X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Mój mąż uważa że wazektomia pozbawi go męskości. Co za, średniowiecze. Czy to jest odwracalne?

Dzień dobry :)
    Dziękuję dziewczyny za tyle miłych słów. Odrazu człowiek czuje się lepiej. Wiadomo że czeka nas pełno chwil zwątpienia i płaczu ale myślę że wszystko jest po coś. Może dlatego wyszło to dopiero teraz. Za późno na inną decyzję bo Bartek musi być na tym świecie bo ma coś ważnego do zrobienia.

Sara tak to jest odwracalne. W tych starszych metodach z ingerencja chirurga było to trudniejsze i często nie wracało płodności ale teraz przy takich metodach jest możliwe.
    Mąż ma podejście jak do kastracji. Poglądów mu nie zmienisz ale warto poczytać o tym.

Basia trzymam kciuki i czekam na wieści.

Ja w ciąży nie lubię być bo mnie to kosztuje zwykle dużo stresu na początku a potem ból wszystkiego na koniec. Nie czuje się seksowna jak tyje. Też nie mogłabym być gruba bez ciąży. A teraz jeszcze z tym wielowodziem czuję się jak inwalidką. Ja lubię tylko z ciąży efekt końcowy a najlepiej jak śpi i mogę popatrzeć :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie:ile powinnam wziasc pampersów do szpitala?bo spakowałam torbę z kosmetykami i kurde cała paczka mi się nie zmieści:(a nie chce brać 3toreb:(wiem mąż może dowieść ale mniej więcej ile mi będzie potrzebne na 4dni?

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ciąża męczy psychicznie, bardzo, wczoraj popłakałam się w sklepie kupując znicz do Jagódki - chyba mnie to powoli przerasta, chciałabym już mieć tą oliwusie przy sobie :) a zawsze chciałam mieć duża rodzinę, a nie wiem czy zdecyduje się na kolejne dziecko, także życie samo weryfikuje...

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga82 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie:ile powinnam wziasc pampersów do szpitala?bo spakowałam torbę z kosmetykami i kurde cała paczka mi się nie zmieści:(a nie chce brać 3toreb:(wiem mąż może dowieść ale mniej więcej ile mi będzie potrzebne na 4dni?
    Dołączam się do pytania

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra jest to odwracalne. Dwie osoby w moim otoczeniu są po tym zabiegu i bardzo sobie chwalą. Jest to dużo mniej inwazyjne niż łykanie hormonów i jedna z bezpieczniejszych metod. Mój nie chce o tym słyszeć, też ma zdanie, że to "kastracja". Zmuszać go nie będę po ciąży będziemy myśleć jak to dalej ugryźć. Zresztą póki co planujemy drugie dziecko więc to jeszcze nie dla nas.

Basiu wszystko będzie dobrze!!!! Niebawem zobaczysz swojego Filipka, o którego tyle walczyliście!! Nie dziwie Ci się, że jesteś zestresowana, ale zaraz o tym stresie zapomnisz! :)

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga ciężko stwierdzić. Nie wiadomo w sumie jak się dziecko będzie wypróżniać. Weź sobie spakuj pół paczki. A drugie pół mąż dowiezie najwyżej. A jakie kosmetyki bierzesz do szpitala?

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Mój mąż uważa że wazektomia pozbawi go męskości. Co za, średniowiecze. Czy to jest odwracalne?
    Mąż tej koleżanki co zaszła ze spirala w ciąże, poddał się zabiegowi na stałe, ale mówił że miał do wyboru też zabieg odwracalny - ale o szczegóły nie dopytywalalam

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Go, Basia, go! ✊✊✊💪💪💪
    Kokosowa,już ktoś to napisał,ale mega miło się czyta to co piszesz, Bartuś nie mógł trafić na lepszą mamę! Niejedna by panikowała, a od Ciebie taki spokój bije i przekonanie że będzie dobrze <3
    Co do znoszenia ciąży to do tej pory było wszystko super. No na początku zmęczenie i mdłości, ale krótko trwały. Za to teraz się zaczęło. Ledwo gdzieś pójdę tu boli, tam ciągnie, brzuch twardy, ciąży ;) lekarz mi powiedział że już czas żeby zwolnić. Zaskoczona jestem jak w przeciągu 2 tygodni się zmieniło moje samopoczucie! Na początku urlopu jeszcze kilometry nad jeziorem robiliśmy a wczoraj trochę musiałam po mieście pochodzić i potem musiałam iść spać na 2 godziny, tak mnie to wykończyło. Heh. A w ogóle zaczęłam pić liście malin. Położna na szkole rodzenia powiedziała że już można 2 filiżanki dziennie.

Kookosowa lubi tę wiadomość

• Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmetyki dla mnie,żel do mycia,płyn do higieny intymnej,Tantum rosa,szampon,dla dzidzi tylko krem linomag ,ale jeszcze te mega wielkie podpaski co pół torby zajmują:)podkłady wkładki laktacyjne i torba się zamknąć nie chce:(

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😘

Basiu, myślami jestem z Wami. Sama mam stres i będę czekać na informacje od Ciebie ✊🏻✊🏻 Jestem przekonana, że będzie dobrze.

