X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamy z rocznika 91
Odpowiedz

Mamy z rocznika 91

Oceń ten wątek:
  • darika Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, dziecko było że mną, bo to ze względu na Małą musialysmy zostać dłużej. Ja mogłam już wyjść po 3 dniach bo krocze ładnie się goilo, ale Amelka musiała zostać na obserwacji i mieć zrobione usg główki czy nic jej nie uszkodzili jak ją wyciagali.

U mnie w szpitalu koszule nie były wymagane ale zawsze było łatwiej właśnie jak lekarze na obchod przychodzili i nie tylko lekarze, bo polozne też oglądały co jakiś czas krocze.
    Powiem wam, że po porodzie, w szpitalu to człowiek tak się wyzbywa wszelkiego wstydu, że szok. Nie dość, że podczas porodu milion ludzi widzi Cie rozebrana od pasa w dół (nie mówiąc, że milion Cie co chwilę bada) to potem na oddziale tyle samo Cie ogląda to jeszxze jak lezymy w dwie czy trzy na sali to jak karmimy piersią i przychodzą goście do lokatorki to przecież nie odstawi się malucha od cyca i wszyscy widzą Twoje cycki.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce sobie sprawic taka chuste - komin do karmienia. I chyba wezle ja juz do szpitala... Bo jednak lekarze to lekarze, ale nie chcialabym karmic akurat jak do kogos przyjdzie w odziedziny nastoletni brat, albo bezwstydny wujaszek...

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie nie jestem za tym by do szpitala cała rodzina się zjezdzala. :D

Ale wiem, że ktoś leżący koło mnie może mieć niestety inne zdanie. I się okaże że cud narodzin przywlecze najdalszych krewnych.

Loczek2018, tym_janek lubią tę wiadomość

• darika Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu był tylko mąż, bo ja generalnie nie chciałam nikogo. No bo wiadomo jak wyglądałam i jak się czułam. Ale za to u mojej sąsiadki nie tylko przyjeżdżał mąż, ale i brat, rodzice, koleżanki itp. Masakra... A kiedyś siedzieli do 23. Myślałam, że wtedy zwariuje, bo Mała mi akurat zasnęła i ja też chciałam złapać 2-3 h.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina moja ciotka ma właśnie Aero - chyba ten sam model jak Ty podałaś, od 3 miesięcy użytkuje i jest bardzo zadowolona. Wózek wygodny, lekki, dobrze się prowadzi i łatwo składa :).

darika wszystko się ułoży i będzie dobrze :) Już sama nie mogę się doczekać jak będę miała swoje maleństwo w domu :)

zpbnroeqnmec200u.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym wczoraj byłam na prenatalnych i wszystko podobno super :) Pan doktor zadowolony z wyników badań, które przeprowadził pod kątem wad genetycznych, a my szczęśliwi, bo widzieliśmy jak Nasze Maleństwo Nam machało rączką. Chyba wiedziało, że Tata też jest i chciało się pokazać z jak najlepszej strony :P Dla mojego M. była to pierwsza wspólna wizyta i potem cały wieczór chodził przeszczęśliwy i dumny :) A ja chyba w końcu się uspokoiłam, teraz kolejna wizyta w połowie maja :)

darika, Marta..a, PLPaulina, Loczek2018, tym_janek lubią tę wiadomość

zpbnroeqnmec200u.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o 23 to chyba poszłabym po pielęgniarkę żeby ich wywaliła.. w szpitalu nie ma jakiś godzin odwiedzin ustalonych, cy ciszy nocnej? Oczywiście poszłabym to zrobić dyskretnie pod pretekstem skorzystania z toalety czy coś :)
    Moja koleżanka jak karmiła to wychodziła z fajnego założenia, że nie każdy chce jej cycka oglądać więc osłaniała się trochę chustką tetrową :)

mala_misia gratuluję prenatalnych, mój też wtedy pierwszy raz był na usg :) ale do niego chyba nadal nie dociera, że się ten mały człowiek pojawi już niedługo.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż pierwszy raz na usg był dopiero na polowkowych.. co i tak uważam za cud, znalezienie przez niego czasu jest ciężkie..

