Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kania85 wrote:Dlatego na ZD wyszło w sumie nieduże ryzyko.Mi bardziej to wyglada na czynnik odłożyskowy, powinien być wynik ryzyka podany w diagnozie USG prenatalnego, można tez zrobić PLGF aby sprawdzić jak działa łożysko.Nifty zrobiłabym dla spokoju ducha choć nikłe te ryzyko
Będę miała pełny wynik w poniedziałek.❤Ada&Pola❤
-
Marcelina85 wrote:Ja jeszcze czekam na wyniki Pappy, ciekawe czy ze względu na wiek podniesie mi ryzyko wad...
Pytałam o te inne biomarkery funkcji łożyska, które też się bada z krwi i niestety tego nie robią, ale wg ginki Acard i heparyna chronią mnie przed niewydolnością łożyska. Ewentualnie może mi zrobić USG Dopplera przepływów przez tętnice maciczne i w razie czego zwiększyć dawkę Acardu.
No i 30 kwietnia mam połówkowe.
Mamy ten sam termin i tez czuje już delikatnie ruchy malutkiej,najbardziej gdy leżę na płasko i szukam detektorem tętna to wtedy dzieciątko szaleje bo słyszę na detektorze bulgoty gdy się porusza i czuje takie lekkie smyranie.
Rzeczywiście w przypadku ryzyka niewydolności łożyska podaje się akard ale ważna jest wtedy dawka-conajmniej 150.Warto poszukać gdzie robią PLGF bo to cenna wskazówka dla lekarzy
Marcelina85 lubi tę wiadomość
-
Nalia wrote:Biorę już ACARD 150. Wspomoże ewentualnie łożysko? A o czym mówi ten czynnik PLGF?
Będę miała pełny wynik w poniedziałek. -
Kania85 wrote:Niedawno pisałam tu o tym markerze i wklejałem link do wykładu dr Kwiatkowskiego.Poszukaj na YT „Prenatalproject” tam jest wykład na temat hipotrofii płodu(podstawowe ryzyko niewydolności łożyska) na weebinarze jest wiele informacji jak zapobiec i o wartości danych markerów w wykrywaniu.Acard 150 jak najbardziej Ok ,ale nie bierzcie nic na własna rękę bez konsultacji z lekarzem❤Ada&Pola❤
-
Kania85 wrote:Niedawno pisałam tu o tym markerze i wklejałem link do wykładu dr Kwiatkowskiego.Poszukaj na YT „Prenatalproject” tam jest wykład na temat hipotrofii płodu(podstawowe ryzyko niewydolności łożyska) na weebinarze jest wiele informacji jak zapobiec i o wartości danych markerów w wykrywaniu.Acard 150 jak najbardziej Ok ,ale nie bierzcie nic na własna rękę bez konsultacji z lekarzem❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:Acard mi prz3pisal właśnie lekarz, bo w pierwszej ciąży córka urodziła się trochę za mała do wieku ciąży.
Obejrzyj ten weebinar o hipotrofii
https://youtu.be/q_iGIC6WPsU
Na pewno trzeba odstawić Neoparin =cleksane=fraxiparine na 24 h przed pobraniem,z acardem nie każdy lekarz odstawia,mój zalecił odstawienie tez na 24h
-
Nalia wrote:Na NIFTY jesteśmy zdecydowani. Idę w poniedziałek na pobranie krwii. Czy trzeba się do tego jakoś szczególnie przygotować?
Nalia lubi tę wiadomość
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Kania fajny pomysł z przedstawieniem płci najblizszym. Chyba sama tak zrobie a co
Martuśka co do włosów to ja Nikola i moja mama posiadamy wlosy cienkie i delikatne. Obcięłam Nikoli włosy, te trzy na krzyż ktore miała w przedszkolu i dopiero zaczęły jej rosnąć i lekko ciemnieć. Teraz ma ładne za łopatki, ale widać że włos jest cienki i zwiewny. Mój partner też ma delikatne włosy więc zobaczymyKania85, martuśka737 lubią tę wiadomość
-
Kania ja też się nakręciłam0, zwłaszcza że wyniki nifty dostanę mailem ja, więc będę wiedziała pierwsza. Oczywiście najważniejsze żeby było wszystko dobrze i było zdrowe. Ale już sobie myślę jak tu cichaczem coś zorganizować
Kania85 lubi tę wiadomość
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
nick nieaktualnyDreamer wrote:Dziewczyny zaczęłam drugi trymestr :p energio wracaj.
