogę czekać. Lekarz z polecenia przez mojego prowadzącego. Z tego co widzę spec od ciężkich przypadków bo każdy do niego bije.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
napisałam długiego posta i skasowałam, no brawo ja!!
KINIOREK my wszystkie teraz jesteśmy miss ciąży
Sukienka kupiona, to teraz proszę uśmiech na twarz i wspaniale się bawić na weselu. Tak patrzę na oba zdjęcia to tylko ten brak uśmiechu psuje efekt. Także dramatu nie ma , głowa do góry :*
Aguuula;2525 - ja kupiłam katarek do odkurzacza. Najpierw chciałam aspirator elektryczny - bo mały i jakiś taki mniej przerażający mi się wydawał, ale poczytałam opinie na forach i o konkretnych produktach, no i karatek wygrał. Również położna w SR bardzo polecała, a ona raczej z takich, że woli nic nie powiedzieć niż konkretny produkt zasugerować.
kalcia64 mój ważył bardzo podobnie
kalcia64 lubi tę wiadomość

-
Kokosowa to teraz czill, relax i drinki owocowe bezalkoholowe od męża
nic wiecie tylko czekać.
Sandrina bo mi mama dogadała, że wiecznie mam takie wielkie oczy na zdjęciach i dziwnie wyglądam
a ja normalne mam... Ale to jest moja mama ;]
Kalcia u mnie było 30+5 i 1789g
Ale nie ma co porównywać. Jedne dzieci będą z wagą 4kg drugie 3kg a jeszcze będą takie co się kuleczki małe urodza z waga 2.5kg a będą donoszone. Ważne żeby były zdrowe
kalcia64 lubi tę wiadomość

-
https://www.aptekagemini.pl/baby-ono-aspirator-do-nosa-1-sztuka.html
Ja mam taki na maleńkie gile bo ma mała siłę ssania ale też łatwo wyczyścić
I taki :
https://www.doz.pl/apteka/p10961-Marimer_Baby_aspirator_do_oczyszczania_nosa_1_szt
Wybrałam ten, bo nie wyobrażam sobie w środku nocy dajmy na to włączać odkurzacza i też dlatego że PanTabletka w opisach różnych aspiratorow uwzględnił że nie trzeba do niego żadnych dodatkowych filtrów, końcowek etc.

-
O rany dziewczyny, to wy w porównaniu do mnie bardzo ostrożnie z ciuchami postępujecie
bo ja nasze domowe rzeczy normalnie zawsze na 60 nastawiam, wydaje mi się, że 40 to nie wiele więcej jakby ręcznie uprać
kiedyś taki program oglądałam o tym że właśnie w 40 bakterie nie giną. Tu w kasiażce o pielęgnacji niemowląt tej co dostałam ze szpitala pisze żeby do 3 miesiąca prac dziecku w 90! Trochę szok nawet dla mnie
w każdym razie dawniej się maluchom tetrę i ubranka wygotowywało a nie było tyle syfu w materiałach co teraz przecież. Ja całą wyprawkę wyprałam na 90 ani jedna rzecz się nie zmieniła na gorsze w tym praniu, płukałam dwukrotnie i prasowałam. Może miałam akurat szczęście, że nic się nie sprało nie wiem, podział w praniu był tylko na kolorowe i jasne i wszystko git. Po szpitalu rzeczy tez wybiorę na 90 i wyprasuje a potem już normalnie będę prała na 60 i na prasowanie na bank nie znajdę ani czasu, ani chęci.
Jupik lubi tę wiadomość

[/link]