Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kajtek tez ma wysokie podbicie i o ile w zeszłym roku z sandałkami i jesiennymi nie było problemu to zimowe trudno było dopasowac
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
05.01.2021 r. - transfer 8A
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
4.03 - 3.79 cm 💗
13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤ -
Ulaa wrote:Ja zimowe i teraz na wiosnę kupiłam lasocki kids. Polecane na profilu fizjomommy. Cena akceptowalna, dostępne w ccc i Julkowi pasują 💪
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Dreamer wrote:Właśnie te Lasocki wyglądają jakby miały twarda podeszwę i takie opinie czytałam a fizjomomy je poleca. Wiec już sama nie wiem a tez oglądałam dla synka
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Ula, gratuluję serdecznie zdrowej córeczki 🤩
Buty na wiosnę Hani kupiliśmy Emele, a dla Starszej Geoxy na Limango za ok. 120zl, są super miękkie więc myślę że jesienią Hania też takie dostanie (mam na myśli konkretny model, nie całą markę, różnie bywa). Wcześniej zamówiłam dwa modele z Lasocki Kids, w tym jeden polecany przez Fizjomommy ale odesłałam. Miałam poczucie że są twarde choć widocznie spełniają standardy i są wystarczająco dobre.
Awanturki u nas na porządku dziennym. Regularnie afera z kładzeniem się na podłogę włącznie codziennie w windzie podczas powrotu ze żłobka - bo nie pozwalam nacisnąć guzika alarmu🤪.
Też ostatnio rozmyślam nad łóżeczkiem, tzn. kiedy wyjmuje się szczebelki, nie pamiętam jak to było ze starszą. Otwarte łóżko dostała zaraz po drugich urodzinach.
Teraz każda z dziewczynek śpi w oddzielnym pokoju ale planujemy na początku lata w jednym pokoju zrobić im wspólną sypialnię, a w drugim pokój do zabawy. Byle tylko Hania budziła się mniej w nocy bo szkoda mi narażać starszą na kilkukrotne budzenie przez siostrę. Docelowo starsza będzie spała na łóżku Hemnes z Ikei (można do niego założyć barierkę, kupioną oddzielnie - widziałam w IKEA, my nie mamy), a mała w łóżku 160x80 z barierką. Teraz jeszcze w użyciu zamknięte łóżeczko że szczebelkami. Mam wrażenie że gdyby było otwarte zarówno usypianie jak i poranne pobudki byłyby dla mnie traumatyczne 😜.
Hania od jakiegoś miesiąca pije sprawnie z kubeczka, bidonu używamy tylko na wyjścia. Z własnej inicjatywy ćwiczyła w wannie, piła wodę dosłownie z każdej zabawki do której dało się choć trochę nabrać🙈. Na jakiś czas musiałam zrezygnować z płynu do kąpieli, szybko myłam ją żelem i natychmiast po tym wyciągałam. Teraz kubek jest już normą a nie atrakcją, więc kąpiele wyglądają jak wcześniej.majóweczka83 lubi tę wiadomość
-
Ulaa, również gratuluję córeczki:) osnijcie zdrowo zaglądałam, szybko czytałam ale nie miałam czasu na pisanie.
Ja zakupiłam na wiosnę butki Wojtylko. Cena bardzo dobra, jakość również więc polecam jak mają być to butki przejściowe. A zaraz faktycznie będzie trzeba kupić kolejne i sandałki. Od początku byłam wierna marce primigi. Pierwsze buty i zimowe rewelacyjnie miękkie , no ale cena to ok 200zl i więcej.
U nas jakiś przełom w wieku 18 miesięcy nastąpił. Dziecko super kontaktowe, doszły nowe słówka, zasypia beż problemu, je sama nawet zupki i pięknie zaczęła korzystać z nocnika . Wola na siku i kupkę sama. W domu praktycznie bez pieluchy. Został jeszcze tylko smoczek do odstawienia , który jest póki co do zasypiania i nań noc tylko ale nie wyobrażam sobie na razie zasypiania bez niego;)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2023, 13:51
Maja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
nick nieaktualnyKurczę u nas też młoda zaczęła wołać sisi jeszcze zanim je zrobi i łapie się za pieluchę. I faktycznie chwilę później robi siku i zastanawiam się czy to nie czas żeby jej kupić nocnik do trenowania Ale z drugiej strony czy to mega nie za szybko? Strasznie szybko te dzieci nam dorastają co? 🥺
-
Marcia86 wrote:Ulaa, również gratuluję córeczki:) osnijcie zdrowo zaglądałam, szybko czytałam ale nie miałam czasu na pisanie.
Ja zakupiłam na wiosnę butki Wojtylko. Cena bardzo dobra, jakość również więc polecam jak mają być to butki przejściowe. A zaraz faktycznie będzie trzeba kupić kolejne i sandałki. Od początku byłam wierna marce primigi. Pierwsze buty i zimowe rewelacyjnie miękkie , no ale cena to ok 200zl i więcej.
