X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamy z rocznika 91
Odpowiedz

Mamy z rocznika 91

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ogólnie to kupując swoje 4 konty nie braliśmy z mężem pod uwagę, że to inna gmina. Że tutaj nie ma żadnego państwowego żłobka i jest jeden punkt przedszkolny w szkole podstawowej. :) :)

Dopiero jak staraliśmy się o dziecko to dużo czytaliśmy, że takie zadupie to jest problematyczne.. :D

• darika Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Teraz znalazłam weekendową żeby mąż mógł ze mną pójść. 3 soboty w maju. Powinnam mieć jeszcze siły :)

Powinnaś mieć siły :-) ja w 30 tc byłam w górach :-D. I miałam takiego powera jak nigdy :-P. Po tym czasie powoli zaczęłam opadac z sił i teraz nawet sprzątam na raty :-/. Brzuch już bardzo przeszkadza i mięśnie brzucha są tak rozciągniete, że jak dłużej coś porobię to aż palą...

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie nie wybieram się do szkoły rodzenia, bo nie mam takiej potrzeby, ale chętnie bym się dowiedziała czegoś więcej w temacie karmienia piersią. Orientujecie się może czy można się zapisać tylko na te jedne zajęcia gdzie jest o kp, czy może lepiej o takie rzeczy pytać położną środowiskową czy doradcę laktacyjnego już w szpitalu?

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można w szkołach podejść na wybrane zajęcia tylko nie wiem czy to nie będzie jakoś odpłatne. Bo tak cała szkoła rodzenia jest na NFZ. A na warsztatach była położna o właśnie zapraszala do siebie nawet po innych szkołach gdyby ktoś chciał uzupełnić jakaś wiedzę :) musiałabyś popytać. Ale tak to bym chyba jednak poszukala doradcy albo jakiegoś osobnego kursu.

A zapomniałam napisać że od tygodnia nic mi waga nie ruszyła w górę :( waze się co środę jak zaczynam nowy tydzień i nic :(

tym_janek lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • darika Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym_janek nie wiem czy znasz bloga Hafija - mega dużo informacji na temat KP :-).

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a to się ciesz! Ja do 20 któregoś tygodnia miałam tylko 3-4 kg na +, po 30 tc waga już szła szybko i teraz jest +10 kg.
    Wierz mi, że jeśli ty nie tyjesz to absolutnie nie znaczy, że dziecko nie rośnie :-).
    Ja, jak się ważyłam raz miałam więcej, raz mniej. A wszystko jest ok :-). U Ciebie też tak jest, nie martw się ;-).

Marta..a lubi tę wiadomość

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PlPaulina my też mieszkamy w takiej gminie, że nie ma u Nas żłobka, ale mam nadzieję, że damy radę - zawsze są moi rodzice, którzy pracują na zmiany i mój M też ma wtorki i czwartki wolne, więc jakoś się ułoży. Każdy problem da się zresztą jakoś rozwiązać :)

zpbnroeqnmec200u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala_misia wrote:
    PlPaulina my też mieszkamy w takiej gminie, że nie ma u Nas żłobka, ale mam nadzieję, że damy radę - zawsze są moi rodzice, którzy pracują na zmiany i mój M też ma wtorki i czwartki wolne, więc jakoś się ułoży. Każdy problem da się zresztą jakoś rozwiązać :)

Moi rodzice pół Polski nie przyjadą by mi pomóc codziennie zajmować się dzieckiem.. sami pracują dużo. :)

A mąż? Firma.. ciągle w trasie. Niemcy- Polska. Albo siedzi w firmie.

Ale wiedziałam że tak będzie. :D
    U mnie rozwiązaniem problemu jest jego brak. Hahaha.

Po macierzyńskim idę na bezpłatny wychowawczy.. :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 09:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a brak przybierania na wadze to nic złego. Ciesz się z tego. :)
    Ja przytylam już 5kg. A co będzie dalej. :D

A dietę cukrzycową trzymam. Więc to raczej kwestia zbyt dużego jedzenia nie jest. :D

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzuch chyba rośnie, najgorzej, że ja od tygodnia w domu siedzę więc i jem normalnie i nic się nie ruszam, waga startowa 52,8 a obecnie 54,7 :)

Ja tak mniej więcej patrzyłam to żłobek u mnie w okolicy to koszt ok 1000-1500, nawet nie patrzę na publiczne bo tam dostają się tylko dzieci samotnych matek.. nawet moja koleżanka żartowała kiedyś, że weźmie z mężem separacje żeby młody się do przedszkola dostał. Ale i tak wolę wydać tyle pieniędzy żeby wrócić do pracy. Chcę jeszcze po macierzyńskim zmniejszyć sobie na rok etat do 3/4 jednak dziecko najważniejsze i nie wyobrażam sobie go zostawiać tak na początek na 9h gdzieś (8h pracy + dojazd), a mój mąż też właśnie ma dni, że pracuje 8h i wolne, a są tygodnie, że 5 dni siedzi w delegacji, więc nawet nie biorę go pod uwagę organizacyjnie z dzieckiem. Rodzice jedni 150km aktywni zawodowo, a drudzy ponad 400km, niby na emeryturze ale nie chcę ich tutaj :P

A teraz lecę do lidla dokupić jakieś pajace, bo tych mam najmniej ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja praca to około 9h w firmie + 2h dojazdu w obie strony. :D
    Żłobek prywatny jest - i to nawet fajny.

