Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Magu Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś zepsuł forum? :D

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie działa

• Nalia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanim urodziłam pierwsze dziecko to też chciałam być książkową mamą. Zero słodyczy, soli, tylko BLW, słoiczki zakazane, same super Eko rzeczy, zabawki, Montressori i inne tego typu bajery. Ale życie zweryfikowalo, że ja po prostu się nie nadaje na książkowy typ. :D Większość rad mnie zaczęła wkurzac. A jak już nanjakis forach/grupach się rozwijały gownoburze, to masakra. My mamy swój rytm dnia, w sumie wypracowalo nam je samo dziecko i do niego się dostosowalismy. :) O 7.30-8 pobudka, do 9 śniadanie, koło 11.30 drugie śniadanie, 14.30 obiad, koło 17 przekąska i 19 kolacja I jedna bajka na wieczór, kąpiel koło 20 i spanie. Nie patrzę na te godziny z zegarkiem w ręku, ale jak się teraz zastanowilam, to codziennie mamy taki rytm w podobnych godzinach i on się nam ustawił sam. :) Jescze niedawno mieliśmy drzemkę o 12, ale skończyły się odkąd córka zaczęła zasypiać po 22. :P

Co do gadzetow, nie miałam bboxa tylko zwykły bidon z Aventu i mamy to do dziś. :D Mieliśmy doidy do nauki picia i to był fajny gadżet. Nie miałam żadnych gadzeciarskich talerzykow, lyzeczek itp. Fotelik plastikowy.

To,na co zwracalam uwagę i mi zalezalo, to żeby córka do 2rz nie miała za dużo styczności z ekranami. Teraz ma 2.5 roku, nie używa tableta czy telefonu. Bajki tylko wieczorem w tv. Na codzień oglądamy mało telewizji. Za to czytamy bardzo dużo książek. Wiosną i latem większość dnia spedzalysmy na dworze. ;)

Jestem pewna, że każda mama robi po swojemu i najlepiej dla swojego dziecka. ;) Po prostu ja nie jestem wielką fanką schematów, nakazów, zakazów i sztywnych zleceń. :)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imienia, nie mam żadnego typu. :D W ciąży z córką bardzo długo szukaliśmy...

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Beza87 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego 2021, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozbawiły mnie te Matjasy hah dobrze że mamy siebie ja dzieki Wam wiem że bede mogła nażreć sie w wigilie barszczu haahhaha A Marghe wie jak nie dawać młodemu na imie hihi rozśmieszyło mnie to tak ze nie mogę ze śmiechu 😆😆

Ja do imienia nie mam pomysłu, córka ma Nikola Oliwia mojej mamie bardzo się podobało, ja do Oliwi nie byłam przekonana ale wtedy było to takie inne imie to daliśmy. Dla syna żadne imie mi się nie podobało tylko Arkadiusz i Artur a wyszło Arkadiusz Patryk. Jemu Patryk się nie podoba i sie wkurza jak Nikola mu dogryzie że jest Patryczkiem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2021, 22:40

Marghe lubi tę wiadomość

6sut9jcghvom2pvt.png
    zrz6io4ppuhiztkk.png
    zrz6j44j8i52rgby.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beza87 wrote:
    Rozbawiły mnie te Matjasy hah dobrze że mamy siebie ja dzieki Wam wiem że bede mogła nażreć sie w wigilie barszczu haahhaha A Marghe wie jak nie dawać młodemu na imie hihi rozśmieszyło mnie to tak ze nie mogę ze śmiechu 😆😆

Ja do imienia nie mam pomysłu, córka ma Nikola Oliwia mojej mamie bardzo się podobało, ja do Oliwi nie byłam przekonana ale wtedy było to takie inne imie to daliśmy. Dla syna żadne imie mi się nie podobało tylko Arkadiusz i Artur a wyszło Arkadiusz Patryk. Jemu Patryk się nie podoba i sie wkurza jak Nikola mu dogryzie że jest Patryczkiem ;)

Ha mówisz mnie, śmiałam się jak głupia sama z pół godzinki, zadzwoniłam nawet do męża bo on już jest we Włoszech ale jakos nie mógł zrozumieć co mu chce przekazać 🤣🤣🤣tak czy siak jeszcze jeden motyw ze moj wybór był
    Lepszy 🙏🏻🤣

Beza87 lubi tę wiadomość

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola Oliwia jak pięknie 🥰mnie się bardzo podoba imię Oliwia ale zaś we Włoszech oliwka nie nazwę dziecka 🤣🤣🤣

Beza87 lubi tę wiadomość

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tak jak w Szwecji Klara, bo to znaczy "gotowy/gotowa", zrobiony/zrobiona :) mnie się podoba Staś, ale też nie przejdzie wymowa, jest tez jakieś słowo o podobnym brzmieniu, które w zargonie oznacza "chajs" Ale to mi w pracy koleżanki powiedziały, nigdy nie sprawdzałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2021, 06:22

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Widzę ze dwóch chłopaków na stanie :) jakie przeczucia teraz ? Samopoczucie i smaki takie jak w poprzedniej ciąży ?

Wg mnie i moich zupełnie innych (dużo bardziej uciążliwych objawów) będzie dziewczynka 🤭
    Okaże się 3 marca 🙈

Marianka@87 lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2021, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, że już macie pomysły na imię 😉 My zaczniemy myśleć, jak będzie wiadomo, czy to dziewczynka czy chłopiec. 😊 Nie mamy jakiś typów.

