X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:
    Ja czuję się ok, tylko to że nie mam węchu jest dziwne. Nawet jedna dziurkę w nosie mi odetkało, a druga już mniej jest zawalona.

Dziewczyny... Wgl to chyba od wczoraj czuje Dzidzie. Leże sobie i w podbrzuszu czuje takie coś, jak ktoś by mi pod skórą bąbelki puszczał. Raz po raz. To chyba to, nie? 🤩

Ami ami to świetnie !od teraz każdego dnia będziesz czuła maleństwo bardziej intensywnie,jak już poczujesz pierwsze ruchy to idzie już dalej lawinowo.Przybajmniej u mnie zawsze tak było i teraz podobnie.Czuję niunię codzirnnie coraz mocniej i częściej.A co najlepsze to ona już reaguje na dźwięki z otoczenia,jak włączam hafciarkę komputerową która hałasuje to malutka wierci się jak szalona.Wczorsj miksowałam ser na sernik i to samo,czułam jak się wierci i kręci.Na początku wątpiłam trochę czy to prawda ale aplikacja Preglife to potwierdza.że w 16-17 tc dziecko już słyszy dźwięki i nasz głos

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak wrote:
    Przestańcie już się kłócić i nakręcać już ta i tak nerwowa atmosferę. Każdy wyraził swoje zdanie i chyba starczy... Szkoda nerwów..

Dziewczyny co mają koronę, jak się czujecie?

Nie pytaj się o covida bo to może straszyć kobiety, przecież są w ciąży i nie mogą czytać takich strasznych rzeczy które mogą i je dotknąć 🙌🏻

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam musiałam 🤣

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2021, 04:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Migotka a cisnienie masz w normie? Mierzysz sobie? Bo co innego omdlenie a co innego calkowita utrata przytomnosci

Mierze i mam takie jak zawsze czyli raczej niskie ale ja się wtedy najlepiej czuję. Jak mam takie 120/80to głowa mi pęka i jestem nie do zycia

16udskjox3u389a0.png
  • Apple Lady Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2021, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat mniej lub bardziej drażliwy.Hej, wczoraj bylam u nowego lekarza na NFZ (mam drugą Panią doktor w luxmed). No i mam do Was pytanie. Dostałam mase skierowań na konsultacje (internista, ozkulista, stomatolog). No i dostalam skierowanie do psychiatry. Lekko sie zdziwiłam, ale lekarz mi powiedział, że jest plaga depresji poporodowych i teraz lekarze zalecają takie konsultacje by pomóc kobietom poradzić sobie. Dodatkowo nadmienił, ze juz dawno powinnam miec to zrobione. (Moja poprzednia doktorka z NFZ, z którą sie wręcz pokłóciłam nic o zadnych konsultacjach nie mówiła). Czy Wy też miałyście tyle konsultacji?
    Z milszych rzeczy w brzuszku coś mi tam pyrka, ale nadal nie wiem czy to wzdęcia czy dzidzia. Na pewno jest mi przyjemnie jak mąż głaszcze dłonią brzuszek. Taki spokój nagle panuje w brzuchu. Nie umiem tego wyjaśnić.

Dodatkowo spytam o temat hm intymny, ale jak Wasze libido w 2 trym? Bo u mnie jest wesoło 😁🥰

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na samym początku ciąży miałam konsultację z psychiatrą, wypełniałam testy na depresję, ale przeszłam je pomyślnie 🤣
    Do innych specjalistów oprócz endokrynologa nie miałam wskazań więc nie dostałam żadnych skierowań..
    Ale do stomatologa nie potrzeba skierowania - kilka dni temu byłam na nfz, bo kobietom w ciąży przysługuje dużo więcej usług, za które nie trzeba płacić.

A jeśli chodzi o libido, to seks dalej mógłby nie istnieć 🤷‍♀️ niestety druga, męska strona naszego związku cierpi, bo wyczytał, że w drugim trymestrze wraca ochota na seks, no ale ja nie będę się zmuszać, bo to nie o to chodzi 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2021, 06:39

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .A. wrote:
    A Ty mialas jakieś objawy?

