Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Oj przykre, musiałaś się wystraszyc. Dobrzeń, że nic jej nie jest. Dzieci często upadaja, a bardzo rzadko są tego konsekwencje.
Ja już na serio rozważam kask dla młodego, tyle razy co on głową przywali dziennie to szok, zero wniosków wyciąga.
Nam się katar ciągnie już chyba 3ci tydzień tem, na piątek jest umówiony na bexero i nie wiem czy go szczepic takiego czy nie.
A co dostała córeczka na zapalenie ucha? Antybiotyk w tym wieku czy sam Nurofen? -
Dostała antybiotyk. W sumie się nam udało bo zdiagnozowane szybko. Nawet lekarz powiedział ze nie pospalybysmy dzisiaj jakbyśmy nie przyszły.
Syn miał kask chicco. Taka porażka ze sprzedałam go niedawno na vinted. Wiedząc ze nauka chodzenia przed nami. Wielkie sztywne. Nie trzyma się na głowie. Aż mi zal było kupującej. Ale może są jakieś lepsze. Albo dzieci bardziej tolerujący coś dziwnego na głowie -
nick nieaktualnyJa się mega wystraszyłam jak mała spadła razem z krzesłem o które wstała. Krzesło spadło na nią, ona głową o podłogę, krzesło na jej czoło i jeszcze zęby przebiły wargę w tym wszystkim. Krwi i łez całe morze. A poszłam tylko do kuchni przynieść kawę. Matko, dobrze że te dzieci tego nie pamiętają, ale mi serce pękało jak płakała aż do bezdechu 🥺
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2022, 20:46
-
nick nieaktualnyU małej pojawiła się mega wysypka, normalnie duże suche placki z krostkami. Trochę głupio iść z tym do lekarza, nie wiem czy to zmiana płynu do prania czy AZS ma po mnie, ale ani emolienty nie pomagają ani nic. Nie wiem co z tym robić, ale na razie jej nie swędzi.
-
Dziewczyny dziękuję za odpowiedź i słowa otuchy. Tego mi było właśnie trzeba.Wiecie jacy są też ludzie... Bo moja mój w tym wieku to już wszystko robił a nawet chodził a czemu to a czemu tamto.. Tak się na słucham a potem szaleje a synus to czuje. Sama jestem na siebie zła. Dlatego właśnie napisałam tutaj by się wygadać. Może jakoś radę usłyszeć i naprawdę dziękuję Wam. Synek przyjmuje pozycje czworacza ale jak go sama w niej ustawie chwilę to utrzyma. A sam coś tez kombinuje ale mu nie do końca wychodzi.. Ogolnie no widzę postęp teraz od jakichś 2 tygodni coś się dzieje. Czymś zaskakuje coś próbuje.maz cały czas mówi że nic mu nie jest ze sie ogarnie i wogole. Dodam że maly jest dość duży. Tzn ma ok 10 kg. Może mu i trudniej.
-
Zawsze można umówić bilans i przy okazji zapytać o inne rzeczy. Byłyście już na bilansie 9m? Może mydło dla dzieci w kostce lub nadmanganian potasu pomoże. Koleżanka stosowała cetapil pro i dexeryl na azs
Niestety czy stety takie maluchy uczące się stawać i chodzić są uparte mój starszy trenował przez godzinę półtorej wstawanie mimo że ciągle upadał na głowę i ja nie wychodziłam nigdzie przez ten czas tylko go łapałam aby nie przyladowal w podłogęWiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2022, 21:18
-
Raczej nie usłyszymy bo mało która mama o tym powie że dziecko późno zaczyna chodzić np ok 20 mcy lub nie mówi do 4 lat, trochę jest tak że nie mówimy wiele o problemach a bardziej o uzdolnieniach pociech trochę na dowód kompetencji rodzicielskich.
