X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytyłam ok 1 kg. Wagabibtak się waha te pół kilograma. Dziewczyny czy orientuje się się czy glukometr zawyża czy zaniża wyniki glukozy? Porównywała może któraś z Was?

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem ze nie ma co porównywać, poprostu chciałam wiedzieć czy wy tez już nabralyscie kg czy tylko ja🤣 pisałam wam ze miałam duża wagę startowa i dlatego się martwię.

„ nie ważna waga ważne by dziecko było zdrowe” dla mnie to nie jest takie logiczne myślenie bo to ze zostałam mama nie oznacza ze ja jako osoba przepadłam, jest tylko dziecko. Muszę się martwić teraz za nas oboje. Duża waga nie jest zdrowa dla mnie jak i po części dla maluszka.

Widzę ze jednak wy jakos się trzymacie wiec chyba ograniczę te owoce bo u mnie gruszki idą a gogo🤣🤣🤣

Wyniki mam dobre cukier 82 wiec to nie cukrzyca, tarczyca tez narazie jest na poziomie. To po prostu ja🤣🤷🏻‍♀️

Co do stawiania się macicy ja biorę magnez i tyle.

Na ból głowy początkowo silny Apap i w nocy czapka kaszmirowa by wygrzać nie wiem czemu ale pomogło po 4 dniach ból ustąpił.

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 4/5 dniach to migrena sama mi przechodzi, czy biorę leki czy nie..
    Po prostu nie mogę sobie pozwolić na leżenie cały dzień w łóżku, bo mam dzieci w domu, nie ma szkoły i przedszkola 😄
    A jutro i w niedzielę ja sama mam zajęcia online na uczelni więc chociaż trochę sprawności umysłowej by się przydało 🤣

Nakleiłam sobie plaster chłodzący, idę zrobić kawę i liczę, że jakoś przetrwam ten dzień ✊🙏

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To przecież ja nie pisze zeby się zapuścić i jeść za dwoje, ale jak piszecie, że jecie zdrowo, wyniki są okej, kto ma problem z cukrem to też widzę że szybko reagujecie to nawet jak waga pokaże więcej kg to po co tu się martwić kg? A poza tym kilogram kilaogramowi w ciąży nie jest równy:) a to wody organizm więcej magazynuje a to piersi się powiększają itd. Rozmaiwmau o -+3 kg różnicy a nie 10 ;)

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie ma stawiania macicy jeszcze, ale jakieś dzisiaj pobolewanie, ciagniecie w podbrzuszu. Ale delikatne. Nie wiem, czy to nie coś od jelit. Bo mam gazy straszne. Poza tym jak byłam z córką na testach alergicznych to tego nie czułam, więc może coś w glowie siedzi. 😂

U mnie było USG 15+4 to dr oglądała przy okazji mózg, żołądek nerki itp.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez głowa potwornie boli. Ciężko noc. Jestem nie do życia dzisiaj. Przyjechałam z dzieckiem do teściów. Trochę pomogą. Już jestem po 2 apapach ale słabo działa. Głowa taka ciężka. Nawet bym nie wiedziała gdzie amolem smarować.

Wg mnie na stawianie macicy jak jest sporadycznie to nospa zbędna. Ja mam raz dziennie zazwyczaj to bez sensu brać leki. A magnez to wiadomo ze jest ważny nawet bez ciąży. Ja od lat stosuje.

• Marghe Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka@87 wrote:
    To przecież ja nie pisze zeby się zapuścić i jeść za dwoje, ale jak piszecie, że jecie zdrowo, wyniki są okej, kto ma problem z cukrem to też widzę że szybko reagujecie to nawet jak waga pokaże więcej kg to po co tu się martwić kg? A poza tym kilogram kilaogramowi w ciąży nie jest równy:) a to wody organizm więcej magazynuje a to piersi się powiększają itd. Rozmaiwmau o -+3 kg różnicy a nie 10 ;)

