X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie z Śląska - łączymy się :)
Odpowiedz

Mamusie z Śląska - łączymy się :)

Oceń ten wątek:
  • nesone Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    No to takie inf przyda się , zwłaszcza przy pierwszym dziecku.
    A to jest tak ze jak szkoła bezpłatna to wtedy po porodzie przychodzi ta położna ze szkoły ?
    U mnie wlasnie tak jest, ze szkola bezplatna pod warunkiem ze zlozysz u nich deklaracje wyboru poloznej i po porodzie przychodzi ta polozna co prowadzi zajecia

bl9cuay3h7qefzok.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm wrote:
    Nie to wogole nie ma znaczenia przychodzi położna z poradni w której jesteś zgłoszona Ty albo dziecko w zależności od poradni trzeba zapytać jakie obowiązują zasady. Właściwie to sama nie wiem jak to rozwiązać bo ja chodzę do ginekologa prywatnie a w przychodni gdzie chce Dziecko zapisać nie ma ginekolog i zastanawiam się czy taka wizyta położnej jest obowiązkowa.

Tzn zawsze słyszałam że położna ma obowiązek przyjść do noworodka bo musi sprawdzić jak się dzieckiem zajmują , ew pomaga przy dziecku itd

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesone wrote:
    U mnie wlasnie tak jest, ze szkola bezplatna pod warunkiem ze zlozysz u nich deklaracje wyboru poloznej i po porodzie przychodzi ta polozna co prowadzi zajecia

To muszę zadzwonić do tej szkoły i się dowiedzieć . Dzięki za inf :)

• Agabtm Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie w tej szkole Rodzenia tak nie jest mieliby za daleko. To jest też tak ze Trzeba dziecko do poradni zapisać i chyba z tej poradni przychodzi. Tez musze się dowiedzieć jak to jest.

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wybieram w przychodni z tym ze ograniczony wybór bo moja dzielnicę tylko 2 położne obsługują. Ze szkoły rodzenia u mnie odpada bo raczej z Gliwic do Rybnika zadna nie pojedzie :P

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki położna po porodzie musi do Was przyjść. Możesz odmówić, ale wtedy ta odmowa jest gdzieś tam zgłaszana i od razu rodzi się podejrzenie, że chcesz coś ukryć, np. warunki domowe itp. Osobiście jestem bardzo zadowolona z opieki położnej. Polecam jednak, abyście wybierały młodsze położne, a unikały tych z starszego pokolenia, albowiem mają inne podejście niż my, stosują się do starych zaleceń i mogą z tego wynikać różne niemiłe sytuacje.

Położną możecie wybrać skąd tylko chcecie i nie musi być ona z przychodzi, do której Wy należycie. Warto położną wybrać już przed porodem i złożyć u niej deklarację. Dlaczego? Ja rodziłam w Gliwicach i tam po porodzie dostaje się taką karteczkę, z którą młody tatuś/rodzina jedzie do wybranej położnej. Ona tą karteczkę musi podpisać i następnie wraca karteczka do szpitala. Chodzi o to, że szpital potem ma podkładkę iż dalszą opiekę nad noworodkiem i młodą mamą przekazał położnej. Bez tej karteczki nie wypuszczają do domu. Dowiedzcie się jeszcze na etapie ciąży jak to jest u Was w szpitalu, bo młode mamy w szpitalu potem miały różne zawirowania.

paola89 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, fajnie że tak dokładnie to opisalas :). Ja się przejdę jutro do położnej jak będzie to przynajmniej pogadam z nią .
    coraz bardziej przeraża mnie ten poród a z drugiej strony chce żeby młoda była już z nami :)

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    Karolina, fajnie że tak dokładnie to opisalas :). Ja się przejdę jutro do położnej jak będzie to przynajmniej pogadam z nią .
    coraz bardziej przeraża mnie ten poród a z drugiej strony chce żeby młoda była już z nami :)

Kochana wiem co czujesz. Ja też z ogromną niecierpliwością czekałam na rozwiązanie. Ostatnie tygodnie to był ogromny trening mojej cierpliwości. Teraz jestem bardzo szczęśliwa mając synka przy sobie, ale czasami dotykam brzucha i tęsknię za ciążowym stanem...

paola89, Falon lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ciąża to taki wyjątkowy stan, dopóki nie zaszlam to nie wiedziałam o czym koleżanki mówią. Z drugiej strony to taki stres czy wszystko ok ze zwariować można :P.wiem że też będę tęsknić za tym brzuszkiem i kopniakami ale już zaczynam czuć na plecach ten poród hehe . Byle dotrwać szczęśliwie do końca :). Karolina a to Twój pierwszy maluszek ?

