X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    No to sobie będę rozdzielać. W sumie to dzisiaj chyba nawet tego drugiego śniadania nie zjem bo nie zdążę przed lekarzem, dlatego jem 3 syte posiłki w ciągu dnia, ewentualnie jakiś jogurt... Bo po prostu mam za dużo rzeczy do roboty... :/
    Kiniorek jedz tyle by było ci dobrze:-). Najważniejsze ze masz piękne cukry po tych kanapkach. A własnie o to chodzi. Ja musze jesc regularnie czyli 5 razy minimum bo mi po tym.czasie z glodu cukier mocno spada. U ciebie tak nie jest? A owoc i jogurt ci styka? Nie musisz bilansować z np płatkami owsianymi?

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dzień dobry :) kurcze tak czytam, że wszystkie po kolei macie robione usg 3 trym. A mi moja ginekolog nawet nic o tym nie wspomniała. Jak byłam teraz w 30tc na wizycie to spytałam o to i powiedziała, że wszystkie wady które mogły wyjść bada się w 1 i 2 usg prenatalnym, a na tym trzecim to jedynie serce, wzrastanie płodu itp i ze to są takie rzeczy, które ona widzi na swoim usg na normalnej wizycie. Teraz to już sama nie wiem, jestem chyba jedyna tutaj która nie poszła na usg 3 trymestru 😐

Ja też nie robię:)

oar843r8hxms7jm7.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny z tym praniem to pewnie już pisałyście o tym jak mnie nie było 😉 ale możecie mi napisać w ilu stopniach pierzecie ubranka? Ja myślę, że chyba w 40 ale dwa razy wszystko wypiorę. Obawiam się, że w 60 te np z pepco nie przetrwają...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 12:04

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tego wszystkiegi zapisałam się na warsztaty bezpiecznego malucha:-) nie wiedziałam że takie coś jest.
    My spodziewamy się 3 dziecka wiec zawsze jakis dorosły będzie z tyłu z dziećmi.
    Moim zdaniem też kwestia samochodu jest istotna. My mamy volvo xc 60 z każdej strony poduszki wiec narazie nie planujemy zmieniac bo samochod ma 2 lata. Na te 7 osobowe też patrzyliśmy ostatnio ale tym.nam sie super jezdzi no i jest duzo w nim miejsca. Z przodu jak i z tyłu.
    Swoją drogą nas jako rodzenstwo tez bylo duzo. Kiedys rodziny były wieksze no i czesto wszystkie fotele z tyłu były pełne. Wiec ja ufam że wystarczy dobry fotelik i dokładne wpięcie malucha/ dobry samochod ale przede wszystkim łaska Boża. Czasami są takie wypadki ze wszyscy myslą że nikt z nich nie wyjdzie. A takie że powinno być ok a jednak nie.

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tego wszystkiegi zapisałam się na warsztaty bezpiecznego malucha:-) nie wiedziałam że takie coś jest.
    My spodziewamy się 3 dziecka wiec zawsze jakis dorosły będzie z tyłu z dziećmi.
    Moim zdaniem też kwestia samochodu jest istotna. My mamy volvo xc 60 z każdej strony poduszki wiec narazie nie planujemy zmieniac bo samochod ma 2 lata. Na te 7 osobowe też patrzyliśmy ostatnio ale tym.nam sie super jezdzi no i jest duzo w nim miejsca. Z przodu jak i z tyłu.
    Swoją drogą nas jako rodzenstwo tez bylo duzo. Kiedys rodziny były wieksze no i czesto wszystkie fotele z tyłu były pełne. Wiec ja ufam że wystarczy dobry fotelik i dokładne wpięcie malucha/ dobry samochod ale przede wszystkim łaska Boża. Czasami są takie wypadki ze wszyscy myslą że nikt z nich nie wyjdzie. A takie że powinno być ok a jednak nie.

• silent Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę mieć aż 8 małych posiłków, strasznie to upierdliwe i pracochłonne. czasami jem częściej niż co 2h. Na 1. śniadanie mogę zjeść tylko jedną małą kanapkę i talerzyk warzyw, wtedy cukry wychodzą ok. Na drugie dwie kanapki. Zupa osobno, drugie osobno. Jak się zapomnę i najem po uszy to cukier na pewno będzie ponad normę. Ale idzie się przyzwyczaić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 12:15

3uqruv0.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera ooo jaka ta twoja szarlotka smakowita :D

Kokosowa ja myślę, że ty po powrocie do domu nie tyle zdrowo zjesz, co po prostu się najesz. Super, że już wychodzisz.