A ok bo tak jak napisałaś ze nie ważne kg ważne dziecko tak to zrozumiałam.
    Co do różnicy 3 4 kg to jest to istotne dla mnie dlatego poprostu się zapytałam was w końcu po to jest grupa 🥰 bo wychodząc z dużej wagi jest to super ważne by nie przytyć te 20 kg. Ja zeby schudnąć 1 kg byłam miesiąc na diecie pudełkowej. Dla mnie 3 kg to pół roku pracy by je zrzucić a zam koleżanki które tyją i chudną o 3 kg w tydzień 🤣taki moj urok mam zerowy metabolizm, a teraz w ciąży aż tak zdrowo to się nie odżywiamy bo jednak zachcianki są🙈

Zobaczę co powie tutejszy lekarz bo wiem ze on bardzo pilnuje tutaj wagi dziewczynom🥺

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Marghe Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Po 4/5 dniach to migrena sama mi przechodzi, czy biorę leki czy nie..
    Po prostu nie mogę sobie pozwolić na leżenie cały dzień w łóżku, bo mam dzieci w domu, nie ma szkoły i przedszkola 😄
    A jutro i w niedzielę ja sama mam zajęcia online na uczelni więc chociaż trochę sprawności umysłowej by się przydało 🤣

Nakleiłam sobie plaster chłodzący, idę zrobić kawę i liczę, że jakoś przetrwam ten dzień ✊🙏

To u mnie nie chciało przejść za nic w 1 trymestrze taka migrena ciągnąca się tydzień jak nie więcej. Dopiero ta czapka i Apap pomógł bo wcześniej nie brałam nic licząc ze przejdzie bez leków

1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
    8p3oe6hhswxf04ql.png
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W rodzinie męża, żona kuzyna tak mimo zdrowych nawyków i ruchu jak twierdzi przytyła w każdej z 3 ciąż po 30 kg! Ale tak jej organizm magazynował wodę, że po porodach, tydzień, góra dwa i zostawało moze z 6-7 nadprogramowe, szybko gubiła ale niesamowite jest to że nie ma rozstępów ani obwisłej skóry.. Ja mimo że po pierwszej ciazy wróciłam do wagi sprzed a nawet niższej to skóra jednak taka "smutna"... geny :)

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    15/1 dwie kreski!!!
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i przypomniało mi się zalecenie mojej położnej (to a propos teściowej Bezy :D)
    Pewnie się spotkałyście takze z taką tabelką czy podobną:
    Miesiąc: 1-3 jemy dodatkowo jeden owoc
    Miesiąc: 4-6 jemy dodatkowo jedna zdrowa przekąskę i owoc
    Miesiąc: 7-9 jemy dodatkowo 2 zdrowe przekąski i jeden owoc

Spotkałam się też z troszkę inna poradą w jednej z aplikacji ciążowych: 1 trymestr jemy tak samo (rezygnujac oczywiście z niezalecanych produktów czy ograniczajc np kofeinę), 2 trymestr jemy dodatkowo 80 kcal a w 3 trymestrze 250 kcal więcej.

Zatem dzidzius nie potrzebuje by mama zagryzala mielone pierogami by nabrać ciałka:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2021, 13:40

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    15/1 dwie kreski!!!
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Mnie tez głowa potwornie boli. Ciężko noc. Jestem nie do życia dzisiaj. Przyjechałam z dzieckiem do teściów. Trochę pomogą. Już jestem po 2 apapach ale słabo działa. Głowa taka ciężka. Nawet bym nie wiedziała gdzie amolem smarować.

Wg mnie na stawianie macicy jak jest sporadycznie to nospa zbędna. Ja mam raz dziennie zazwyczaj to bez sensu brać leki. A magnez to wiadomo ze jest ważny nawet bez ciąży. Ja od lat stosuje.

