Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja jestem nauczycielem i pracuje w przedszkolu. Jestem nauczyciel stażysta umowę mam na zastępstwo do października, a później nie wiadomo. Pewnie mi nie przedłuży i nie wrócę. Na l4 idę jak będzie wszystko ok to od dziś, nie chce zarażać się od dzieci zakatarzonych i kichających. Dziś o 19 mam wizytę.
-
Martuśka82 wrote:No dokładnie tak, maksymalna granica. Ja niestety mam ponad 5. Przed ciążą brałam stale dawkę 100 euthyroxu, teraz będę musiała brać więcej.
Martuśka82 lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
Ja na poaczatku ciąży miałam tsh 2,8. Dostałam euthyrox 25 ale endokrynolog powiedziała ze to jest minimalne przekroczenie i nie wpływa na dziecko. Leki są profilaktycznie żeby nie skoczyło bardziej. Po lekach mam 0,8. I to nie zawsze wezmę tabletkę. Jak mega muli rano to odpuszczam.
Ja trochę czuje dziewczynkę. Ale to tez może być takie marzenie
Mamy które maja parke. Jak to jest z wychowywaniem dwóch różnych płci ? Czy mamusie bardziej kochają synusiow ? Czy strojenie w sukieneczki daje więcej radości niż w dinozaury ?Nalia lubi tę wiadomość
-
Turkusowa90 wrote:Ja kończę mianowanie, jestem już na półmetku, także trochę mi szkoda. 2 lata i 6 miesięcy zaraz za mną, zostanie mi 3 miesiące, bo l4 mam do 01.03. Oczywiście wszystko zależy jak się będę czuła. Na razie jest dobrze. Aby te zatoki mi dokuczają. Tylko muszę się dowiedzieć, czy można pójść na egzamin na zwolnieniu. Chciałabym mieć to z głowy przed porodem, potem zająć się już tylko macierzyństwem.31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Dreamer wrote:Ja na poaczatku ciąży miałam tsh 2,8. Dostałam euthyrox 25 ale endokrynolog powiedziała ze to jest minimalne przekroczenie i nie wpływa na dziecko. Leki są profilaktycznie żeby nie skoczyło bardziej. Po lekach mam 0,8. I to nie zawsze wezmę tabletkę. Jak mega muli rano to odpuszczam.
Ja trochę czuje dziewczynkę. Ale to tez może być takie marzenie
Mamy które maja parke. Jak to jest z wychowywaniem dwóch różnych płci ? Czy mamusie bardziej kochają synusiow ? Czy strojenie w sukieneczki daje więcej radości niż w dinozaury ?
oooo jest zupełnie inaczej, ale nie sądzę aby normalna zdrowa kobieta potrafiła kochać jedno bardziej niż inne, lecz ta miłość jest trochę inna. Ja marzyłam o córce i w pierwszej ciąży spełniło się. Potem podświadomie chciałam aby też była córka, ale długie starania i straty spowodowały że "brałam co los da" i tak w 11 tyg dowiedziałam się że będzie syn(szok i obawa bo w domu nie było instrukcji do małego siusiaka).Dziś nigdy bym go nie zamieniła na dziewczynę, to taki mami cycek ,wielka moja miłość, mam wrażenie że ta pępowina nadal jeszcze jest. Córka ma podobne zachowania, pomimo różnicy wieku kocha go ogromnie i trochę jest dla niego jak ta mamka;-D Może te moje uczucia wynikają z tego że ta ciąża była tak długo wyczekiwana, przepełniona lękiem o niego również po porodzie...sama nie wiem. -
Dziewczyny czy miałyście tak w cyklach szczęśliwych,że doświadczałyście ogromnego przeczucia, że w tym cyklu się uda? Ja miałam tak w ciąży z synem i w obecnej.Dosłownie odliczałam dni do owulacji i starego za habety(na szczęście nie stawał okoniem )mało to romantyczne....wolałabym aby dzieci powstawały na spontanie, ale te przeczucia dwa razy mnie nie myliły.W tej ciąży testowałam na pewniaku
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
U nas egzaminy na mianowanego jak były to absolutnie na zwolnieniu odpadało podejście do niego.
Jeżeli chodzi o tarczycę. Ja miałam przed ciążą wynik 0.8 jak tylko zaszłam w ciążę zrobiłam tej wyszło 2.8. zmiana dawki i już jest niższe ☺️ mam Hashimoto co 4 tyg zlecone badania.
