X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beza, pozdrawiam z krzywej ;)

Ja mam pieluszki i otulacze tetrowe i muślinowe z Motherhood (otulacze mają 100×120, ale chyba są też większe) - miałam takie przy synu i bardzo sobie chwaliłam.

Nalia, Beza87 lubią tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czegoś takiego jak otulacz tetrowy (muślinowy czy bambusowy) nie zabieram. Biorę kocyk i różek.
    Generalnie listę szpitalną będę "modyfikować" pod swoim kątem i brać to czego mi będzie wygodnie używać.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a polecacie jakies fajne okrycia kapielowe? Zeby po praniu nie byly szorstkie

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙃

Leże sobie wczoraj i oglądam laktatory, przychodzi mąż i mówi "oglądasz już laktatory?" 🤔 A ja do niego, to JUŻ? 3 mące zostały nam do spotkania z Młodym. ☺️ do niego to chyba nie dociera, że zaraz będzie ojcem 😄 a już mu nie mówiłam ile kobiet ma całe wyprawki już. A my kilka bodziaków i to co od siostry (fakt faktem sporo tego)

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Magu Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Dziewczyny a polecacie jakies fajne okrycia kapielowe? Zeby po praniu nie byly szorstkie
    Kupiłam jakieś w Ikei, dziewczyny na innej grupie polecały. Jeszcze nie prałam. :)

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Beza87 Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polozna mówiła że dlatego jest potrzebna ta wielka pielucha bambusowa bo dziecko czeka nagie w niej na wizyte lekarska.
    Tyle sie dowiedziałam 🤔

6sut9jcghvom2pvt.png
    zrz6io4ppuhiztkk.png
    zrz6j44j8i52rgby.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beza87 wrote:
    Polozna mówiła że dlatego jest potrzebna ta wielka pielucha bambusowa bo dziecko czeka nagie w niej na wizyte lekarska.
    Tyle sie dowiedziałam 🤔
    Z tego co czytałam to u nas kładą dziecko w pieluszce i czapeczce na brzuchu mamy i przykrywają ręcznikiem. Jeśli chodzi o poród drogami natury.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Opozniona 687 g to slabo? Wydaje mi sie, ze to jest w srodku normy jak czytam normy dla 24 tygodnia
    Według usg mojej gin to 24 centyl, więc poniżej średniej. Rzeczywiście w internetach piszą, że waga ok. Na razie specjalnie się nie denerwuję, zobaczymy ile urośnie do następnej wizyty.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Dr Agnieszka Kaźmierczak, ona w zasadzie tylko ciężarne przyjmuje, więc ma doświadczenie. Na NFZ przyjmuje w przychodni przyszpitalnej na Lindleya, czekałam tam na wizytę ok. miesiąca. Prywatnie przyjmuje na Łuckiej, tam czekałam chyba nawet dłużej, ale jak sobie włączysz powiadomienia na znanylekarz to jak ktoś odwoła wizytę to wtedy się czasem udaje wskoczyć.
    Na mnie dopegyt działa dość krótko - ja mam zalecenie brać przed wizytą u lekarza i zauważyłam, że jak biorę ok. 3 godziny przed wizytą to już na wizycie mam raczej dość wysokie to cisnienie. A ostatnio zapomniałam i wzięłam godzinę przed, doszło pół godziny opóźnienia czyli pomiar był 1,5h po wzięciu tabletki i cisnienie było w porządku.
    Dziękuję, chyba skorzystam i zapiszę się na konsultację.
    Według farmakokinetyki Dopegyt osiąga maksymalne stężenie we krwi dopiero po 4 do 6 godzin. Ja mam tak dawki poustawiane mniej więcej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2021, 09:13

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:

My kupiliśmy ze sklepu internetowego baby steps i polecam bardzo 😍
    Są mięciutkie, przyjemne 😊
    Z tego samego sklepu zamówiliśmy także rożek, kocyk do fotelika samochodowego, pościel, prześcieradła i wszystko jest cudnie miłe w dotyku 😊

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do szpitala w torbie spakowane mam pieluszki tetrowe i flanele. Muślin w ogóle do mnie nie przemawia, a bambus nie testowany więc nie kupiłam 🤷‍♀️

Natomiast ja listę z wyprawką do szpitala dostałam od położnej ze szkoły rodzenia, omówiliśmy ją też i mam spakowane to, co faktycznie się przyda

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Dziękuję, chyba skorzystam i zapiszę się na konsultację.
    Według farmakokinetyki Dopegyt osiąga maksymalne stężenie we krwi dopiero po 4 do 6 godzin. Ja ma tak dawki poustawiane mniej więcej.
    Następnym razem jak będę brała to sobie pomierzę w miarę możliwości co 1-1,5h.