A najważniejsze żeby dzieci nauczyły się podstawowych umiejętności i nie tak ważne w jakim czasie. Czy czytający 4 latek będzie mądrzejszy od 7 latka w przyszłości? A może któryś nadrobi sprytemWiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2022, 21:38
-
No mnie trochę to zwiodło ze mała się nauczyła kucać. I widziałam ze jest ostrożna. Stojąc Najpierw kuca potem siada i rusza dalej. A tu dzisiaj takie bach:(
Co do rozwoju to moja bratowa mając 1,5 roku nie chodziła, noe miała żadnego zęba i była łysa. Wyrosła z niej przebojowa atrakcyjna biznes women. Wpakowała mojego brata pod pantofel i radzi sobie w życiu niezle. Także głowa do góry.majóweczka83 lubi tę wiadomość
-
Majoweczka racja. Mamy tendencje do chwalenia się sukcesami dzieci. I wiem ze ciężko się to czyta jak czyjeś dziecko jest trochę w plecy. A popatrzcie na to w ten sposób. Dziecko które zaczyna chodzić w wieku 8 miesięcy a są takie dzieciaki tez jest trochę poza norma. Bo wcześniej niż inne dzieci. I nikt się nie martwi tylko pęka z dumy
-
Tak macie rację oczywiście. Wiem każdy chce mieć wręcz idealne i uzdolnienie dziecko tylko ze nie zawsze tak jest. I szkoda ze w realu nie zawsze można szukać zrozumienia. A może i tak być jak piszesz majóweczka83 że kiedyś ten dziś wolniejszy niemowlak zaskoczy.
-
Jak byłam mała, to sama później zaczęłam mówić - nie tak szybko jak moja starsza siostra. Jak rodzice prosili, abym narysowała kółko, to ja bazgroliłam. Mama podobno martwiła się, że jestem może lekko opóźniona. Ale jak widać jestem normalna, wykształcona i piszę raczej składnie
A ja podejrzewam, że robiłam na przekór, bo taki trochę mam charakter
Na pewno warto obserwować, bo np. synek moich sąsiadów od skończenia 2 roku jest diagnozowany i wspierany pod kątem autyzmu. Nie jest to jeszcze finalna diagnoza, ale podobno rozpoczęte zajęcia przynoszą wiele pozytywnych efektów po chyba 8 miesiącach, więc obserwujmy, konsultujmy, ale nie stresujmy się na zapas.majóweczka83 lubi tę wiadomość
09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka -
Oj różnie jest z tymi dziećmi...Mój syn jako niemowlak wszystko zaczynał robić szybko. Jak miał 7 miesięcy chodził przy meblach ale...bez trzymania zaczął stawiać kroki na 13 miesięcy. Nie chciał się puścić, bał się i siadał jak ktoś puścił jego rękę. Mówił też późno, martwiłam się i po logopedach chodziłam. Nie wiem czy to miało związek ale na 2.5 roku miał wycięte migdały i podcięte wędzidełko. Po zabiegu zaczął bardzo szybko pięknie i wyraźnie mówić zdaniami. Przed zabiegiem mówił parę słów...chyba większość mam się martwi jak dziecko z czymś ma "opoznienia" ale często dziecko nadrabia. Jasne że warto sprawdzić u specjalisty czy jest ok ale w większości przypadków wszystko jest ok
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2022, 09:56
majóweczka83 lubi tę wiadomość
-
Dreamer współczuję przeżyć. Ja pamiętam jak mój syn mając 9 miesięcy chodził przesuwając sobie stoliczek edukacyjny. Spadł mi że schodów razem ze stoliczkiem bo zapomniałam zamknąć drzwi...nie wiem czy kiedyś się tak bałam jeszcze. Tex mi zaczął podsypiać od razu. Na szczęście nic mu nie było. A młodej to już 3 razy krew z buzi leciała...co chwilę gdzieś uderzy. Już patrze tylko czy zęby całe ;p
-
majóweczka83 wrote:Jakie kaszki helpa smakują Waszym dzieciom? jakie macie ulubione dania? z czym robicie pulpeciki? Mamy kiepski przyrost wagi i trochę przydałoby się podtuczyć🤷♀️
Synek z helpy nie lubi tylko kaszki z amarantusa, resztę zje.