Co do stanu ciąży... traktuje go jak wyzwanie raczej. Nie jest jakiś super, wiadomo. Ale mnóstwo mam wokół siebie osób długo starających się o dziecko i nam tez to zajęło sporo czasu, że mam jakaś blokadę w narzekaniu. Nie potrafię marudzić, bo przecież chciałam i pragnęłam tego najbardziej na świecie... dla mnie ta ciąża trwa za długo trochę 😋 trzeciego trymestru już wybitnie nie lubię, bo wróciły mi wymioty (na szczęście sporadyczne), no i niewydolnośc szyjki, przymus kanapowego stylu życia, non stop się jest obolalym... już chyba wole pierwszy trymestr z haftami po 10 razy dziennie. Jestem typem osoby dość ruchliwej, nie umiem usiedzieć w miejscu. Nie czuje się błogosławiona tylko pozbawiona sprawności 😋🙈

Co do ilości dzieci... marzyła mi się trójka do 30. No, nie wyjdzie raczej. Kasa ok, ale zamiast wynajmować większe mieszkanie chcemy już coś kupić, najlepiej z kawałkiem ogródka. A do tego trzeba dozbierac do wkładu na kredyt 😉 chociaż, może... ale tu starania były dość długie, dwie choroby po drodze... w sumie nigdy się nie wie. Zobaczymy, co los przyniesie. Z dwójki zdrowych dzieci tez będę zadowolona.

Uwemhe i inne mamy dziewczynek w wieku 7-9 lat. Gdzie zamawiacie ubrania online? Rozmiar 134 jest tak fatalny, ze jest na pograniczu każdej rozmiarowki i ciężko mi znaleźć fajne rzeczy dla młodej :/ smyk ma takie sobie już na ten rozmiar, pepco ciężka sprawa, bo jest na granicy właśnie. Jedynie w h&m i reserved spoko, ale czasem chciałabym tez coś tańszego na „wylatanie”...

Trzymam kciuki za Wasze szyjki, wizyty itd ❤️✊🏻✊🏻

Cabrera dziękuję ❤️ Już mam i jestem dzięki Tobie spokojniejsza o wiele... 😊

Cabrera lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Duża rodzina mimo wie lakiego poświęcenia to piękny wybór. Dla mnie jest tylko jeden warunek. Stać mnie ba więcej niż 1 lub 2 dzieci. Nie rozumiem ale nie chce iceniac osób które świadomie decydują się na kolejne dzieci mimo że wiedza ze finansowo będzie przez to bardzo trudno. Tak zrobiła moja teściowa i moja babka chociaż kiedyś dzieci to były ręce do pracy w polu. Teściowa decydowała się na 3 i 4 dziecko bo chciała mieć córkę mimo że widziała że mąż ich nie wyzywi i trzeba jednak drugiej osoby do pracy. Przez kolejne narodziny tak ba prawdę w pewnym sensie ucierpiały pierwsze dzieci które ledwo co w życiu otrzymały. Mówi się że pieniądze nie są najważniejsze lecz życie w biedzie skrajnej biedzie jest okrutne i nie mogę zrozumieć czemu ludzie świadomie się na to decydują. Kiedyś ludzie rąk nie myśleli. Myśleli jakiś to będzie.
    To w tamtych czasach 3-4 dzieci to niewiele, u mojej mamy było 9, a u taty 7 - jak się robi imprezę typu wesele to bardzo dużo gości do proszenia. Od taty babcia to była hrabianka i mieli pieniądze, a u mamy niestety bieda- wszyscy na 2 pokojach wychowani , ale dali radę 🙂

U nas w kwestii finansowej jest ok , ja mam super warunki i pensję ( choć po ostatniej wizycie w firmie nie wiem czy nie będę musiała szukać innej pracy ) A mąż ma firmę więc też więcej czasu może poświęcić rodzinie bo dostosowuje czas pracy do tego co mam zaplanowane, czyli spokojnie mogę wyjść do kosmetyczki, na paznokcie , do fryziera , a on zostanie z córką. Więc spokojnie z trójką damy radę

moni05 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga82 wrote:
    Kosmetyki dla mnie,żel do mycia,płyn do higieny intymnej,Tantum rosa,szampon,dla dzidzi tylko krem linomag ,ale jeszcze te mega wielkie podpaski co pół torby zajmują:)podkłady wkładki laktacyjne i torba się zamknąć nie chce:(
    Ja mam walizkę i w sumie do małej spakowałam i siebie i oliwke, ale kosmetyki przelałam sobie do specjalnych pojemników, i dzięki temu miejsca sporo zaoszczędzilam.

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Basia będzie dobrze! Trzymamy kciuki!!!

