X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • lestaa Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do planowej CC po rozmowie z anestezjologiem mam zalecenie ostatni posiłek to kolacja dzień przed (nie było mówione o której godzinie więc i o 20 mogę zjeść jak mniemam) a pić mogę do północy. Rano mam wziąć Euthyrox i popić kilkoma łykami wody - nie ma problemu.
    Dziewczyna z grupy FB dla Warszawy mówiła, że ona w tym szpitalu mogła jeść do północy, a pić do 2 nad ranem - pewnie zależy od godziny planowanej CC.
    Na szkole rodzenia mówili, że tak naprawdę wystarczy nie jeść 8h i nie pić 4h, ale lekarze wolą większy zapas mieć.
    A dokładnie jak pisze Opóźniona - jak jest nagła sytuacja to nikt nie patrzy na to kiedy się jadło, tylko po prostu wtedy są podawane specjalne leki zapobiegające wymiotom i na zobojętnienie kwasów żołądkowych.
    Tak miała moja przyjaciółka - rano zjadła śniadanie, koło 10:30 zaczęła plamić, po 11 była w szpitalu, a po 12 miała CC, bo miała już bardzo silne krwawienie i odklejające się łożysko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 14:38

opóźniona lubi tę wiadomość

09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka :)
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wklejam jeszcze jeden fajny artykuł o stabilizacji dziecka przy podnoszeniu,pamietajmy aby nie wywoływać u dzieci potrzeby kompensowania pozycji przy podnoszeniu i trzymaniu go poprzez nadmierne napięcie mięśni na obwodzie
    https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/11/13/kiedy-dziecko-sie-prezy/?fbclid=IwAR2TNn1mEd5rbHrmW0EFEFESR7NLEFQIdUthchD-VqFgXKpLwYsXwF_yxTs

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 17:31

Babcia, Marcia86 lubią tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie się ponoć już trochę dzieje. Szyjka się skróciła do 1,5cm, małe rozwarcie i brak czopu (musiałam go jakimś cudem przegapić). Zobaczymy, czy się coś zadzieje lada moment czy jeszcze tak pochodzę.
    Mała ma prawie 2800g - przyrost od zeszłego tygodnia jest, to najważniejsze. Wody i przepływy ok.

Ja też się boję najbardziej indukcji - lekarka zaproponowała mi delikatny masaż szyjki w przyszły czwartek, jeśli się nic nie zadzieje do tego czasu i jeśli chcę. Jeszcze nie wiem, czy chcę ;) Na razie widać, że ciało się przygotowuje, więc wizja indukcji się oddala.

Syn ma zapalenie jamy ustnej, pojawiły się jakieś afty czy pleśniawki. U lekarza zrobił armagedon, buzi nie otworzył. Biedny taki, bardzo rozdrażniony, ma problem z jedzeniem i piciem. Walczymy, żeby mu posmarować buzię i żeby chociaż pił.
    Jak tu rodzić...?

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przygotowanie dietetyczne DO CC:
    Kilka dni przed zbliżającym się terminem porodu najlepiej jest przejść na dietę lekkostrawną. Należy unikać potraw smażonych, tłustych i ciężkostrawnych, w tym: grochu, kapusty, fasoli, bobu, napoi gazowanych, itp. Przed wyznaczonym terminem cięcia cesarskiego BYĆ NA CZCZO 6 GODZIN

Przygotowanie fizyczne:
    W dniu porodu, przed przyjazdem do kliniki, należy:
    • wykonać dokładną kąpiel całego ciała Z PŁYNEM OCTENISAN W DNIU CC I W DNIU POPRZEDZEJĄCYM
    • w przypadku cięcia cesarskiego ogolić pole operacyjne (podbrzusze nad spojeniem łonowym)
    • zdjąć biżuterię i zmyć lakier z paznokci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 19:24

• Apple Lady Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal nie rodzę. Bąbel jeszcze nie chce. Szyjka nadal 1cm, rozwarcie na 2cm. Jak do niedzieli nie urodzę, to w przyszłym tygodniu mamy działać.
    Na ktg w końcu zapisały się jakieś skurcze, dziś 7😜.
    Czuje delikatne skurcze. Robie sobie masaż sutków może to pomoże na rozkręcenie się. Bardzo chciałabym już urodzić.🥰

• Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które czekacie na poród z niecierpliwością, a na serio nie chcecie na piłce siedzieć, skakać, cwiczyc zeby pomóc maluchom wyjść? Czy po prostu nie macie możliwość w szpitalu? Bo masaz szyjki to tak nieprzyjemna czy wrecz bolesna sprawa z tego co słyszałam od każdej dziewczyny, ktora korzystała, że może warto spróbować. Chodzenie no cóż, wydaje mi się, że mamy tu grupę dość aktywnych mam, w większości juz z pierwszym dzieciaczkiem w domu, więc ruchu nie brakuje :D no i zawsze zostaję mąż/partner i ❤ ale na przytylanie to ja osobiście w tym ostatnim czasie nie mam ani trochę ochoty, wszystko boli ale determinacja do urodzenia robi swoje:)

A tak na marginesie, czy któraś z planujących rodzenie SN masuje krocze? Jak wam to idzie bo ja w pierwszej ciazy próbowałam i bardzo nie lubiłam tego a teraz trochę zapomnialam a może warto🤔 co mówią wasze polozne, lekarze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 21:08

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Madzia 89 Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór,czy można się do Pań dołączyć na dyskusję?jestem tu nowa,też mam termin na 22 wrzesień,ale cały czas Panie śledzę,i czytam od połowy ciąży wasze opowieści,chodź jest to moja 3 ciąża zawsze coś nowego lubię się dowiedzieć,pozdrawiam

• Etoilka Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, pewnie, witaj :) jak się czujesz?