Co do regularności posiłków, to przy cukrzycy ważne jest żeby nie przekraczać 3 godzin między nimi - to pomaga cukier po posiłkach utrzymać w ryzach bo nie ma takich skoków. I też ważne żeby przed spaniem zjeść. Ja ostatnio poszłam spać trochę głodna, bo nie miałam na nic ochoty i rano na czczo cukier 97!
    A u "zdrowych" ludzi, tak jak dziewczyny piszą - jak się je często a mniej, to organizm nie magazynuje na czarną godzinę.

Nuśka, ale się szybko ogarnęłaś z wyprawką.

Ja wczoraj kolejne pranie zrobiłam, ale wisi nadal na suszarce i nawet nie mam siły go zdjąć. I jeszcze dzisiaj dostałam od koleżanki karton ciuszków i leży teraz rozgrzebany na środku salonu...Także do rozmiaru 68 włącznie został mi do kupienia z ubrań kombinezon na zimę, czapeczki i skarpetki :D
    Teraz tylko czekam na wypłatę i zostają grubsze zakupy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 12:16

Kookosowa lubi tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    A dziewczyny z tym praniem to pewnie już pisałyście o tym jak mnie nie było 😉 ale możecie mi napisać w ilu stopniach pierzecie ubranka? Ja myślę, że chyba w 40 ale dwa razy wszystko wypiorę. Obawiam się, że w 60 te np z pepco nie przetrwają...

Nuska, wczoraj była dłuuuga dyskusja na ten temat ;-) każdy pierze inaczej. Podobno Pepco lepiej znosi 60 st niż 5-10-15 ;-) Są fanki prania max.w 40 - nie straszne im syfy i zarazki :-), są też takie jak ja, że początkowo 60 st.,lub mocniej zabrudzone ciuchy (bez względu na metkę). I jedna czy dwie fanki 90 st ;-) tak więc jednoznacznej odp.nie ma.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na ktg. Dzięki dziewczyny za rady
    Odezwe się po wizycie

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dzień dobry :) kurcze tak czytam, że wszystkie po kolei macie robione usg 3 trym. A mi moja ginekolog nawet nic o tym nie wspomniała. Jak byłam teraz w 30tc na wizycie to spytałam o to i powiedziała, że wszystkie wady które mogły wyjść bada się w 1 i 2 usg prenatalnym, a na tym trzecim to jedynie serce, wzrastanie płodu itp i ze to są takie rzeczy, które ona widzi na swoim usg na normalnej wizycie. Teraz to już sama nie wiem, jestem chyba jedyna tutaj która nie poszła na usg 3 trymestru 😐

Olii nie jesteś jedyna, moja lekarka też tak mówi. Swoją droga co 3 tygodni mierzy wszystko, sprawdza ilośc wód, sprawdza serce, przypływy, więc nie wiem co jeszcze miałoby być sprawdzane na tym usg trzeciego trymestru. Powiedziała oczywiście, że jak chcę to żebym sobie poszła je zrobić i pewnie zrobię w medicoverze bo pewnie jest w pakiecie.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Wiesz co, mój lekarz robi badania prenatalne i w sumie robił mi dwa prenatalne tak jak twoja lekarka. A na każdej wizycie sprawdza i opisuje dosłownie wszystko : żołądek czy pełny i tak rzeczy o których w sumie bym nawet nie pomyślała. Także myślę że jak na dobre usg i dokładnie robi te usg to nie masz się czym przejmować

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam prenatalnego. W ciąży z dziewczynami miałam i nawet kardiologa bo moj lekarz miał taki zestaw. On chciał obejrzeć wszystko i potem kardiolog miał zobaczyć. A był super dokładnym lekarzem. Ten moj obecny nie. Choc też wszystko sprawdza na wizytach. Więc pozostało ufać że wszystko jest ok.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina ja nie jem takich porcji jak tu dają. Oddaję zwykle. Ale chodzi o nawał pieczywa i wędliny. Zero owoców i warzyw. Obiad jak cię mogę ale w sumie mogli dać więcej warzyw. Czuję się napchana nie najedzona. Plus po takiej diecie zaparcie murowane.

Olii jak widać po moim przypadku wady wyszły w 3 USG. I nawet lekarze oglądali wszystkie wcześniejsze. I nic. A tu nagle taki cyk. Nie musi być tak u każdego. Ale nie zaszkodzi mieć pewność. Liczę że skoro nie było wad wcześniej to i nie będzie teraz a ta dwunastnica to tylko wada nie będąca częścią składową innych.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    ja bym po prostu uprała w niższej temperaturze, najwyżej 2 razy, jakby jeden raz nie wystarczył ;)

Hmmm może i tak :D wypiore w normalnym proszku pierwszy raz, albo na pranie wstępne nastawie z persilem a potem lovella.