Ale nie rozchodzi się o TSH tylko ft4. Dziecko nie pobiera TSH, ono jest tylko dla Ciebie. I wpływa tylko na Ciebie i samopoczucie. Dziecko póki sobie nie zrobi swojej tarczycy korzysta z ft4. I to ono powinno być na poziomie 50% co wcale nie jest takie łatwe. Ja przy zmianie dawki ciągle to ft4 mam dosyć nisko.
Niestety ginekolodzy sugerują się tylko TSH, ale dla dziecka ono nie ma w ogóle znaczenia. Fajnie o tym piszę doktor Magda z instagrama-polecam ☺️ w zapisanych stories jest o ciąży.
Jak będziesz brala eutyrox/letrox to popij woda. I śniadanie najlepiej godzinę później. Jeżeli pijesz kawę to tak dwie godziny później. Nie bierz z tymi lekami innych supli, zrób przerwę. Aby się dobrze wchłonęło. Przed kolejnym badaniem pamiętaj o tym, aby nie brać tabletki przed. I wymuś na lekarzu skierowanie na TSH i ft4.Dagmara lubi tę wiadomość
31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Marianka@87 wrote:Ciaza po ivf jest taka sama jak poczęcie naturalne ivf to sposób poczęcia, nawet o tyle lepsza, że zapłodnienie następuje pod okiem laborantow, więc widzą jakiej jakości są komórki. Ale wiem, że w Polsce z jakiegoś powodu i przyszłe mamusie i lekarze traktują takie ciążę inaczej. Np przy poprzedniej ciazy (także po ivf) na forum dziewczyny miały z tego powodu skierowanie na cc🤔 albo wcześniejsze l4🙂
Komorki akurat moga byc dobrej jakosci w momencie zaplodnienia, a zarodki nawet 5AA moga sie okazac chorymi dziecmi... Nawet jesli sprawdzisz genetycznie zarodek to nie da Ci gwarancji, ze dziecko bedzie zdrowe.
Nie wiem jak jest w PL bo nie mieszkam w PL, ale tutaj jezeli masz powyzej 35 roku zycia i ciaza jest po IVF polecaja testy genetyczne z krwi.
L4 raczej tylko chyba w PL daja na kazde zawolanie, bo w Hiszpani pracuje sie cala ciaze i maciezynski jest 4 miesiace.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2021, 16:43
21.08.21 Liam 2800g,48cm miłości
28.12.2020-crio transfer 🧚🏻❤️🙏
4.01.2021- 7dpt Beta HCG 22,70 🙏
7.01.2021 - 10dpt Beta HCG 95.40🙏
11.01.2021 - 14dpt Beta HCG 791.40 🙏
20.01.2021- 23 dpt pierwsze USG Mamy ❤️
Wracamy po rodzeństwo III IVF 🧚🏻
19.08.2024- crio transfer 🧚🏻❤️🙏
27.08.2024- 8dpt Beta HCG 68
29.08.2024- 10dpt Beta HCG 193,7
31.08.2024- 12dpt Beta HCG 512,5
02.09.2024- 14dpt Beta HCG 1586,6
09.09.2024- 21 dpt pierwsze USG Mamy ❤️
15.10.2024- Jestem dziewczynką 🎀
🧚🏻“Om Hreem Yoginim Yogini Yogeswari Yoga Bhayankari Sakala Sthavara
Jangamasya Mukha Hridayam Mama Vasam akarsha Akarshaya Namaha!””🧚♀️ -
Ja tarczyce kontroluje u endokrynologa i faktycznie zaleciła mi ponownie ft4. Robiłam wszystkie te pod katem haszimoto. Wyszły dobrze i nie bardzo wiedziałam dlaczego kazała kontrolować ft4. A Ginekolodzy faktycznie jak jeden mąż każą robić tylko tsh. Pewnie takie maja wytyczne.
Ja w sumie trzy ciąże i wszystkie były od strzała ale faktycznie miałam
Jakieś takie poczucie ze się uda. Na pewniaka robiłam testy. A wierzycie w teorie ze jak jest stosunek przed owulacja to zwiększa się szansa na dziewczynkę ? U nas było dwa dni przed i w dniu owulacji także chyba loteryjka. -
Hej dziewczyny. Ja mam dzisiaj założony holter ciśnieniowy. Zrobiłam sobie prywatnie na razie, bo do kardiologa na NFZ idę dopiero na początku marca, a chciałam mieć wynik na kolejną wizytę u ginekologa. Okazuje się, że wyniku jeszcze nie będę miała, ale spisuje sobie niektóre te pomiary z holtera i według mnie jest w miarę ok, biorąc pod uwagę, że chodzę, robię różne rzeczy, bo zdarzają się do 135/90, ale i poniżej 120/80 też się zdarzają. Jak tylko wróciłam tuż po wejściu po schodach to miałam ok. 145/95. Obawiałam się, że może ten mój ciśnieniomierz zepsuty i faktycznie powinnam brać leki. Ale niewygodne to, nie wiem jak będzie w nocy.