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmenkaa - popraw proszę na pierwszej stronie, że urodziłam sn :)

Paola89 - tak, pierwszy maluszek.

kamenkaa lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się wybieram do szkoły rodzenia :) u nas jest darmowa. Myślę że to będzie fajne doświadczenie :)

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Karmenkaa - popraw proszę na pierwszej stronie, że urodziłam sn :)

Paola89 - tak, pierwszy maluszek.[/QUOT

Zrobione Karolinko:) Sorki za bład ...

jesli chodzi o te spotkanie na warsztatach to widzę ze nie ma co żałować ze nie poszłam kurde bez przesady czasem te kobiety nie maja wstydu heh

Karolina@ lubi tę wiadomość

• paola89 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obok mnie była babeczka co karmiła piersią ale dyskretnie. Ja rozumiem że KP to taka naturalna sprawa ale naturalna dla matki i dziecka a nie dla całej publiki spotykajaceh się na oficjalnym spotkaniu.
    Pamiętam jeszcze jak byłam dzieckiem to za mną w kościele mamusia wyciagla cyca i karmiła dziecko. Tak po prostu bez skrępowania :/.

Ja to nawet przy rodzicach będę się krepowac bo to moje cycki i mojego dziecka a nie rodziców czy innych ludzi ... no ale to moje zdanie :)

• mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina w Rybniku też młody tatuś musi jechać po podpis położnej przed wyjściem ze szpitala, ja się zastanawiałam czy w Gliwicach też tak jest ale rozwiałaś moje wątpliwości :)
    Jesli któraś jest zainteresowana, w Gliwicach 7 maja jest dzień otwarty szkoły rodzenia i porodówki :) wybieramy się z mężem :)

Karolina@ lubi tę wiadomość

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie tylko przy mamie i przy mężu :) ale zdarzyło mi się być na urodzinach w rodzinie i siedze i karmie i podchodzi do mnie 6 latek a siedziałam sama w zamkniętym pokoju i mówi karnisz dzidziusia :) smakuje mu? Moja mama mi mówi że to jest najlepsze mleczko dla dziecka. No i w sumie glupio by było dziecko wyrzucić albo szybko skończyć karmić także karmilam przy nim i nawet nie czułam wstydu. Taki mały człowieczek widzi w tym tylko karmienie nie myśli o niczym innym. Pozadawal pytania usiadł obok i bawil się autkiem. Ale publicznie nigdy nie karmilam. :)

74diqps6a69lyc94.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesslin, ja nie mam nic przeciwko kp przy innych ale fajnie to robić tak żeby każdy się czuł komfortowo. Chodzi mi o sytuację kiedy mamuśki wyciągają całego cycka bez względu na sytuację albo dziecko już nie je a ten cyc ciągle wisi. W domu to niech chodzi sobie i na golasa ale poza to też powinno się myśleć o innych ;)

• jesslin87 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie nie wyobrazam sobie żeby mi ktoś przed oczami wywalił cyca blee. Pamiętam jak żona kuzyna ona się nie krepowala. Kiedyś trzymam jej synka na rękach a ata podchodzi jeb Cyc na wierzch i go ode mnie odbiera. Aż mi głupio było...

paola89, kamenkaa lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie to są takie niezreczne sytuacje, dla mnie to jest taka intymna relacja i kontakt między matką a dzieckiem. co jak wczesniej pisalam ze jak bedzie trzeba miedzy ludzmi nakarmic to ok :) . Ludzkie ciało niby jest normalne dla każdego, Ale jak trzeba iść do lekarza np ginekologa albo urologa to jakoś wszyscy się krepuja :P . Dobra rozpisalam się a może ktoś już ma dość tego tematu hehe

• paola89 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeb cyc na wierzch mnie ubawil najbardziej hehe

jesslin87 lubi tę wiadomość

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    Karolina w Rybniku też młody tatuś musi jechać po podpis położnej przed wyjściem ze szpitala, ja się zastanawiałam czy w Gliwicach też tak jest ale rozwiałaś moje wątpliwości :)
    Jesli któraś jest zainteresowana, w Gliwicach 7 maja jest dzień otwarty szkoły rodzenia i porodówki :) wybieramy się z mężem :)

dzien otwarty porodówki?

‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