Koszt 1500 zł ale wiek dziecka to 18msc.
    Czyli pół roku po macierzyńskim ! :O
    Plus godziny pracy żłobka 7-17. :D :D

Jakbym mogła zmniejszyć etat w pracy to bym tak zrobiła.
    Bo uważam, że to super rozwiązanie. :)

Tylko to każdy zawsze musi rozważyć indywidualnie. :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 10:47

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie szkoda, że w Polsce mało się daje młodym mamom możliwości zmniejszenia etatu do 3/4 albo nawet 1/2, łatwiej by im było wracać do pracy. Ja się już trochę martwię o to, chociaż oczywiście staram się nie świrować na razie, ledwo I trymestr skończyłam więc jeszcze sporo czasu na myślenie co dalej.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Ja w sumie nie wybieram się do szkoły rodzenia, bo nie mam takiej potrzeby, ale chętnie bym się dowiedziała czegoś więcej w temacie karmienia piersią. Orientujecie się może czy można się zapisać tylko na te jedne zajęcia gdzie jest o kp, czy może lepiej o takie rzeczy pytać położną środowiskową czy doradcę laktacyjnego już w szpitalu?

Ja nie chodziłam do szkoły rodzenia. O kp nic nie wiedziałam, przystawiać nauczyli mnie w szpitalu, a położna środowiskowa zawsze odpowie na moje pytania i wątpliwości.
    Szczerze mówiąc, nic mi więcej nie powiedziała, co wyczytałam na internecie.
    Możesz poczytać o kp na blogu Hafija.

W kp nie ma nic trudnego, jedynie fakt uwiązania i karmienia na żądanie jest męczące (jak dla mnie), ale kiedyś to się powinno uregulować. Liczę na przełom w 3 miesiącu życia małego :)

• mala_misia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo, że takie sprawy to dość trudne logistyczne problemy, ale ja zawsze sobie mówiłam, skoro tyle osób daje radę to czemu ja nie miałabym? Ja napisałam, że mam Męża i rodziców, ale to nie zawsze jest tak idealnie, bo mój Mąż jako kierowca może niespodziewanie jechać w trasę danego dnia, a moi rodzice jako, że pracują na zmiany to czasami jest tak, że nikogo w domu nie ma, bo wszyscy w pracy.. Na teściów mało co możemy liczyć, więc się nie łudzę. Jednak wiem, że mimo wszystko zawsze da się jakoś radę :)

Jeszcze trochę do tego zresztą mamy czasu, najpierw musimy chociaż urodzić nasze kochane maleństwa :D

zpbnroeqnmec200u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam o tym wszystkim przed ciążą.. teraz by było już trochę za późno. :D :D

Cóż za pogoda. Śnieg. Zimno. :(

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W lidlu sząłu nie ma.. kupiłam dwa śpiochy na 56 bo 50 już nie było, jeden sweterek bez kaptura żeby miał coś wyjściowego na 50/56, więc mam nadzieję, że uda się go założyć, bluzeczkę bo żadnej nie mam i spodenki, one uważam, że mogą się przydać jak będzie miał założone body :)

Ale dziewczyny kodeks pracy zapewnia nam przecież możliwość zmniejszenia etatu na maksymalnie 1/2 i maksymalny okres 12 miesięcy. Jesteśmy wtedy chronione i nie wolno nas wtedy zwolnić :)

Art. 1867
    § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce sie doedukowac w temacie kp bo slyszalam, ze po cc to czasem z tym bywa trudno na poczatku, wiec chce sie przygotowac na taka ewentualnosc ;)
    Ja mam idyllistyczna wizje, ze maluch 3 pierwsze lata spedzi w domu. Jak wyjdzie w praniu to zobaczymy ;)

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja wiem, że są te prawne pierdoly..
    tylko życie to co innego niż bełkot prawny. :)
    Ale pracodawca też ma prawo zwolnić po macierzyńskim ;)

Moja praca to dział reklamacji w firmie produkcyjnej na rynek zagraniczny.
    I nie jest to praca typowo przy biurku 2h dziennie.. z mnóstwem czasu na kawę i ploteczki. :D

Nie mogę wyjść z pracy póki coś nie zostanie załatwione. Dlatego czasami pracuje 8h a czasami 10h.

Więc też jestem w stanie zrozumieć mojego pracodawcę.. :D

każda firma ma też jakieś swoje zasady i warto je szanować jeśli chcemy mieć gdzie pracować po powrocie.. :) :)

Ja przed ciążą podjęłam z mężem decyzję o chwilowym zawieszeniu kariery zawodowej..
    Niestety ale dziecko + 2 ludzi w pracy bez typowych stałych godzin- to się nie sprawdzi..
    Nie twierdzę że nie boję się tego. Oczywiście że boję.. Ale nie chce zawalic zarówno pracy jak i opieki nad dzieckiem. :)

Ja praktycznie nie kupuje tych 56.. mam kilka tylko rzeczy..
    Zarówno ja i mąż byliśmy długimi dziećmi..

W sumie to już sporo kupiłam ubranek. Teraz staram się już nie rzucać na wszystko. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 12:41

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do szkoły rodzenia w pierwszej ciąży ja też nie chodziłam. W drugiej już nie było sensu :P Co do kp, u mnie przyszło wszystko bardzo intuicyjnie. Jakoś tak samo z siebie, a jak dziecko jeszcze ma apetyt, to już wg :) I tak z tego całego karmienia najgorzej wspominam ból sutków na początku ( jakby żyletkami ktoś pociął) i wtedy warto zaopatrzyć się w Maltan, używać go już na zaś. No i nawał pokarmu... Przy drugim synku dostałam chyba jakiegoś zapalenia, bo całą noc okropnie bolała mnie pierś, mleko nie leciało a pierś twarda jak skała- no i gorączka dobre 39 stopni. Całe szczęście, że miałam laktator. Po kilku próbach rozruszał i zaraz po ściągnięciu mleka ulga... Więc laktator też polecam mieć :)

Paulina u mnie taka sama okropna pogoda :/

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki polecacie laktator? Ręczny czy elektryczny?

‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