Miłego weekendu Nam wszystkim
Ja rozważam czy już informować o ciąży. W tamtej mnie poniosło i powiedziałam w szóstym miesiącu
Mnie jeszcze bardziej, niektórzy dowiedzieli się jak już urodziłam. -
Mama Trójki wrote:Mnie jeszcze bardziej, niektórzy dowiedzieli się jak już urodziłam.
U mnie te tak było. Ale to tylko pokazuje ze jednak zbyt rzadko się z tymi osobami widujemy.
Jak jest ryzyko przedwczesnego porodu to Trzeba być z lekarzem czujniejszym. Częściej kontrole. I więcej oszczędzania. W razie W niech lekarz coś działa. Pewnie jak zawsze dadzą duphostan -
A ja mam jeszcze pytanie czy na każdej wizycie macie badanie na fotelu ? Ja usg mam zawsze ale na fotelu nie. Nie zgłaszałam żadnych infekcji itp. Ale nie wiem jaki jest standard.
I niestety nie mogę odstawić duphostanu. Kazała brać do 16tc ze względu na to ze miałam plamienia dwa tygodnie temu. Ehhh -
Dreamer wrote:A ja mam jeszcze pytanie czy na każdej wizycie macie badanie na fotelu ? Ja usg mam zawsze ale na fotelu nie. Nie zgłaszałam żadnych infekcji itp. Ale nie wiem jaki jest standard.
I niestety nie mogę odstawić duphostanu. Kazała brać do 16tc ze względu na to ze miałam plamienia dwa tygodnie temu. Ehhh
Mój lekarz bada co drugą wizytę, chyba, że coś zgłoszę/coś mnie niepokoi.
Starania od 6.2017
2xHSG - niedrożność jajowodów
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
25.03.2019 - transfer 4.2.2
1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane
24.09.2019 - transfer 4.2.2
8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔 -
Dreamer wrote:A ja mam jeszcze pytanie czy na każdej wizycie macie badanie na fotelu ? Ja usg mam zawsze ale na fotelu nie. Nie zgłaszałam żadnych infekcji itp. Ale nie wiem jaki jest standard.
I niestety nie mogę odstawić duphostanu. Kazała brać do 16tc ze względu na to ze miałam plamienia dwa tygodnie temu. Ehhh -
Dreamer wrote:Dziewczyny zaczęłam drugi trymestr :p energio wracaj.
Miłego weekendu Nam wszystkim
Ja rozważam czy już informować o ciąży. W tamtej mnie poniosło i powiedziałam w szóstym miesiącu
Hehe Dreamer ja także czekam na powrót sił jak na zbawienie-ogólnie czuję się już trochę lepiej od ostatnich przygód z zawrotami głowy, ale sił nadal jak na lekarstwo.Kończę I trymestr za 3 dni. Myślę że to jednak nie jest tak, że wraz z jego nadejściem od razu siły wracają, ale bardzo nam tego życzę, trzeba wrócić do życia w końcu!
-
Magu wrote:Do tej pory miałam na każdej wizycie. Sprawdza wydzielinę i szyjkę.
U mnie jest tak samo. Wizyta co miesiąc. Najpierw na fotelu sprawdza szyjke i ph wydzieliny a potem usg.
Mi na tych prenatalnych też wyszło większe ryzyko porodu przedwczesnego 1:127. Chociaż moja dr stwierdziła, że to jest w normie jeszcze i dla niej wyniki są ok.
Co do informowania, my powiedzieliśmy niektórym znajomym tydzień temu gdy nas odwiedzili. Siła rzeczy musieliśmy bo brzuch i tak już widać poza tym jako jedyna nie piłam alkoholu od razu posypały się pytania. Reszta pewnie dowie się drogą pantoflowa. W rodzinie to mała sensacja bo jestesmy 12 lat razem, 5 lat po ślubie i nie mamy dzieci. Można powiedzieć, że to będzie Royal baby ( przynajmniej niektórzy tak reaguja).Beza87 lubi tę wiadomość