Nie miałam. Jedynie od wielu lat chrupie mi w kolanach, ale to się zaczęło od kontuzji i nie wiem, czy jest powiązane. Powodzenia! 🙂 Zaprosiłam Cię do przyjaciółek, pisz do mnie na priv jak tylko będziesz miała potrzebę.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed ivf to miałam konsultacje z przychologiem i po porodzie wywiad w szpitalu A kilka tygodni później też rozmowa. Depresja poporodowe to nie żarty. Ale że teraz do psychiatry to troszkę bez sensu moim zdaniem, chyba że chodzi o wywiad i ewentualne kolejne spotkania. Ja to uważam tak. Lekarz jak każdy inny i nie ma się co obawiać... moja mama się wstydzi wciąż ginekologow A ja to idę jak do dentysty, pokazujesz po prostu "inny otwor" :D A psychiatra dba o kondycję umysłu;)

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wynik przeciwciał na COVID. Mam 73. I nie wiem czy to dużo czy mało. Czy mnie chroni czy nie.

Jakiś czas temu weszło coś takiego jak przeciwdziałanie depresjom poporodowym już na etapie ciąży. Ja miałam tylko jakaś ankietę. Pic na wodę. Gdybym tam powpisywala ze np mam myśli samobójcze itp to dostałabym skierowanie do psychiatry. W każdym razie ja to tak wypełniłam żeby mi dali spokój. A do psychiatry się wybieram dzisiaj ale prywatnie w związku z nerwica. Rozważam branie leków bo słabo sobie radzę. I bardzo się boje.

Nalia, Beza87 lubią tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Odebrałam wynik przeciwciał na COVID. Mam 73. I nie wiem czy to dużo czy mało. Czy mnie chroni czy nie.

Jakiś czas temu weszło coś takiego jak przeciwdziałanie depresjom poporodowym już na etapie ciąży. Ja miałam tylko jakaś ankietę. Pic na wodę. Gdybym tam powpisywala ze np mam myśli samobójcze itp to dostałabym skierowanie do psychiatry. W każdym razie ja to tak wypełniłam żeby mi dali spokój. A do psychiatry się wybieram dzisiaj ale prywatnie w związku z nerwica. Rozważam branie leków bo słabo sobie radzę. I bardzo się boje.
    A jest tam jakaś interpretacja przy wynikach?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2021, 09:02

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam że ciężkie tematy i dyskusuje się zrobiły. Ja w poprzedniej ciąży kiedy koleżanki mi mówiły ze nie lubią tego stanu myślałam - oszalały! Miałam idealną ciążę, mogłam góry przenosić. A teraz coś non stop jest nie tak, tu badania genetyczne tu plamienia na początku , drugi trymestr rozpoczęłam wczoraj plamieniem.. już ustało , było niewielkie dziś gin a ja ze stresu zaraz padnę...

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na dzisiejszą wizytę wypełniałam test Becka, w poprzedniej ciąży też tak było. Wyszedł ok, więc na tym się skończyło.

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blama, ja mam na 17 i Też się stresuję. Kciuki! 🤞🤞

blama lubi tę wiadomość

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania85 wrote:
    Ami ami to świetnie !od teraz każdego dnia będziesz czuła maleństwo bardziej intensywnie,jak już poczujesz pierwsze ruchy to idzie już dalej lawinowo.Przybajmniej u mnie zawsze tak było i teraz podobnie.Czuję niunię codzirnnie coraz mocniej i częściej.A co najlepsze to ona już reaguje na dźwięki z otoczenia,jak włączam hafciarkę komputerową która hałasuje to malutka wierci się jak szalona.Wczorsj miksowałam ser na sernik i to samo,czułam jak się wierci i kręci.Na początku wątpiłam trochę czy to prawda ale aplikacja Preglife to potwierdza.że w 16-17 tc dziecko już słyszy dźwięki i nasz głos
    Tak właśnie się zastanawiałam jak pisałyście, że te ruchy nie myli się z innymi rzeczami. To takie delikatne smyranie :D przyjemne :)
    Ja czuję to jak się położę bądź półleżąco.
    Czyli wychodzi na to, że już musimy do naszych dzieci już mówić :)

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • blama Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Blama, ja mam na 17 i Też się stresuję. Kciuki! 🤞🤞

Ja 16.30 niech moc bedzie z nami 😁

Marcelina85 lubi tę wiadomość

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • Apple Lady Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2021, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze do stomatologa nie trzeba skierowania to wiem. Ja po prostu dostałam na osobnych kartkach zalecenia. W sumie spoko, przebadam się. Psychiatrą sie tylko zdziwiłam, alenie obawiam sie wizyty. Ciesze sie, ze mam duze wsparcie w rodzicach i mężu i wiem, ze jakby cos się działo to mozemy przegadać temat czy tez bez wstydu iść do specjalisty po pomoc.