Aż mnie zastanawia czy da radę na szkołę rodzenia. :D :D

• darika Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety (albo na szczęście :-P) toaleta była w pokoju. Co do KP i zasłaniania się to też próbowałam ale to nie takie proste jak sie nie ma wprawy. Bardziej skupialam się na tym, żeby dziecko dobrze przystawic bo powiem wam szczerze, że kp to ciężki kawałek chleba. Ja odpuściłam.

Jeśli mogę wam coś doradzić w kompletowaniu wyprawki to u nas najlepiej sprawdzaja się z ubranek body plus spodenki lub polspiochy oraz pajace. Żadnych śpiochów ani kaftanikow ani bluzeczek nie używamy. Mimo, że 56 na Małą jest jeszxze trochę za duże to to czuje, że będziemy miały sporo nieużywanyxh ciuszków ;-).

Loczek2018, tym_janek lubią tę wiadomość

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też od koleżanek słyszałam żeby ograniczyć kupowanie: bluzek, sukienek, kaftanikow. :)

Żeby skupić się na praktyczności na początek. :)

• Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj rozmawiałam z koleżanką (maleństwo ma 7 tygodni) to mówiła że nakupiła kaftaników i nawet raz nie użyła :) podobno w domu idą pajace, a na wyjścia body+spodenki+bluza.
    Co do gości to ja bym chyba głośno wyprosiła i to już o godz.20-21, to na normalnym oddziale wypraszają a co mówić w takiej sytuacji.. Poza tym wychodzę z założenia ze jak ktoś chce przyjmować gości tłumnie to niech idzie z gośćmi do bufetu albo na korytarz. Jeśli uda nam się sn i wyjść po 2-3 dobach to u nas jeśli ktoś bd to tatuś i opcjonalnie może dziadkowie, ale ja sama nie chciałabym żeby stali nade mną dłużej niż godzinkę, bo to nie jest w ogóle komfortowe po porodzie, kto by chciał takie pielgrzymki? Wietrzenie krocza/rany, odchody poporodowe w pierwszych dobach które każda ma w różnej ilości (jedne ledwo co, a drugie nie zdążają do wc dotrzeć tak im chlusta że majtek nie starcza), pierwsze próby kp, co w tym komfortowego? nawet jeśli bym się dobrze czuła to z szacunku do współlokatorek bym nie urządzała takich cyrków

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, teraz będzie durne pytanie osoby bez doświadczenia. Tak a propos tych ubranek :-)

Te pajace to się zakłada na coś? Na body? A co ze śpioszkami? To jest coś innego czy zamiennego z pajacem? Wytłumaczcie mi błagam, bo ja już tego nie ogarniam.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu jest fajny wpis, masz podział co to co i zdjęcia :) https://agnieszkakudela.pl/ubranka-dla-noworodka-wyprawka/

Pod pajac jak jest zimno można body ale w domu wydaje mi się, że sam będzie ok :)
    Pod śpiocha musisz założyć body, tak samo pod pół śpiochy.

A ja byłam w lidlu i kupiłam pajaca jednego na 50cm :P obiecuję już nie dokupować ubranek :D Tylko kombinezon lekki wiosenno-jesienny mi został i jeszcze z jedna dwie czapeczki bez sznurków.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nic dziwnego że się nie wie. Też korzystałam z Internetu by się dowiedzieć jak te ubranka wyglądają. :)
    Nauczymy się wszystkiego. :D

Ja mam dość ciepło w domu. :) i dla mnie najgorsze jest zrozumienie jak powinnam ubierać takiego malucha..