Dzień dobry. Dziewczyny ile trwała u Was realizacja zamówienia w gmini? Zamawiałam w sobotę, dziś środa i cisza
    Zależy ile produktów i co - nieraz widać że mają coś dosyłane ( nie wiem czy to z innych magazynów) bo inaczej spakowane niż reszta. U mnie od 2 do 4 dni roboczych.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    A co do stanu "błogosławionego" z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie cierpię być w ciąży. To, że się udało i póki co wszystko jest z Młoda OK to faktycznie błogosławieństwo, ale cała reszta to jedna wielka ściema! Już mam serdecznie dość zgagi bez powodu, zaczynającej się wtedy jak próbuję zasnąć, opuchniętych i obolałych stóp i rąk, rozstępów, wielkiego naciągniętego do granic możliwości brzucha, spędzania 90% dnia w łazience na sikaniu, chodzeniu jak kaczka, stresu każdego dnia czy się za mało rusza, czy nie za dużo, czy to kłucie jest normalne, czy nie za często twardnieje brzuch, totalnej huśtawki nastrojów od płaczu na filmie przyrodniczym przez śmiech na dramacie, albo zakładania sprawy rozwodowej bo mąż nie kupił lodów. Do tego Młoda się tak wierci, że zaraz jak Boga kocham połamie mi żebra, albo wystawi stopę przez gardło. Jestem przerażona tym co będzie dalej jak jeszcze urośnie... to jest wbrew naturze żeby w tak małej przestrzeni rozwijał się taki duży człowieczek... Mój żal post na dobranoc! A teraz ide po mleko na zgagę i tysięczny raz sikać! Dobranoc dziewczyny :)
    Ten kto powiedział, że ciąża to najpiękniejszy czas w życiu kobiety musiał być facetem :D

moni05, Aaga, Milanka, przedszkolanka:), Dominika32 lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga82 wrote:
    Ja brałam 1 paczkę mała 30szt i przywiozlam do domu bo szpital dawał wszystko.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, wszystko ok. Szyjka 3 cm czyli znowu w tydzień skrócona o 0,6, ale w szpitalu miałam już 2 cm, wiec i tak dobrze. Powoli zaczynam coraz więcej się ruszać oczywiście z umiarem i rozsądkiem :) za 3 tygodnie wrócę do spacerów, żeby przygotować się do porodu :)

kasia1518, silent, Kookosowa, KasiaP, przedszkolanka:), moni05, wiktoriaa, Dominika32, Cabrera, Jupik lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu wszystkie trzymamy kciuki! Wiem, że się boisz, ale wszystko będzie dobrze ❤️

Kinga też mam problem z torbą, nie mogę wszystkiego pomieścić. Chyba zrobię tak, że dzidziusia zapanuje osobno i mąż będzie miał tą torbę w aucie ALBO do drugiej torby zapakuje wszystkie rzeczy, które nie będą potrzebne od razu np ubrania na wyjście, podpaski, podkłady i pieluchy w zapasie a do głównej torby wezmę tylko po 2-3 szt.

Ja stan ciąży traktuje tak pomiędzy, ani nie uważam że jest bardzo źle ani szczególnie tego nie kocham ☺️ Pierwsze trzy miesiące z wymiotami były fatalne, ale nie narzekałam, bo długo się staraliśmy. Ale strach na początku ciąży jest okrutny... Przed każdą wizytą zastanawianie się czy serce dalej bije 🙁 Strasznie mnie to przytłaczało. Później czułam się bardzo dobrze,tak jakbym w ogóle nie była w ciąży tylko urósł mi brzuszek 😀 i to było super, nie mogłam pojąć czemu wszyscy tak się o mnie martwią żebym uważała, oszczędzała się itp ☺️ A teraz już jest coraz ciężej, też dziwię się że moja kondycja tak drastycznie spadła od połowy lipca. Miałam wielkie plany zawodowe na sierpień ale raczej nie dam rady fizycznie... Ale nigdy nie powiedziałabym o sobie czegoś takiego jak moja koleżanka, że w ciąży czuła się obrzydliwie. Co prawda nie mogę powiedzieć, że czuję się seksi 😉 bardziej tak jak jedna z Was ostatnio napisała "uroczo" 😂

moni05 lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pakuje kosmetyki w próbkach pozbieranych z warsztatów. Dużo miejsca jest zaoszczędzone. A mam tyle probek, że szkoda tego nie zużyć. Jeszcze muszę ta torbę przepakować do walizki małej. Dla małego będę miała osobno spakowane żeby K.zabral do szpitala.

A mnie znowu infekcja dopadła :( ja się zastrzelę... Miesiąc przerwy, trochę ciepła i nawet wietrzenie nie pomagało... Już sobie zamówiłam lactovaginal i teściowa mi odbierze jak będzie wracać z pracy... :( Chyba się z tym będę bujać do połogu...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:32

moni05 lubi tę wiadomość

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę paczkę pampersów (26 sztuk chyba?).
    Wszystkie kosmetyki mam w wersji mini, najwiecej mi miejsca zajmują dla mnie podklady, majtki itp.
    Mimo wielkiej torby mommy bag to i tak rogala z podusia bede miała osobno a rożek dowiezie mąż.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 977 978 979 980 981 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