Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Magu Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla chłopca podoba mi się Wiktor i to w sumie jedyne męskie imię, które mi się podoba na chwilę obecną, ale nie potrafię znaleźć zdrobnienia, które by mi się podobało. Dla dziewczynki podobają mi się Laura, Eliza, Anita, Ida. U nas trochę problem, bo mąż pochodzi z Indii i tam imię wybiera się dopiero po narodzinach i to na określoną literę, w zależności od ułożenia planet w momencie urodzenia. A jeszcze jak do tego córka ma imię wybrać... :D Ale umówiłyśmy się, że my z mężem wybierzemy kilka, a ona wybierze spośród nich. Dla córki imię wybraliśmy dzień przed wizytą w USC, żeby ją zarejestrować.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Masz swieta racje. Na mnie jak płachta na byka działają te matki idealne co to robią wszystko tak jak należy i wg najnowszych wytycznych. Krytyka tych co nie karmią bo teraz to trzeba do samoodstawienia. Ani grama cukru, ani grama soli bo zabija. Przestudiowane składy każdego produktu spożywczego. Kubek do picia tylko oryginalny bbox bo chiński zamiennik ma plastik który zabija. Bajki od trzeciego roku życia i to jedna króciutka dziennie. Kąpanie zawsze o 19 bo rytuał.
    I wiecie co kobieta kobiecie wilkiem. Zamiast wsparcia. A lepiej wrzucić na luz. Czy bycie idealnym rodzicem daje szczęście ? Ja nie aspiruje do idealnej matki. Ale tez nie chce być matka z depresja przez te wszystkie wytyczne i złote rady, którym tak ciężko sprostać
    O to to... Telewizji nie, bo nie można. Słodycze, też nie. A później jak dziecko do kogoś pójdzie, bądź no gdziekolwiek z innymi to jak dzikus się zachowuje i by wszystko na raz zjadło i telewizję pochłonęło także. 🤪

Beza87, KaaiaN lubią tę wiadomość

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    To zmienię temat przy niedzieli. Jakie Wam się imiona podobają dla dzieci ? Łatwo podejmujecie decyzje czy szukacie imienia idealnego ?
    My dla dziewczynki mamy dwa, które nam się podobają: Iga i Daria, mi jeszcze się podoba Ada ☺️ więc gdyby była dziewczynka, to pewnie któreś z tych imion.
    Dla chłopców jest gorzej, bo te co mi się podobają już są zajęte w najbliższej rodzinie/otoczeniu: Kacper, Szymek, Patryk. A chce dać imię dziecku, które będzie takie dobre i dla dziecka i później jako dorosłego, dlatego też myślimy o imieniu Michał. 🙂 Mi też się Kuba podoba, ale mężowi już nie, bo mu się źle kojarzy 🤪

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    To zmienię temat przy niedzieli. Jakie Wam się imiona podobają dla dzieci ? Łatwo podejmujecie decyzje czy szukacie imienia idealnego ?

ja stawiam raczej na niepopularne i na te, które z nikim mi się nie kojarzą.

A odnosząc się do reszty.
    Co do bboxa, to mam oryginalnego, bo to nie o plastik chodzi w tym całym bboxie.
    Natomiast wg najnowszych wytycznych najpierw kubek.

Ja akurat jestem taka matka, ktora to interesuje.
    Nie uwazam tez, ze na fizjoterapeutow trzeba uwazac, bo naciagaja. Tak jak mowie, ja chodzilam na nfz.

Natomiast jesli chodzi o rytułały. No cóż. Moje dziecko za 10min. idzie spac bo z drzemki wstał 11:45.
    A u nas jest obecnie tak, ze 6h po wstaniu drzemka i 6h po drzemce do spania. Jedni po prostu lubia funkcjonowac w pewnym porzadku (ja) innym to przeszkadza.

A co do gadzetow, no wszystko jest dla ludzi, jasne. Ja sama mam krzeselko stokke. No chcialam, to mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2021, 17:52

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    ja stawiam raczej na niepopularne i na te, które z nikim mi się nie kojarzą.

A odnosząc się do reszty.
    Co do bboxa, to mam oryginalnego, bo to nie o plastik chodzi w tym całym bboxie.
    Natomiast wg najnowszych wytycznych najpierw kubek.

Ja akurat jestem taka matka, ktora to interesuje.
    Nie uwazam tez, ze na fizjoterapeutow trzeba uwazac, bo naciagaja. Tak jak mowie, ja chodzilam na nfz.

Natomiast jesli chodzi o rytułały. No cóż. Moje dziecko za 10min. idzie spac bo z drzemki wstał 11:45.
    A u nas jest obecnie tak, ze 6h po wstaniu drzemka i 6h po drzemce do spania. Jedni po prostu lubia funkcjonowac w pewnym porzadku (ja) innym to przeszkadza.

