Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Muszę się pochwalić, tydzień temu w niedzielę Janek samodzielnie usiadł, teraz robi już to płynnie.
Od wczoraj potrafi wstać w łóżeczku i próbuje pwszedzie indziej.
Mamy obniżone łóżeczko już.
Fizjoterapeuci zapowiadali, że 2 m-ce będzie do tyłu z rozwojem fizycznym a tu proszę, wszystko w normie.
Bardzo się cieszę.Madzia 89, Mimi__ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMy już też mamy obniżone łóżeczko jakoś od miesiąca, najsłodszy to jest widok jak rano stoi i krzyczy żeby nas obudzić i się cała papa cieszy jak nas widzi 🥰 ale kurde odkładanie tak nisko to morderstwo dla kręgosłupa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2022, 15:12
-
Mój łobuziak wszystkiego prawie na raz się nauczył, raczkowania bo pelzal wczesniej tylko, siadania, wstawania i chodzi przy meblach. Wiec juz sie zabawkami nie bawi tylko patrzy gdzie się podnieść. Ale jak jedzenie leżało tak leży, są dni ze pieknie zje caly sloiczek a czasem nawet łyżeczki nie zje, za to kaszki i owoce pochłania. Kawałków nie je, wyglada jakby się nie komfortowo czul ze ma jedzenie do buzi włożyć, czasem coś zje z mojej ręki jak malusieńki kawalek podam mu do buzi. Nie gaworzy, nie wyciąga języka i z tymi kawałkami doszłam do wniosku że jednak to wina wędzidełka i w tygodniu będzie miał podcięte. Oby to pomogło
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
05.01.2021 r. - transfer 8A
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
4.03 - 3.79 cm 💗
13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤ -
Dreamer wrote:U nas łóżeczko tez obniżone choć ma ono funkcje głównie dekoracyjna
Swatka a jak Ty się w ogóle czujesz ? Jak ogarniasz życie ? I jak badania, wszystko dobrze idzie ?
A tak poza tym to jestem w synku zakochana, jest taki slodki i przytulasny, ale ja zmeczona jestem, żeby chociaz przesypiał noce, albo drzemki mial dłuższe
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Swatka wrote:Badania o dziwo idealne jak na razie. Z córeczka tez dobrze. A życia...no nie ogarniam, coraz ciężej mi, mąż co 2 miesiąc przez 4 tygodnie poza domem, same wiecie jakie w tym wieku nasze maluchy są absorbujące, ruchliwe, ciekawskie. Znowu jakas masakra z usypianiem. Ehhh ja się zastanawiam czy po porodzie to dźwignę.
A tak poza tym to jestem w synku zakochana, jest taki slodki i przytulasny, ale ja zmeczona jestem, żeby chociaz przesypiał noce, albo drzemki mial dłuższe -
Madzia 89 wrote:Dasz radę,nie wiem czy jesteś osobą wierząca,ale Pan Bóg nie da ci więcej niż nie możesz dźwignąć!naprwno dzwigniesz😉będzie dobrze
Madzia 89 lubi tę wiadomość
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
My też mamy już obniżone łóżeczko, Julek już dawno sam siada, ale od kilku dni wstaje na nogi jak się czegoś trzyma także robi się ciekawie 😃 nie wiem czy nie ominie czworakowania, bo jakoś mu z tym nie po drodze 🤦♀️
Od prawie 3 miesięcy nie mam z Julianem żadnych problemów, jak przez pierwsze półrocze dał popalić, tak teraz aniołeczek. Pięknie je, wszystko, nie marudzi, super śpi, przesypia nocki. Tylko nie mogę ustalić mu dwóch drzemek w dzień, cały czas mamy trzy w tym dwie długie po około 1,5-2 godz i jedną krótką około 45minMadzia 89 lubi tę wiadomość
-
To bardzo dużo Julek soi. Śpioszek mały;) u nas dalej chodzenie i stanie tylko na nóżkach i przez to dużo marudzenia bo chce ale nie umie jeszcze sama chodzić. Najlepiej wciąż za rączkę. Chociaż wczoraj przeszła do mnie 5 kroków. A raczej wpadła na mnie ale za to zaczęła raczkować, już nie pełza nawet jak chce szybko tylko wstaje do raczkowania.
