X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie. Będę musiała zrobić test obciążenia glukoza w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję że nie będę miała odlotu jak w poprzedniej ciąży :/ Poza tym z dzidziusiem ok, dalej wygląda na dziewczynkę i waży 140g ☺️

majóweczka83, Tusianka, Nalia, Kama91, Kania85, nat87, Mama Trójki, opóźniona, Beza87 lubią tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratululuje udanych wizyt♥️

Dziewczyny mam pytanko ile przytylyscie już? Ja 4.5 kg jestem w 20 tyg🙈wydaje mi się za dużo ale te dwa tyg przy mężu to są 1.5 kg. Wiem ze teraz II trymestr przybiera się polowe całkowitej wagi ciąży ale wciąż mysle ze to za szybko na tyle kg🙈

Ci do połówkowych lucky me będę mieć podwójne 🙈🙈🙈 niestety muszę zrobić tez tutaj bo dla nich nie liczą się te polskie. Trudno pomimo ze nie jestem zwolennikiem badania się co rusz zrobie je. Termin mam na 17.04

Jak się wysypiacie? Mi już brzuszek przeszkadza 🤷🏻‍♀️

Co di wagi moj maluch 18w0d ważył 196 lekarz powiedział ze ok i dla mnie to wystarczy mówicie ze za mało?

Zobaczymy co będzie mówił ten tutaj, dzisiaj rozmawiałam z jedna z jego pacjentek 3 miesiąc a ona nawet żadnych witamin nie ma przypisanych. Powiedział ze nie potrzebuje😱 Jakie całkowicie inne podejście maja.
    Ja to i prenatalne i omega3, witamina D wcześniej jod plus wapno teraz dla ochrony moich ząbków🤣 ect

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2021, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest z tym stawianiem się macicy? Zara kończę 18 tydzień, leżę sobie i nagle uczucie jakby w brzuchu piłka mi jeździło od środka i takie twarde. Po chwili się uspokoiło. Bardzo dziwne uczucie. Lyknelam magnez, bo coś mi świta że tak robilyscie?

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie powiedziałam w pracy o ciąży, ale miałam stresa😅🤭
    Ale mój szef przyjął to... Zadziwiająco spokojnie aż brakuje mi jakiegoś komentarza😅 no i od czerwca na zwolnienie🤭😀😁

Co do twardnien... Mi twardnieje już jakiś czas wgl jakoś tak dziwnie jak rozmawiałam z ginem to doszlismy do wniosku że czasami to nie były twardnienia tylko wiązadła... Dziwne uczucie. W pierwszej ciąży zaczął mi brzuch twardnieć w 17 tyg jak położyłam się na nim spać jak na razie śpię na brzuchu i jest lux ale czasami mam wrażenie że łapią mnie skurcze takie bezbolesne.

16udskjox3u389a0.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marghe wrote:

Dziewczyny mam pytanko ile przytylyscie już? Ja 4.5 kg jestem w 20 tyg🙈wydaje mi się za dużo ale te dwa tyg przy mężu to są 1.5 kg. Wiem ze teraz II trymestr przybiera się polowe całkowitej wagi ciąży ale wciąż mysle ze to za szybko na tyle kg🙈

Ci do połówkowych lucky me będę mieć podwójne 🙈🙈🙈 niestety muszę zrobić tez tutaj bo dla nich nie liczą się te polskie. Trudno pomimo ze nie jestem zwolennikiem badania się co rusz zrobie je. Termin mam na 17.04

Co di wagi moj maluch 18w0d ważył 196 lekarz powiedział ze ok i dla mnie to wystarczy mówicie ze za mało?

Zobaczymy co będzie mówił ten tutaj, dzisiaj rozmawiałam z jedna z jego pacjentek 3 miesiąc a ona nawet żadnych witamin nie ma przypisanych. Powiedział ze nie potrzebuje😱 Jakie całkowicie inne podejście maja.
    Ja to i prenatalne i omega3, witamina D wcześniej jod plus wapno teraz dla ochrony moich ząbków🤣 ect

Ja do tej pory przytyłam 4 kg i dużo i niedużo przy mojej niedowadze przed ciążą 😄
    Nie przejmuje się, bo nadal nie widać tych kilogramów 🤣

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga stoi w miejscu ale ja chyba jedna z ostatnich wrześniowek... Więc jest jeszcze czas. Jak na razie nikt kto nie wie o ciąży nie zauważył. Ja sama po sobie widzę brzuszek ale w kolejce na pewno mnie jeszcze nie przepuszcza😂😅