Ami_ami

Ja jeszcze ruchów nie czuję, ale z uwagi na to, ze jestem na l4 i siedzę sama w domu to gadam do brzucha jak najęta 😝. Jeszcze troche i zacznie mi odpowiadać coś w stylu...'Matka zamknij sie chce spać'🙆😁😘😉

• Kania85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blama wrote:
    Powiem Wam że ciężkie tematy i dyskusuje się zrobiły. Ja w poprzedniej ciąży kiedy koleżanki mi mówiły ze nie lubią tego stanu myślałam - oszalały! Miałam idealną ciążę, mogłam góry przenosić. A teraz coś non stop jest nie tak, tu badania genetyczne tu plamienia na początku , drugi trymestr rozpoczęłam wczoraj plamieniem.. już ustało , było niewielkie dziś gin a ja ze stresu zaraz padnę...

Wiem,że to i tak Cię nie uspokoi bo każdą z nas martwią plamienia, ale mi pomogło to, co lekarz powiedział:
    "Ciąża to fizjologia, na każdym jej etapie, dochodzi do penetracji doczesnej która jest tak mocno ukrwiona, że poplamienie jest naturalnym zjawiskiem.Trofoblast penetrując śluzówkę zawsze może trafić na małe naczynko i stąd plamienie.Zawsze mi tłumaczy, że jeżeli nie jest to duże krwawienie lub nasilające się i uczucie napinania brzucha lub skurczy to lekarze traktują to jako fizjologię ciąży.. Dodam, że ja w każdej zdrowej ciąży krwawiłam i plamiłam, a w tych które straciłam nigdy nie miałam plamień.... oczywiście żadnego plamienia nie wolno bagatelizować ale jedynie ze spokojem obserwować, bo jeżeli stresujesz się z powodu śluzu beżowego lub brązowego to zupełnie niepotrzebnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2021, 09:47

blama lubi tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    03.03. 46,XX 🎀

• lestaa Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam się przywitać w tym wątku dopiero teraz.
    Dzisiaj wypada 15t4d, a dopiero teraz dołączam, bo w pierwszym trymestrze bardzo się bałam, aby cokolwiek zapeszyć i był to czas, kiedy tylko odliczałam dni do końca pierwszego trymestru.
    To moja 3 ciąża po poronieniu i ciąży biochemicznej, ciężko było w tą zajść, ale udało się :)
    Przed tą ciążą badałam się pod kątem immunologicznym nic mega znaczącego nie wyszło oprócz podwyższonego ANA i trochę niektóre limfocyty i różne rzeczy/teorie słyszałam. Udało się przetrwać pierwszy trymestr na samym Acard 150 i progesteronie, ale też nie było łatwo o lekarzy, którzy jak widzieli poronienie to rekomendowali leki - teraz widzę jest lepiej niż było kilka lat temu.
    Co więcej, po 12 tygodniu robiliśmy Nifty Pro - sporo kosztuje, ale wiemy, że nie ma trisomii i okazało się, że chłopak, ale Młody chyba lubi pokazywać przyrodzenie, bo na USG genetycznym już pani doktor powiedziała, że na 90% chłopak, a 2 tygodnie temu u naszej nowej pani doktor prowadzącej ciążę na koniec 14 tygodnia, też mówiła, że już dobrze widać.
    Oczywiście ciąża łatwa nie jest w 12 tygodniu miałam krwawienie i krwiaka.
    Później w 14 plamienia, więc w marcu do lekarza co chwila latałam, bo coś.
    Miło Was poznać.

majóweczka83, Kama91, Tusianka, Marcelina85, Marianka@87, nat87, martuśka737, Marghe lubią tę wiadomość

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A jest tam jakaś interpretacja przy wynikach?

No jest tylko ze wynik powyżej 30 świadczy ze miałam kontakt z wirusem.

• Kania85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach jak pięknie na zewnątrz w Szczecinie! cud miód malina...endorfiny w górę!

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    03.03. 46,XX 🎀

‹‹ 272 273 274 275 276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