Niestety ta cała frustracja, a może to kolejny skok wupadla na nasz wyjazd. Właśnie jesteśmy w Chorwacji:) jechaliśmy samochodem od wtorku na spokojnie, a wczoraj dojechaliśmy.
Oczywiście jak się dużo dzieje to jest super, baseny , woda , dzieci. Najgorzej przygotować rano posiłek bo już sama na podłodze nie posiedzi;) czekam na stabilne chodzenie jak na zbawienie
Ja właśnie nie wiem co mam zrobić.. powinnam wrócić do pracy na pół etatu, żeby pomóc chociaż chciałam jeszcze rok zostać wdomu. Mam nagrany mały klub malucha , jak się zeolni miejsce to zobaczymy bo na razie komplet.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2022, 10:49
Maja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
Swatka trzymam kciuki do końca 👍
My wczoraj mieliśmy kąpiel w basenie w ogrodzie. Zabawa przednia. Także codziennie pluski będą jak pogoda będzie sprzyjać 🙂
U nas pojawiło się sporadyczne puszczanie mebli, ludzi, kanapy. Także idziemy jak burza. Każdy dzień przynosi coś innego. Teraz próbujemy przejść na 2 drzemki. Muszę ich pilnować bo zdarzyły się dwa szalone dni pełne atrakcji i młody nie wykazywał zmęczenia. Zrobił dwie drzemki po 40 minut maks i w nocy się ciągle wybudzal. Także muszę tego przypilnować.😵💫
Łóżeczko mamy od dawna obniżone na szczęście mały wazy 8 kg, jestem wysoka i mam długie ręce, staram się jak najmniej obciążać kręgosłup to dramatu nie ma. Jeszcze fizjoterapeuty nie potrzebuje.Swatka lubi tę wiadomość
31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Czworakowanie jest istotne w rozwoju dziecka i tak naprawdę im dłużej to robi tym lepiej. Jak pominięte zostanie pełzanie to nie tak źle, czworakowanie jest wazniejsze. Tak mówią fizjoterapeuci 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2022, 10:55
-
Moja córka czworakowala przez 2 dni, potem zaczęła chodzić. Wiem, że jest istotne, więc proponowałam jej dużo zabaw w pieski, kotki itp żeby "nadrobiła" naprzemienne ruchy kończyn ale to nie to samo. Myślę, że z tego wynikał jej problem z nauką jazdy na rowerze, do tego jest leworęczna, więc ogólnie jej trudniej. No ale dała radę.
Z tego co widzę to Jasio też raczkować nie ma zamiaru, zmusić tak małego dziecka do tego się nie da.Ulaa lubi tę wiadomość
-
Moi starsi synowie nie czworakowali w ogóle i ich mózgi mają się świetnie 😃
Olek jako 2,5 latek jeździł na rowerze na dwóch kółkach, Felek trochę później, ale przed 3 urodzinami w wakacje zaczął jeździć na dwóch kółkach. W szkole idzie im świetnie, nauczyciele nie mają żadnych zastrzeżeń.
Także teoria sobie, a praktyka i życie swoją drogą ☺️
Ps. Nie wiem jak miałabym zmusić dziecko do czworakowania 🤷♀️ zabawy podobnie jak u Benus nic nie dawały, po prostu z pełzania przeszli do chodzenia.
