Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Magu Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma_ wrote:
    Czy jest tu jakaś mama, która tak jak ja, nastawia się na vbac?
    Że się nastawiam to za dużo powiedziane. Myślę o tym, czytam. Z lekarzem jeszcze nie rozmawiałam. :)

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marghe wrote:
    Mam do was pytanko do mam które już maja maluszki, jakie macie luzeczka? Mi wydają się bardzo wygodne next to me, co dl laktatorów te elektroniczne są fajne? Braliście je do szpitala? To moje pierwsze i dla mnie jesteście jak kopalnie wiedzy ♥️
    Latem zeszłego roku wystawiłam drewniane łóżeczko po córce pod śmietnik, bo zaczynał się remont piwnic i musiałam opróżnić, a nie było gdzie postawić. I dobrze się stało, bo według mnie takie łóżeczko na początku tylko zawadza. W Warszawie dziecko dostaje wyprawkę Warszawiaka, w której jest kosz Mojżesza. Planuje od kogoś pożyczyć chwilę przed porodem taki sam, żeby wymierzyć i dokupić stelaż do niego i na pierwsze dni zanim dostarczą nam wyprawkę. Na pół roku powinno wystarczyć, a niewykluczone, że dzieć będzie spać z nami.
    Co do laktatora to elektryczny zdecydowanie lepszy. Do szpitala zazwyczaj dobrze jest wziąć w razie czego, chociaż są też takie szkoły, że lepiej nie brać tylko przystawiać dziecko ile się da, żeby rozkręcić laktację.
    Ja pościeli nie kupuję, moja starsza córka w ogóle nie miała tych małych rozmiarów pościeli. Spała różnie - w rożku, w śpiworku, potem miała ciepły kocyk minky z wypełnieniem. Dopiero jak miała 4 lata to kupiliśmy już normalną pościel w "dorosłym" rozmiarze.

Marghe lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ~Marghe serdeczne gratulacje! pierwsze prenatalne za nami Wow jak ten czas leci, dopiero co pisałyśmy o pierwszych objawach i rosnących betach a tu już bach-ręce nóżki, dzidzia jak ta lala!

Co do porodu to ja myślę o drugiej cesarce, minęły co prawda 24 miesiące od poprzedniej cesarki, ale nie chcę ryzykować że będą komplikacje przy SN, mam silne przodozgięcie i córka 3,5kg ledwo się przecisnęła, trwało to zbyt długo i wiem co to jest bezradność lekarzy...teraz się tego boję więc z dwojga złego wolę cesarkę

Ja od wczoraj miałam jakiś skok w wielkości brzuszka, dwa dni bolały mnie więzadła i czułam taki ucisk i od dzisiaj widzę że brzuszek większy(nie wiem czy to możliwe, może mi się wydaje

My mamy po synku łóżeczko Pinio moon 140kę ale raczej nastawiam się że do pół roku niunia/niuniek będzie spać w koszu mojżesza , to było mega wygodne(można pod niego również zamontować detektor oddechu.Kosz wszędzie zawędruje gdy jest potrzeba, nawet do łóżka gdy chcemy.

Odgrzebałam dzisiaj detektor tętna ale czekam grzecznie do 16 tyg. mam nadzieję że szybko minie!

Zazdro!! Marghe już masz ten stres za sobą, ohhh jakie to musi być rozluźniające

Marghe lubi tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zwykle łóżeczko ze szczebelkami i opuszczanym jednym bokiem, ale nie sprawdziło się na początku ani trochę. Mimo opuszczanego boku, musiał trochę podnieść dziecko i opuścić i w połogu to noc fajnego. Dlatego teraz wezmę next to me. Ale zwykle teraz sprawdza się super. Turystyczne mamy w salonie, ale nie używamy zbytnio. Bardzo się nam przydał taki kokonik. Dostaliśmy w prezencie i byłam sceptyczna Ale okazal się ekstra.
    Jeżeli chodzi o laktatory to pytaj co chcesz;) byłam mama kp tylko 6 tygodni, potem katar i problemy z jedzeniem z piersi. Następnie całą tą pandemia i panika w szpitalach, więc konsultacja cdl tylko na telefon i tak zostałam mamą kpi :) co do laktator to zależy jaki masz cel, co chcesz osiągnąć. Osobiście uważam, że warto mieć w razie potrzeby ręczny. Ale jak masz zamiar częściej ściągać bądź zostać kpi z wyboru to tylko elektryczny podwojny. Polecam grupę na fb "randkujace z laktatorem" dziewczyny to guru od laktacji, A niestety w Polsce jest tak wiele doradczyn nie znających się na temacie i gadających bzdury, niedoksztalconych położnych a nawet lekarzy starej daty, którzy nie pomagają A szkodzą..
    Ja po 6 mcach z laktatorem, zrobię wszystko żeby być kp tym razem Ale zobaczymy jak wyjdzie. A wy dziewczyny? jak planujecie karmić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2021, 23:35