U nas jakiś przełom w wieku 18 miesięcy nastąpił. Dziecko super kontaktowe, doszły nowe słówka, zasypia beż problemu, je sama nawet zupki i pięknie zaczęła korzystać z nocnika . Wola na siku i kupkę sama. W domu praktycznie bez pieluchy. Został jeszcze tylko smoczek do odstawienia , który jest póki co do zasypiania i nań noc tylko ale nie wyobrażam sobie na razie zasypiania bez niego;)
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Mimi__ wrote:Kurczę u nas też młoda zaczęła wołać sisi jeszcze zanim je zrobi i łapie się za pieluchę. I faktycznie chwilę później robi siku i zastanawiam się czy to nie czas żeby jej kupić nocnik do trenowania Ale z drugiej strony czy to mega nie za szybko? Strasznie szybko te dzieci nam dorastają co? 🥺
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Po 18mcu życia jak się dziecka nie odsmoczkuje to wchodzi już niestety uzależnienie. Mega mega ciężko było nam zabrać córce smoczek, ona chodziła z nim wszędzie, robiła sobie krzywde, bo aż rany miała od zasysania ale nie dała sobie zabrać.
My nocnik mamy, bawimy się nim. -
Mimi__ wrote:Kurczę u nas też młoda zaczęła wołać sisi jeszcze zanim je zrobi i łapie się za pieluchę. I faktycznie chwilę później robi siku i zastanawiam się czy to nie czas żeby jej kupić nocnik do trenowania Ale z drugiej strony czy to mega nie za szybko? Strasznie szybko te dzieci nam dorastają co? 🥺Maja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
Ulaa wrote:Miękkie są, akurat te modele, które ja mam dla Julka.
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Benus@191 wrote:Po 18mcu życia jak się dziecka nie odsmoczkuje to wchodzi już niestety uzależnienie. Mega mega ciężko było nam zabrać córce smoczek, ona chodziła z nim wszędzie, robiła sobie krzywde, bo aż rany miała od zasysania ale nie dała sobie zabrać.
My nocnik mamy, bawimy się nim.
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Marcia, gratuluję odpieluchowania, ekspresowo u Was poszło 😊.
Hania od ubiegłego tygodnia dwa razy zawołała i zrobiła siku do nocnika oraz kilkadziesiąt razy zawołała ale nie zrobiła 🤭. Na nocnik bardzo chce siadać i obowiązkowo za każdym razem zużywa kawałek papieru toaletowego 🙃. Przymiarkę do odpieluchowania planuję na sierpień, będę miała chwilę między powrotem z wakacji, a końcem urlopu.
Majóweczka, moja na ostatnim ważeniu w przychodni miała 9,36kg, to było miesiąc temu. Myślę że od tamtej pory nie przybrała wcale albo minimalnie. Na wadze łazienkowej wychodzi 9,3-9,4kg a Hania ma już prawie rok i 7 miesięcy.
Je różnie. Każda choroba oznacza duży spadek apetytu. Akceptuje prawie wszystkie rodzaje pokarmu (warzywa surowe i gotowane, owoce, makaron, kaszę, ryż, ziemniaki, naleśniki, jajka, mięso, ryby, wegańskie sery i jogurty), dowolne konsystencje,tylko kaszki i owsianki zdecydowanie odrzuca. Jednak raz zjada konkretną ilość, a innym razem kończy taki sam posiłek po 2-3 łyżeczkach. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Według neurologopedów wszystko jest w porządku. Wciąż pije 500-600ml mm na dobę - wieczorem i w nocy. Męczy mnie to nocne jedzenie (na raz wypija max. 120ml), niepokoję się o zęby, ale boje się to uciąć jeśli i tak słabiutko przybiera i jest drobniutka. Co jakiś czas dopada mnie poczucie bezradności i obawy o jej zdrowie. Uspokaja mnie to, że świetnie się rozwija.
Smoczek Hania dostaje do zasypiania, ale od dawna jest stopniowo podcinany, aktualnie może go już trzymać tylko ustami, kończy się przed zębami. Często ma go po prostu w rączce, ale dostać musi, inaczej jest afera. Po roczku próbowaliśmy zupełnie odstawić ale nie potrafiła się wyciszyć w nocy, pobudki były długie, a dzień zaczynała o 4-5 więc się poddaliśmy. Widzę że od jakiegoś czasu przywiązanie emocjonalne do smoczka wzrosło, wieczorem gdy tylko znajdzie się w swoim pokoju natychmiast się o niego upomina, nawet przed kąpielą czy kolacją.
majóweczka83 lubi tę wiadomość
-
Mała Matylda wrote:Marcia, gratuluję odpieluchowania, ekspresowo u Was poszło 😊.
