X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już po wizycie. Dziecię strasznie ruchliwe, ale Pani doktor skrupulatnie sprawdziła wszystko, m.in.: serce, nerki, pęcherz, kręgosłup, wyrostek płciowy (będzie na stówkę już chłopak), łożysko, pępowine i inne rzeczy. Szyjka długa, zamknięta.
    Póki co nisko łożysko 9 mm od UM. Kazała się nie martwić, bo to dopiero 16 tydzień i 3 dzień (z USG 17 i 4). Dziecię waży już 200 g, jest w wysokiej normie :)

Kolejna wizyta za 4 tygodnie, z pakietem badań mocz, posiew, krew plus tsh (chociaż prowadzi moje Hashimoto inny lekarz) i cytomegalia igg i igm.
    Dodam- lekarz na NFZ :) także jestem bardzo zadowolona.

Powodzenia na jutrzejszych wizytach!

Tusianka, Kama91, opóźniona, lestaa, ami_ami, Marianka@87, Mama Trójki lubią tę wiadomość

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za jutrzejsze wizyty
    My także spędzamy święta sami.Teść jest chory, szwagierka boi się z kimkolwiek spotykać więc siedzą w domu w święta, a moja rodzina także się izoluje, nikt nie chce mnie zarazić więc wolą się nie spotykać.Jest za to plan aby w niedzielę wielkanocną spotkać się gdzieś w plenerze i wybrać się na spacer.Gdybym nie była w ciąży, pewnie byśmy się spotkali ale szczerze sama trochę się boję zachorować bo biorę leki immunosupresyjne(encorton) i łapię wszystkie dziadostwa. Pomimo tego, że piszecie jak łagodnie przeszłyście lub przechodzicie covid to zawsze gdzieś z tyłu głowy jest, że nie wiadomo jak ja bym przeszła.Najbardziej teraz boję się trafić do szpitala covidowego w ten tłum prątkujących ludzi i zajechanej służby zdrowia.

A z przyjemniejszych rzeczy to dziś miałam wspaniały dzień, najpierw szlajaczka po lesie i słuchanie śpiewu ptaków, młody uciął sobie drzemkę w lesie a ja na słoneczku posiedziałam.Potem z lasu od razu na plac zabaw i trzy godziny brykałam za moim koordynatorem który bardzo chce kontrolować i prowadzać za rękę mamę aby się czasem nie zgubiła ;-) Nawet się trochę opaliłam
    Córa za to nie che już ze mną chodzić, mówi,że woli z koleżankami ;-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2021, 22:55

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Ehh a możesz mi powiedzieć, o które forum chodzi? Chciałabym się do niej odezwać.
    Baby boom, ale tam mamy zamknięta grupę, więc nie zobaczysz tego wątku ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My idziemy na święta do moich rodziców. ;) Będziemy my i moja teściowa, więc małe grono.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • .A. Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 01:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Hmm sama nie pamiętam, myślałam że automatycznie się doda jak Cię zaproszę, ale może musisz gdzieś zaakceptować. Kliknij w mój nick i zobacz czy masz opcję "dodaj do przyjaciółek".

Nie mam 😔 możesz do mnie napisać wiadomość?

06.2017 - synuś ♥️

Starania o drugie Maleństwo od 12.2019

01.2020 - poronienie zatrzymane
    02.2021- ciąża biochemiczna
    03.2021 - ciąża biochemiczna

16.12.21 - ⏸
    20.12.21 beta: 1546
    22.12.21 beta: 4090❗️ 🙏🏻🤞🏻
    13.01.22 - mamy serduszko ♥️ ‼️
    10.02.22- wyniki badań genetycznych: wszystkie geny prawidłowe
    Chłopiec 💙

Diagnostyka od 03.2021:
    Podstawowe badani krwi: 👍
    ANA 👍
    anty-DsDNA 👍
    Przeciwciała p/beta-2-glikoproteinie IgM i IgG👍
    Przeciwciała przeciw kardiolipinie IgM i IgG 👍
    Kariotyp 👍
    Sono hsg i hsg- Jajowody drożne 👍
    Mała endometrioza - niewielkie cysty na obu jajnikach❌
    Mutacja MTHFR - heterozygota❌

nsa8m4.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 03:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nalia, jakby Ci się przypomniało jakie miała objawy ta dziewczyna z cholestazą i w którym tygodniu, daj proszę znać. To podobno naprawdę rzadko się zdarza przed 20 tygodniem. Niby raczej swędzą stopy i dłonie, a u mnie nogi na wysokości od kostek do kolan i trochę tułów po bokach. Niby nie występuje przy tym wysypka, a u mnie zrobiły się jakby krostki w miejscu mieszków włosowych, ale może to od drapania. Nie mam apetytu, czuję niestrawność, jakoś mi ciągle ciężko na żołądku. Pocieszam się jak mogę artykułem u Mamy Ginekolog, ale mam złe przeczucia i nie mogę spać, boję się że wyląduję w szpitalu i będę musiała tam siedzieć nie wiadomo ile, z dala od mojej córeczki 😔 Na szczęście już się nauczyła spać z moim Mężem i całkiem zdaje to egzamin - przesypia z nim ok. 5 godzin bez pobudek i nie płacze gdy się budzi, co ze mną się nie zdarzało. Już nawet myślę, czy by jutro nie spakować na wszelki wypadek torby do szpitala...