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Magu Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka@87 wrote:
    Ja mam zwykle łóżeczko ze szczebelkami i opuszczanym jednym bokiem, ale nie sprawdziło się na początku ani trochę. Mimo opuszczanego boku, musiał trochę podnieść dziecko i opuścić i w połogu to noc fajnego. Dlatego teraz wezmę next to me. Ale zwykle teraz sprawdza się super. Turystyczne mamy w salonie, ale nie używamy zbytnio. Bardzo się nam przydał taki kokonik. Dostaliśmy w prezencie i byłam sceptyczna Ale okazal się ekstra.
    Jeżeli chodzi o laktatory to pytaj co chcesz;) byłam mama kp tylko 6 tygodni, potem katar i problemy z jedzeniem z piersi. Następnie całą tą pandemia i panika w szpitalach, więc konsultacja cdl tylko na telefon i tak zostałam mamą kpi :) co do laktator to zależy jaki masz cel, co chcesz osiągnąć. Osobiście uważam, że warto mieć w razie potrzeby ręczny. Ale jak masz zamiar częściej ściągać bądź zostać kpi z wyboru to tylko elektryczny podwojny. Polecam grupę na fb "randkujace z laktatorem" dziewczyny to guru od laktacji, A niestety w Polsce jest tak wiele doradczyn nie znających się na temacie i gadających bzdury, niedoksztalconych położnych a nawet lekarzy starej daty, którzy nie pomagają A szkodzą..
    Ja po 6 mcach z laktatorem, zrobię wszystko żeby być kp tym razem Ale zobaczymy jak wyjdzie. A wy dziewczyny? jak planujecie karmić?
    Chciałabym piersią, przy córce się nie udało. Do laktatora nie mam serca. Może jak się rozkręci laktacja to skorzystam, żeby ściągnąć jakiś zapas na wypadek gdy będę musiała wyjść itp. Ale na kpi to brak mi samozaparcia i wytrwałości.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beza87 wrote:
    Cieszę sie z waszych dobrych wyników 💕
    Marghe wyglada jak chłopiec ☺️

Ja przy mojej dwójce miałam łóżeczka turystyczne. Wyposażone w przewijak schowki, naprawde super. Siatka robi robote bo nie było obitej główki od szczebelków. Minus taki że jak młody nie chciał w dzień spać to sam otwierał wyjście i uciekał mi z łóżeczka ;) a pozatym same plusy :)
    Czyli nie ma co liczyć na różowe ubranka?🤣 lekarz powiedział ze to jeszcze nie pewne nie wiem czy coś się zmieni przecież nie odpadnie 😅

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania85 wrote:
    ~Marghe serdeczne gratulacje! pierwsze prenatalne za nami Wow jak ten czas leci, dopiero co pisałyśmy o pierwszych objawach i rosnących betach a tu już bach-ręce nóżki, dzidzia jak ta lala!

Co do porodu to ja myślę o drugiej cesarce, minęły co prawda 24 miesiące od poprzedniej cesarki, ale nie chcę ryzykować że będą komplikacje przy SN, mam silne przodozgięcie i córka 3,5kg ledwo się przecisnęła, trwało to zbyt długo i wiem co to jest bezradność lekarzy...teraz się tego boję więc z dwojga złego wolę cesarkę

Ja od wczoraj miałam jakiś skok w wielkości brzuszka, dwa dni bolały mnie więzadła i czułam taki ucisk i od dzisiaj widzę że brzuszek większy(nie wiem czy to możliwe, może mi się wydaje

My mamy po synku łóżeczko Pinio moon 140kę ale raczej nastawiam się że do pół roku niunia/niuniek będzie spać w koszu mojżesza , to było mega wygodne(można pod niego również zamontować detektor oddechu.Kosz wszędzie zawędruje gdy jest potrzeba, nawet do łóżka gdy chcemy.

Odgrzebałam dzisiaj detektor tętna ale czekam grzecznie do 16 tyg. mam nadzieję że szybko minie!