A co do gadzetow, no wszystko jest dla ludzi, jasne. Ja sama mam krzeselko stokke. No chcialam, to mam.
    Co jak co, ale krzesełko stokke jest super. Moja siostra kupiła dla siostrzeńca (używany- nie dała jakoś dużo), wygodnie mu się siedzi (3.5 roku), nawet mniejszy synek 14 mscy też już chce na nim siedzieć.

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam od początku - od newbornseta, na pewno kupię drugie. Też mam używane :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beza rozumiem Ciebie! Ja rodziłam 15 lat temu i też mi nie wolno było wtedy prawie nic zjeść. Bo kolki bo może być alergia itd.

Niestety dzisiaj też można się spotkać z takimi opiniami, nawet od profesjonalistów.

Ja nie uważam, aby trzeba było bez potrzeby wybrać się z noworodkiem do fizjo czy robić USG przez ciemiączko. Takie USG lekarze robią w szpitalu jak jest wskazanie.

Ale fizjoterapeutka mi mówiła, że każda kobieta po porodzie powinna udać się na kontrole po 6 tygodniach, najlepiej do fizjoterapeuty uroginekologicznego. I ja się z tym zgadzam. Sprawdzić mięśnie dna miednicy, rozejście mieśni brzucha.

Beza87 lubi tę wiadomość

• Marghe Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane, wspaniały Walentynek wam życzę 🥰
    Co do imion to dla dziewczynki mieliśmy wybrane jeszcze przed zajściem tak moj mąż leżąc w łuzku stwierdził fajnie jak y nam się udało mieć taka Mia Sofia i po tyg udało nam się zajść ♥️Co co chłopca cóż tutaj wybór trudny bo chciałabym Noa ale ma już tak siostrzeniec ze strony męża. Myślimy nad Natan (ja) Mathias (mąż).
    Co do gadżetów to tez czytałam ze nie warto. Do spania nawet jest tak wiele opini ze w sumie nie wiem w czym takie maleństwo śpi bo na każdej stronie mówią co innego🙈

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Trójki wrote:
    Beza rozumiem Ciebie! Ja rodziłam 15 lat temu i też mi nie wolno było wtedy prawie nic zjeść. Bo kolki bo może być alergia itd.

Niestety dzisiaj też można się spotkać z takimi opiniami, nawet od profesjonalistów.

Ja nie uważam, aby trzeba było bez potrzeby wybrać się z noworodkiem do fizjo czy robić USG przez ciemiączko. Takie USG lekarze robią w szpitalu jak jest wskazanie.

Ale fizjoterapeutka mi mówiła, że każda kobieta po porodzie powinna udać się na kontrole po 6 tygodniach, najlepiej do fizjoterapeuty uroginekologicznego. I ja się z tym zgadzam. Sprawdzić mięśnie dna miednicy, rozejście mieśni brzucha.

ja chodzilam, calkiem dlugo, mobilizowalam blizne.

Kazda ma inne doswiadczenia, ja wole zrobic usg niz potem zalowac, ze nie zrobilam 💁🏻‍♀️

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marghe wrote:
    Hej kochane, wspaniały Walentynek wam życzę 🥰
    Co do imion to dla dziewczynki mieliśmy wybrane jeszcze przed zajściem tak moj mąż leżąc w łuzku stwierdził fajnie jak y nam się udało mieć taka Mia Sofia i po tyg udało nam się zajść ♥️Co co chłopca cóż tutaj wybór trudny bo chciałabym Noa ale ma już tak siostrzeniec ze strony męża. Myślimy nad Natan (ja) Mathias (mąż).
    Co do gadżetów to tez czytałam ze nie warto. Do spania nawet jest tak wiele opini ze w sumie nie wiem w czym takie maleństwo śpi bo na każdej stronie mówią co innego🙈

Pracuje w szkole i każde imię niestety kojarzy mi się z jakimś dzieckiem. No może prawie każde.
    Ale odradzam Mathiasa bo to po prostu Matjas jak śledź. Także może dziecko mieć nieprzyjemności w szkole 😝

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak wrote:
    Pracuje w szkole i każde imię niestety kojarzy mi się z jakimś dzieckiem. No może prawie każde.
    Ale odradzam Mathiasa bo to po prostu Matjas jak śledź. Także może dziecko mieć nieprzyjemności w szkole 😝
    🤣🤣🤣No we Włoszech to nie mamy tych śledzi i dużo chłopców tak ma. Rzeczywiście nie pomyślałam ze w Polsce jest śledź🤣🤣🤣to będzie Natan🎉

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz Magda, ja też trzymam się planu dnia bo jest nam łatwiej i mój Dzieć to w zasadzie lubi:) dziewczynom chodzi tylko o to, że każdy robi jak uważa i bardzo smutne jest ocenianie czy komentowanie cudzych wyborów. Wiadomo, że się radzimy siebie i wymieniamy doświadczeniami ale to każda decyduje o sobie i dziecku:)
    Ja to współczuję wszystkim tym biednym mamusiom, które mają mamy czy teściowej pod nosem, które to wiedza wszystko najlepiej i na każdym kroku komentują!