Marianka, tak, ja masuję krocze, a przynajmniej próbuję ;) Niestety przy pierwszym porodzie nie pozwoliło mi to uniknąć nacięcia. Moja położna bardzo poleca, 10 min dziennie po wieczornej kapieli.

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Madzia 89 Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samopoczucie złe,wszystko mnie boli,całe krocze,rwa kulszowa,ledwo chodzę,chociaż mój termin z miesiączki minol 1 września,ale z USG mam na 22,lekarz stwierdził że trzymamy się USg,już nie mam sił,🙄

• Apple Lady Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w szpitalu jestem na patologii, nie ma możliwości bujania się na piłce. Nie ma ich. Są na porodówce.
    Ja mogę chodzić po pokoju, bujać biidrami oparta o łóżko itd.

Masaż krocza robiłam jak byłam w domu, potem miałam drobną infekcje i musiałam przestać, a teraz w szpitalu nie.robie nic takiego.

Masaż sutków został.

Madzia89, a działasz w temacie by trochę temat ruszyć do przodu? Wlasnie poprzez piłkę, masaż tego i owego czy coś?

majóweczka83 lubi tę wiadomość

• Madzia 89 Ekspertka

Wysłany: 2 września 2021, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nic nie działam,leniwa jestem ostatnio😁🙄mieszkam w Niemczech jutro jadę na termin do szpitala,bo tu jest że musisz wcześniej z lekarzem wypełnić papiery do porodu,i bada,no zobaczymy co powie,mam nadzieję że powie że coś się ruszyło,😁

majóweczka83 lubi tę wiadomość

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez meczy rwą kulszowa. Raz z jednej strony raz z drugiej. Ciężko na nogę stanąć. Bujam się jak stara babcia. A tu Trzeba wszystko na błysk wysprzątać przed szpitalem.

Zaaplikowałam czopek glicerynowy przed cc. Nie zadziałał.

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Madzia.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w szpitalu. Czekam na przyjęcie. Ale mi się spało dobrze. Nie chciało mi się jechać do tego szpitala.

Swatka, blama, majóweczka83, Mimi__, Kania85, opóźniona, Etoilka lubią tę wiadomość

• Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Madzia 😊

Dreamer może za mało czopków? Nam położna mówiła żeby wsadzić dwa.

Masaż krocza robi mi mąż od 36 tygodnia. Codziennie 5 minut czasami dłużej z olejkiem migdałowym. Mężu mówi, że widzi duża różnicę między pierwszym dniem a teraz-tkanki są bardziej rozluźnione i rozciągnięte. Czy to pomoże? Nie wiem, bo jak wiecie noszę duże dziecko... Ale warto spróbować. Położna i lekarz bardzo polecali.

Marianka@87, majóweczka83, Mimi__, Apple Lady lubią tę wiadomość

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, u mnie coś się dzieje. Koło 23 miałam lekko brązową, gęstą wydzidlinę, w nocy przeszła w przezroczysty śluz, ale taki podbarwiony rozową krwią. Jednorazowo poczułam przez sen, ze cos cieplego mi wyplywa, ale to byl raczej sam sluz. Jest trochę wodnisty, myślałam, że może to wody, chociaż jak udało mi się zdrzemnąć, to nie miałam na bieliźnie żadnych mokrych śladów, wpływ też się nie powtórzył. Skurczy brak, sporadyczne twardnienia. Ruchy dziecka normalne. W pierwszej ciąży miałam GBS(+), a teraz mam ujemny. Bilam się z myślami, czy jechać na IP. W końcu rano napisalam do gin. Kazała mi czekać na rozwój sytuacji i przyjechać na KTG do południa do gabinetu. ;)

majóweczka83, Mimi__, eska29044, Tusianka lubią tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!!
    Chyba znowu trochę się więcej dzieciaczków pojawi na naszej grupie 🥰😍🥰
    Weekend może być obiecujący👍👍👍👍👍👍. Trzymam kciuki za szybkie akcje, za te które już są blisko terminu i oczekują!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 07:55

• majóweczka83 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero skończyłam 37 tydzień i liczę, że jeszcze trochę zostanie w brzuszku.

Synek już zakończył antybiotyk, a ja mam zapalenie zatok więc liczę że uda mi się wyzdrowieć przed porodem. Na szczęście nie mam gorączki i biorę tylko paracetamol i inhalacje. Chorowałyście w ciąży? Co polecacie?

• Tusianka Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cisza, czasem takie uczucie jak przy miesiączce w dole brzucha. Mam więcej śluzu i często aż muszę w ciągu dnia bieliznę zmieniać, zwłaszcza jak pochodzę trochę. Ruchu mam sporo, mieszkam na 4tym piętrze, teraz doszło przedszkole, które też jest na górce i się idzie po schodach. A brzuch dalej wysoko.

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam pod kroplówka na cięcie. Mam fatalna położna. Zakładała wenflon to ręce jej sie trzęsą. Wszystko bolesne. A ja raczej nie z tych delikatnych. Dobrze ze przy niej nie rodzę SN.
    Mega młyn na porodówce. Nie ma miejsc. Czekamy na wypisy żeby dostać pokój. Wszystko opóźnione.

martuśka737, majóweczka83, opóźniona, Mimi__ lubią tę wiadomość

‹‹ 608 609 610 611 612 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