A przy Julku nauczyłam się żeby teorię z książek trochę sobie odpuścić. Widzę jak ładnie się rozwija, wszystko mieści się w tych widełkach, fizjoterapię zakończyliśmy z sukcesem. Nie będę czepiała się dziecka na siłę. To tak jakby mi ktoś kazał robić coś, z czym jest mi nie po drodze..Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2022, 20:02
Madzia 89 lubi tę wiadomość
-
Marcia86 wrote:To bardzo dużo Julek soi. Śpioszek mały;) u nas dalej chodzenie i stanie tylko na nóżkach i przez to dużo marudzenia bo chce ale nie umie jeszcze sama chodzić. Najlepiej wciąż za rączkę. Chociaż wczoraj przeszła do mnie 5 kroków. A raczej wpadła na mnie ale za to zaczęła raczkować, już nie pełza nawet jak chce szybko tylko wstaje do raczkowania.
Niestety ta cała frustracja, a może to kolejny skok wupadla na nasz wyjazd. Właśnie jesteśmy w Chorwacji:) jechaliśmy samochodem od wtorku na spokojnie, a wczoraj dojechaliśmy.
Oczywiście jak się dużo dzieje to jest super, baseny , woda , dzieci. Najgorzej przygotować rano posiłek bo już sama na podłodze nie posiedzi;) czekam na stabilne chodzenie jak na zbawienie
Ja właśnie nie wiem co mam zrobić.. powinnam wrócić do pracy na pół etatu, żeby pomóc chociaż chciałam jeszcze rok zostać wdomu. Mam nagrany mały klub malucha , jak się zeolni miejsce to zobaczymy bo na razie komplet.
Wspaniałego wypoczynku Wam życzę ☺️ łapcie słońce i cieszcie się sobą ❤️
Tak, Julek lubi sobie pospać. Mi się wydaje, że tak szybko uczy się nowych rzeczy, że po prostu mózg potrzebuje takiej regeneracji ☺️
Ale moje dzieciaki starsze też długo miały drzemki w dzień, jeszcze jako 4 latki lubili sobie kimnąć z godzinkę po przedszkolu 🤭 -
Mój syn nie czworakuje i na razie nie widzę, aby miał w planach. I może będzie wśród tych, które ominą ten etap. Wizyta u fizjo potwierdziła, że wszystko jest OK.
Czytałam/widziałam różne opinie, ale przychylam się do tej że pominięcie tego etapu nie jest niczym złym, bo 10% dzieci pomija, a na dodatek nie ma jak nauczyć dziecka raczkować. Fizjoterapeutka też nic nie mówiła.
Mój synek jest za to mistrzem pozycji zwanej amfibią i pięknie potrafi balansować sobie z jednego boku na drugi przechodząc przez podparcie na 4.
My od zeszłej niedzieli przestawiamy na dwie drzemki i idzie całkiem nieźle. Wczoraj się popsuło ponieważ jechaliśmy do teściów, ale dzisiaj bez problemu wrócił do rytmu. Noce są różne, ale chyba wydłużył nam się sen i już śpi bardziej do 6:30 niż do 5:30.
Niestety wczoraj też odkryłam, że mamy pęknięty styropian w łupinie z tyłu za zagłówkiem i nie wiem jak to się mogło stać.
09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka -
No to prawda nie da się zmusić 😉 u niektórychnie ma to wpływu a u innych będzie miało brak czworakowanie. To tak jak ze wszystkim. Tak samo jest z siadem, mój młody często siada w W i np pod koniec miesiąca przychodzi do nas fizjoterapeutka, postanowiłam z nią skonsultować młodego. Mogłabym to olać bo zaraz zacznie chodzić a później siadać poprawnie, ale jakoś tak będę spokojniejsza. Po prostu 😬
Moje dziecko też nie jest książkowe, wszystko raczej robi po swojemu. Np z brzucha na plecy myślałam że się nie obraca do niedawna a okazało się że robi to tylko w nocy 😂 w ciągu dnia takiego widoku nie ujrzę. Także to jest hit 😂