Szczerze, to ja myślami jestem na wizycie, ktora odbędzie się w czwartek.

• Kama91 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2021, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To będziemy razem się stresować w czwartek :) ja na prenatalnych. Do tego czasu coś czuję, że wszystkich sterroryzuje w pracy.

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff udało mi się Was nadrobić, ja raczej w weekendy nie wchodzę na forum, to czas dla rodzinki 🥰

Pisałyście o wyprawce dla dziecka.
    No to ja nie mam nic, bo już nie planowałam dzieci więcej po drugim synku, później mi się zmieniło 😂 więc będziemy kompletować wszystko od początku, ale to dobrze, bo teraz zupełnie coś innego mi się podoba niż te parę lat temu z synkami 🤭 podwójna radość będzie jeśli okaże się, że będę mogła kupować dziewczyńskie rzeczy 😜

Co do karmienia piersią, to ja jestem jak najbardziej za KP. Sama karmiłam synów piersią, mimo młodego wieku, mimo, że nie miałam nikogo, kto by mi pokazał jak to robić, to udało się. Pierwszy syn był wczesniakiem, leżał w inkubatorze, ale od początku jadł moje mleczko z butelki, a potem bez problemu udało się go przystawić do piersi. Sam odstawił się w wieku 9 miesięcy 🥰
    Natomiast drugiego syna karmiłam 18 miesięcy, po roczku było to tylko wieczorami, w nocy i z rana, ale jednak 🥰
    Tym razem też będę karmiła piersią, tak długo jak dziecko będzie chciało ☺️

Pisałyście też o imionach.
    Ja mam Aleksandra i Feliksa.
    A teraz jeśli będzie chłopiec to damy mu na imię Julian, a jeśli dziewczynka to mamy kilka typów Rozalia, Iga, Marianna, Maria 🥰

Któraś z Was też pytała o mdłości.. To myślałam, że już mi przechodzą, ale wczorajszy dzień dał mi do zrozumienia, że to jeszcze nie ten czas 😂
    Ja mam tak, że nie mogę dopuścić do nawet lekkiego uczucia głodu, bo mam potem masakrę, a żeby chociaż trochę zniwelować mdłości, piję kilka łyków coca coli - pomaga ☺️

Migotka29, Mama Trójki lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami

Wczoraj zrobiłam niemężowi awanturę że są walentynki więc ja chcę nad morze, podoba mi się bałtyk zimą a my mamy teraz godzinkę do Kołobrzegu.Pojechaliśmy więc ale powiem że wróciłam wymordowana a nie wypoczęta.Ludzi jak mrówek wszędzie ciasno, po gorącą czekoladę dla dzieci stoisz godzinę w kolejce, wszystko pozamykane, śmierdzi rybą na wynos....wyjechaliśmy ultra głodni a jedyne co znaleźliśmy po drodze to MacDonalds. Zeżarłam więc kanapkę bez wyrzutów sumienia.Jedyne czego nie żałuję to godzinny spacer po brzegu zamarzniętej plaży i szum morza....czekam z niecierpliwością aż odmrożą gastronomię.

Macie już więcej sił? ja nadal jestem zdechła i szybko się męczę.Wczoraj poszłam spać o 20.00 razem z synkiem.

Beza87 lubi tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • blama Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będziemy znali płeć będziemy myśleć, wszyscy póki co jesteśmy na M i nie wiem czy podtrzymać tą tradycję 😁 moje plamienia praktycznie ustąpiły.. jutro umówiłam się na wizytę.. proszę trzymajcie kciuki, tak bardzo się boję...

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie samopoczucie bez zmian. Energia 0, mdłości, wymioty, brak apetytu.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Wombat Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blama wrote:
    Będziemy znali płeć będziemy myśleć, wszyscy póki co jesteśmy na M i nie wiem czy podtrzymać tą tradycję 😁 moje plamienia praktycznie ustąpiły.. jutro umówiłam się na wizytę.. proszę trzymajcie kciuki, tak bardzo się boję...

U mnie wszysycy jesteśmy na A, teraz tez bym chciała dac na A, ale juz nic mi się specjalnie nie podoba :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2021, 10:24

qb3c20mm8gig3vkj.png
    Starania od 6.2017
    2xHSG - niedrożność jajowodów
    11.2018 - laparoskopia
    10.03.2019 - ivf start
    25.03.2019 - transfer 4.2.2
    1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane :(
    24.09.2019 - transfer 4.2.2
    8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie miałam pytać czy komuś mdłości ustępują ? Mi czasami znikną to jest strach. Ale wracają. Coś mi się kojarzy ze kumulacja jest między 8 a 10 tc. Ja się zastanawiam czy u mnie mdłości nie potęguje duphaston.

• Magu Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chce zapeszyć, ale u mnie mdłości już chyba minęły. Chyba od ponad tygodnia, odpukać, jest ok. Zdarzają się też dni, że mam duży zastrzyk energii, ale zdarzają się jeszcze takie, że bym spała cały dzień. Ale w sumie ja już coraz bliżej drugiego trymestru. Trzeba będzie ten miodowy trymestr dobrze zaplanować i wykorzystać na maxa.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Menina Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z mdłościami było lepiej jakieś dwa tygodnie temu, ale potem wróciły... Teraz raz jest lepiej raz, gorzej. Jutro będę miała skończone 11 tygodni. Może już dobiegają ku końcowi...

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