Hania od ubiegłego tygodnia dwa razy zawołała i zrobiła siku do nocnika oraz kilkadziesiąt razy zawołała ale nie zrobiła 🤭. Na nocnik bardzo chce siadać i obowiązkowo za każdym razem zużywa kawałek papieru toaletowego 🙃. Przymiarkę do odpieluchowania planuję na sierpień, będę miała chwilę między powrotem z wakacji, a końcem urlopu.
Majóweczka, moja na ostatnim ważeniu w przychodni miała 9,36kg, to było miesiąc temu. Myślę że od tamtej pory nie przybrała wcale albo minimalnie. Na wadze łazienkowej wychodzi 9,3-9,4kg a Hania ma już prawie rok i 7 miesięcy.
Je różnie. Każda choroba oznacza duży spadek apetytu. Akceptuje prawie wszystkie rodzaje pokarmu (warzywa surowe i gotowane, owoce, makaron, kaszę, ryż, ziemniaki, naleśniki, jajka, mięso, ryby, wegańskie sery i jogurty), dowolne konsystencje,tylko kaszki i owsianki zdecydowanie odrzuca. Jednak raz zjada konkretną ilość, a innym razem kończy taki sam posiłek po 2-3 łyżeczkach. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Według neurologopedów wszystko jest w porządku. Wciąż pije 500-600ml mm na dobę - wieczorem i w nocy. Męczy mnie to nocne jedzenie (na raz wypija max. 120ml), niepokoję się o zęby, ale boje się to uciąć jeśli i tak słabiutko przybiera i jest drobniutka. Co jakiś czas dopada mnie poczucie bezradności i obawy o jej zdrowie. Uspokaja mnie to, że świetnie się rozwija.
Smoczek Hania dostaje do zasypiania, ale od dawna jest stopniowo podcinany, aktualnie może go już trzymać tylko ustami, kończy się przed zębami. Często ma go po prostu w rączce, ale dostać musi, inaczej jest afera. Po roczku próbowaliśmy zupełnie odstawić ale nie potrafiła się wyciszyć w nocy, pobudki były długie, a dzień zaczynała o 4-5 więc się poddaliśmy. Widzę że od jakiegoś czasu przywiązanie emocjonalne do smoczka wzrosło, wieczorem gdy tylko znajdzie się w swoim pokoju natychmiast się o niego upomina, nawet przed kąpielą czy kolacją.
Grunt że wie do czego nocnik, wtedy raz dwa pójdzie;)
No dla mnie to smoczek teraz spędza sen z powiek. W dzień nie dostaje już w ogóle oprócz drzemki ale nie ukrywam że jest to dla mnie wygodne bo na drzemkę się kladzie że smoczkiem i dosłownie zasypia.
Jak ktoś ma złote rady jak skutecznie odsmiczkowac to poprosze
Maja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
Od mojej smoczek zabrała mama kocica dla małych kociatek i zostawiła w zamian pieniądze na nową zabawkę ale ona miała ponad 2 lata jak zabieraliśmy. To koszmar był z nią ale jakoś załapała.
Tak sobie myślę, że w czasie jak ona była malutka to określenie high need baby nie było jeszcze tak popularne, raczej było określenie chujowa matka. Ech jak ona nam dała popalić, a taki fajny 7 latek wyrósł
Swatka, przede wszystkim to bez pretensji do siebie, ma smoczek to ma, nie Twoja wina i tak jesteś super ogarniaczem, że dajesz radę.Marcia86 lubi tę wiadomość
-
Benus@191 wrote:Od mojej smoczek zabrała mama kocica dla małych kociatek i zostawiła w zamian pieniądze na nową zabawkę ale ona miała ponad 2 lata jak zabieraliśmy. To koszmar był z nią ale jakoś załapała.
Tak sobie myślę, że w czasie jak ona była malutka to określenie high need baby nie było jeszcze tak popularne, raczej było określenie chujowa matka. Ech jak ona nam dała popalić, a taki fajny 7 latek wyrósł
Swatka, przede wszystkim to bez pretensji do siebie, ma smoczek to ma, nie Twoja wina i tak jesteś super ogarniaczem, że dajesz radę.
Mamy progres...3 noc się nie budził w nocy. Oby tak zostało bo Miśka mi tak okropnie spi ze jak on się raz na mleko jeszcze budził to ja już wcale nie spalam bo sama teraz jestem
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
U nas ogromne problemy ze spaniem. Jak się budzi, to wyje przeraźliwie. Mega czujny. Tak u nas objawia się przeżywanie pójścia do żłobka.
My smoczek tylko dajemy na drzemkę i nad ranem, aby dospał do ludzkiej godziny. W ciągu dnia nie widzi smoczka oprócz drzemki i daje radę. Ale jak tylko przyzwyczai się do żłobka, to będziemy dopiero myśleć o odstawieniu smoczka09/09/21 - urodziny długo oczekiwanego synka