Łączę się w bólu.
    Mi już trochę odpuściło, jednak ten jeden ibuprom i plaster chłodzący plus kawa pomogły 🙏

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka@87 wrote:
    A i przypomniało mi się zalecenie mojej położnej (to a propos teściowej Bezy :D)
    Pewnie się spotkałyście takze z taką tabelką czy podobną:
    Miesiąc: 1-3 jemy dodatkowo jeden owoc
    Miesiąc: 4-6 jemy dodatkowo jedna zdrowa przekąskę i owoc
    Miesiąc: 7-9 jemy dodatkowo 2 zdrowe przekąski i jeden owoc

Spotkałam się też z troszkę inna poradą w jednej z aplikacji ciążowych: 1 trymestr jemy tak samo (rezygnujac oczywiście z niezalecanych produktów czy ograniczajc np kofeinę), 2 trymestr jemy dodatkowo 80 kcal a w 3 trymestrze 250 kcal więcej.

Zatem dzidzius nie potrzebuje by mama zagryzala mielone pierogami by nabrać ciałka:D
    Hehe, gorzej, jak dopisuje apetyt na niezdrowe rzeczy 😂

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianna 87 to są chyba jakieś stare normy. Mój dietetyk ostatnio podawał mi ale trochę wyzsze wartości z tego co kojarzę, musiałabym sięgnąć do swoich notatek.
    Dziewczyny, czy któras z was jest alergiczka? Mi po I ciąży wylazła alergia, w tamtym roku byłam już cały sezon na lekach i teraz znowu się zaczęło. Miałam kontrolę i lekarka przepisała mi leki przeznaczone dla kobiet w ciąży, w zależności od tego jak bardzo będę czuła się źle. Do tej pory dawałam sobie radę, ale dzisiaj mam jakiś kryzys. Nie mogę myśleć. Boli mnie głowa, nos mam zatkany, non stop kicham, nie mogę się na niczym skupić, już nawet gardło mi siadło. Po pracy pojadę kupić te leki, ale może któraś z was radzi sobie jakimiś babciowymi sposobami? Myślałam że przetrwam ten rok bez leków z uwagi na ciążę, ale po dzisiejszym dniu wiem że to utopia.
    Macie jakiś pomysł? Chyba dzisiaj oszaleje

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martuśka737 wrote:
    Marianna 87 to są chyba jakieś stare normy. Mój dietetyk ostatnio podawał mi ale trochę wyzsze wartości z tego co kojarzę, musiałabym sięgnąć do swoich notatek.
    Dziewczyny, czy któras z was jest alergiczka? Mi po I ciąży wylazła alergia, w tamtym roku byłam już cały sezon na lekach i teraz znowu się zaczęło. Miałam kontrolę i lekarka przepisała mi leki przeznaczone dla kobiet w ciąży, w zależności od tego jak bardzo będę czuła się źle. Do tej pory dawałam sobie radę, ale dzisiaj mam jakiś kryzys. Nie mogę myśleć. Boli mnie głowa, nos mam zatkany, non stop kicham, nie mogę się na niczym skupić, już nawet gardło mi siadło. Po pracy pojadę kupić te leki, ale może któraś z was radzi sobie jakimiś babciowymi sposobami? Myślałam że przetrwam ten rok bez leków z uwagi na ciążę, ale po dzisiejszym dniu wiem że to utopia.
    Macie jakiś pomysł? Chyba dzisiaj oszaleje
    Aktualne w Szwecji (te pierwsze), ale spodziewam się, że się różnią jak siatki centylowe itd. Kalorie to w aplikacji ciążowej widziałam, więc nie wiem czy aktualne. A dużo wyższe Tobie podawał?

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    15/1 dwie kreski!!!
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka@87 wrote:
    Aktualne w Szwecji (te pierwsze), ale spodziewam się, że się różnią jak siatki centylowe itd. Kalorie to w aplikacji ciążowej widziałam, więc nie wiem czy aktualne. A dużo wyższe Tobie podawał?