16udskjox3u389a0.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do skurczy to dwa razy mi się do tej pory zdarzyło, ale nospa i magnez załatwiły sprawę. Zwykle jak za dużo robię w ciągu dnia to łapią mnie takie chwilowe napięcia macicy, ale na usg lekarz powiedział, że mam zrelaksowaną macicę 😄

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Elena26 Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marghe wrote:

Ja jak narazie nic nie przytyłam. Ważę tyle samo co na pierwszej wizycie ciążowej w 7tc - na kolejnych waga mi spadała przez ciągłe mdłości i wymioty. Pani Doktor mówiła, że wszystko okej i możliwe, że dopiero teraz zacznę przybierać na wadze 🙂

3jgx43r848q7vmi7.png
    31.12.2020 - Betahcg 55,8
    02.01.2021 - Betahcg 155,4
    07.01.2021 - Betahcg 2305,0
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytyłam już koło 5 kg, ale też mam niedowagę. Póki co, mam tylko brzuch. W porównaniu z moją I ciąża, wykres wagi całkowicie się pokrywa. To jest czas kiedy najszybciej będziemy tyc. Ja mimo diety z niskim indeksem glikemicznym zarówno w tamtej ciąży jak i teraz tyje sporo, widocznie taki organizm. Nie ma co się porównywać,każdy z nas jest inny. Pamiętam że będąc w ciąży ja przytyłam 20 kg a koleżanka która rodziła tydzień przede mną 12 kg. Ja przy niej wyglądałam jak szczapa 😊 ona po porodzie nie zrzuciła nic, mi waga spadła w ciągu 3 tygodni 13 kg, skończyłam karmić i ważyłam mniej niż przed ciążą. Każdy jest inny

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • Apple Lady Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w 18 tyg i przytyłam 3kg. Moja ginka mówi, że ok.

• Nalia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytylam może z 1.5kg

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w końcu przybrałam na wadze po spadkach wagi. Ogólnie jestem 3 kg na plus licząc od początku ciąży.

Dziewczyny mam pytanie, czy Wam lekarz na wizycie też robił dokładne USG położnicze około 16 tygodnia wraz z wydaniem opisu? Wydaje mi się to bez sensu, bo w końcu zaraz połówkowe. Przede wszystkim szkoda mi maluszka, aby go tyle czasu na tym USG trzymać.

• Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wagę tak nie zwracam uwagi bardziej na miarę. Ćwicząc na siłowni to był priorytet. I widzę, że mięśnie zrobiły papa, dupka poszła w dół bo nie ma już ciężarów, bicek mniejszy, a na plecach już nie widać ładnych zarysów mięśni.. Także nie ma co porównywać wagi, bo nie miałam brzucha a waga poszła 3 kilo w górę. I nikt by nie powiedział, że to ciąża. Ale ja widzę po jakości ciała. Ale spokojnie dziewczyny, już niedługo wrócimy do swoich aktywności i wagi/wymiarów sprzed ciąży 😊

Ps. Porównywanie wagi nie ma sensu chociażby z tego względu że ja np mam 180 cm i dla mnie 3 kilogramy to całkiem co innego niż dla kobiety co ma 160.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2021, 09:20

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 16 tygodniu miałam USG, ale bez opisu, tylko Pani doktor sprawdziła czy wszystko OK i zgodziła nagrać film komórką dla męża, aby sobie popatrzył, bo przez pandemię nie widział :)
    Porównywanie wagi rzeczywiście nie ma sensu, bo każdy ma inny wzrost, inną tkankę tłuszczową.
    Ja od początku ciąży przytyłam 0.7 kg, ale od najniższej wagi to 2,7 kg.
    Tylko właśnie nie ma co się tym stresować, bo wszystko zależy ile ważyłyśmy na początku - jeśli ktoś miał małe BMI typu 18/19 to na pewno musi więcej przytyć niż osoba z BM,I 22. Ja niestety mam BMI ponad 25, więc ogólnie ważę o kilka kg za dużo. Podejrzewam, że po prostu mój organizm korzysta z zapasów tłuszczu, więc nie tyję tak szybko.
    Przecież mówi się, że osoby szczupłe powinny w ciąży przytyć 10-12, osoby normalne koło 9, a osoby z nadwagą to koło 7, a pewnie z otyłością to tak naprawdę niewiele.
    Dodatkowo czytałam od dziewczyn z cukrzycą ciążową, że ona to w ciąży nawet schudły w porównaniu do wagi wyjściowej po zmianie diety. Także nie ma co tym się aż tak stresować.