Zazdro!! Marghe już masz ten stres za sobą, ohhh jakie to musi być rozluźniające

Dziękuje tak to był bardzo długi i stresujący dzien ba nawet tydzień i ja łasuch schudłam 2 kg od samego myślenia 😅

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marghe wrote:
    Mam do was pytanko do mam które już maja maluszki, jakie macie luzeczka? Mi wydają się bardzo wygodne next to me, co dl laktatorów te elektroniczne są fajne? Braliście je do szpitala? To moje pierwsze i dla mnie jesteście jak kopalnie wiedzy ♥️

ja nie miałam dostawki, odkladalam do łóżeczka. Maly nigdy z nami nie spal i nie spi do tej pory.
    Laktator mialam medela swing. Ale jak chcesz na raz na dwie piersi to na forach karmiacych bardzo polecaja lansinoh na obie piersi.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma_ wrote:
    Czy jest tu jakaś mama, która tak jak ja, nastawia się na vbac?

nope, ja świetnie zniosłam cc, chce drugi raz 😂

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marghe wrote:
    Czyli nie ma co liczyć na różowe ubranka?🤣 lekarz powiedział ze to jeszcze nie pewne nie wiem czy coś się zmieni przecież nie odpadnie 😅

O kochana! moja córka jest dowodem że może odpaść.W 13 tygodniu na USG widziałam u niej nie lada sprzęt majtający się pomiędzy nogami.Nie mogłam znaleźć imienia dla chłopca bo marzyłam o córeczce.Jak już imię było wybrane poszłam na połówkowe a tam okazało się że po członku zostało tylko wspomnienie;-P i tak dziewczyna piękna jak malowanie;-D

Marianka ja przy wcześniaku przez pierwsze kilka tygodni byłam kpi, ale zawzięłam się i powoli powoli przystawiałam małego dając mu czas aż nabierze sił.Wcześniaki mimo chęci nie mają niestety siły ciągnąć pierś, to ciężka robota, wszyscy mi mówili że może się nie udać bo przyzwyczaił się do butli.Po 4 tygodniach od porodu byliśmy już w 100% na piersi, kontrolowałam tylko codziennie wagę czy przyrasta odpowiednio.Laktator nawet przy kp bardzo się przydaje, bo gdy laktacja spada to trzeba ciągle pompować, nawet między karmieniami.
    Ja polecam medelę,mi pojedynczy elektryczny starczył w zupełności, koniecznie kupcie sobie też woreczki do mrożenia pokarmu, taki zapas w lodówce to świetna sprawa np gdy chcemy spokojnie wyjść na dłużej z domu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2021, 08:39

Marghe, Marcelina85 lubią tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    03.03. 46,XX 🎀

• Tusianka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda nam na początku spała w rożku i miała standardowe łóżeczko drewniane. Jak się zrobiło ciepło to bez niczego, potem miała kocyk minky, ale i tak większość nocy spała bez. Aktualnie ma duże łóżko 160x80, swoją pościel, chociaż na kołdrze śpi częściej niż pod nią.
    Teraz chyba kupimy łóżeczko dostawne z kółkami. Chciałam koszt Mojżesza, ale przy naszym adhd to raczej zły pomysł.

We wtorek mam wizytę i się nie mogę doczekać. Ostatnio u nas w życiu trochę poważnych stresów, wczoraj mnie bolał brzuch, mam nadzieję że się to nie odbiło w żaden sposób.

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Za mną dobra noc. Ale na wieczór wczoraj sobie wkręciłam, że moge miec cukrzycę ciążowa. 🙈🤣 I mam stracha, że moge mieć wysoki cukier i uszkodzić dziecko. :p

A wszystko przez to, ostatnio w badaniach wyszły mi ketony w moczu. Dr mówiła, że to od tego, że za mało jem (nudności, wymioty, mało piłam wody). Wtedy miałam cukier 85 na czczo. No i cos wczoraj przeczytałam, że ketony się pojawiają w cukrzycy ciążowej i szalałam. :p bo chyba zanim się dowiedziałam o ciąży to raz miałam cukier 98 (ale to było zaraz po świętach plus pamiętam, że dzień wcześniej zjadłam sporo slodyczy). Że pewnie mam niezdoagnozowaną i dziecko ma za dużo cukru. Potem znalazłam info, że podwyższone cukry w 1 trym mogą powodować wady wrodzone. :/

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2021, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy w planach dostawkę do łóżeczka, najprawdopodobniej next2me. A laktator uważam, że zawsze warto mieć. Chociaż w niektórych szpitalach można wypożyczyć, nie wiem jak w czasach Covidu.
    Elektroniczny zdecydowanie lepszy niż ręczny i tym razem zaopatrzę się w podwójny.