Wydaje mi się że II i III trymestr większe, zobaczę w domu to ci napiszę

Edit. II trymestr 360 kcal, III 485 kcal
    Ostatnio się właśnie zmienily

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2021, 14:36

Marianka@87 lubi tę wiadomość

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martuśka737 wrote:
    Wydaje mi się że II i III trymestr większe, zobaczę w domu to ci napiszę

Edit. II trymestr 360 kcal, III 485 kcal
    Ostatnio się właśnie zmienily
    To aplikacja miała nieaktualne ale to by się zgadzało z wytycznymi od położnej, bo taka kanapka/jogurt plus owoc to spokojnie 360 kcal.
    W każdym razie to na serio nie jest dużo! A na wadze i tak przybywa, to są te magiczne kg z powietrza :D

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    15/1 dwie kreski!!!
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma sensu co do kalorii wyliczać. Bardziej chodzi o to żeby zobrazować ze chodzi o jeden niewielki posiłek. Dla mnie to i tak najgorsze jest to ze ciągle czegoś się chce a to loda a to cukierka. A ciężarnej nikt nie odmawia. I tych kalorii się zbiera.
    No i faktycznie szczupłe osoby przybierają więcej. Nawet mówi się ze osoby z nadwaga nie powinny w ogóle przybrać. Tylko jak to zrobić ? A jak się komuś woda odkłada to to tez widać ze to jest taka opuchlizna. I to jest łatwo zrzucić. Ja przytyłam mało ale to była masa. Po traumatycznym przeżyciu w trzecim trymestrze zaczęłam tak chudnąc ze co
    Ważyłam się rano to miałam po dwa kg mniej. I tak przez kilka dni. No i spadło pare kg. No i wtedy przeszłam na dietę mamy i teściowej. I one mnie skutecznie podtuczyly.
    A lekarka na początku ciąży pilnowała żebym nie przybierała więcej niż pół kg na tydzień. Jak przekroczyłam to mówiła żeby jedna kromeczke chleba ograniczyć.

• Nalia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że jakoś ja nie ograniczam jedzenia, a wiem, że powinnam chyba lepszą jego jakoś jeść. No niestety, nie jestem z siebie dumna, jem za mało warzyw, ale jakoś po prostu mi nie wchodzą. Staram się dbać o to, by do kolacji i sniadania zawsze był ogorek+papryka+pomidor, do obiadu jakieś warzywa i co najmniej 1 owoc dziennie. Ale nie zawsze mi wychodzi. Może powinnam pić jakieś soki świeże.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem chodzi o zdrowy rozsądek.
    Ja w pierwszym trymestrze jadłam bardzo mało produktów, bo niewiele z tego co zazwyczaj jadłam wchodziło. Np. jak na co dzień lubię jogurty, to nie było opcji jeść, bo robiło mi się strasznie niedobrze. Ale za to nie miałam problemów z pieczywem czy paluszkami - była to jedna z niewielu rzeczy, które podjadałam i pomagało, aby nie mieć mdłości, a wieczorami to nie miałam w ogóle chęci jeść.
    Teraz w drugim trymestrze nadal jem mniej niż przed ciążą, bo mi się żołądek skurczył i nie narzekam. Jedyne co mnie smuci, to że spadłam z masy mięśniowej, bo nie mogę uprawiać mojego sportu czyli jazdy konnej, więc u mnie też waga nie rośnie, bo cięższe mięśnie zamieniają się w galaretę ;)

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2021, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lestaa wrote:
    Moim zdaniem chodzi o zdrowy rozsądek.
    Ja w pierwszym trymestrze jadłam bardzo mało produktów, bo niewiele z tego co zazwyczaj jadłam wchodziło. Np. jak na co dzień lubię jogurty, to nie było opcji jeść, bo robiło mi się strasznie niedobrze. Ale za to nie miałam problemów z pieczywem czy paluszkami - była to jedna z niewielu rzeczy, które podjadałam i pomagało, aby nie mieć mdłości, a wieczorami to nie miałam w ogóle chęci jeść.
    Teraz w drugim trymestrze nadal jem mniej niż przed ciążą, bo mi się żołądek skurczył i nie narzekam. Jedyne co mnie smuci, to że spadłam z masy mięśniowej, bo nie mogę uprawiać mojego sportu czyli jazdy konnej, więc u mnie też waga nie rośnie, bo cięższe mięśnie zamieniają się w galaretę ;)
    Ja to samo, w 1 trymestrze mało co wchoddzilo, od warzyw w ogóle miałam odrzut.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
‹‹ 292 293 294 295 296 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