Pulpety robię z cielęciny lub z indyka, dodaje jajko i posiekaną pietruszkę. Najczęściej mu podaje z sosem pomidorowym i ziemniakami z koperkiem.
Też się obawiam przyrostów małych, w piątek mamy mieć szczepienie jak przejdzie katar, to może nam pediatra podrzuci parę sposobów na podtuczenie go. Chociaż chyba ten typ tak ma,bo wcale mało nie je.majóweczka83 lubi tę wiadomość
-
Wiecie co my się poprostu lubimy zamartwiać. I tak nam już zostanie nawet jak będą dorośli. Ja np przy synu zamartwiam się ze za dużo śpi:p spał najwiecej z całego forum 🙈 o ironio 🙈 no i urodziłam drugie dziecko…😂
Już kilka osób mi mówiło ze po mocnym upadku dziecko się zawinęło do spania. U mnie to było o tyle dziwne ze moja nie umie zasypiać. Trzeba się dobrze nagimnastykować. A tu oczy jej same leciały. Może nerwy. Kto wie.
Czytam dobra książkę. Sensoryczne niemowlę. Matko czemu ja nie trafiłam na nią wcześniej. Dużo mi się w głowie rozjaśnia. Także jak któraś znajduje czas na czytanie to polecam. No i dzisiaj tez czytałam ze dziecko ma dużo gryźć dla dobrego rozwoju mowy. Także musy raczej na wyjścia. I obiadki lepiej z naszego talerza niż ze słoika.
Czy tez macie etap machania i uderzania głowa ? -
Benus@191 wrote:Synek z helpy nie lubi tylko kaszki z amarantusa, resztę zje.
Pulpety robię z cielęciny lub z indyka, dodaje jajko i posiekaną pietruszkę. Najczęściej mu podaje z sosem pomidorowym i ziemniakami z koperkiem.
Też się obawiam przyrostów małych, w piątek mamy mieć szczepienie jak przejdzie katar, to może nam pediatra podrzuci parę sposobów na podtuczenie go. Chociaż chyba ten typ tak ma,bo wcale mało nie je.
Ja synowi podkręcałam kaloryczność dodając więcej masła albo oliwy. Tłuszcze potrzebne dla mózgu a i jedzenie lepszemajóweczka83 lubi tę wiadomość
-
Daje i masło i oliwę i olej lniany. Zobaczymy, może trzeba będzie jakiś nutriton do mleka czy coś.
Czy zna któraś taki przypadek, że dziecko boi się innych dzieci? Ale tylko malutkich, niemowląt?
Janek płacze jak jakieś próbuje go pogłaskać, a jakby krzyknęło to wpada w histerię.
Przy przedszkolach nie ma zupełnie tego problemu, śmieje się zadowolony. Czemu on tak na niemowlęta reaguje?majóweczka83 lubi tę wiadomość
-
Benus mój syn ma kuzyna 2.5 miesiąca starszego który wydaje dużo głosnych dźwięków. Dzieci widują się co tydzień i nadszedł dzień gdy mój mały zaczął się bać kuzyna. Były takie dwa spotkania, gdy tamten tylko wydał głośniejszy dźwięk a nasz się odwracał i marudził. Minęło. Także chyba taki etap. Teraz siedzą obok siebie i przekazują sobie zabawki 🙂 a też się martwiłam o co chodzi😂
Co do tej kaloryczności to jedzenie dla maluchów warto żeby było gęste odżywczo. Tutaj jest fajny artykuł i przykłady co warto podawać dla dzieci aby było zdrowe i smaczne : http://szpinakrobibleee.pl/2-zasady-blw/
Dreamer współczuję przeżyć. Mi jeszcze młody nie spadł z niczego ale sam przewrócił się na głowę jakieś milion razy. I niestety najczęściej na kafle bo mamy w salonie 😵💫 teraz już powoli się jak upadać i średnio jeden upadek dziennie odnotowuje 😅😂
majóweczka83 lubi tę wiadomość
31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Dziewczyny udanego weekendu 😁 zapowiada się piękna pogoda! Pamiętajcie o smarowaniu31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g