X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie z Śląska - łączymy się :)
Odpowiedz

Mamusie z Śląska - łączymy się :)

Oceń ten wątek:
  • nesone Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    No to takie inf przyda się , zwłaszcza przy pierwszym dziecku.
    A to jest tak ze jak szkoła bezpłatna to wtedy po porodzie przychodzi ta położna ze szkoły ?
    U mnie wlasnie tak jest, ze szkola bezplatna pod warunkiem ze zlozysz u nich deklaracje wyboru poloznej i po porodzie przychodzi ta polozna co prowadzi zajecia

bl9cuay3h7qefzok.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm wrote:
    Nie to wogole nie ma znaczenia przychodzi położna z poradni w której jesteś zgłoszona Ty albo dziecko w zależności od poradni trzeba zapytać jakie obowiązują zasady. Właściwie to sama nie wiem jak to rozwiązać bo ja chodzę do ginekologa prywatnie a w przychodni gdzie chce Dziecko zapisać nie ma ginekolog i zastanawiam się czy taka wizyta położnej jest obowiązkowa.

Tzn zawsze słyszałam że położna ma obowiązek przyjść do noworodka bo musi sprawdzić jak się dzieckiem zajmują , ew pomaga przy dziecku itd

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesone wrote:
    U mnie wlasnie tak jest, ze szkola bezplatna pod warunkiem ze zlozysz u nich deklaracje wyboru poloznej i po porodzie przychodzi ta polozna co prowadzi zajecia

To muszę zadzwonić do tej szkoły i się dowiedzieć . Dzięki za inf :)

• Agabtm Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie w tej szkole Rodzenia tak nie jest mieliby za daleko. To jest też tak ze Trzeba dziecko do poradni zapisać i chyba z tej poradni przychodzi. Tez musze się dowiedzieć jak to jest.

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wybieram w przychodni z tym ze ograniczony wybór bo moja dzielnicę tylko 2 położne obsługują. Ze szkoły rodzenia u mnie odpada bo raczej z Gliwic do Rybnika zadna nie pojedzie :P

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki położna po porodzie musi do Was przyjść. Możesz odmówić, ale wtedy ta odmowa jest gdzieś tam zgłaszana i od razu rodzi się podejrzenie, że chcesz coś ukryć, np. warunki domowe itp. Osobiście jestem bardzo zadowolona z opieki położnej. Polecam jednak, abyście wybierały młodsze położne, a unikały tych z starszego pokolenia, albowiem mają inne podejście niż my, stosują się do starych zaleceń i mogą z tego wynikać różne niemiłe sytuacje.

Położną możecie wybrać skąd tylko chcecie i nie musi być ona z przychodzi, do której Wy należycie. Warto położną wybrać już przed porodem i złożyć u niej deklarację. Dlaczego? Ja rodziłam w Gliwicach i tam po porodzie dostaje się taką karteczkę, z którą młody tatuś/rodzina jedzie do wybranej położnej. Ona tą karteczkę musi podpisać i następnie wraca karteczka do szpitala. Chodzi o to, że szpital potem ma podkładkę iż dalszą opiekę nad noworodkiem i młodą mamą przekazał położnej. Bez tej karteczki nie wypuszczają do domu. Dowiedzcie się jeszcze na etapie ciąży jak to jest u Was w szpitalu, bo młode mamy w szpitalu potem miały różne zawirowania.

paola89 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, fajnie że tak dokładnie to opisalas :). Ja się przejdę jutro do położnej jak będzie to przynajmniej pogadam z nią .
    coraz bardziej przeraża mnie ten poród a z drugiej strony chce żeby młoda była już z nami :)

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    Karolina, fajnie że tak dokładnie to opisalas :). Ja się przejdę jutro do położnej jak będzie to przynajmniej pogadam z nią .
    coraz bardziej przeraża mnie ten poród a z drugiej strony chce żeby młoda była już z nami :)

Kochana wiem co czujesz. Ja też z ogromną niecierpliwością czekałam na rozwiązanie. Ostatnie tygodnie to był ogromny trening mojej cierpliwości. Teraz jestem bardzo szczęśliwa mając synka przy sobie, ale czasami dotykam brzucha i tęsknię za ciążowym stanem...

paola89, Falon lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ciąża to taki wyjątkowy stan, dopóki nie zaszlam to nie wiedziałam o czym koleżanki mówią. Z drugiej strony to taki stres czy wszystko ok ze zwariować można :P.wiem że też będę tęsknić za tym brzuszkiem i kopniakami ale już zaczynam czuć na plecach ten poród hehe . Byle dotrwać szczęśliwie do końca :). Karolina a to Twój pierwszy maluszek ?