Co do usg III trymestru to ja mam za tydzień. Tyle że ja prowadzę ciąże na NFZ i to będzie czwarte usg od pozytywnego testu u tego lekarza. Raz byłam prywatnie jak się skurcze od 16 tygodnia pojawiły.
    A na NFZ pierwszy raz żeby potwierdzić ciąże a potem jedno na trymestr. Jeśli chodziła bym prywatnie i robiła usg na każdej wizycie to pewnie na dodatkowe bym już nie szła.

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam prenatalne 3 trymestru i to u jednego z najlepszych specjalistów w krk, ale mieliśmy nieprawidłową przezierność karku, więc jesteśmy wyczuleni. Choć i tak bym pewnie zrobiła.

3uqruv0.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za przepis :)
    Ja też mialam się nie zapisywać na to USG, ale firma mi zwraca kwotę z FV, więc stwierdzilam, że wykorzystam to do ogarnięcia może jakiegoś wydruku 3D. :) Moja lekarka, też mówiła, że nie trzeba, ale idę też dla spokoju ducha do miejsca, gdzie jest ciut lepszy sprzęt :)

ammarylis lubi tę wiadomość

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Nuska, wczoraj była dłuuuga dyskusja na ten temat ;-) każdy pierze inaczej. Podobno Pepco lepiej znosi 60 st niż 5-10-15 ;-) Są fanki prania max.w 40 - nie straszne im syfy i zarazki :-), są też takie jak ja, że początkowo 60 st.,lub mocniej zabrudzone ciuchy (bez względu na metkę). I jedna czy dwie fanki 90 st ;-) tak więc jednoznacznej odp.nie ma.

Haha ok 😁 ale 60 stopni to też nie gotowanie, że się wszystko wyparzy. Nie wiem, ja nasze ubrania całe życie piore w 30 stopniach i teraz się boję, że te ubranka zwłaszcza nowe mi się popsują i pokurczą. A lovele dajecie tylko proszek czy też jakiś płyn do płukania?

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No... Rozeszlo się to spojenie na 19.5mm... ale mały waży 2326g więc kawał chłopa :) spoczynkowy tryb życia. Nic więcej nie da się zrobić na to niestety

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    No... Rozeszlo się to spojenie na 19.5mm... ale mały waży 2326g więc kawał chłopa :) spoczynkowy tryb życia. Nic więcej nie da się zrobić na to niestety

O cesarce nic lekarz nie wspominał? Bo to jest względne wskazanie już.

3uqruv0.png
  • Irka Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Kciuki za wizyty i wyniki. I zaciskajcie nogi, jeszcze mamy czas na rodzenie :)
    Ale już piszecie o wrześniu, a ja to pewnie do listopada przenoszę :/ Chociaz mała siedzi mi tak nisko i tak się wierci, że czasami mam wrażenie, że zaraz stope mi wystawi przez pochwe (bo chyba nadal jest pupa w dół).

Malo pisze, ale czytam raczej na bieżąco :) Dużo tematów poruszylyscie, aż nie wiem do czego się odnieść :)

Pranie na razie zrobiłam jedno, wstawilam nowe ciuszki na 40 stopni z kapsułka ariela, ale wypiore je jeszcze ze dwa razy już w loveli. Te po starszej to też pewnie dwa razy wypiore. W ogóle dla niej wszystko trzy razy przepralam i raz wyprasowalam. I dawalam tylko lovele płyn do prania, do płukania już nic. I zawsze piore w 40, tylko ręczniki i pościel 60 albo 90.

W samochodzie do tej pory jeździmy z Mania z tyłu, bo marudzi troche i trzeba ja zabawiac, podawać zabawki. A poza tym wolę mieć ją na oku. Zamontowany ma fotelik za pasażerem, teraz myślałam, żeby dać ja do przodu, ale mamy duży samochód to może zamieszczę się z tyłu z dwoma folelikami. Chyba uda się większy przypiąć na środku.

A usg 3 trym mam za półtorej tygodnia, ale to w sumie zwykle usg u mojego lekarza, tylko, że na lepszym sprzęcie niż ma w gabinecie u siebie. Na wizycie zawsze sprawdza tak ogólnie a w luxmedzie już dokładnie wszystkie pomiary i narządy. Mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze.

sce8joy.png
    di3k7n9.png
‹‹ 905 906 907 908 909 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