Tak sobie czytam po nocy o diecie wątrobowej, robię mężowi listę zakupów i myślę co będę jeść w święta żeby nie obciążać wątroby. Przy cholestazie zalecają Essentiale forte, bez recepty. Zadzwonię jutro po teleporadę do mojej dr internisty, spytam co o tym sądzi i poproszę o skierowanie do hepatologa i na badania wszystkiego, co dotyczy cholestazy (AST, ALT, ALP, GGTP, kwasy żółciowe, bilirubina, może jeszcze cholesterol), chciałabym zbadać krew jeszcze przed świętami, bo trochę się czeka na wyniki.
    .A. wrote:
    Nie mam 😔 możesz do mnie napisać wiadomość?

Nie da się, musisz zaakceptować. Już sprawdziłam gdzie: "Wiadomości" - u góry jest zakładka "Zaproszenia".

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w ciepły, wiosenny dzień ☀️🌺
    Słonko nieśmiało zagląda w okna, ale czuję w kościach, że będzie dzisiaj pięknie 😊

Chcę z synkami wybrać się dzisiaj nad morze, potem na plac zabaw 😊

Tylko najpierw szkoła 😉

Miłego, pozytywnego dnia Wam życzę 😘

Kania85, Kama91 lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    @Nalia, jakby Ci się przypomniało jakie miała objawy ta dziewczyna z cholestazą i w którym tygodniu, daj proszę znać. To podobno naprawdę rzadko się zdarza przed 20 tygodniem. Niby raczej swędzą stopy i dłonie, a u mnie nogi na wysokości od kostek do kolan i trochę tułów po bokach. Niby nie występuje przy tym wysypka, a u mnie zrobiły się jakby krostki w miejscu mieszków włosowych, ale może to od drapania. Nie mam apetytu, czuję niestrawność, jakoś mi ciągle ciężko na żołądku. Pocieszam się jak mogę artykułem u Mamy Ginekolog, ale mam złe przeczucia i nie mogę spać, boję się że wyląduję w szpitalu i będę musiała tam siedzieć nie wiadomo ile, z dala od mojej córeczki 😔 Na szczęście już się nauczyła spać z moim Mężem i całkiem zdaje to egzamin - przesypia z nim ok. 5 godzin bez pobudek i nie płacze gdy się budzi, co ze mną się nie zdarzało. Już nawet myślę, czy by jutro nie spakować na wszelki wypadek torby do szpitala...

Tak sobie czytam po nocy o diecie wątrobowej, robię mężowi listę zakupów i myślę co będę jeść w święta żeby nie obciążać wątroby. Przy cholestazie zalecają Essentiale forte, bez recepty. Zadzwonię jutro po teleporadę do mojej dr internisty, spytam co o tym sądzi i poproszę o skierowanie do hepatologa i na badania wszystkiego, co dotyczy cholestazy (AST, ALT, ALP, GGTP, kwasy żółciowe, bilirubina, może jeszcze cholesterol), chciałabym zbadać krew jeszcze przed świętami, bo trochę się czeka na wyniki.

Nie da się, musisz zaakceptować. Już sprawdziłam gdzie: "Wiadomości" - u góry jest zakładka "Zaproszenia".

A czy to nie jest jakieś uczulenie? Ja rok temu miałam właśnie całe nogi i ręce w takich małych prostkach i swrdzialo nie do opanowania. Okazało się, że to uczulenie na mydło z Grecji. Myślę, że telefon do internisty to dobry pomysł.

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Wczoraj skończyła nam się kwarantanna (mi i córkom), mąż cały czas na izolacji i na pewno zostanie mu przedłużona, bo bardzo ciężko przechodzi ten COVID. Takiego chorowania to ja nigdy nie widziałam.
    Święta spędzę sama z córkami, więc będzie skromnie. Mężowi zaniosę pewnie wałówkę pod drzwi, ale on i tak mało je, bo nie ma węchu i smaku.
    O mojej ciąży prawie nikt nie wie. Od strony męża wie tylko jego tatuażysta, a od mojej jedna przyjaciółka i kosmetyczka. Nawet jeszcze dzieciom nie powiedziałam. Inni znajomi pewnie niedługo sami zobaczą, bo robi się coraz cieplej i zaczniemy się rozbierać z kurtek.
    Moim detektorem znaleźć tętno to prawdziwa sztuka, ta Mała istota tak się wierci, ale słyszę jej ruchy, uciekające tętno, stuki i puki.