opóźniona lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do ręczników to podobno ten jest super hiper i w ogóle, ale cena też niczego sobie, więc ja się jeszcze waham.
    https://medbestshop.eu/produkt/trojwarstwowy-recznikdla-wczesniakow-noworodkowmedbest-softie/

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, te które rodziły już przez cc, czy po cięciu na zimno pozwalają na kontakt skóra do skóry czy zabierają dziecko na czas szycia i tata może kangurować, o ile oczywiście będzie mógł być w szpitalu?
    Pomyślałam o tym wieczorem i nie mogłam już zasnąć.
    z córką miałam cc ratunkowe i narkoze, przywieźli mi ją już ubraną w czapce nawet po kilku godzinach, mocno to przeżyłam, że maleństwo wyciągneli i tak samo leżało bez tulenia. Nie chciałabym znowu tak

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się właśnie na usg III trymestru na 22.06 😍
    Kurcze, ale to brzmi poważnie już 🥰

Nalia, Mama Trójki, Tusianka lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Dziewczyny, te które rodziły już przez cc, czy po cięciu na zimno pozwalają na kontakt skóra do skóry czy zabierają dziecko na czas szycia i tata może kangurować, o ile oczywiście będzie mógł być w szpitalu?
    Pomyślałam o tym wieczorem i nie mogłam już zasnąć.
    z córką miałam cc ratunkowe i narkoze, przywieźli mi ją już ubraną w czapce nawet po kilku godzinach, mocno to przeżyłam, że maleństwo wyciągneli i tak samo leżało bez tulenia. Nie chciałabym znowu tak
    To bardzo zależy od szpitala. Zwłaszcza nie ma co porównywać tego co było przed covidem a tego co jest teraz. Poszukaj na fb lokalnej grupy typu halo gdzie rodzić. Tam będziesz miała aktualne informacje jak jest w którym szpitalu. W tym, w którym ja planuję rodzić wszystko zależy od personelu i tego czy jest akurat wolne pomieszczenie, w którym mogłoby się odbywać kangurowanie przez tatę. Mamie zazwyczaj przykładają na trochę dziecko do twarzy/piersi na czas szycia. W niektórych szpitalach przy planowanym cc tata nawet na chwilę nie może wejść, dopiero przy wyjściu widzi pierwszy raz dziecko.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Umówiłam się właśnie na usg III trymestru na 22.06 😍
    Kurcze, ale to brzmi poważnie już 🥰
    Ja na 1 lipca jestem umówiona na NFZ :) Jeszcze prywatnie będę chciała pójść tam gdzie byłam na pierwszym i drugim.

Ulaa lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Beza87 Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2021, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle sie dowiedziałam 🤔

Wróciłam do domu, zrobiłam smiadanie, zaczęłam jeść i czuje że mi gorąco, poce się, ręce drżą, duszno mi, tak jakby mi wlasnie spadł poziom cukru... Ale juz teraz jest lepiej...

6sut9jcghvom2pvt.png
    zrz6io4ppuhiztkk.png
    zrz6j44j8i52rgby.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2021, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po krzywej i po śniadaniu. Nie było tak źle, czas szybko zleciał. Po wypiciu glukozy bobas się rozszalał i długo tańcował :D

Pani zmierzyła mi cukier glukometrem z żyły i było 100 :/ Ciekawe czy to adekwatny pomiar. Dużo. Mam nadzieję, że w lab nie wyjdzie tyle.

Ja kupiłam pieluszki tetrowe Kokosi, wysoka gramatura, więc bardziej chłonne niż zwykłe i niebielone. Ale ja też patrzyłam pod kątem wielopieluchowania.
    A ręcznik czytałam, że Layette ma bardzo dobre. I są takie piękne. Ale póki co nie kupię, do czasu jak mieszkamy u teściowej. Ta jej pralka czasem zostawia brzydkie plamy na ubraniach. Kupię ręcznik z IKEI. Podobno też jest ok.

Nalia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2021, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beza87 wrote:
    Tyle sie dowiedziałam 🤔

Wróciłam do domu, zrobiłam smiadanie, zaczęłam jeść i czuje że mi gorąco, poce się, ręce drżą, duszno mi, tak jakby mi wlasnie spadł poziom cukru... Ale juz teraz jest lepiej...

Dziecko może też w dużej pieluszce tetrowej czekać i kocyku. :) Są pieluszki tetrowe 80x80, np. marki Little Birds Diapers https://puppidiapers.com/pl/wklady-chlonne/52-pieluszka-tetrowa-3-rozmiary.html#/32-rozmiar-80x80_cm
    To bardzo dobra pieluszka tetrowa no i kosztuje około 6 zł. Otulacze są droższe.

‹‹ 416 417 418 419 420 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