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Atena000 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja nawet nie wiem ile ważę bateria mi padła w wadze :P a mąż kupuje już 2 tydzień hahha

lestaa lubi tę wiadomość

INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    16.01.2021 - test II kreski naturals???
    04.02.2021- jest serduszko :) 7tc 1 d

2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
    8p3os65g7oyt0r03.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy tyje inaczej i to w zasadzie najmniejszy problem wg mnie:) byle dziecko zdrowe! Co do brzucha i stawiania się to ja niestety mialam tak przez całą pierwsza ciążę i teraz też już zaczynam odczuwać. (Oczywiście nie caly czas, chociaż im dalej tym częściej). Mnie powiedziano ze to przez rozciąganie się macicy. Ze dziecko intensywnie rośnie i moja macica tak reaguje i jest to bardzo częste chociaz niektórzy nie odczuwają tego wcale:D badania nie wykazały braków mg, czy ze to skurcze, więc ja to przyjęłam, polubiłam wręcz jako dobry objaw i się nie martwię 😁) ale jak coś Was niepokoi to koniecznie trzeba zapytać

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, boli mnie głowa w sumie juz trzeci dzień.. Apap nie pomaga, tzn pomógł wczoraj po trzeciej tabletce, ale tylko na 2 godziny 😐
    Dzisiaj w nocy budziłam się z bólem głowy.. Smarowałam amolem i przechodziło na chwilę albo może zasypiałam po prostu, a potem znowu budził mnie ból 😔
    Rano jak wstałam wzięłam ibuprofen, wyczytałam, że w drugim trymestrze dopuszcza się jednorazowe dawki max 600mg na dobę. Jest lepiej, ale nie super.
    Ja już nie mam pomysłu co może być nie tak.. Wiem, że to na zmianę pogody, bo od jutra ma być ciepło, ale nie daję rady funkcjonować normalnie.. 😔

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Kama91 Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja przytylam ok. 3,5 kg do teraz (19tydz.+2). Wczoraj byłam w przychodni i położna jak mnie zwazyla to wyszło jej 2,5 kg mniej niz na mojej wadze i kazala mi wiecej jesc. Porownalam to jeszcze z 2 innymi wagami i wychodzi na to, że w przychodni mają zepsutą :) jak się pytałam swojej ginekolog to mówiła, żeby się nie przejmować. Ona jak ma pacjentki z nadwagą to jeszcze u niej chudna w ciazy.

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytyłam 4 kg. Dla mnie to sporo bo po pierwszej ciąży nic nie zrzuciłam. Z drugiej strony jak widzę jakie mam ogromne piersi to wiadomo ze waga musiała skoczyć. Brzuch tez większy. A mdłości owszem miałam ale wymioty sporadycznie. Z drugiej strony ludzie przez swieta potrafią przybrać po 3 kg :p bez ciąży

Co do witamin to ha jestem obstawiona. Ale mam świadomość ze w pl to ogromny biznes. Ja się się włączy tv to jest jedna wielka reklama suplementów. Na wszystko. A czy one działają? Kto to wie. Większość i tak wyjdzie z założenia ze lepiej wziąć na wszelki wypadek a nóż coś dają. Na ciąży się przecież nie oszczędza.

Ja mam stawianie macicy od 15 tc gdzieś. Ale sporadycznie. Pamiętajcie ze jedna tabletka magnezu Wam nie pomoże. Magnez regularnie zażywany zaczyna działać po kilku tygodniach. I to musi być dobrze przyswajalna forma magnezu

• Kania85 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, takie twardnienia brzucha mogą się już powoli pojawiać, to naturalne, nie łykajcie od razu nospy, bo to nie do końca jest prawda, że nospa jest w 100% bezpieczna. Z umiarem nie zaszkodzi ale nadużywana wpływa negatywnie na napięcia mięśni dzieciątka, a później rodzi się tyle dzieci z obniżonymi napięciami mięśni, oczywiście nie ma randymizowanych badań nad żadnymi lekami, ale lekarze(świadomi)przestrzegają że z tym ostrożnie, łykamy jak jest na serio źle, a nie jak tylko brzuszek się postawi.
    Gosiaak może lepiej w takim przypadku wziąć ciepły prysznic(nie gorący) który także rozluźni mięśnie?
    Ja mam stawianie się macicy przy większym wysiłku, gdy np przegnę ze sprzątaniem, wtedy kładę się i relax z książką
    W związku z tym, że moja biedna szyjka mimo wszystko dobrze trzyma to dostałam zielone światło do ćwiczeń, może znacie jakieś sprawdzone bezpieczne aeroby dla ciężarówek na YT lub innej platformie? dotychczas jeżdżę na rowerku stacjonarnym (około 5km na trening) ale widzę, że moje nogi mimo to jakieś galaretowate, mięśnie zniknęły i jest dupa blada...
    U mnie 2,5kg na plusie przy 172cm wzrostu, w poprzedniej ciąży w 18tygodniu miałam już 7kg +

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