Miłego dnia, zdrowia i udanych wizyt, pozdrawiam <3

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• blama Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My święta niedziela u teściów, poniedziałek u moich rodziców więc dużo sie nie narobię. W sumie i tak mam zalecone leżenie więc.... leżę. Za oknem piękne słońce! 🌞

Marianka@87 lubi tę wiadomość

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Szybka piłka. Szybkie pomiary. Waga 170 gram. Crl jeszcze się udało zmierzyć 13 cm. Serce 145. Tp się wyrównał z miesiączka 10/9

majóweczka83, Nalia, Kania85, nat87, Kama91, ami_ami, blama, opóźniona, Marianka@87, Marcelina85, Tusianka, Mama Trójki lubią tę wiadomość

• Kania85 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:

A próbowałaś tutaj? CHOLESTAZA-GRUPA WSPARCIA
    https://www.facebook.com/groups/326302241158507/?notif_id=1617174993232728&notif_t=group_r2j_approved&ref=notif

Marcelina85 lubi tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:

Poczytałam te dziewczynę. ;)
    Nie miała żadnych objawów. W badaniach takich co miesiac krwii wyszło wysokie TSH. Poszła do endokrynologa. Ta zaleciła jej masę badań, w tym Alat i Aspt i coś tam jeszcze z panelu wątrobowego. Tak wyszły złe wyniki i gin skierował ją do szpitala. Wyniki w szpitalu powtórzone i nie były wcale lepsze. Zostawili ją na obserwacji i postawili diagnozę cholesteraze. I że jej Alat urósł w 3 dni z 70 na 130.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2021, 09:58

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)
    u nas dziś piękna pogoda. Byłam chwilę na podwórku, teraz muszę popracować trochę przed kompem, ale później na pewno wyjdę jeszcze pospacerować. :)
    Fajnie, że wizyty udane! :)

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mnie pewnie czeka wybór koloru tynku na dom - jaki odcień bieli :D to jest wyzwanie.
    Stwierdziłam, że dobrze jak pójdę pod koniec maja na L4, akurat w czerwcu będziemy się przeprowadzać to nie będę się stresować pracą już.

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia, dzięki za informacje 🙂 Ja się nie mogłam dodzwonić po teleporadę i postanowiłam jechać zrobić wszystkie badania odpłatnie.

Nie wiem, czy to alergia, nigdy żadnej nie miałam. Niestety nasila się to wieczorem i w nocy, a tak podobno jest przy cholestazie. Od wczoraj jestem na diecie i jakby mniej swędzi.

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Nalia, dzięki za informacje 🙂 Ja się nie mogłam dodzwonić po teleporadę i postanowiłam jechać zrobić wszystkie badania odpłatnie.

Nie wiem, czy to alergia, nigdy żadnej nie miałam. Niestety nasila się to wieczorem i w nocy, a tak podobno jest przy cholestazie. Od wczoraj jestem na diecie i jakby mniej swędzi.
    Wiesz ja tez sie naczytalam i nawkrecalam sobie ze to na bank cholestaza a badania wskazaly ze wysypka hormonalna. Smarowalam zelem aloesowym z lodowki a od czasu do czasu wkladalm pod chlodna wodę ręce bądź stopy bk wiecej w zasadzie nie mozna zrobic. Poczekaj moze na wyniki i bądź dobrej mysli! :*

Marcelina85 lubi tę wiadomość

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki 🙂 trochę mnie to uspokoiło, spróbuję wyluzować 🧘 taka piękna pogoda, a moja mała przekora tylko "ne ne ne" 🤷 wyszlysmy do ogródka, odkryłam jej piaskownice, wygramoliłam się z nią, posiedziała 2 minuty i chce "bibo" (bidon), więc wracamy do domu, a z powrotem nie chce wyjść 😝 zaczyna się bunt dwulatka...

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • Kama91 Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) ja już po wizycie. Z dzidzia wszystko w porządku :) I potwierdziło się, że na pewno chłopiec:)
    Niestety trochę gorzej jest z innymi sprawami. Moja doktor powiedziała, że nigdy nie widziała piersi o takiej budowie i muszę się zgłosić do onkologa bo ona boi się, że coś może przegapić. Nie jest to pocieszajaca wiadomość ale ważne, że z małym wszystko w porządku.

Nalia, Marianka@87, majóweczka83, nat87, Tusianka, opóźniona, Mama Trójki lubią tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już od 3h na placu zabaw. ;) Jest super pogoda.

majóweczka83 lubi tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