-
Dreamer wrote:Ja tarczyce kontroluje u endokrynologa i faktycznie zaleciła mi ponownie ft4. Robiłam wszystkie te pod katem haszimoto. Wyszły dobrze i nie bardzo wiedziałam dlaczego kazała kontrolować ft4. A Ginekolodzy faktycznie jak jeden mąż każą robić tylko tsh. Pewnie takie maja wytyczne.
Ja w sumie trzy ciąże i wszystkie były od strzała ale faktycznie miałam
Jakieś takie poczucie ze się uda. Na pewniaka robiłam testy. A wierzycie w teorie ze jak jest stosunek przed owulacja to zwiększa się szansa na dziewczynkę ? U nas było dwa dni przed i w dniu owulacji także chyba loteryjka. -
Ja się po poronieniu starałam rok i 3 miesiące o syna. Niestety wpadłam w depresję poporodowa i teraz strasznie się boję, że może znów tak być. Teraz nie staraliśmy się jak będzie to będzie i nagle okazało się, że nie przyszedł okres i od papierosów mnie odrzuciło od razu.
-
Miracle wrote:Komorki akurat moga byc dobrej jakosci w momencie zaplodnienia, a zarodki nawet 5AA moga sie okazac chorymi dziecmi... Nawet jesli sprawdzisz genetycznie zarodek to nie da Ci gwarancji, ze dziecko bedzie zdrowe.
Nie wiem jak jest w PL bo nie mieszkam w PL, ale tutaj jezeli masz powyzej 35 roku zycia i ciaza jest po IVF polecaja testy genetyczne z krwi.
L4 raczej tylko chyba w PL daja na kazde zawolanie, bo w Hiszpani pracuje sie cala ciaze i maciezynski jest 4 miesiace.
Ja nie mam jeszcze 35 Ale też idę bez wahania na genetyczne prywatnie;)Miracle lubi tę wiadomość
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Ja w szczęśliwym cyklu w ogóle się nie spodziewałam. Staralismy się 2,5roku, więc liczyłam wtedy co miesiąc, że się uda. Cykl szczęśliwy to pierwszy cykl naturalny po 3iui i po odstawieniu półrocznej stymulacji. Także ogólnie wielkie zaskoczenie.
30.09.2021r. Iga❤️ -
Marianka@87 wrote:Jasne że zawsze może się okazać, że płód jest chory. Chodzilo mi bardziej, że przy naturalnym poczęciu nie widać tego, co przy ivf, że np ładnie się dzieli itd. Wiek hak najbardziej jest zaleceniem do genetycznych. W Szwecji też refundowane, ale że ciąża po ivf nawet nie jest nigdzie wpisywane, bo nie różni się niczym od naturalnego poczęcia. Co innego zagrożone ciążę.
Ja nie mam jeszcze 35 Ale też idę bez wahania na genetyczne prywatnie;)
Chyba po prostu co kraj i lekarz to obyczaj
Ja miałam pierwszy transfer pięknej blastki 5AA pięknie rozwijającej się, ale niestety nieudany, a drugi z 6 dniowa blastka klasy C , ktora wcale w labie pięknie nie wyglądała, udany .
Akurat moi lekarze zwracają uwagę na genetyczne badania po IVF i echo serca, generalnie jest mnóstwo badan... ale to tez pewnie zależy od przypadku. Ja jestem cały czas pod opieka lekarzy ginekologów i immunologa do 16 tygodnia ciąży praktycznie non stop, ale to pewnie tak jak już pisałam ciąża-ciąży nie równa .
Kiedy masz genetyczne? Jak Ci się mieszka w Szwecji?
21.08.21 Liam 2800g,48cm miłości
28.12.2020-crio transfer 🧚🏻❤️🙏
4.01.2021- 7dpt Beta HCG 22,70 🙏
7.01.2021 - 10dpt Beta HCG 95.40🙏
11.01.2021 - 14dpt Beta HCG 791.40 🙏
20.01.2021- 23 dpt pierwsze USG Mamy ❤️
Wracamy po rodzeństwo III IVF 🧚🏻
19.08.2024- crio transfer 🧚🏻❤️🙏
27.08.2024- 8dpt Beta HCG 68
29.08.2024- 10dpt Beta HCG 193,7
31.08.2024- 12dpt Beta HCG 512,5
02.09.2024- 14dpt Beta HCG 1586,6