• Beza87 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2021, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia nie czytaj, nie interpretuj wyników w internetach ;)
    Przed kolejnym badaniem napij sie wody lub tego co Ci smakuje. Bo jak malo pijeszbto i krew gęsta i mocz nie taki. Nie będę Ci tu słodzić tylko powiem gorzko nie panikuj 😆😘😘

Nalia lubi tę wiadomość

6sut9jcghvom2pvt.png
    zrz6io4ppuhiztkk.png
    zrz6j44j8i52rgby.png
  • Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2021, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeszcze ja chciałabym się przywitać, pogratulować i życzyć spokojnych i zdrowych ciąż😉 ja już drugi raz zostanę wrześniową mamą. Tym razem mam nadzieję wrześniową mamą dziewczynki🤭 ale zobaczymy

Magu, Marianka@87, Beza87, Marcelina85 lubią tę wiadomość

16udskjox3u389a0.png
  • Kama91 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę, tych prenatalnych. Tez bym chciała mieć już to za sobą. Dziewczynom, które mają już dzieci i nie miały zadnych problemów również, tego spokoju i ze możecie cieszyc się tym cudownym czasem :) jak dojdę do 2 trymestru to pewnie też będę miała do Was mnóstwo pytań. Na razie nieśmiało czasem tylko pomyśle gdzie to łóżeczko mogłabym postawić.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale w 12 czy 13 tygodniu nie ma jeszcze siusiaka. Jest tylko wyrostek płciowy. Jak jest uniesiony do góry to chłopiec ale to jeszcze nie siusiak dynda do góry.

Laktator jest potrzebny głównie na nawał mleczny. I warto go mieć. Ja nie miałam i mąż jeździł po aptekach. Kupił jaki był elektryczny. Życie uratował. Ale moje karmienie przypadło na pandemie. Gdzie nie było gdzie wychodzić z domu wiec byłam cały czas z małym i go karmiłam. Kp to jedyne co mi łatwo przychodzi jeśli chodzi o cały stan ciąży. Nie miałam parcia. W szpitalu karmiłam głównie buteleczkami. Bez spiny. Nie miałam stresu ze dziecko głodne. A po nawale laktacja się tak rozkręciła ze karmiłam 14 miesięcy i tak na sile kończyłam. Było to mega wygodne. Mały lubił. Szybko usypiał na piersi. Potem tego brakuje. Ale jestem przeciwna trzymanaia dziecka na cycu nie wiadomo ile. Ma zeby niech gryzie.
    A samo odciąganie mnie jakoś zniechęca. Poprostu mi się nie chciało montować tego sprzętu. Potem myć. Ja planowałam ze moje dziecko będzie na piersi i na mm jak mnie nie będzie. Ale ja swoje dziecko swoje. Dziecko przyzwyczajone do kp nie bardzo chce mm. I nam się to nie udało. Bo nie wziął butelki do buzi.

Ja tez planuje teraz kosz Mojżesza. Najwolalabym pożyczyć bo krótko się przydaje. Fajnie ze w Warszawie macie taki prezent. Taka wyprawkę to ja rozumiem. A nie kilka próbek

Magu lubi tę wiadomość

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skąd dziewczyny jesteście województwo, miasto w nim? Ja na szczęście nie miałam cukrzycy w poprzedniej ciąży.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    A skąd dziewczyny jesteście województwo, miasto w nim? Ja na szczęście nie miałam cukrzycy w poprzedniej ciąży.

Bielsko Biała - śląskie 😉

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia możesz być spokojna.Wysokie cukry są niebezpieczne ale gdy przekraczają grubo 180 przez dłuższy czas i nie są regulowane lekami.To nie prawda ze ketony w moczu są związane tylko z cukrzyca.Stan ketozy w organizmie zachodzi gdy ograniczamy podaż węgli,wtedy organizm przekształca tłuszcze w cukry a efektem ubocznym tego są związki ketonowe które są wydalane z moczem.Generalnie gdy masz ketony w moczu to zwiększ dobowe spożycie węglowodanów ale tych dobrych o długim uwalnianiu np warzywa strączkowe,orzechy.Głowa do góry !

Nalia lubi tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    03.03. 46,XX 🎀

‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