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do szpitala to tylko wpuszczę męża żeby pomógł mi raz dziennie i żebym mogła się pójść umyć czy coś. Też uważam, że mąż to jedyna osoba która powinna nas odwiedzać, nikt inny nawet dziadkowie nie muszę się aż tak spieszyć z oglądaniem bobasa, a już tym bardziej stresować innych matek jakby sala była wieloosobowa. Zastanowiłabym się gdybym musiała spędzić w szpitalu tydzień albo więcej ale na "bezproblemowy" poród z wizytą 3 dniową w szpitalu są niepotrzebni.

Dziewczyny, które rodziły powiedzcie czy brałyście rożek do szpitala? Bo czytałam, że to co będziemy miały w szpitalu od razu po powrocie trzeba wyprać żeby wyzbyć się zarazków, a taki rożek to wiadomo mi w chwilę nie wyschnie, a moja mama uważa, że do noszenia maluszka jest najlepszy bo się człowiek najmniej stresuje, że go nie uszkodzi.

• darika Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nosimy same pajace bez bodziakow pod spodem bo jest ciepło ale jakby było zimno to pewnie bym zakładała.
    Śpiochy to takie spodenki z szelkami i zakrytymi stopkami i tak jak napisała Marta łączy się je z bodziakami albo kaftanikami. Polspiochy to spodenki z zakrytymi stopkami i do tego body, my jeszxze skarpetki za wierzch zakładamy.

Ja brałam rożek do szpitala i Mała tylko w nim spała. I faktycznie łatwiej było na początku takiego malucha nosić. Ale po powrocie ze szpitala już doszłam do takiej wprawy, że jest mi wszystko jedno czy Amelka jest w rozku czy nie. Ogólnie po powrocie ze szpitala rożek poszedł do prania ale ja miałam drugi na wymianę. I powiem szczerze, że ja polecam kupić dwa,bo rozka używamy praktycznie cały czas, a jak Mała uleje albo się zabrudzi to wrzucam do prania i wyciągam drugi.

Marta..a, Loczek2018, PLPaulina lubią tę wiadomość

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina ja trochę też... mieszkam w bloku i od miesiąca ponad sprawdzam codziennie temperaturę u mnie w sypialni i waha się między 20 (jak mam okno czasami długo otwarte do nocy) do 24 jak grzeje popołudniu słońce. Załapałam się na końcówkę okresu grzewczego i mojego standardowego ustawienia grzejników na 2 no i trzymało się to 20-21, latem wiadomo będzie cieplej.
    Dlatego uważam, że w domu będziemy ubierali body krótki/długi rękaw w zależności czy dzień ciepły, czy pochmurny i śpiochy lub półśpiochy. I taki zestaw uszykuje mężowi na nasze wyjście, body z długim rękawkiem, śpiochy żeby mu się nic nie zawijało w podróży i w razie co kocyk i jeden kaftanik.
    Na noc dostanie pajacyka zwykłego + mam ten śpiworek grobag 1tog, więc nie powinno mu być zimno, raczej nie wyobrażam sobie żeby takiemu maluszkowi na noc zostawić gołe nóżki albo rączki.
    Na dwór chyba na cebulkę pojedziemy, body+półśpiochy (spodenki + skarpetki), kaftanik albo jakaś bluza no i kocyk/pieluszka, jak się ochłodzi to chcę kombinezon :) Myślę, że to wyczujemy same jak maluchy już z nami będą :)

Dla mnie sam proces ubierania jest przerażający, patrzcie jaki fajny filmik :P
    https://www.youtube.com/watch?v=XEHLreWatoo

Darika dzięki właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałam :D to kupię dwa zawsze można go używać jak matę później :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2018, 15:21

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny!!! Marta...a właśnie czegoś takiego potrzebowałam i nie i miałam znaleźć nic logicznego. Bardzo dziękuję :-)

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • darika Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam największy problem z ubieraniem kombinezonow. Inne rzeczy nie stanowią już dla nas problemu ;-). Ale kombinezon to jakiś dramat i po prostu je sobie darowalam i zakładamy bluzy na spacery. Zwłaszcza, że jak Mała jest najedzona i idzie spać i zależy mi na tym, żeby jej nie obudzić ;-).

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie wchodzi jak pajac? :D

‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