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmenkaa - popraw proszę na pierwszej stronie, że urodziłam sn :)

Paola89 - tak, pierwszy maluszek.

kamenkaa lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się wybieram do szkoły rodzenia :) u nas jest darmowa. Myślę że to będzie fajne doświadczenie :)

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Karmenkaa - popraw proszę na pierwszej stronie, że urodziłam sn :)

Paola89 - tak, pierwszy maluszek.[/QUOT

Zrobione Karolinko:) Sorki za bład ...

jesli chodzi o te spotkanie na warsztatach to widzę ze nie ma co żałować ze nie poszłam kurde bez przesady czasem te kobiety nie maja wstydu heh

Karolina@ lubi tę wiadomość

• paola89 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obok mnie była babeczka co karmiła piersią ale dyskretnie. Ja rozumiem że KP to taka naturalna sprawa ale naturalna dla matki i dziecka a nie dla całej publiki spotykajaceh się na oficjalnym spotkaniu.
    Pamiętam jeszcze jak byłam dzieckiem to za mną w kościele mamusia wyciagla cyca i karmiła dziecko. Tak po prostu bez skrępowania :/.

Ja to nawet przy rodzicach będę się krepowac bo to moje cycki i mojego dziecka a nie rodziców czy innych ludzi ... no ale to moje zdanie :)

• mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina w Rybniku też młody tatuś musi jechać po podpis położnej przed wyjściem ze szpitala, ja się zastanawiałam czy w Gliwicach też tak jest ale rozwiałaś moje wątpliwości :)
    Jesli któraś jest zainteresowana, w Gliwicach 7 maja jest dzień otwarty szkoły rodzenia i porodówki :) wybieramy się z mężem :)

Karolina@ lubi tę wiadomość

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie tylko przy mamie i przy mężu :) ale zdarzyło mi się być na urodzinach w rodzinie i siedze i karmie i podchodzi do mnie 6 latek a siedziałam sama w zamkniętym pokoju i mówi karnisz dzidziusia :) smakuje mu? Moja mama mi mówi że to jest najlepsze mleczko dla dziecka. No i w sumie glupio by było dziecko wyrzucić albo szybko skończyć karmić także karmilam przy nim i nawet nie czułam wstydu. Taki mały człowieczek widzi w tym tylko karmienie nie myśli o niczym innym. Pozadawal pytania usiadł obok i bawil się autkiem. Ale publicznie nigdy nie karmilam. :)

74diqps6a69lyc94.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesslin, ja nie mam nic przeciwko kp przy innych ale fajnie to robić tak żeby każdy się czuł komfortowo. Chodzi mi o sytuację kiedy mamuśki wyciągają całego cycka bez względu na sytuację albo dziecko już nie je a ten cyc ciągle wisi. W domu to niech chodzi sobie i na golasa ale poza to też powinno się myśleć o innych ;)

• jesslin87 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie nie wyobrazam sobie żeby mi ktoś przed oczami wywalił cyca blee. Pamiętam jak żona kuzyna ona się nie krepowala. Kiedyś trzymam jej synka na rękach a ata podchodzi jeb Cyc na wierzch i go ode mnie odbiera. Aż mi głupio było...

paola89, kamenkaa lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie to są takie niezreczne sytuacje, dla mnie to jest taka intymna relacja i kontakt między matką a dzieckiem. co jak wczesniej pisalam ze jak bedzie trzeba miedzy ludzmi nakarmic to ok :) . Ludzkie ciało niby jest normalne dla każdego, Ale jak trzeba iść do lekarza np ginekologa albo urologa to jakoś wszyscy się krepuja :P . Dobra rozpisalam się a może ktoś już ma dość tego tematu hehe

• paola89 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeb cyc na wierzch mnie ubawil najbardziej hehe

jesslin87 lubi tę wiadomość

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    Karolina w Rybniku też młody tatuś musi jechać po podpis położnej przed wyjściem ze szpitala, ja się zastanawiałam czy w Gliwicach też tak jest ale rozwiałaś moje wątpliwości :)
    Jesli któraś jest zainteresowana, w Gliwicach 7 maja jest dzień otwarty szkoły rodzenia i porodówki :) wybieramy się z mężem :)

dzien otwarty porodówki?

‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