Magda - mbc, Wombat, Marghe lubią tę wiadomość

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Kama91 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nam się podoba Alicja (po mojej babci) i Wojciech lub Maciej. Moi i męża rodzice mowia, ze najgorzej jak się starsi wtracaja i oni nie będą. Coś czuję, że rzeczywistosc będzie inna...najbardziej przeraża mnie to, że oni już wszystko planują. Ze komode na ciuszki trzeba kupić, a kto będzie z wózkiem chodził.. w ogóle nie dopuszczają myśli, że coś może byc nie tak.

• ami_ami Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo dzieci ma plan dnia i z tego co widzę, to nieraz przeciągnięcie że spaniem pół godziny czy godzinę mega dziecko męczy.

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Dla chłopca podoba mi się Wiktor i to w sumie jedyne męskie imię, które mi się podoba na chwilę obecną, ale nie potrafię znaleźć zdrobnienia, które by mi się podobało. Dla dziewczynki podobają mi się Laura, Eliza, Anita, Ida. U nas trochę problem, bo mąż pochodzi z Indii i tam imię wybiera się dopiero po narodzinach i to na określoną literę, w zależności od ułożenia planet w momencie urodzenia. A jeszcze jak do tego córka ma imię wybrać... :D Ale umówiłyśmy się, że my z mężem wybierzemy kilka, a ona wybierze spośród nich. Dla córki imię wybraliśmy dzień przed wizytą w USC, żeby ją zarejestrować.
    Ja mam Wiktora.

Magu lubi tę wiadomość

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Aska88 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane możecie polecić jakieś domowe sposoby na kaszel mokry bezpieczne dla maluszka?

2s6c22e0ble88trq.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nad imionami się nie zastanawiałam. Co do karmienia. Syna nie udało mi się karmić (nie chciałam siebie i młodego męczyć). Teraz też bym chciała próbować, lecz jak nie wyjdzie to nie będę płakać z tego powodu.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska88 wrote:
    Kochane możecie polecić jakieś domowe sposoby na kaszel mokry bezpieczne dla maluszka?
    Syrop z cebuli, czosnku, miodu i cytryny. Jak byłam mała to mama nam kiedyś taki robiła i pomagał.

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem ze teściowie się mega przydają. Wiadomo różnica pokoleń i każdy mysi czasem zagryźć zeby ale moje dziecko jest tak wymagające ze cenie sobie bardzo ze są blisko. Perspektywa drugiego bez ich pomocy byłaby słaba. Ale mamy własne mieszkanie wiec w każdej chwili możemy uciec.

Wiem ze tak jest ze jak się imię z kimś kojarzy to go nie chcemy. Ale z czasem Imię tak przylgnie do dziecka ze nie będzie się już z nikim innym kojarzyć. Ja mam Kubę. No nie poszaleliśmy. Mąż chciał takie normalne. I wyszło oklepane. Michał jest piękne i ponadczasowe. Niestety zaduzo już w rodzinie. Mi się jeszcze wojtus i Adaś podoba. A dla dziewczynki Oliwka. Ale tez mega oblatane.

Na karmienie piersią ja miałam taki pomysł. Najpierw dam butelkę żeby nie mieć stresa ze dziecko głodne. A potem stopniowo będą próby z cycem. Nie oszukujmy się na początku zwłaszcza po cc z pokarmem ciężko. I początki karmienia do najlżejszych tez nie należą. Ale mi świadomość ze jest butelka która dziecko się naje w razie w dawała komfort psychiczny. I tak suma Summarum moje dziecko zjadło dosłownie kilka razy w życiu mm. W szpitalu wiem ze tylko się męczyłam żeby ta siare dać dziecku.

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menina wrote:
    Dzięki Gosiaaak za polecone strony. Zaczęłam przeglądać i przepadłam w tej kopalni wiedzy :) Będę korzystać.

Poród w domu to moje marzenie, ale teraz na pewno się nie odważę (to pierwsza ciąża). Może kiedyś...
    Ja ostrzegam przed porodem w domu kazdego. Mialam przodowanie pepowiny, nagle cc w znieczuleniu ogolnym. W domu dziecko by zmarlo. Na usg i ktg do czasu porodu wszystko bylo ok

Corka - 2018
    Syn - 2021
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